31/10/07

λαμογιές και αποκτήνωση

Εκτός από τις λαμογιές, υπάρχει και η αποκτήνωση. Εκτός από τις κατσαρίδες, υπάρχουν και οι υπόνομοι. Το ένα δε ζει χωρίς το άλλο. Ο υπόνομος είναι μια παθητική, άμορφη μάζα, καμωμένη από βρωμιές που καμώνεται την κακομοίρα. Οι κατσαρίδες είναι ενεργητικές, βρωμιάρες βέβαια, ελεεινές και τρισάθλιες, αλλά κάνουν πάρτι έστω και με ξένα κόλλυβα.

Θα πει ο υπόνομος ο γκρινιάρης, γεμίσαμε κατσαρίδες ρε πούστη μου. Θα πει ο υπόνομος ο σταρχιδιστής, στα παπάρια μου ρε φίλε με τις κατσαρίδες. Θα πει ο υπόνομος ο ωχαδερφιστής, ποιος τις γαμεί και τις κατσαρίδες ρε φίλε, εμείς να είμαστε καλά. Ο υπόνομος ο αποκτηνωμένος θα πει, βεβαίως υπάρχουν δισεκατομμύρια κατσαρίδες στον τόπο μας, αλλά τι να κάνεις; Και θα σταυρώσει τα χέρια. Έχουν χέρια οι υπόνομοι; Έχουν όπως φαίνεται. Γιατί πρέπει να πιάσει τον bic για να σταυρώσει το ψηφοδέλτιο. Αλλά εκεί σταματά η σταύρωση. Στο ψηφοδέλτιο. Τέσσερα χρόνια τα χέρια σταυρωμένα. Αλλιώς δε θα είχαν γίνει τα λύματα, η σαπίλα, η ρεμούλα, η κουτοπονηριά, ο βόθρος, δεύτερη φύση του. Αλλιώς δε θα ήταν υπόνομος να ζουν μέσα του κατσαρίδες και τρωκτικά.

Όταν μιλάς με μεταφορές σε μη-ποίηση (ξεπερασμένες και στην ποίηση θα έλεγε ο Μπόρχες), όταν μιλάς με παραβολές και δεν είσαι ο Χριστός (ο ανεπίκαιρος), όταν μιλάς με σχήματα και δεν είσαι ο Δημοσθένης, ούτε καν ο Κατσαντώνης (στη δαρβίνεια θεωρία ο ρήτορας προέρχεται από το φίδι), τότε κάτι θες να μας πεις και δεν το λες. Θέλεις να πεις πως πάνω στη δική μας ανοχή ως άτομα -γάμα την κοινωνία, αυτό τον άμορφο σχηματισμό- αναπαράγεται η διαφθορά; Θες να πεις πως πάνω στη δική μας αποκτήνωση, βρίσκει έδαφος το λαμόγιο να αρπάξει; Πες το. Όσοι είναι να καταλαβούν, γιατί θέλουν, θα καταλάβουν. Για τους άλλους, ποιος χέστηκε; Σταρχιδικά-σταρχιδικά.

6 σχόλια:

raslowbap είπε...

Έχεις δίκιο σε 100%. Από τα μικρά καθημερινά πράγματα κατην στάση μας πάνω σε αυτά μπορούν να αλλάξουν πάρα πολλά , αρκεί να δείχνουμε, την συνηθισμένη δυστυχώς, ανοχή.

Swell είπε...

Καλά τα λες, αλλά κι εμείς δεν συμβάλλουμε σ' αυτά τα φαινόμενα με τη συμπεριφορά μας στο πλαίσιο του μικρόκοσμού μας ο καθένας;

piece de resistance είπε...

κομιζω με το νεο σημερινο μου ποστ μια περιρεγη πληροφορια που εσεις νομιζω θα εκτιμησετε υπαρχει λοιπον πετρωμα αφιερωμενο στον Γκαιτε με το ονομα Γκαιτιτης ! και αλλα διαφορα που ανακαλυψα καθως ο ποιητης ως συλλεκτης πετρωματων παιζει με μεταφορες στα ποιηματα του ενα δυο απο τα οποία ποσταρισα με σχετικα αποσπασματα..

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Γενικά, 'η έχεις κάτι κατά νου;

span είπε...

Μεταμορφωνόμαστε σε κατσαρίδες και από κατσαρίδες σε εντομοκτόνα. Άλλοτε την κάνουμε για τον παραδίπλα υπόνομο, για να ξεφύγουμε, για να κρυφτούμε, για να αλλάξουμε, για για... Είναι στην ανθρώπινη φύση; Το κακό είναι πηγαίο είτε σε μορφή λαμογιάς είτε σε μορφή ωχαδερφισμού; Φταίει η δημοκρατία; Δεν ξέρουμε πως αλλιώς να συμπεριφερθούμε και αλλάζουμε ρόλους; Μήπως όταν πιεζόμαστε το μόνο που μας νοιάζει είναι η επιβίωσή μας; Σίγουρα είμαστε κατσαρίδες που διαμορφωνόμαστε από τα σκατά του υπονόμου, αλλά πιστεύουμε πως μπορούμε και πρέπει να ορίζουμε τις τύχες μόνοι μας. Θα έρθει όμως κάποια κατσαρίδα να μας μάθει να είμαστε ελεύθεροι απο τον κοινωνικό ιστό όταν είμαστε με τα υπόλοιπα κατσαριδάκια και βαθιά κοινωνικοποιημένοι όταν κοιτάζόμαστε στον καθρέφτη της αποχέτευσή μας;

παράλληλος είπε...

Άριστο το κείμενο.
Respect!