30/10/07

"Άλλος για το εκατομμύριο" στο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ

Σε σήριαλ εμπαιγμού και αδιαφάνειας μοιάζει να εξελίσσεται η διαχείριση κοινοτικού πακέτου ύψους 1.000.000 ευρώ από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης). Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η αναστολή των διαδικασιών αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία και χωρίς κανείς να γνωρίζει πού πήγε η χρηματοδότηση.

Το σήριαλ της κοροϊδίας ξεκίνησε στις αρχές του 2007, όλα τα ΑΕΙ της χώρας δέχθηκαν πρόταση από την επιτροπή του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και την τότε Υπουργό Παιδείας να υποβάλλουν ερευνητικές προτάσεις συγχρηματοδοτούμενες από Εθνικούς Πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) με θέμα "Έρευνα για την Εκπαίδευση" (Κατηγορία Πράξεων 2.2.3.γ.).

Ο προϋπολογισμός του μέτρου 2.2 ανερχόταν στα 489.060.790 ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για την ενίσχυση του συγκεκριμένου έργου έφθανε στο ποσό των 1.000.000 ευρώ.

Από την αρχή όμως φαινόταν πως κάτι δε πήγαινε καλά. Ενώ για παράδειγμα η αρχική ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων από πανεπιστήμια και ΤΕΙ είχε οριστεί για τις 23/2/2007, στα μέσα Μαρτίου 2007 δόθηκε αιφνιδιαστικά νέα παράταση και πάλι χωρίς καμία σοβαρή δικαιολογία. Πιθανώς για να εξυπηρετηθούν καλύτερα κάποιοι ευνοούμενοι των διαχειριστών.

Ωστόσο, φήμες είχαν διαρρεύσει ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού ότι τα χρήματα από το συγκεκριμένο πακέτο θα πέσουν στη μαύρη τρύπα. Η πρόσφατη ανακοίνωση ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες.

Σε επιστολή του προς όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, ο Ειδικός Γραμματέας του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ γράφει στις 19/10/2007:

"Σε συνέχεια της αριθμ. 4901/12-03-2007 πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την κατηγορία πράξεων του θέματος καθώς και του τυπικού ελέγχου των προτάσεων που υποβλήθηκαν και των παρατηρήσεων που σας εστάλησαν, η Υπηρεσία μας λόγω του ανεπαρκούς απαιτούμενου χρόνου που απομένει για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των έργων (λήξη υλοποίησης 30/09/2008) αναστέλλει τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων.
Η Διαχειριστική αρχή αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας πράξεων προτίθεται να προβεί υλοποίησή της κατά επόμενη προγραμματική περίοδο (2007 – 2013). Επισημαίνεται ότι το υπό διαμόρφωση Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και
Δια Βίου Μάθηση» της προγραμματικής περιόδου έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτιμάται δε ότι η οριστική απόφαση έγκρισης του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος θα ληφθεί πριν από το τέλος του 2008."

Η έλλειψη χρόνου είναι η μοναδική δικαιολογία που επικαλείται ο Ειδικός Γραμματέας για την αναστολή του προγράμματος. Μια δικαιολογία που δεν πείθει κανέναν μια που το χρονοδιάγραμμα του όλου εγχειρήματος συστήθηκε από τους ίδιους. Αν πράγματι η έλλειψη επαρκούς χρόνου ήταν το πρόβλημα, τι έκανε το ΕΠΕΑΕΚ για να την επίλυση του προβλήματος; Γιατί δεν συγκροτήσε ένα υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα; Γιατί προτίμησε να το υπονομεύσει το ήδη υπάρχον πρόγραμμα χρονοτριβώντας και δίνοντας αδικαιολόγητες παρατάσεις; Και τέλος, γιατί δεν προτίμησε να αναβάλλει αντί να αναστείλει τις διαδικασίες;
Με άλλα λόγια, αφού δεκάδες τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα δέχθηκαν επίσημη πρόσκληση συμμετοχής, αφού συγκρότησαν ερευνητικές ομάδες και μάλιστα εμπλέκοντας συνεργάτες από το εξωτερικό, αφού κατάρτισαν λεπτομερείς ερευνητικές προτάσεις, συνέστησαν προϋπολογισμούς και υπέβαλλαν το σωρό από τα απαραίτητα έγγραφα στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, τώρα δέχονται μια ηχηρή και αναίτια απόρριψη από τους διαχειριστές του προγράμματος.

Το όλο χρονικό του προγράμματος αφήνει να διαφανούν ωστόσο οι πραγματικοί λόγοι τόσο της αιφνιδιαστικής παράτασης τον Μάρτη, όσο και της ακύρωσης ουσιαστικά του έργου τον Οκτώβρη.

Η προχειρότητα, η αδιαφάνεια, ο εμπαιγμός, η κακοδιαχείριση και η έλλειψη κάθε σεβασμού προς τους εμπλεκόμενους φορείς δημιουργεί υπόνοιες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Επίσης, η εμπλοκή συνεργατών από το εξωτερικό, όπως όριζε το πρόγραμμα, εκθέτει τη χώρα σε διαπρεπείς επιστήμονες διεθνώς. Τέλος, η κεντρική ερώτηση παραμένει: πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το 1εκ. ευρώ;

7 σχόλια:

Arahni είπε...

Γεια σου Ροδο!

Είναι αδικαιολόγητο αυτό που συμβαίνει με τα ερευνητικά κονδύλια. Δεν υπάρχει κάποιος φορέας από την ευρωπαϊκή ένωση που να ρυθμίζει αυτές τις υποβολές προτάσεων;
Εκτός από τα εκατομύρια που χάνονται κάπου ... εκει 'έξω εξίσου σημαντικός είναι και ο χρόνος των ατόμων που εργάστηκαν για να υποβάλουν αυτές τις ερευνητικές προτάσεις.

Maria Mikro Analogo είπε...

Και αυτό και πολλά άλλα σου βάζουν από μόνα τους το ερώτημα "μα που πήγαν;". Αν ξέραμε όλα όσα έχουν φαγωθεί κι αν ξέραμε επίσης πόσο έχουμε ξεφτυλιστεί για κάτι τέτοια (ΚΠΣ, π.χ.) στους διάφορους φορείς της Ε.Ε., θα χτυπούσαμε το κεφάλι μας στον τοίχο μαζί με το δικό τους! Αλλά επειδή όσοι τα τρώνε δεν φαίνεται να έχουν και κάποιο συνειδησιακό κόλλημα, μόνοι μας θα το χτυπούσαμε...

Ανώνυμος είπε...

μαλιστα. ενδιαφερον. αλλα ποιος θα πει(ποιος μπορει να πει) και τις υπολοιπες 999.999 παρανομιες που γινονται στον δημοσιο τομεα;

raslowbap είπε...

Eιναι πολλές οι τσέπες που μπορεί να κατάληξε το 1 εκ.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Σπούδασες εδώ και πήγες για διδακτορικό στην Αλβιώνα?
Σε ποια πόλη είσαι?

Πάντως το ΕΠΕΑΕΚ είναι μια χαρά μπροστά σε άλλα προγραμματά "Ανάπτυξης" ΑΚΑ INTERREG...

geokalp είπε...

ωραία η ερώτηση στο τέλος! δεν πιστεύω να θέλεις κι απάντηση...

παράλληλος είπε...

Πάντως δεν τα πήρα εγώ!..