23/8/09

Blue Plaque...Blue Plague

"Ο Άκης ο μπατζανάκης του θείου του κουμπάρου μου είναι πλακατζής. Ε, ρε πλάκες που κάνανε με τον θείο κάθε καλοκαίρι που πηγαίνανε κάμπιγκ στα νησιά και τις έλεγε μετά ο θείος στον αδελφό του και τ' άκουγε ο κουμπάρος μας που'ταν τότε παιδί. Μετά έφτιαξε με τα χίλια ζόρια ο Άκης ένα εξοχικό στον Πόρο και κάπως τα χωρίσαν τα τζανάκια τους τα μπατζανάκια και ο πατέρας του κουμπάρου μου ως εκ τούτου. Καλό παιδί ο Άκης. Αλλά να μη τους καλέσει μια φορά στο εξοχικό; Πόση ώρα είναι μωρέ ο Αργοσαρωνικός από Αθήνα; Τέλοσπαντων.

Έχει και τρία παιδιά ο Άκης. Ο μεγάλος του γιος είναι γραφίστας σε μια διαφημιστική. Τέντες, τζάκια, τζακούσια, καναπέδες, μπιντέδες, καρεκλόπανα, τραπεζομάχαιρα μέχρι οδοντογλυφίδες που λέει ο λόγος διαφημίζουν. Έχει κι αυτός δυο παιδιά. Δίδυμα. Δεν κάνανε παιδιά και από ό,τι ψιθυρίζεται μάλλον είναι από εξωσωματική. Και να πεις πως έχει προλάβει να τα χαρεί; Νύχτα φεύγει απ'τη δουλειά. Σαββατοκύριακα, αργίες δεν έχει. Παίρνει καλά λεφτά αλλά ίσα που φτάνουν για το δάνειο. Έχει χτίσει μια φανταστική μεζονέτα κάπου έξω απ' την Αθήνα. Πόσο να άντεχε και ο άνθρωπος με την οικογένειά του μες στο κέντρο; Αν και τώρα ούτε το σπίτι, ούτε την οικογένεια προφταίνει να φχαριστηθεί. Τέλοσπαντων.

Ο άλλος του γιος σπουδάζει πολιτικός υπομηχανικός. Είχε τελειώσει και μια άλλη σχολή στο ΤΕΙ. Γεωπονίας νομίζω. Κάτι τέτοιο. Αλλά ξανάδωσε εξετάσεις να μπει στο Δομικών Έργων γιατί τον έψησε ο κουνιάδος του να ασχοληθεί με τις οικοδομές που είναι τώρα "χρυσωρυχείο". Τώρα βέβαια που τελειώνει τα βρίσκει σκούρα με πτυχιακή, πρακτική και ένα σωρό μαθήματα που του έχουν μείνει και σιχτιρίζει την ώρα και τη στιγμή που πίστεψε το κουνιάδο. Τις προάλλες λίγο έλειψε να τα τσουγκρίσουνε για τα καλά. Κάτι μισόλογα του πέταξε η αδελφή του πως ο άντρας της, ο κουνιάδος του μικρού γιου του Άκη, ο μεγαλοεργολάβος ντε, και να τελειώσει το ΤΕΙ δε θα τον χρειαστεί στη δουλειά. Η κρίση λέει και κουραφέξαλα. Τρελάθηκε ο μικρός γιος του Άκη. Εμ, τον έβαλε να σκοτωθεί άλλα 4 χρόνια να σπουδάζει, εμ, τώρα πάει να του τη φέρει; Ευτυχώς που έχει και το φυτώριο ο μικρός δηλαδή αλλιώς αν περίμενε από το λαμόγιο τον κουνιάδο του θα ψόφαγε στη ψάθα. Μη νομίζεις, ούτε και το φυτώριο δεν έχει πολύ χρήμα. Αν δεν ήταν και η κομπίνα με τα δέντρα τα Χριστούγεννα, θα σου' λεγα εγώ....Τέλοσπαντων.

Η κόρη του Άκη δε θυμάμαι να σπούδασε τίποτα. Αλλά την έχει βολέψει. Είναι διορισμένη μόνιμη διοικητική υπάλληλος στη Δημοτική Αστυνομία στην Κόρινθο. Έχει βέβαια να πατήσει στη δουλειά κάτι χρόνια. Από όταν διορίστηκε κάνει το ένα παιδί μετά το άλλο. Τρία έχει τώρα, ζωή να'χουνε και πάει για το τέταρτο. Αλλά τι ανάγκη έχουν αυτοί; Της έχει φτιάξει ο άντρας της ένα σπίτι-παλάτι. Αφού όταν είχαμε πάει μια φορά από κει για τη βάφτιση του μεσαίου της παιδιού, της είπαμε να τυπώσει χάρτη να μη χαθούμε μες στο ανάκτορο. Δε μου φάνηκε πως της πολυάρεσε το αστείο. Πολύ την έχει ψωνίσει κι εκείνη μου φαίνεται. 'Εχει βάλει να της βαφτίσουν τα παιδιά όλοι οι βουλευτάδες της Πελοποννήσου και κάτι έγινε νομίζει. Ψιθυρίζονται πολλά και διάφορα για τον άντρα της, πως τάχα τα έχει κάνει πλακάκια με την αστυνομία και τους πολιτικούς και είναι μεγάλος οικοπεδοφάγος. Μόνο να φανταστείς πως πέρυσι είχε καταφέρει να έχει στημένα δυο πυροσβεστικά στο χωριό των δικών του, που δεν έπιασε φωτιά, ενώ αλλού καίγονταν άνθρωποι και περιουσίες. Τέλοσπαντων.

Τι στα λέω τώρα όλα αυτά; Ο Άκης ο πλακατζής, οι γιοι του, η κόρη του, ο άντρας της και αυτοί με τους οποίους τα΄χει κάνει πλακάκια κάψανε τα δάση. Κι ούτε θα τους συλλάβουν, ούτε φυλακή θα πάνε, ούτε τίποτα. Αλλά μια μέρα θα τους αφιερώσουν και τιμητική πλακέτα για ευεργέτες. Χωρίς πλάκα."

8 σχόλια:

μ είπε...

Σπάσε πλάκα που όπως τα λες, έτσι παίζεται για χρόνια το στόρι.

Ελπίζω μόνο η Ακρόπολη να μην έχει πολλά δέντρα.

aKanonisti είπε...

........πίκρα....

lakis είπε...

Χωρίς πλάκα!

apologia pro sua vita είπε...

Μπλέ πανούκλα, πράσινη πλάκα. Τα πάντα όλα.

Ναι ρε πούστη (με την πολίτικαλ κορέκτ έννοια), ο Άκης ο πλακάς κι όλο του το σόι. Αυτοί φταίνε. Ας το πει επιτέλους κάποιος. Ας μας γλυτώσει από την κλαψούρα τους τουλάχιστον.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θα αναγνωρίσει τον εαυτό του στον Άκη και το σόι του.

Σαν τους αστούς που γελάγανε με την Όπερα της Πεντάρας στη Γερμανία του '30.

Ο Άκης ο φταίχτης θα αποδειχτεί μυθικό πρόσωπο, σαν τον Μακίθ, ένα πράγμα. Κι όπως ο Μπρεχτ δεν άλλαξε την Γερμανία έτσι κι η Νίεν δεν θ' αλλάξει την Ελλάδα. Δεν φταίει ο Μπρεχτ, ούτε η Νίεν. Φταίει που το πιο δύσκολο να δεις τελικά σ' αυτή τη ζωή είναι η μούρη σου στον καθρέφτη.

Γιατί ο Έλλην είναι φυσιολάτρης.Εκ φύσεως. Γι αυτό άφησε το τσιμέντο και πήγε να ζήσει στας εξοχάς. Δεν είναι ο Άκης κυρία μου. Κι όλα αυτά τα λέτε από κακία και ζήλια που δεν έχετε εξοχικό στον Πόρο.

Μαύρος Γάτος είπε...

Ένας αχταρμάς συνενοχής, αυτή είναι η Ελλάδα μας. Νήμαντζ, βαρέθηκα να γκρινιάζω. Βαρέθηκα ακόμα και να ελπίζω.

Και όχι, δεν έχω καμμιά ομοιότητα με τον Άκη, και με κανέναν Άκη. Ας μη τα ισοπεδώσουμε όλα, Δεν υπάρχει "όλοι φταίμε". Αλλά ναι, οι περισσότεροι συμπολίτες μας φταίνε, λιγότερο ή περισσότερο ο καθένας.

apologia pro sua vita είπε...

Νίεν πουλάκι μου, Νήμαντζ σε λένε;

Ήμαρτον καλέ γιατί δεν μου τό πατε πρωτύτερα;Να ακούγομε σαν τη βλάχα;!

Τώρα βέβαια εμένα αυτό το "νίμαντζ" δεν μου πολυαρέσει. Να κρατήσω το Νίεν, ή είναι μεγάλη βλαχιά για τα σαλόνια του μπλογκσποτ, γαμώ τα γερμανικά που δεν ξέρω;

Σε φιλώ στη μούρη. Εμφανίσου. Ο Λου Ριντ μας έχει πουλήσει.Ούτε ένας καθρέφτης.

Η Λάιφο έχει πεθάνει, τετέλεσται. Θεόσχωρέστην. Κι εγώ έχω μείνει να γράφω σχόλια στον Ολντ Μπόι. Μαζί με έναν σίριαλ κίλερ.

Δεν παίρνω και βαρβιτουρικά. Η μπύρα δεν φτάνει. Ανησυχώ. Να πάω για συντάκτης του τρωκτικού; Να δημιουργήσω τον ΜΠΥΡΑ Τι Βι; ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΩΡΑ.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Εχουμε κουραστει να σιχτιριζουμε πια. Απ την αλλη γιατι να το κανουμε? Ολοι μας εχουμε τετοιους "πετυχημενους" γυρω μας. Ποιοι ειναι ολοι αυτοι αν οχι εμεις? Οποτε?

AATON είπε...

Das war wirklich ein einzigartiges Post. Respekt!
Μέσα στο χιούμορ πάντως, γράφεις αλήθειες που φωνάζουν. Συγχαριτήρια.