5/11/12

Σπορτίγκα

Ακούς την Μπαλάντα του κυρ Μέντιου από το στόμα του Μάλαμα, σε ένα κατάμεστο στάδιο από ανθρώπους που συνέρρευσαν για τη συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης των 15 συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπεριπολίας. Το κλειστό του Σπόρτιγκ γέμισε και οι ουρές απέξω φτάνανε μέχρι τον ΗΣΑΠ. Καμιά δεκαριά χιλιάδες άτομα τα υπολογίζουν.. Και δε σου λέω πως όλοι είχαν συνείδηση του σκοπού της συναυλίας. Κάποιοι πήγανε να ακούσουν Αγγελάκα, Μάλαμα, Ιωαννίδη και τους Illegal με μόνο 6 ευρώ. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Σημασία έχει που βρέθηκαν εκεί και φεύγοντας θα κατάλαβαν αυτά που καταλάβαμε όλοι: πως είμαστε πολλοί. Είμαστε ένα στάδιο κατάμεστο, ένα στάδιο πριν τη συνειδητοποίηση.

Όμως τα προηγούμενα χρόνια άκουσες την Μπαλάντα του κυρ Μέντιου, ξώφαλτσα έστω, από το στόμα του Νότη Σφακιανάκη σε πίστες. Από κάτω είχε μπράβους, ιδιοκτήτες μαφιόζους, κονσομασιόν, drugs. Κάτι μυστήριοι τύποι άνοιγαν φιάλες με ουίσκυ, οι παρκαδόροι αραδιάζανε τζιπάρες στη σειρά, οι λουλουδούδες έρραιναν μαδημένα γαρύφαλλα τον άρχοντα του κιτς, κάτι σκυλούδες χόρευαν τσιφτετέλια. Κι όλο αυτό θύμιζε τη σκηνή του πάρτυ στο Requiem for a dream. "Ass to ass" δίνει το παράγγελμα ένας από τους φραγκάτους και τα δυο call girls γίνονται αντικείμενο πλήρους εξευτελισμού.

Αργότερα, όταν οι συνθήκες το ευνοήσουν, το
κατασκεύασμα της εγχώριας σόου μπιζ που ενσάρκωνε τον λαϊκό νεόμαγκα, που θέλει τη γυναίκα σκλάβα και κυρά, που αγαπάει με πάθος την πατρίδα του, που θρησκεύεται, που δηλώνει αναρχικός στις τηλεοράσεις και όταν τον ρωτάνε τη γνώμη του για τον Χριστόφορο Μαρίνο, ρωτάει με ντεμέκ μπλαζέ ύφος μασώντας την αιώνια τσίχλα "Ποιος είναι ο κύριος;" θα αποκαλύψει όλη τη φασιστική του σαβούρα. Αυτός και οι όμοιοί του. Και έχει λαϊκό έρεισμα γι' αυτό και οι πρωινατζούδες θα του δώσουν βήμα να εκφράσει τις φασιστικές του απόψεις, την απροκάλυπτη υποστήριξή του στη ΧΑ, η οποία μετατράπηκε από μπράβος των νυχτερινών κωλάδικων σε μπράβο κάθε λογής αφεντικού.

Κι όταν το όνειρο τελειώνει, όταν η Δεξιά μείνει ατάιστη, δε θα αρκεστεί ούτε σε ψήφο στη ΝΔ, ούτε σε ψήφο στην ακροδεξιά, αλλά στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ. Θα δράσει όπως έχει μάθει από τους γκεσταμπίτες, τους ρουφιάνους, τους δοσίλογους, τους ταγματασφαλίτες, τους βασιλόφρονες, τους χουντικούς, τους βασανιστές, τους παρακρατικούς, τους τραμπούκους παππούδες της. Η Δεξιά απ' άκρη σ' άκρη καταλαβαίνει μόνο από μάσα.  Αν στερηθεί το μαμ, με ό,τι αυτό σημαίνει για το (υπ)ανθρώπινο είδος, θα μας κατασπαράξει. 

Ο εμφύλιος μαίνεται ακόμα και στο πολιτισμικό κεφάλαιο. Οι χρυσαυγίτες απλώνουν τη βρώμικη χερούκλα τους στην Μπαλάντα του κυρ Μέντιου και το ποίημα του Βάρναλη γίνεται το παιδί για το οποίο ερίζουν οι δυο γυναίκες και τη λύση δίνει ο Σολομώντας διατάσσοντας να το τεμαχίσουν στη μέση. Και τότε φαίνεται ποια είναι η πραγματική του μάνα. Εκχωρήσαμε οι φορείς του συγκεκριμένου πολιτισμικού κεφαλαίου το δικαίωμα να το μεταχειρίζονται οι σκυλάδες. Την ίδια ώρα όμως, η κακιά μητριά, αυτή που δεν της ανήκε το κεφάλαιο, επώαζε το αυγό του φιδιού. Κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά, την πρώτη μέρα, που λέει ένα άλλο τραγούδι, τόσο συνυφασμένο με την μεταπολίτευση, μια κουλτούρα που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στους μουτζαχεντίν του Μίλτον Φρίντμαν, τους νεοφιλελέδες, που ενισχύουν το  ιδεολογικό οπλοστάσιο τους μίσους στους νεοφασίστες.

Το μήνυμα είναι ένα και ισχυρό: το Σπόρτιγκ ήταν τίγκα. Είμαστε πάρα πολλοί και είναι λίγοι. Τους έχουμε. Να τους τσακίσουμε όπου τους πετύχουμε. Με όποιον τρόπο μπορούμε.


13 σχόλια:

J95 είπε...

εσύ που έλεγες "είναι άνθρωποι" και "να τους μιλάμε" και "καταλαβαίνουν".

Кроткая είπε...

Ένας είναι ο δρόμος Λαέ για να νικάς.
Από τόσες χιλιάδες στόματα.
Εγώ αυτό κρατάω.

costinho είπε...

δεν μάθαμε αν σ'αυτή τη συναυλία πήγε η μικρή αννούλα. που γενικά πηγαίνει σε συναυλίες.

J95 είπε...

μπορεί ο προπροηγούμενος ανώνυμος να αναφέρεται στο σχόλιο #2.

Είναι και η πιο λογική εξήγηση.

J95 είπε...

ΥΓ καταλαβαίνω ότι όλα εσείς τα ατάλαντα ψωνισμένα κοπρόσκυλα των humanities και του scholarship που ροκανίζετε τους φόρους μου δεν τα πάτε και πολύ καλά με το 1+1=2 οπότε διευκρινίζω πως αναφερόμουν σε αυτό, το οποίο πόσταρες λιγότερο από 60 μέρες πριν:

Και τώρα θα γίνω αναγκαστικά δυσάρεστη με τους δικούς μας. Οι αριστεριτζήδες δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να εντείνουμε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Οι περισσότεροι ούτε που έχουν μιλήσει με χρυσαυγίτη, ούτε που ήξεραν τι είναι η ΧΑ μέχρι που μπήκε στη Βουλή. Κι όμως, σε αδρές γραμμές, η στάση μας είναι να κόβουμε την καλημέρα σε όσους ψήφισαν ΧΑ αδιακρίτως. Και αυτό είναι λάθος. Δεν εννοώ ότι θα πρέπει να βγούμε με το φανάρι του Διογένη να αναζητούμε έναν...υπάνθρωπο ώστε να του κάνουμε κατήχηση για το πόσο λάθος ήταν η εκλογή του, αλλά όταν, όπως στην περίπτωση που συζητάμε, ο άλλος δεν είναι οργανωμένος και δηλώνει πως διαφωνεί με τα μαχαιρώματα και έχει φάει μεν πλύση εγκεφάλου αλλά βλέπεις ότι υπάρχει ένα περιθώριο να αλλάξει μυαλά, τότε είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας να συνομιλήσουμε μαζί του. Διαφορετικά, απλώς νανουρίζουμε τη συνείδησή μας ότι είμαστε και γαμώ τους αντιφασίστες και επιδεικνύουμε ο ένας στον άλλο, με like και με share, πόσο αντιφά είμαστε, ενώ στην ουσία δεν εμποδίζουμε ούτε στο ελάχιστο την επέλαση του φασισμού σε καθημερινό επίπεδο. Η ελάχιστη υποχρέωσή μου είναι να βρω με ποιον τρόπο ο δικός μου άνθρωπος θα καταλάβει τι σημαίνει ψήφος ή έστω συμπάθεια ή έστω ανοχή προς τους ναζήδες και να τον εφαρμόσω. Το να γυρνάμε την πλάτη στο πρόβλημα δε το λύνει.

Ανώνυμος είπε...

καταλαβαίνω ότι όλα εσείς τα ατάλαντα ψωνισμένα κοπρόσκυλα των humanities και του scholarship που ροκανίζετε τους φόρους μου δεν τα πάτε και πολύ καλά με το 1+1=2
-----
Ξέρεις τα ψωνισμένα κοπρόσκυλα των humanities και του scholarship πιστεύουν στην διαεπιστημονικότητα για αυτό αυτήν την περίοδο διαβάζουν computing, το "ποιότητα υπηρεσίας στο υπολογιστικό πλέγμα", είναι το πόνημα ενός λαμπρού νέου επιστήμονα που διαπρέπει αυτή την στιγμή και είναι must read.

Γκούσταβ φον Άσενμπαχ είπε...

J95, μπορείτε να μας δώσετε το βιογραφικό σας; Παρακολουθώ εδώ και καιρό τη διαδικτυακή πορεία σας και αναρωτιέμαι ποιος είναι ο σπουδαίος άνδρας που κρύβεται πίσω από αυτά τα αδιαμφισβήτης ευφυίας σχόλια. Επίσης θα ήθελα, αν είναι δυνατό, να μου επισημάνετε το διανοητικό σας έργο (βιβλία, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά κ.ό.κ.)- είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα με ενθουσιάσει! Ανυπομονώ να καταβυθιστώ σε αυτό!

Είμαι μηχανικός (εσείς μηχανικός ή των θετικών επιστημών;) και ασφυκτιώ μέσα στο αφόρητα φιλολό κλίμα που δηλητηριάζει την Ελ-χώρα. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, ως ηθικό μου χρέος να υποστηρίξω τις αντι-φιλολό και αντι-Ελ φωνές, χάρη στις οποίες βλέπω το μέλλον πιο φωτεινό.

Urfurslaag είπε...

μμμ βλέπω πως τα σχόλια αυτού του ποστ έχουν ένα αναπάντεχο ενδιαφέρον. :-)

Niemandsrose είπε...

Ούρφου, με αποκαλεί humanities και scholarship o αγαπητός μου -και δε το λέω ειρωνικά- J95 γιατί εδώ και χρόνια του φέρομαι με έξτρα ανθρωπισμό, αφήνοντας τον, το αρχαίο τρολλ, να εκτονώνεται όπου με πετύχει. :)

@J95, την αντίφαση πού τη βλέπεις;

Кроткая είπε...

J95, στη συναυλία ήπια μερικές μπύρες.
Κράτησα τα κουτάκια. Όποιο σκουριάσει πρώτο θα το φυλάξω για την πάρτη σου. Άμα γουστάρεις μαρκάρω και το νικ σου πάνω.

Και πάντως, έχεις χάσει τη φόρμα σου, κάποτε τρολάριζες καλύτερα. Κούρδισέ το.

costinho είπε...

"κρατικοδίαιτο μισθό". ωραία ελληνικά μεγάλε.

"έχυνε ο ένας στη μούρη του άλλου". σε κάποιο κοντινό μας στερημένο σύμπαν, ο (σπορ)τίγκα ερωτισμός περιγράφεται ως βρισιά. ναι ρε τσομπάνη, έχυνε ο ένας στη μούρη του άλλου. τόσο ωραία περνούσανε. και τόσο γαμιστερά και μιστερλοβερμάνικα.

αν δεν είχε αυτά τα δύο, θα ψηνόμουν με τα χίλια ότι το σχόλιο είναι φέηκ τρόλιν από καραβάνα του γκαδερέη. ολντμπόη τουλάχιστο.

exoaptonkyklo είπε...

Ναι ειμαστε πολλοι και δε μασαμε. Την καλησπερα μου και καλη δυναμη.

Niemandsrose είπε...

Costinho, don't feed the troll. elementary ;)

exoapotonkyklo, καλή λευτεριά θα αρχίσουμε να ευχόμαστε σύντομα ;)