1/1/08

κρύο, καιρός για τρίο

Η Λου αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Ρωσία, την πατρίδα της, για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης που ήταν τότε από τα λιγοστά που δέχονταν γυναίκες. Όμως αρρωσταίνει βαριά και περνάει κάποιους μήνες στη Ρώμη για να αναρρώσει. Εκεί κατά τη διάρκεια μιας λογοτεχνικής δεξίωσης γνωρίζει τον Πωλ, διδάκτωρ φιλοσοφίας, και ερωτεύονται. Ο Πωλ γράφει στο φίλο του Φρήντριχ εγκωμιάζοντας το πνεύμα, την ομορφιά και την καλλιέργεια της Λου. Κάνει πρόταση γάμου στη Λου αλλά εκείνη την απορρίπτει γιατί η επιθυμία της ήταν να ζήσει σε μια κοινότητα διανοουμένων ως ισότιμο μέλος. Τότε εκείνος για να τη δελεάσει, πιθανόν, της προτείνει να γνωρίσει τον φίλο του Φρήντριχ, έναν πολλά υποσχόμενο φιλόσοφο.Τελικά η Λου και ο Φρήντριχ συναντώνται και γνωρίζονται τυχαία. Ο Φρήντριχ την ερωτεύεται χωρίς να ξέρει πως είναι ερωμένη του φίλου του, Πωλ. Της κάνει πρόταση γάμου αλλά εκείνη αρνείται. Και αναχωρούν σε ταξίδι ανά την Ευρώπη οι τρεις εραστές και η μητέρα της Λου. Τελικά η Lou Salome αποφάσισε να ζήσει με το νεαρότερο και πιο προσιτό Paul Rée. Ο Friedrich Nietzsche αν και βαθιά πικραμένος απομονώνεται στο Rapallo της Ιταλίας και γράφει μέσα σε δέκα μέρες το πρώτο μέρος του "Τάδε έφη Ζαρατούστρα".
Ευρώπη 1882.


(Η φωτογραφία λέγεται πως αποτελεί μοντάζ διάσημου Ελβετού φωτογράφου κατά παραγγελία του Νίτσε. Ένα καυστικό σχόλιο του τελευταίου πάνω στο ερωτικό τρίγωνο που έμελλε να βιώσει).

Η Αναΐς ζει με τον άνδρα της στο Παρίσι. Αυτός ασχολείται με χρηματοοικονομικά και αυτή με το γράψιμο. Ώσπου εμφανίζεται στη ζωή της ο Χένρυ, ένας άσημος συγγραφέας και ζωγράφος. Ο Χένρυ είναι παντρεμένος, για δεύτερη φορά, με την Τζούν αλλά την μοιράζεται με τον Τζην, έναν ομότεχνό του. Η Αναΐς και ο Χένρυ σύντομα συνάπτουν ερωτική σχέση. Αργότερα η Αναϊς και η Τζουν συνευρίσκονται ερωτικά. Τελικά η Τζούν μαθαίνει για τη σχέση της Αναϊς με τον Χένρυ και τους εγκαταλείπει. Λίγο μετά και η Αναΐς εγκαταλείπει τον Χένρυ για να επιστρέψει στον Ian Hugo, το σύζυγό της. Γράφει για την ερωτική τους ιστορία στα πολύτομα Ημερολόγιά της ενώ ο Henry Miller εμπνέεται και ολοκληρώνει τον "Τροπικό του Καρκίνου". H Anais Nin και ο Henry Miller παρέμειναν αγαπημένοι φίλοι για μια ζωή.
Παρίσι 1931.


Η Όλγα είναι μια νέα γυναίκα, παλιότερα μαθήτρια της Σιμόν. Ο άνδρας της Σιμόν, Ζαν Πώλ, την ερωτεύεται αλλά εκείνη δεν ανταποκρίνεται. Δημιουργεί τότε δεσμό με την αδελφή της, τη Βάντα. Κάποτε, η Όλγα γνωρίζει τον εραστή της Σιμόν, τον Ζακ Λωρέν, και τον παντρεύεται. Η Simon De Beauvoir γράφει για το ménage à trois που έζησε πλάι στον Jean-Paul Sartre και τις αντιφάσεις της σεξουαλικά απελευθερωμένης γυναίκας στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα "L'invitee".
Παρίσι 1943.

H Χριστίνα προσλαμβάνεται ως διορθώτρια σε ένα καινούργιο περιοδικό. Ο Αντώνης εργάζεται ήδη στην επιχείρηση ως ρεπόρτερ.Την πρώτη της μέρα στη δουλειά συμβαίνει ανάμεσά τους coup de foudre. Κοινή τους αγάπη η συγγραφή. Είναι και οι δύο bloggers. Κάνουν έρωτα και σχέση. Επισημοποιούν τη σχέση. Αργότερα προσλαμβάνεται στη δουλειά μια νεαρή γραφίστρια, η Άννα. Ο Αντώνης δημιουργεί δεσμό με την Άννα. Φωτογραφίζει με το κινητό τον πισινό της και ζητά από τον Κυριάκο, συνάδελφό του Πολιτικό Μηχανικό -αφού αυτό σπούδασε- να αναγνωρίσει τα οπίσθια. Ο Κυριάκος, παλιός συμφοιτητής και νυν δημόσιος υπάλληλος στην Πολεοδομία, βρίσκει ανήθικη όχι τη φωτογραφία ούτε την απιστία του Αντώνη αλλά ότι η Άννα τον φλέρταρε στο ρεβεγιόν την Πρωτοχρονιά του 2008 αν και τα είχε ήδη με τον φίλο του. Την πέφτει λοιπόν στη Χριστίνα -την αρραβωνιαστικιά του Αντώνη- η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται. Για να την εκδικηθεί της αποκαλύπτει τον κρυφό δεσμό του αρραβωνιαστικού της με την γραφίστρια. Η Χριστίνα κάνει one night stand με τον Κυριάκο, βάζει τον αδελφό της να απειλεί με ανώνυμα τηλεφωνήματα την Άννα και η ίδια την κατασυκοφαντεί στον εργοδότη τους. Παράλληλα, ανοίγει καινούργιο blog όπου ανώνυμα ξεμπροστιάζει ποικιλοτρόπως τον Αντώνη που ωστόσο έχει γίνει διάσημος μπλογκεράς για άλλους λόγους. Η Άννα μένει έγκυος και προσπαθεί να πείσει τον Αντώνη να το κρατήσουν. Αφού εκείνος αρνείται, η Άννα επισκέπτεται με τη μητέρα της ένα μέντιουμ και επιχειρούν να του κάνουν μάγια. Ο Κυριάκος μαθαίνει πως η Χριστίνα κρύβεται πίσω από το συκοφαντικό μπλόγκ και το καρφώνει στον Αντώνη. Ο Αντώνης αποφασίζει να εγκαταλείψει το blogging και λίγο έλειψε να εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, όπως έκανε κακήν-κακώς το έμβρυο της Άννας που θα παρέμενε χωρίς επώνυμο, όπως ολόκληρη η αθηναϊκή συντροφιά εν έτει 2008.
Αθήνα 2008.


Εύχομαι μια Ερωτική Χρονιά για όλους μας!



-----------------------------------------------------------------

Διαβάστε
"Όταν έκλαψε ο Νίτσε" του Irvin Yalom
"Τροπικός του Καρκίνου" του Henry Miller
"Χένρι και Τζούν" της Anais Nin
"Η καλεσμένη" της Simon De Beauvoir
http://www.greekbloggers.com/feed/

Δείτε
Henry and June, σε σκηνοθεσία Philip Kaufman.

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλη χρονια :) ευχομαι συντομα να προσδιορισουμε αυτα που δεν μπορεσαμε μεχρι τωρα και οτι αλλο επιθυμεις

Ανώνυμος είπε...

ωχ! σου εκανα ποδαρικο! καλα να παθεις :P

Vrakas Kostas είπε...

Δεν εχω να προσθεσω τιποτα εκτος κομπλιμεντου,στην αριστουργηματικην περισκοπιση της καθημερινοτητας μας!
Με εκφραζετε απολυτως και πληρως!
Δεν περιμενα και τιποτα κατωτερον απο εσας,σαν πρωτον ποστ στο νεον ετος!

Μπραβο σας δεσποιναριον λοιπον!
Μιαν ερωτησις μονον διεφυγε των καλων μου τροπων και ζηταει απεγνωσμενα απαντησιν!
Οταν λετε... "Εύχομαι μια Ερωτική Χρονιά για όλους μας!"..συμπεριλαμβανετε ..και μενα;
ΕΡΩΤΑω γιατι εμενα με ενψιαφερει μονο η τεχνη του λογου σας!
Καλη χρονια ευχομαι..παραταυθα και δεν μπηκα με..το δεξι!Πειραζει;
Μουατς Ροδον!

Niemandsrose είπε...

@nag, καλή χρονιά αντράκι μου και ό,τι επιθυμείς εύχομαι! Δε λες πάλι καλά που δε μου έκανε ποδαρικό ο vrakas; χαχα

@vrakas kostas, ευχαριστώ τα μάλα για την αγαστή εκκίνηση των διαπροσωπικών μας σχέσεων για το 2008. Ο έρως δεν περιορίζεται στα κορμιά μας, μηδέ στη γραφή μας. Είναι παντού και δε θα μας ρωτήσει κιόλας. ;)
Χαίρομαι που δεν εισήλθες με το δεξί σου ποδάριον αλλά με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σου εις το παρόν ιστολόγιο(εικάζοντας πως είσαι δεξιόχειρ!).
Καλή και ομαλή χρονιά να έχουμε! :)

subir είπε...

Καλή χρονιά niemandsrose.Αντεύχομαι επί 100 την ευχή για μια ερωτική χρονιά.Αν και ήδη όσοι με ρωτάνε, τους εύχομαι το 2008 να είναι η χρονιά της σεξουαλικής επανάστασης για όσους δεν έχουν δει άσπρη μέρα μέχρι τώρα.Με το καλό λοιπόν να μας μπει και να μη βγαίνει.Απλά είσαι θεά.Οπτικά , λεκτικά, blogika, όπως εσύ θες.

raslowbap είπε...

Καλή και ερωτική χρονιά. Οι ιστορίες τσάκιζαν ...για άλλη μια φορά.

Trifon Triantafillidis είπε...

Μ' αρέσει η αισιόδοξη ματιά σου στην Αθήνα του 2008.

:-)

geokalp είπε...

Ωραία η ευχή σου και φαντάζομαι το ίδιο ωραία θα είναι και τα βιβλία που προτείνεις!

ανταποδίδω:
Καλή Ερωτική Χρονιά 2008!

subir είπε...

Μπαϊ δε γουέη..ανοίξαμε το μαγαζί!

Βάσσια είπε...

Καλή Χρονιά :-)
Neimandsrose, πολύ όμορφος συνδυασμός έργων (αγαπημένων μου συγγραφέων).
Η ζωή άλλωστε γράφει και εμείς πρωταγωνιστούμε.

Niemandsrose είπε...

@subir, καλή χρονιά και χωρίς θεούς και ιέρειες. Έτσι σκέτοι όπως με βλέπεις και σε βλέπω. ;)

@raslowbap,καλή χρονιά να έχεις με περισσότερα "τσακισμένα λουλούδια". :)

@Τρύφων, υπερέβην εαυτόν στην αισιοδοξία αυτή τη φορά.

@geokalp, το πιο ωραίο βιβλίο δε το διάβασα ακόμα. Καλή και ερωτική χρονιά!

@vassia, αν όμως πρωταγωνιστεί κανείς σε φάρσα μπερδεύεται ο ρόλος του θύτη και του θύματος. Άσχετο. :)

Ανώνυμος είπε...

Ηθικόν δίδαγμα; Για τους μπλόγκερ δεν θα σχολιάσω. ΑΛλά για τους άλλους, τους καθιερωμένους και εδραιωμένους στη μνήμη, όλα γίνονται ένα βιβλίο, μια ταινία και καθαγιάζονται: ) Καλή χρονιά να έχουμε.. με ή ανευ τριο, άντε το πολύ με ντουέτο.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Μακάρι να μεθύσεις από έρωτα το 2008 νιεμαντσροζε!
Φιλιά

Niemandsrose είπε...

@Dora Tsirka, ηθικόν δίδαγμα: δεν είμαστε εμείς λαός για ερωτικά τρίγωνα! :) Αλλιώς ο Μπέργκμαν θα ήταν Έλληνας και όχι Σουηδός.

@_st_, ω, υπέροχη ευχή! Ευχαριστώ και ανταποδίδω το κέρασμα! :)

Βάσσια είπε...

Και σε φάρσα και σε δράμα, και σε κωμωδία.
Μέχρι να γίνουμε "γνωστοί" και να επιλέγουμε τα έργα.
:-)

Trifon Triantafillidis είπε...

@NIEMANDSROSE

" ...δεν είμαστε εμείς λαός για ερωτικά τρίγωνα! "

Διαφωνώ καθέτως. Ο Μπέργκμαν στην Ελλάδα θα έλεγε το αυτονόητο και το αυτονόητο δεν παράγει τέχνη.

Είμαστε κατ' εξοχήν τριγωνικός λαός. Σπίτι, μπουρδέλο, γήπεδο. Μητέρα, γυναίκα, ερωμένη. Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Θέλεις κι' άλλα τρίγωνα;

Niemandsrose είπε...

@vassia, βλέπω έχεις μεγάλο ρεπερτόριο πουλάκι μου! :)

@Τρύφων, χαχα! Έχεις δίκιο. Να το διατυπώσω αλλιώς. Δεν είμαστε εμείς για menage a trois. "Σίγουρα θα πάμε μια που φτάσαμε ως εκεί, εσύ στο χώμα κι εγώ στη φυλακή". Τέτοια κατάσταση!

ritsmas είπε...

Πολύ πολυ ανθρώπινο, ρεαλιστικό.
Χρόνια πολλά και πάλι.
ριτς

Aris Grandman είπε...

Αχ! Ρόδο, ρόδο, έτσι αμάραντο να είσαι και τη χρονιά με το καμπυλόγραμμο οκτώ!
Υ.Γ. Και, τι σύμπτωση αυτή να σκεφτόμαστε και οι δύο, την ίδια μέρα, «τη δεύτερη επιλογή»!

Newborn Doomstalker είπε...

Ομοθυμαδόν ο όχλος λικνίζει τις λεκάνες του προς την νέα χρονιά. Τα λογοτεχνικά παρτέρια, ποτίζονται με το σπέρμα της έμπνευσης, λαγνοτεχνιέντως, με ιστορικά και φανταστικά ερωτικά τρίγωνα.
Ο σύγχρονος άνθρωπος, αναλίσκει τις τελευταίως προσφερόμενες φαντασιώσεις μετά βουλιμίας. Ατενίζει, με νόστο χειμερινό, στον ορίζοντα τις παραλίες της Μυκόνου και των πολυοργασμικών νοικοκυρών με τους γραμμωμένους επιβήτορές τους.
O tempores, o mores, η δερμάτινη λωρίδα της μητρός και των πουλιών τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωραίο κείμενο NIEMANDSROSE. Ό,τι πρέπει για καλή αρχή ενός νέου έτους. Καλή συνέχεια. Καλύτερη χρονιά από πέρυσι.

athanasia είπε...

Aυτή η νεοελληνική εκδοχή, φρίκη...
:)

Niemandsrose είπε...

@ritsmas, ευχαριστώ αν και τη ρεαλιστική πτυχή της Λουίς Μπουρζουά που έγραφες εσύ δεν σκέφθηκα να τη χειριστώ.

@grandman, "Και μολονότι είναι ωραίο να σκέφτεσαι πως μια γυναίκα έχει μυαλό, η φιλολογία που προέρχεται από το ουδέτερο κορμί μιας πόρνης είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται για να κάνεις έρωτα. Η Ζερμαίν πατούσε γερά στην πραγματικότητα. Αμαθής και ερωτική, υπηρετούσε ταυτόχρονα την ψυχή και το σώμα.Ήταν πόρνη πέρα για πέρα, και στην ψυχή και στο σώμα, κι αυτό ήταν η αρετή της."
Κι έτσι κλείνει, όπως η πόρτα του πορνείου, το κεφάλαιο από τον Τροπικό του Καρκίνου, γλυκέ μου Grandman.

@Newborn Doomstalker, χαίρω όπως το λογοτεχνίζον τούτο παρτέρι εμπνέει πραγματικά εξαίρετα σχόλια! Καλή χρονιά να'χεις! Και πού'σαι; Οι ανεκτίμητοι επιβήτορες δεν είναι πάντα -για να μη πω πολύ σπάνια- γραμμωτοί. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνεις 80 πους απς τη μέρα.

@athanasia, και λίγα είπα! Έπρεπε να εμπλέξω τον έλληνα γονέα μέσα να γίνει ακόμα μεγαλύτερο μπάχαλο :)