21/2/13

κατασταλτικός μιθριδατισμός

Πλήθος γυναικών συγκεντρωμένο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού. Διαμαρτύρονται για την εξαφάνιση δύο συμπολιτών τους μετά από προσαγωγή. Διαμαρτύρονται για τον εκφοβισμό που υφίστανται ως κάτοικοι της περιοχής. Στο βίντεο που έφτιαξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι ακούγονται να επαναλαμβάνουν τη λέξη "τρομοκρατία". Μα τι εννοούν όλες αυτές, ανυποψίαστε πολίτη μου; Έχασαν τα μυαλά τους;



Δεν χρειάζεται να είσαι Αριστερός από την κούνια σου. Μία Erin Brockovich να έχεις δει, σενάριο βασισμένο σε πραγματική ιστορία ήταν,  σταρ του Χόλιγουντ πρωταγωνιστούσε,  δεν δα ήταν καμιά indie παραγωγή, καταλαβαίνεις ότι εκεί που πάει να στηθεί μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση, μπορεί κάλλιστα να εξοντωθεί όχι μόνο το οικοσύστημα της περιοχής, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι, αν χρειαστεί. Τα ανθρώπινα εμπόδια μπορούν να αρθούν άμεσα με απαγωγές της αστυνομίας και εκφοβισμό της κοινότητας ή μακροπρόθεσμα με περιβαλλοντικές ασθένειες, όπως στην ταινία. Υπάρχει βέβαια πάντα και η εξαγορά συνειδήσεων αλλά εδώ δεν χρειάζεται τέτοιο μέσο. Έχουν αναλάβει πιο επιδραστικό ρόλο τα κανάλια με την προπαγάνδα υπέρ των μεταλλείων και την αποσιώπηση κάθε άβολης αλήθειας.

Προχτές, σε τηλεοπτικό πάνελ του MOUGA-για-την-μεγάλη-πορεία-στη-Θεσσαλονίκη, κάποιος έριξε την εμπρηστική δήλωση αλλά πέρασε στα ψιλά: οι Σκουριές Χαλκιδικής θα είναι το νέο Λιτόχωρο. Το Λιτόχωρο Πιερίας είναι ο τόπος από τον οποίο ξεκίνησε ο Εμφύλιος τον Μάρτη του '46.



Οι γυναίκες μιλούν για τρομοκρατία αλλά και οι καθεστωτικοί μιλούν για εμφύλιο.

Στη δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή (1973-1990) οι εξαφανίσεις αντικαθεστωτικών μαζί με τις εκτελέσεις έφτασαν στους 3.200 και τα θύματα βασανιστηρίων και παράνομων κρατήσεων στους 37.000.

Ναι, αλλά εδώ δεν είναι δικτατορία, θα μου πεις. Ναι, αλλά εδώ δεν έχουμε καμία εκτέλεση και οι εξαφανίσεις ήταν μόνο δύο και τελικά αναιρέθηκαν.

Για τους βασανισμούς, να θυμίσω τη δημοσίευση της Guardian για ΓΑΔΑ, την οποία Guardian ο Δένδιας απείλησε με μήνυση, επιχειρώντας να φιμώσει ακόμη και τα ξένα μμε. Για τους βασανισμούς, να θυμίσω την ξεδιάντροπη και προκλητική διάδοση των βασανισμών στο Βελβεντό με τη συνεργασία ΜΜΕ-ΕΛΑΣ.

Για τις εκτελέσεις, να θυμίσω,  ότι ο Βορίδης τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής εκπροσωπώντας τον εσμό ακροδεξιών υπάνθρωπων σε μια κοινωνία που εκφασίζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Κι όσο για τις εξαφανίσεις, είναι δοκιμές κατασταλτικού μιθριδατισμού: ελεγχόμενες δόσεις κρατικής τρομοκρατίας στην αρχή, έτσι ώστε η κοινωνία να την συνηθίσει. Έτσι ώστε, όταν γενικευτεί το φαινόμενο της κρατικής τρομοκρατίας, σε συνεργασία με την λευκή τρομοκρατία των χρυσαυγιτών, η κοινωνία να έχει πέσει ήδη στη σχετική αφασία.


Να μη συνηθίσουμε.


7 σχόλια:

apolyterion είπε...

Σωστά. Πολλοί συμπολίτες μας, όμως, πιστεύουν ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να ζημιωθούν αν καταστραφεί το δάσος σε ένα χωριό της Χαλκιδικής ή αν οι κάτοικοί του αναγκαστούν να φύγουν από αυτό, αρρωστήσουν ή φάνε ένα χέρι ξύλο από τα ΜΑΤ. Κακά τα ψέματα πριν την κρίση μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ήταν στο "κόλπο". Αυτό ελπίζει ότι θα ξαναγίνει όταν ξεπεραστεί η κρίση. Και πώς θα ξεπεραστεί η κρίση; Μα φυσικά με μπίζνες, καλή ώρα η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική ή αύριο-μεθαύριο πετρελαίου στο Αιγαίο.
Γιατί να νοιαστούν λοιπόν για την καταστολή, το περιβάλλον ή ό,τι άλλο; Προέχει η διασφάλιση του οικονομικού στάτους. Ως εκ τούτου πολλοί (οι περισσότεροι, δυστυχώς) δεν απειλούνται από το μιθριδατισμό της καταστολής. Τη θεωρούν εξ αρχής αναγκαία για τα συμφέροντά τους. Oι πιο εκλεπτυσμένοι θα αντιπαρέλθουν την καταστολή, θα επικεντρωθούν στην αντίδραση των κατοίκων και θα μιλήσουν για λουδίτες, νοοτροπία ΝΙΜΒΥ των τριτοκοσμικών Βαλκάνιων κ.ό.κ. Τα επιχειρήματα των λιγότερο εκλεπτυσμένων θα είναι πιο ωμά: "Τι πάθαμε τόσα χρόνια από την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Πτολεμαΐδα ή στον Κορινθιακό κόλπο; Τίποτα."

Φοβάμαι δηλ. ότι αυτό το "Να μη συνηθίσουμε" αφορά πολύ λιγότερους από όσους θα θέλαμε να αφορά.

spiral architect είπε...

Κάποιοι έχουν συνηθίσει:

Σκουριές: Να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας και αντιπαράθεσης με δημοκρατικές λύσεις
...
...
Ο φαύλος κύκλος της αντιπαράθεσης μπορεί να λυθεί μόνο αν όλοι κάνουν ένα βήμα πίσω! Πρώτη η εταιρεία έχει την δυνατότητα να λύσει τον γόρδιο δεσμό. Η υλοτόμηση του δάσους πρέπει να σταματήσει άμεσα, να ανοίξει ένας κύκλος πραγματικής διαβούλευσης, με την συναίνεση της εταιρείας και την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων χωρίς αποκλεισμούς και με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (λίγων μηνών) όπου θα εξεταστούν και θα παρουσιαστούν στην τοπική κοινωνία όλες οι τεκμηριωμένες απόψεις, καταλήγοντας σε ένα δημοψήφισμα τοπικού χαρακτήρα, όπου οι κάτοικοι της περιοχής θα πάρουν την οριστική απόφαση.


Α, χα καλό ε;
(Σεφερλής)

J95 είπε...

Η Έριν Μπρόκοβιτς είναι ταινία (και για άλλο θέμα), η πορεία είναι αραία-αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα, και το να μη δίνει η αστυνομία πληροφορίες μισή ώρα μετά την προσαγωγή δεν είναι ακριβώς εξαφάνιση.

Από την άλλη ένα μάτσο μουρλοί να ονειρεύονται εμφυλίους για ψύλλου πήδημα είναι κάτι που η δημοκρατία οφείλει να τσακίσει εντελώς μα εντελώς αλύπητα.

costinho είπε...

Σε βρήκα έξω απ’ την Ιερισσό
να κλαις στων σαλπισμάτων το σκοπό
φωτόνια στην παλάμη να κρατάς
πέντε δηνάρια το ’να να πουλάς.

costinho είπε...

Η Έριν Μπρόκοβιτς είναι ταινία (και για άλλο θέμα)

σοβαρά; για ποιο άλλο θέμα είναι;

η πορεία είναι αραία-αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα

εδώ ισχύει το νέο δημοκρατικό δόγμα ένας = κανένας. αφού δεν κατέβηκαν όλοι, ακόμα κι αν αγνοεί κανείς πόσοι είναι οι όλοι, τότε οι κάποιοι δεν έχουν δικαίωμα στη διαμαρτυρία. εξυπακούεται πως η διαμαρτυρία των κάποιων δεν στέκει έστω ως διαμαρτυρία των κάποιων. αντίθετα με την επιχειρηματική πρωτοβουλία των κάποιων ή του ενός, που άνετα μπορεί να σταθεί. ή με λίγα ματ και ξυλιές παραπάνω.


και το να μη δίνει η αστυνομία πληροφορίες μισή ώρα μετά την προσαγωγή δεν είναι ακριβώς εξαφάνιση.

προσαγωγή χωρίς ένταλμα σύλληψης (και χωρίς σύλληψη) με υποχρεωτική λήψη dna, χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο πως λέγεται στη συντεταγμένη πολιτεία; έψαχνα κάτι ώρες και δεν το βρήκα.


Από την άλλη ένα μάτσο μουρλοί να ονειρεύονται εμφυλίους για ψύλλου πήδημα είναι κάτι που η δημοκρατία οφείλει να τσακίσει εντελώς μα εντελώς αλύπητα.

δεν ξέρω αν το'χεις πάρει πρέφα, αλλά τους εμφυλίους τους ονειρεύονται άλλοι μορυλοί. οι από δω δεν είναι έτοιμοι αυτή τη φορά, όσο κι αν σκούζεις. στη φάρα σου όμως, οι έννοιες "τσακίζω", "αλύπητα" και "δημοκρατία" μπορούν να χωρέσουν στην ίδια πρόταση. είναι τα δικά σου αυτονόητα αυτά.

από ευαισθησία σε θέματα των ανθρώπων, σκίζεις.

Insp Rebus είπε...

J95

Πραγματικά χαλκέντερος και με ιδιαίτερη προτίμηση σε "αντίπαλα blogs"

Mε πλήΘος επιχειρημάτων (πάντοτε άψογα τεκμηριωμένων), ευγενή γλώσσα (μακριά το ad hominem από μας), διάθεση για συζήτηση

Ενα κόσμημα της ελληνικής blogόσφαιρας, indeed

Ανώνυμος είπε...

τέτοιου τύπου "έπενδύσεις" μόνο σέ τριτικοσμικες χώρες γίνονται .