21/11/07

Οι Ειρωνίμ

Εισαγωγή

Ακούω (1) πως ο Λιακόπουλος (2) ασχολείται τελευταία με αυτό που σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα θα ήθελε να ασχοληθεί αλλά ζορίζεται και δε τα καταφέρνει: τους Νεφελίμ και τους Ελοχίμ. Εγώ βέβαια δε θα επικεντρωθώ στο γνωστικό πεδίο του επιστήμονα για λόγους δεοντολογίας. Εδώ θα πούμε για τους Ειρωνίμ. Επειδή με έχουν ανακηρύξει Miss Irony 2007, τίτλο που θα αποδεχόμουν με δάκρυα στα μάτια, και που θα καθιστούσε δυνατό να κατέβει το αριστερό μου φρύδι και να σβήσει το ειρωνικό μου μειδίαμα για κάποια λεπτά της ώρας. Δεν τον αποδέχομαι όμως γιατί θεωρώ ότι δεν έχω φτάσει ακόμα στα δυσθεώρητα ύψη ειρωνείας που επιθυμώ. Υιοθετώ λοιπόν το ρόλο της μελετήτριας του φαινομένου που είναι και πιο εύκολο.

Τι είναι οι Ειρωνίμ;

Από καταβολής του πολιτισμένου κόσμου δημιουργήθηκε αυτό το νέο είδος ανθρώπων που σκοπό είχε να διαλύσει κάθε βεβαιότητα του σύγχρονου μέσου παραγωγικού ανθρώπου. Το σύγχρονο μέσο παραγωγικό άνθρωπο (ΣΜΠΑ) τον εννοούμε, σε αυτή την περίπτωση, ως αυτόν που κατ'αρχάς είναι σύγχρονος των Ειρωνίμ. Ως αυτόν που έχει μια ισορροπία ορμονών, οι νευρομυϊκές συνάψεις του εγκεφάλου του είναι σε τάξη, δεν είναι γραμμένος σε ταμείο ανεργίας αλλά σε ασφαλιστικό ταμείο, έχει πάρει τζούρα από το αμερικάνικο όνειρο, ανήκει κάπου (από σωματείο ή κόμμα μέχρι εκκλησία ή πολιτιστικό σύλλογο- δεν ενδιαφέρει το πού) και που προαιρετικά αυτοπροσδιορίζεται ως κανονικός άνθρωπος ή έστω σοβαρός. Τη βεβαιότητα πρέπει να τη σκεφτόμαστε σαν το ζεστό αυγουλάκι της σκέψης μας που το κλωσάμε με περισσή προσοχή και αυτοθυσία (θυσιάζοντας δλδ μέρος του εαυτού μας, πχ κριτική ικανότητα) και που προσδοκούμε να γεννήσει νέες βεβαιότητες ώσπου να χτίσουμε μια αυτοκρατορία βεβαιοτήτων και επιτέλους, διάολε, να νιώσουμε ασφαλείς ως θνητοί στον μάταιο (φεύ!) τούτο κόσμο.

Οι Ειρωνίμ όμως επιβουλεύονται το όραμα του, την βούληση και την ανάγκη του ΣΜΠΑ εκτοξεύοντας τα αιχμηρά τους βέλη από το τόξο του ανασηκωμένου τους φρυδιού ή του δεξιόστροφου ή αριστερόστροφου μειδιάματός των. Το βασικό όπλο τους είναι μια γλώσσα αιχμηρή, σαν αυτή της ωμής ειλικρίνειας αλλά πολύ πιο νεφελώδης, πράγμα που μπορεί να τους καθιστά μακρινούς συγγενείς των Νεφελίμ. Βασικό στοιχείο της ειρωνείας είναι η πρόκληση πολυεπίπεδης αμφισβήτησης. Δεν αποσκοπούν μόνο να αποδομήσουν τις βεβαιότητες που με τόση θαλπωρή κλωσήσαμε, αλλά δημιουργούν αμφισβήτηση αν όντως πρόκειται για Ειρωνίμ ή όχι. Κλασσική ερώτηση ενός ΣΜΠΑ προς έναν Ειρωνίμ είναι "Ειρωνεύεσαι τώρα;". Εικάζεται ότι στο μέλλον σώματα Ασφάλειας Βεβαιοτήτων θα δρουν άμεσα προσάγοντας τον Ειρωνίμ για εξακρίβωση στοιχείων, στο άκουσμα μιας τέτοιας ερώτησης.

Συχνά, οι Ειρωνίμ δε γίνονται άμεσα αντιληπτοί, ακριβώς λόγω της μακρινής συγγένειας με τους Νεφελίμ, και συνάπτουν στενές σχέσεις με ΣΜΠΑ. Τότε η επίδρασή τους είναι καταστροφική για τον κοινωνικό ιστό. Με την ειρωνεία καταφέρνουν να τηρούν απόσταση ασφαλείας από τους ΣΜΠΑ του εγγύς τους περιβάλλοντος, να χύνουν την ειρωνεία τους άφοβα κάτω από διάφορους κοινωνικούς ρόλους (του πατέρα, του συζύγου, του μπατζανάκη) και να προκαλούν θολούρα και αμφιβολία στις τάξεις των ΣΜΠΑ. Μάλιστα, κι αυτό είναι το χειρότερο, γοητεύουν βαθιά τα θύματά τους καθώς εμφανίζονται ως κάστρα άπαρτα στο βασίλειο της ειρωνείας. Θέλεις δηλαδή να τους γλυκάνεις, να τους κατεβάσεις από την υπεροχή, να τους γιατροπορέψεις αλλά εις μάτην. Για παράδειγμα, μπορεί μια γυναίκα ΣΜΠΑ να γεννήσει τον καρπό ενός Ειρωνίμ, ένα υγιέστατο ροδομάγουλο και όμορφο βρέφος μετά από φριχτούς πόνους. Ο γνήσιος Ειρωνίμ θα σταθεί πάνω από την κούνια και θα παρατηρήσει" Χμμ...δεν είναι και άσχημο".

Μελέτες έχουν δείξει πως οι Ειρωνίμ εκκρίνουν μεγάλες δόσεις ειρωνείας λόγω της εύθραυστης, βαθιάς συναισθηματικής και ευαίσθητης φύσης τους. Οι ίδιοι ωστόσο μοιάζουν να μην αποδέχονται την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων απαντώντας: "μπα;"

Οι Ειρωνίμ συχνά αυτοκαταστρέφονται, δαγκώνοντας δυνατά τη γλώσσα τους. Ή καταλήγουν από υπερβολική δόση ειρωνείας. Η ειρωνεία είναι μια ουσία που δημιουργεί εθισμό λόγω της αίσθησης υπεροχής που προκαλεί στον Ειρωνίμ, γι'αυτό και γίνεται κατάχρηση. Άλλοι πάλι αναπτύσσουν μυθριδατισμό 3. Σ' αυτή την περίπτωση γίνονται άτρωτοι στον αυτοσαρκασμό και βέβαια στον ετερο-σαρκασμό, πράγμα που τους καθιστά ιδιαιτέρως επικίνδυνους. Σαν το ωραίο που είχε πει η Ζιλιέτ Μπινός στο "Μοιραίο Πάθος" όταν αυτοκτόνησε ο εραστής της. "Οι κατεστραμμένοι είναι επικίνδυνοι γιατί ξέρουν πως μπορούν να επιβιώσουν."


Επίλογος

Ο Θεός να σε φυλάει από το φίλημα του Ειρωνίμ. Γιατί, "είναι γλυκό το πιοτό της ειρωνείας/ποιος είναι αυτός που δε λαχτάρησε να πιει/ αυτή τη γλύκα της κλεμμένης εξουσίας/λίγο-πολύ όλοι την έχουμε γευτεί".


Χορηγός της μελέτης είναι ο Οίνος Άιρονυ.



--------------------------------------
Αναφορές

1. Υφος δάνειο από τον αγαπητό Μ.Ανδριωτάκη για το οποίο ορθώς του είχε τραβήξει κίτρινη κάρτα ο άλλος αγαπητός N.Ago.
2.
Ο διώκτης του Funel, την εποχή των παγετώνων, πριν δηλαδή ανακαλύψω το blogging
3. Δηλητήριο λαμβανόμενο εις μικράς δόσεις ώστε ο οργανισμός να εθιστεί και να εκλείψει η καταστροφική επιρροή της ουσίας.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια αξιοπρόσεκτη ιδιαιτερότητα που πρέπει να επισημανθεί αναφορικά με τον συνειδητοποιημένο Ειρωνίμ έχει να κάνει με τον τρόπο που πηδά. Λέει διάφορα του στιλ «Δεν στο έχει ξανακάνει άντρας αυτό» και «Μα τι σου κάνω σήμερα;» και δεν βρισκόμαστε ενώπιον επικών επιφωνημάτων βαρβατίλας, αλλά του εσχάτου σταδίου του αυτοσαρκασμού.

Ανώνυμος είπε...

Η δε γνήσια bloody ειρωνίμ, σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, είναι πιθανό να χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως φαιοκόκκινη όχι επειδή ανήκει στον ΟΑΚΚΕ αλλά στη θέα της ματωμένης σερβιέτας της, επιδεικνύοντας αδίστακτο κυνισμό στα πιο αιματηρά ταμπού της κοινωνίας των ΣΜΠΑ.

aggelos-x-aggelos είπε...

Άσχετο: Πήρες χαμπάρι ότι το κείμενό σου με τίτλο "Γ.: Για τη Γυναίκα, το Γήρας και το Γαμώτο" φιλοξενείται στην LIFO αυτής της εβδομάδας? Δηλαδή της εβδομάδας που μόλις τελείωσε για αυτούς αφού σήμερα κυκλοφορεί η καινούρια.

ιστός είπε...

Του κανενός το Ρόδο τι χρώμα έχεις;
Κόκκινο, βαθύ κόκκινο, άλικο υποθέτω.

Πρόσεξε λοιπόν μην αυτοκαταστραφείς, κατά πως λες...
και ματώσεις το χώμα που πατώ ξυπόλητος.

Μαύρος Γάτος είπε...

Α γι αυτό το προηγούμενό σου άρθρο έχει τον τίτλο "εΙρωμένη"...

Σ;)))))))

Μαύρος Γάτος είπε...

Α γι αυτό το προηγούμενό σου άρθρο έχει τον τίτλο "εΙρωμένη"...

Σ;)))))))

tzonakos είπε...

:) Αυτοι οι Ειρωνίμ ειναι επικίνδυνοι, πρέπει ο διώκτης του Funel να ενημερωθεί !
Μια απειλή για τον πλανήτη απλώνεται.
Δηλώνω ημιαναποφάσιστος ΣΜΠΑ και τρέχω να οργανωθώ !

Niemandsrose είπε...

ακολουθεί ειρωνεία. επιθυμητή η γονική συνάινεση.

@fuckin' ειρωνίμ, δε μας γ...άς κι εσύ;

@χριστιανικό παράρτημα, ΟΑΚΚΕξ κουάξ κουάξ.

@aggelos-x-aggelos, είσαι ο 4ος που μου το λες. Ο 5ος κερδίζει λουκούμι.

@ιστός, τότε θα στρώσω σερβιέτες να πατήσεις σαν (Χρ)ιστός.

@Μαύρος Γάτος, γράψτο ακόμα μια φορά.

@Μαύρος Γάτος, άλλο ερωμένη και άλλο ει-μαρμένη. ;)

@tzonakos, ΣΜΠΑ σε καλό σου. Με έκανες και γέλασα! :)