26/12/08

τσακίστε την αναρχία

Με αφορμή ένα κείμενο του Ανδριανόπουλου με τίτλο: Τσακίστε επιτέλους την αναρχία

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο μονεταρισμός , οι νεοφιλελεύθεροι ως ένα ακόμα είδος φονταμενταλιστών, αδυνατούν να διαχειριστούν την φανατική τους πίστη στην ελεύθερη αγορά διαλαλώντας μάλιστα ανερυθρίαστα τις αστυνομοκρατικές τους θέσεις.

Για να το σπάσω σε δίφραγκα, αντί να βάλουν την ουρά στα σκέλια και να κάνουν μόκο που όλος ο ντουνιάς θα πληρώσει τα γαμησιάτικα των άπληστων τραπεζιτών, έχουν μούτρα να απαιτούν περισσότερη καταστολή την ώρα που ένα παιδί σαπίζει νεκρό από σφαίρα μπάτσου, την ώρα που, είπαμε, όλοι καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα του πιο φασιστικού και καταστροφικού οικονομικού μοντέλου.

Αυτές τις μέρες ο αντεξουσιαστής φόρεσε την κουκούλα για να εξεγερθεί ενάντια στα σύμβολα του σωρευμένου πλούτου, του διεφθαρμένου κράτους και της ασύδοτης καταστολής. Ο αντεξουσιαστής φόρεσε την κουκούλα αφού είναι παράνομη η οργισμένη αντίδρασή του σε μια δημοκρατία που του έχει στερήσει το δημόσιο λόγο, έχει περιφρονήσει κυνικά τις διεκδικήσεις του, έχει ποδοπατήσει επανειλημμένα την αξιοπρέπειά του κλπ κλπ, φόρεσε την κουκούλα αφού το κράτος τον παρακολουθεί με τηλεοπτικές και CCTV κάμερες και του ρίχνει χημικά.

Αυτές τις μέρες ο νεοφιλελεύθερος έριξε την μάσκα για να δηλώσει λυσσαλέα ό,τι θα πρόσταζε ο τυφλός φανατισμός, ο φονταμενταλισμός, η απολυταρχία : τσακίστε το αντίπαλον δέος. Ο νεοφιλελεύθερος ως γνήσιος λαϊκιστής συγχέει εσκεμμένα τον αναρχισμό, ως ένα σύνολο πολιτικών ιδεών και θεωριών, με το χάος. Ο νεοφιλελεύθερος εκμεταλλευόμενος το βήμα των συμβατικών μμε σε αυτή τη δημοκρατία διακηρύσσει προκλητικά τη μόνη εξουσία που νοείται να διατηρεί το κράτος (σε συνθήκες μάλιστα νεοφιλελευθερισμού) : την στυγνή κρατική καταστολή. Ο νεοφιλελεύθερος καμώνεται πως δεν έχει αντιληφθεί αυτό που συμβατικά και εναλλακτικά μέσα έχουν πλέον κοινό μυστικό: πως προβοκάτορες μπάτσοι κουκουλοφόροι καταστρέφουν ό,τι πονάει τους νοικοκυραίους χρεώνοντας το μπάχαλο εξ ολοκλήρου στους αντεξουσιαστές. Τέλος είναι φανερό πως ο νεο-φιλ-ελεύθερος μισεί και τους νέους και την ελευθερία τους, την ελευθερία να σκέφτονται, να αμφισβητούν, να αντιδρούν οργισμένα, να μη σκύβουν στα τέσσερα με μόνο σκοπό την κοινωνική ανέλιξη, να μην προσκυνούν ως μόνη αξία την κονόμα, την ελευθερία να οραματίζονται έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο για όλους.

17 σχόλια:

Spy είπε...

Φωνή βοώντος...

(είστε πράγματι
ρομαντικός άνθρωπος τελικά...)

sergios είπε...

Με τον Ανδριανόπουλο θα συμφωνήσω σε ένα μόνο σημείο: "Οφείλουμε όλοι οι Ελληνες να αρνηθούμε να καταβάλουμε φόρους" Μήπως μας δίνει ιδέες; Αν και δεν νομίζω να το εννοεί. Αν αρνηθούμε όλοι να πληρώσουμε φόρους που θα βρει το κράτος να πριμοδοτήσει τις καημένες τις τράπεζες...

χ.ζ. είπε...

Ο νεοφιλελευθερισμός εκτός από τους νέους μισεί και τους πάντες.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου, όμως θέτει ένα σοβαρό ζήτημα εδώ πέρα ο Ανδριανόπουλος, αν και με πολύ άκομψο τρόπο. Σχετικά με το ποιος καθοδηγεί ποιον εδώ πέρα και με τι ώφελος. Αρνούμαι το παραμύθι ότι ο συριζα φταίει για όλα, αυτή τη φορά όμως έχει κάνει τεράστια φάουλ. Οι μαθητές πολύ καλά πράττουν αυτές τις μέρες και οι αναρχικοί επίσης, είναι αφελές όμως να πιστεύεις ως πολιτική παράταξη ότι θα μπορέσεις να μετασχηματίσεις αυτή την οργή και την απελπισία του κόσμου προς ώφελος σου.

Σχετικά με τη δικαιοσύνη και την ατιμωρισία, ας δούμε πρώτα να μπαίνουν φυλακη παπάδες, πολιτικοί και αστυνομικοί και μετά το συζητάμε...

Λόγω δουλειάς βρίσκομαι καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά που συλλαμβάνουν αυτές τις μέρες. Εν μέρει δεν έχει άδικο σε όσα λέει δημοσίως ο νεοφιλελεύθερος πολιτικός, δεν μπορεί όμως να αποτελεί πολιτική τοποθέτηση και επιχείρημα η τάξη και το οικονομικό επίπεδο των εξεγερμένων. Είναι άδικο και αποπροσανατολίζει τον κόσμο από το πραγματικό μήνυμα των ημερών.

Και βέβαια είμαι μαζί με τα παιδιά σε πολλά επίπεδα. Ως ενήλικος όμως πρέπει να γνωρίζω που σταματούν οι ρόλοι. Γιατί αν ταυτίζεσαι με παιδιά 15 ετών κάπου υπάρχει πρόβλημα. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει μία διεργασία για όλα αυτά, φοβάμαι ότι οδηγούμαστε στο μηδενισμό, ενώ δεν είναι αυτή η απάντηση στον κρατικό φασισμό.

Αυτή την ώρα το αίμα βράζει και το θυμικό μας καθοδηγεί όλους, ίσως, όταν ηρεμήσουν τα πράγματα μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε καλύτερα.

Σ'ευχαριστώ για το χώρο..

Vrakas Kostas είπε...

Δηλαδη ροδουλα,αν βαλουν την ουρα κατω απο τα σκελια και κανουν μοκο...σου αρκει;;;
Οχι φυσικα και το γνωριζω.
Ουτε και να βαλουμε τους αντιεξουσιαστες να μοιραζουν φειγ βολαν για τα αιτηματα τους με καλυπτει.
Οποτε..συγκρουση.
Καλο περασμα στην νεα χρονια ευχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Κάθησες και ασχολήθηκες με το κείμενο του ανδριανόπουλου;
Μεγάλη αξία του έδωσες.
xBerliner

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια σου πολλά και καλή χρόνια πέρασα να πω εγώ! Υγεία και χαρά!

Jordan είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Niemandsrose είπε...

@spy, φωνή από δω, φωνή από κει, θα γίνει κανένα φωνικό ρομαντικής φύσης και θα γελάμε.

@ sergios, στο μόνο σημείο που διαφωνώ με τον τετραπέρατο πολιτικό είναι αυτό. Αν δε καταβάλλουμε εις το ακέραιον τους φόρους μας, πώς θα συντηρήσουμε το αστυνομικόν σώμα; Ε;

@χ.ζ. , ορθόν. Απλώς είπα να κάνω ντιτζεϊλίκια με το "νέο".

@silentcrossing, συμφωνώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κοινοβουλευτικό κόμμα δε μπορεί παρά να βλέπει και ψηφοθηρικά τα τεκταινόμενα. Όμως, από την άλλη μεριά, αλίμονο αν και τα 5 κόμματα καταδίκαζαν απερίφραστα την εξέγερση των νέων. Έβλεπα τη Διαμαντοπούλου πριν μερικές μέρες στη τιβί και έφιξα με την αλαζονία της για τον τρόπο που ενηργησε το ΠΑΣΟΚ όταν το 95 προέβη σε 500 (!) συλλήψεις στα τότε γεγονότα του Πολυτεχνείου. Για το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ δε χρειάζεται να πω τίποτα. Το ΚΚΕ τέλος με τα ΚΝΑΤ που εκκενώνουν τις πανεπιστημιακές σχολές για το φόβο των καταλήψεων από αναρχικούς αλλά και τις αφοριστικές δηλώσεις της Αλέκας για τους "κουκουλοφόρους" επίσης είναι τουλάχιστον ατυχείς χειρισμοί. Οπότε..
Αυτό με την ατιμωρησία που λες δε το κατάλαβα αν και είναι ονειρική εικόνα ένας παπάς με χειροπέδες! :)
Σε ποια βρίσκεις πως δεν έχει άδικο ο Α.Α.;
Τέλος, το πρόβλημα το εντοπίζω όχι στο να καταλαβαίνεις, να συναισθάνεσαι και μ' αυτή την έννοια να "ταυτίζεσαι" με τους νέους αλλά στην πρόωρη συνταξιοδότηση των νέων. Έχω βαρεθεί να βλέπω συνταξιούχους από τα 18 μου, αν με εννοείς.

@vrakas kostas , δε μου αρκεί. Αλλά θα ήταν μια ένδειξη ότι δεν πρόκειται για φανατικούς και άρα θερμοκέφαλους και άρα δογματικούς και άρα ανόητους. Αλλά προτιμώ που έπεσαν οι μάσκες.
Από την άλλη είναι λάθος να ταυτίζουμε τον αντεξουσιαστικό χώρο με τα μπάχαλα. Ναι, υπάρχουν κάποιες ομάδες που μοιράζουν όχι φέιγ βολάν, αλλά έντυπα. Μετά είναι και οι αφίσες, τα συνθήματα, τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, οι καταλήψεις, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Αλλά δεν αφήνει τίποτα να λειτουργήσει ο κατασταλτικός μηχανισμός.

@xberliner, αυτό ακριβώς σκέφτηκα αφού το πόσταρα. Αλλά και πάλι, ο τύπος θεωρείται από κάποιους γκουρού του νεοφιλελευθερισμού και τον παίρνουν στα σοβαρά. Άσε που πέρα από τον Α.Α. έχουμε πήξει στο νεοφιλελεύθερο στο Γιουνανιστάν. Ένας Πινοσέτ και ένα shock therapy μας λείπει.

@N.Ago , σ' ευχαριστώ. Κι εσύ ό,τι επιθυμείς!

Ανώνυμος είπε...

ο κ.Ανδριανόπουλος παραβιάζει ασύστολα τις αρχές του, ως φιλελεύθερος. Ομοιάζει με παλαιάς κοπής "κρατιστή".
Παρακάμπτει ή αγνοεί την αρχή της "αυτορρύθμισης" της αγοράς.
Τους "νόμους" που στηρίζονται στην Προσφορά και τη Ζήτηση.
Επίσης, ενοχλημένος από κάποιες σπασμένες βιτρίνες, κάποια καμμένα αυτοκίνητα και άλλα τινά, λησμόνησε να αναφερθεί σε άλλα συμβάντα υποδεέστερα μεν, αξιομνημόνευτα δε, όταν δηλώνεις φιλελεύθερος.
-Όταν μιας μητέρας το κεφάλι βουτιέται σ' ένα κουβά με βιτριόλι, ποια πρέπει να είναι η απάντηση;
Οι εργοδότες, που θεωρούνται ηθικοί αυτουργοί κοιμόντααι ακόμα στο σπίτι τους;
-Όταν ένα παιδί δέχεται κατάστηθα μια σφαίρα, σύμφωνα με τους νόμους του πάρε - δώσε ποιά πρέπει να είναι η απάντηση;
Κάτι ίσης αξίας υποθέτω. Ισοσκελίζεται η ζωή ενός παιδιού με πολλές σπασμένες βιτρίνες και καμμένα υλικά αγαθά;
Λίγο μου φαίνεται. Το αγοραίον κράτος χρωστά ακόμα σε όσους είναι 15χρονα.
Σε μένα που είμαι έμπορος και 57χρονος (για λίγο ακόμα) δεν χρωστά τίποτα.
Άσε που έχω συνηθίσει να με κλέβουν στο ζύγι οι συναλλαγές με την εξουσία. Άσε που πολλάκις συνελήφθην ηλίθιος.
Ωρεεεεεεεε,
Μέχρι χτες λέγαμε για τη χαμένη νέα γενιά.
Προφανώς δεν είμαι "αναρχικός", αν κι έτσι με αποκαλεί ο 16χρονος γιος μου.
Οι "νόμοι" της προσφοράς και της ζήτησης, του ότι δίνεις θα πάρεις και το εβραϊκό "οφθαλμός αντί οφθαλμού" ισχύει για όλους.
Πολύ μικρή είναι η ζημιά που γίνεται στους δρόμους (αν γίνεται κάποια ζημιά) ενάντια στην ολιγαρχική εξουσία.
Δεν είναι ο εμποράκος ο εχθρός. Η άγνοια μας είναι.
Το "θηρίο" θα πονέσει όταν χτυπηθεί στην καρδιά του κι όχι πετώντας του πέτρες.
Όταν οργανωμένα και με σχέδιο, του αφαιρείς κάθε μέρα οικονομική και πολιτική εξουσία. Όταν φτιάχνεις βιώσιμες δικές σου κοινότητες. Προϋπόθεση η αγάπη, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια.
Η βία είναι μόνο για άμυνα.
Είναι για να διώξεις τους αργυραμοιβούς και τους τοκογλύφους από τον Οίκο του Θεού και των Ανθρώπων.
Κι ας μην Τον πιστεύεις. Kι εγώ δε ξέρω σε τι πιστεύω. ¨Εχει σημασία; Χρειάζεσαι μια τεράστια συμμαχία ανατροπής και δημιουργίας.
Για να χτίσεις, θέλεις ΑΓΑΠΗ. Για να τους νικήσεις θέλεις σχέδιο, απόφαση και διάρκεια.
Χωρίς αυτά τα υλικά, η επόμενη μέρα θα είναι ολίγον γκρίζα.

Σήμερα, ζούμε το ηλιοβασίλεμα. Κι είναι όμορφο.Γιατί το αύριο να μη του μοιάζει;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι κακό να ξεμπροστιάζει κανείς τις απροκάλυπτες και κυνικές θέσεις του Ανδριανόπουλου - αλλά και του Μάνου που εισηγήθηκε την επέμβαση του στρατού! Όμως, το καλό που προκύπτει είναι περιορισμένο, όταν δεν επισημάνει τις "υπόγειες" συγγένειες των ακραίων απολογητών του "πούρου" καπιταλισμού με τους politically correct όμαιμους. Και κυρίως, όταν, εκτός από τους "φονταμενταλιστές" της κεφαλαιοκρατικής αγοράς, δεν παραλείπει να αποκαλύψει αυτούς ακριβώς τους "κρυμμένους" οπαδούς της.

Ο Ανδριανόπουλος και ο Μάνος είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αλλά αυτό που κάνει ένα παγόβουνο φοβερό και τρομερό δεν είναι το 1/9 που βγαίνει έξω από το νερό, αλλά τα 8/9 που κρύβονται από κάτω. Με αυτό κατά νου, νομίζω, ότι πιό επείγον από την καταγγελία του Ανδριανόπουλου και του Μάνου είναι η αποκάλυψη του νήματος που ενώνει τις απόψεις τους με τα "κομψά" και "γλυκά" λόγια ενός, π.χ. Μίμη Ανδρουλάκη ή ενός Τάκη Μίχα ή, για να μιλήσουμε και για το ιντερνετικό "σινάφι" μας, ενός Νίκου Δήμου.

Φυσικά, θέλει πολύ περισσότερη σκέψη και είναι περισσότερο δύσκολο. Όχι όμως και πιό δύσκολο από την κατάσταση στην οποία ζούμε...

Και εις έτη πολλά!

Niemandsrose είπε...

@Odyssey, Νικηφόρος Καιρός, πλάκωσε και το βαρύ πυροβολικό! :)
Αν και δεν έχει τόση σημασία, θα πω ότι συμφωνώ μέχρι κεραίας και με τους δύο.

Καλή Πρωτοχρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Kαι να συντρόφισσά μου,
που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα.
Δεν χρειάζονται περισσότερα.

Καλή Χρονιά με Υγεία και Ευτυχία.
Α, ναι: Και να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση!...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Καλη χρονια γεματη υγεια, χαρα κι ευτυχια.

Ανώνυμος είπε...

Καλη χρονιά Νιμαν.

Niemandsrose είπε...

Νικηφόρε Καιρέ, αμην! :)

exoapotonkyklo, ευχαριστώ πολύ! Και εσύ ό,τι επιθυμείς!

Καλή χρονιά, Νομάδ.

darkwhisper είπε...

to sxolio tou odyssey einai apo ta kalytera pou exw diavasei se blog!!!