9/11/07

Η ματιά εκείνων που ξέρουν την Κρήτη

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί... Ζωνιανά, φωτογραφίες 6/11/07







Και γράφει η Γητεύτρια με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στα Ζωνιανά...

"Ευρισκόμενη εκτός ελληνικής επικαιρότητας, ξέρω το θέμα μέσες άκρες. Από αυτά που γράφετε εσείς κυρίως. Γνωρίζοντας όμως την Κρήτη εκ των έσω, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, χωρίς να κατηγορώ και όσους δεν κατανοούν την ιδιαιτερότητα του κρητικού λαού.

Όποιος δεν είναι Κρητικός αδυνατεί να καταλάβει και πολύ εύκολα δίνει καθαρά νομική διάσταση στο θέμα, ενώ είναι αφάνταστα πιο πολύπλοκο. Δεν είναι θέμα νόμου εδώ.
Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Οι Κρητικοί βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί πάντα. Έτσι μεγαλώσανε, έτσι μάθανε. Αυτή είναι η κρητική ψυχή. Με νόμους, με απαγορεύσεις, με φυλακίσεις, με μπάτσους, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ο Κρητικός έδειξε το μεγαλείο της ψυχής του σε κάθε δύσκολη στιγμή του νησιού. Αυτό το μεγαλείο όμως ταυτίζεται με την κουζουλάδα, αλλιώς δε θα υπήρχε. Πάνε πακέτο. Η γενναιότητα και η ανδρεία και η αυτοθυσία, απέχει ελάχιστα χιλιοστά από την τρέλα, τον παραλογισμό και την απερισκεψία.

Το λάθος λοιπόν είναι πολιτικό. Η Κρήτη κάποτε είχε το Βενιζέλο της. Η Κύπρος το Μακάριό της. Οι Κρητικοί δεν είναι κακοποιοί. Κουζουλοί είναι με την καλή έννοια. Μπροστάρηδες χρειάζονται που με λεπτούς χειρισμούς θα τους πάνε από την πίσω μεριά του σχοινιού που ακροβατούν για να μην τσακιστούν. Εκεί είναι το δικό μου μεγάλο κατηγορώ στην πολιτική ηγεσία και στη διανόηση. Με ρουφιανιές και συλλήψεις δεν ξαρματώνονται. Όπως διαπιστώνει κανείς και από τις μαντινάδες, έχουν ταυτίσει την αρματωσιά με την τιμή τους. Για να το πω πιο απλά, τα όπλα γι αυτούς έχουν την ιερότητα εικονισμάτων. Μην το γελάτε, είναι πολύπλοκο και πολυσύνθετο, δεν είναι απλό. Το τρελό δε, είναι ότι έχουν και μια αγνότητα, αφέλεια να το πω, αφοπλιστική. Βγαίνει δηλαδή δημόσια στο βίντεο και τα λέει χύμα στο κύμα και «κρεμάει» αυτόν ή αυτήν που «καθάρισε». Γιατί όλοι αυτοί όπως είπατε, έχουν έλλειψη παιδείας μεν, αλλά είναι και τέτοια η κουζουλάδα τους που δεν καταλαβαίνουν Θεό.

Καλώς ή κακώς, συνετά ή κουζουλά, έτσι καβαλάνε ιστούς οι λεβέντες και τους βρίσκει ο χάρος με το τσιγάρο στα χείλη. Οι ήρωες δεν είναι οι διανοούμενοι που εκλογικεύουν τα πάντα. Ήρωες είναι οι κουζουλοί που άγονται και φέρονται από το συναίσθημα. Αυτό το συναίσθημα προσωπικά, θέλω να διαφυλαχτεί με το ελάχιστο κόστος. Η καταστολή και ο νόμος δεν παίζει... εκπαίδευση και λεπτοί χειρισμοί χρειάζονται, μα ποιος να τους κάνει;"


Και για το κλείσιμο, ο Γιάννης Αγγελάκας με τους Επισκέπτες και τον Ψαρογιώργη τραγουδούν Μέσα μου ο αέρας που φυσά.





Στο τεστ νομιμοφροσύνης που μας έχουν υποβάλλει τις τελευταίες μέρες εγώ πάτωσα. Του χρόνου πάλι. Όταν θα βαφτίσουν -οι ίδιοι οι συντέκνοι- τους Ζωνιανούς "τρομοκράτες". Remember, remember the 5th of November. V for Vendetta.

23 σχόλια:

mpoumpoula είπε...

ειναι λεβένες εκεί στην Κρήτη, ίσως οι μόνοι που θα υπερασπιστούν τούτη χώρα βάζοντας μπροστά το κορμί τους, και μεις τους ξεφτιλίζουμε καθημερινά γιατί δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με α σοβαρότερα προβλήματα της χώρας...αν όμως ο μη γένειτο κυρηχθέι κανένας πόλεμος...μόνο την Κρητη και τη ρούμελη δεν θα μπορέσουν α μας πάρουνε ποτέ...όλοι εκεί θα πάνε να κρυφτούν και είμαι βέβαιη πως δεν θα τους ενοχλήσει τότε το φυτεμενο το χασίς!!!!!
Είναι άλλη η νοοτροπία των ανθρώπων αυτών συμφωνώ αλλά κανένας απο αυτούς που διοικούν δεν έχει τη λεβεντια να το σκεφτεί!
την καλησπέρα μου και σορρυ για το σεντόνι...φούντωσα!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

σωστή η τύπισσα.
Θα σταθώ στα "όπλα σαν εικονίσματα"
σοφή κουβέντα..

Vrakas Kostas είπε...

ΥΠΕΡΟΧΟ post!!!
Εξαιρετικος συνδυασμος γνωσης και πειρας,απο δυο (ε)Κρη(κ)τικοπουλες!!!

Υγ
Και πανω που ορκιστηκα
να κοψω την συνηθεια,
να σε θωρω,να σου μιλω..
μου ξεσκισες τα στηθεια!
Πηρες πο μεσα την καρδια
την εστειλες στον Αδη!
Εφτασε μονο μια ματια
εχτες αργα το βραδυ!

haridimos είπε...

Mε αφορμή τις πρώτες λέξεις του κειμένου (Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί) να θυμήσω πως όταν το καλοκαίρι του 1991 ο μπαμπάς Bush ήρθε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε και τα Χανιά (μαζί με τον τότε πρωθυπουργό - δε λέω ονόματα για ευνόητους λόγους:-) έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις-πορείες στη Σούδα κλπ την προηγούμενη μέρα.
Την επόμενη λοιπόν που έσκασε μύτη ο πλανητάρχης στο νησί, τοπικός ραδιοσταθμός διέκοψε το πρόγραμμά του, ενημέρωσε πως είχε προσγειωθεί το αεροπλάνο, κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει για να μην γίνουν ξανά τα ντράβαλα της προηγούμενης και να μείνει ήρεμος κι επέστρεψε στο μουσικό πρόγραμμα του, παίζοντας το κατευναστικό ... "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί" :-)

μαριάννα είπε...

Καλάαα... φοβερή είσαι! Το ποστ που έφτιαξες είναι άψογο! Και οι φωτογραφίες και το Μέσα μου ο αέρας που φυσά και τα σχόλιά σας! Τώρα το κείμενο το δικό μου, φαίνεται ότι είναι από σχόλιο και είναι εντελώς αυθόρμητο, συνεπώς ακατέργαστο. Αλλά νομίζω ότι οι βασική θέση και άποψη, για όσους θέλουν να τη νιώσουν, είναι κατανοητή.
Με τιμά και με συγκινεί η σύμπλευση μαζί σας, γιατί έχω την εντύπωση ότι είστε πατριωτάκια που το πιάσατε το υπονοούμενο. :) Είναι μεγάλη παρηγοριά να βρίσκεις δέκτες, όντας πομπός και το αντίστροφο. Όταν σε πρωτοδιάβασα προχθές, είπα δεν είναι δυνατόν, γράφει ότι σκέφτομαι. Νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος που σκέφτεσαι διαφορετικά και όχι τοπικιστικά, όπως απλοϊκά θα μπορούσε κάποιος να μας χρεώσει.
Ξέρεις niemandsrose, με τους Κρητικούς πάντα μου έβγαινε μια απίστευτη τρυφεράδα. Όπως και με τα παιδιά. Και μια προστατευτικότητα. Να τους σώσω από την ευαισθησία και τον ξέχειλο συναισθηματισμό, να μην τους πονέσουν οι αδαείς. Να μην τους εκμεταλλεύονται. Γιατί οι ίδιοι όντας αγριοκάτσικα ατίθασα, σαν τα κρι κρι, λειτουργούν ζημιάρικα.
Αλλά όπως είπαμε αυτοί θα σκαρφαλώσουν στις απάτητες κορφές, αυτοί θα κάνουν τη Μάχη της Κρήτης, αυτοί θα επαναστατήσουν στο Θέρισσο, αυτοί θα αυτοανατιναχτούν στο Αρκάδι. Τα όπλα λοιπόν γι αυτούς είναι σύμβολα ιερά. Συμβολίζουν αγώνες, αίμα, ελευθερία, ιδανικά. Τα ποσοστά των Κρητικών που είναι παράνομοι δε διαφέρουν από αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας και με πονάει να χρεώνονται άδικα, όλα τα σπασμένα. Το ότι κάποιες φωνές, μέσα από τα μπλογκς, έδωσαν μια άλλη διάσταση στο θέμα, χρεώνοντας τις ευθύνες όπου δει και όχι όπου βρει, για μένα σύντροφοι, είναι μεγάλο κέρδος.
Έχω πολλά να πω για την Κρητική ψυχή και να ερμηνεύσω τα πάντα, μα δε γίνεται να το κάνεις μέσα από ένα σχόλιο ή ένα ποστ. Ήδη σας ζάλισα με τα παραληρηματικά μου σεντόνια. ;)
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή, όλους σας, να με ακούσετε και να σας βεβαιώσω ότι όπου σταθώ κουβαλώ την Κρήτη ανάμεσα στα δόντια σαν ένα κλαράκι δάφνης, που έλεγε κι ο Καζαντζάκης, δίνοντας τις μάχες μου να εξηγήσω αυτά, που επιδερμικά αν τα δεις μοιάζουν αρνητικά από τη μια και από την άλλη, να αναχαιτήσω την ορμή και την παρόρμηση αγαπημένων θεοκούζουλων, διοχετεύοντας τα απίστευτα χαρίσματα της ψυχής τους σε διεξόδους πολιτισμού και επαναστατικές, αλλά με λογική και σύνεση. Δεν θέλω να τους αφήνουμε, να τους καίνε. Βοσκαρούδια και παλικαράκια από τα ορεινά χωριά που έχουν μέσα τους όλη τη λεβεντιά του κόσμου, που όμως τα βλέπουν μόνο σαν σταυροκουβαλητές και μάλιστα αναλώσιμους, ας τους ανοίγουμε τα μάτια. Όπου βρεθούμε κι όπου σταθούμε.
Έχετε την αγάπη μου και να θυμάστε:

Σαν είναι ο τράος δυνατός
δεν τονε στένει η μάντρα
δώσ' του σχολειά και μάθηση
να τονε κάνεις άντρα

Ο Κρητικός έχει ψυχή
με 'κείνη πολεμάει
με τα όπλα ρίχνει μπαλωθιές
να δεις πόσο αγαπάει...

;)

παράλληλος είπε...

ΚΑΙΡΙΟ το ποστ και η Γητεύτρια έπιασε τον ταύρο απ' τα κέρατα!

(Μόνο αυτό, για να μη γράψω κι εγώ σεντόνι και βρω και αναλογίες Κρητικών και Αρβανιτών...)

Lex_Luthor06 είπε...

Τα όπλα είναι φτιαγμένα για να σκοτώνουν. Αυτή είναι η βασική χρήση τους και όσες μαντινάδες και να γραφτούν δεν μπορούν να την απενοχοποιήσουν.

Δημοσιεύονται παντού , έξυπνοι δεκαπεντασύλλαβοι για όπλα και ΕΚΑΜ, ξεχνώντας ότι κάποιος (ναι , έστω και μπάτσος) χαροπαλεύει.

Και άλλοι λαοί αντιστάθηκαν σε κατακτητές αλλά δεν έχουν ακόμα τα όπλα τους.
Ωραία όλα αυτά περί λεβεντιάς. Προφανώς εδώ στην Κρήτη έχει κάτι το νερό και βγαίνουμε όλοι πιο μάγκες και πιο αντρειωμένοι από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Διάολε; Μήπως είμαστε φυλετικά ανώτεροι;

...
Πάντοτε μιας ψηλής κορφής οι χαμηλές τι λένε;
Για δε μπορούν το ύψος της να φτάσουν και ας το θένε.
...
Στη ράτσα απού βγαίνουνε άντρες γεροί ανήκω
και πρέπει να το σέβομαι χρέος μου και καθήκον.
...

Μην αντιμετωπίζετε ρομαντικά, προβλήματα συγκεκριμένα και χειροπιαστά. Αυτά τα όπλα μακάρι να τα συναντούσες μόνο σε γάμους και βαφτίσεις. Δυστυχώς τα αστικά κέντρα του νησιού έχουν γεμίσει από κουμπουροφόρους καουμπόυδες (και δε μιλώ για μικρη μειοψηφια αλλά για 5-6 χιλιάδες ανθρώπους) που κυκλοφορούν, όχι πια μονο νυχτα, ψάχνοντας αφορμές για τσαμπουκά και φασαρια. Ετοιμοι να τραβηξουν το πιστολι τους σε κάθε αφορμη.
.....
Εις το σπαθί μου δε μπορεί μύγιας φτερό να αγγίξει
κι όσοι μου αντισταθήκανε, τους τό΄χω αποδείξει.
.....
Οι μαντινάδες που δημοσίευονται στο προηγουμενο ποστ, έχουν πλάκα, δε λέω. Ελα όμως που καταγραφουν ωμά την πραγματικοτητα.

Ωραιος ο ρομαντισμος αλλά εδώ μιλάμε για χρήμα.


Εμπόριο ναρκωτικών , όπλων, μαστροεπία, τζόγος, προστασία, τσαμπουκας κτλ

Πίσω από το δήθεν έθιμο της οπλοκατοχης κρύφτηκαν μερικοι μάγκες και πλούτισαν. Τοσο απλά.

Μην τους δικαιωνετε ηθικά και μην τους δινετε επιχειρηματα.

(Ενας Κρητικός - μισός μυλοποταμίτης)

Lex_Luthor06 είπε...

Και, newmandrose, ειλικρινά χωρίς καμιά διάθεση μνησικακίας να σου θυμίσω τα περί «ντεμεκ alternative δήθεν προοδευτικούς». Αν θεωρείς ότι οι εθνικές ομάδες ευνοούν εθνικιστικές κορώνες πως μπορείς να βλέπεις συμπαθητικά όλη αυτή την κατάσταση;

μαριάννα είπε...

Με αφορμή το τελευταίο σχόλιο του Lex_Luthor06 και μια τοποθέτηση σε μπλογκ φίλου, όπου μιλάει για απωθημένη ομοφυλοφιλία και μια δολοφονία ανεξιχνίαστη, λες και είναι η μόνη ανεξιχνίαστη σε όλη την Ελλάδα, συνδέοντας ανέκδοτα με ένα κοινωνιολογικό σοβαρό φαινόμενο, θα ήθελα να ξαναματαδιευκρινήσω, ότι όλοι όσοι μιλάμε για πολιτική εκμετάλλευση μιας πραγματικότητας, είμαστε κατά της βίας. Κατά της όποιας παρέγκλισης από νόμους και θεσμούς, σαφώς και με απόλυτη συμπαράσταση προς τον κάθε αδικοχτυπημένο, ναι και μπάτσο, και στην οικογένειά του.
Προφανώς το πνεύμα της συζήτησης δεν έγινε αντιληπτό.
Δεν είπε κανείς ότι βλέπει συμπαθητικά τους σκοτωμούς. Ούτε την παρανομία, ούτε υποθάλπει εγκλήματα, ούτε βλέπει με συμπάθεια ή θεωρεί λεβεντιά όλα τα νοσηρά φαινόμενα.
Εξηγούμε το φαινόμενο οπλοκατοχής, ερμηνεύουμε την ψυχοσύνθεση του Κρητικού, καταλογίζοντας τις ευθύνες σ' αυτούς που τις έχουν και όχι στα αμόρφωτα βοσκαρούδια, που εντέχνως τα εκμεταλλεύονται. Που ενώ τα βάζουν να ρίχνουνε τις μπαλωθιές στις προεκλογικές τους φιέστες, νομιμοποιώντας άτυπα την οπλοκατοχή, με κουμπαριές και γλέντια, μόλις συμβεί ένα περιστατικό, πέφτουν επάνω τους ενοχοποιώντας ολόκληρα χωριά και δίνοντας διαστάσεις σε ένα φαινόμενο, που αν το ψάξετε στατιστικά θα δείτε ότι τα εγκλήματα στην Κρήτη, αναλογικά, είναι τα μισά από αυτά της Πελοποννήσου για παράδειγμα. Για να μη μιλήσουμε για το θέμα καλλιεργειών και αγοραπώλησης, της όποιας μορφής ναρκωτικών σε όλη την Ελλάδα.
Μιλήσαμε για την αφέλεια των Κρητικών, την αυτοκαταστροφική και τα λοιπά, να μην τα ξαναλέω.
Προφανώς ο φίλος, δεν αντελήφθη καν το πνεύμα της συζήτησης.
Ή μάλλον εμμένοντας σε μια δικαιολογημένη αγανάκτηση, δε θέλει να δει εκ των έσω την πραγματικότητα. Δεν ωραιοποιούμε εμείς. Λάθος ενοχοποιούν αυτοί. Παραλλήλισα τους κουμπουράδες με τα παιδιά. Αν ένα παιδί διαπράξει ένα αδίκημα πάνε φυλακή οι γονείς και όχι το παιδί. Αν αυτό ως παράδειγμα μπορεί να το νιώσει κάποιος, θα καταλάβει τι λέμε. Το αδίκημα είναι καταδικαστέο ασυζητητί. Αλλά αναζητείστε τον πραγματικό ένοχο.

Lex_Luthor06 είπε...

Γητεύτρια, δεν διαφωνώ στην τοποθέτηση σου. Φυσικά όταν ένα παιδί γίνει εγκληματίας είναι ,εν μέρει, μια αποτυχία των γονιών του. Με την ίδια λογική δεν διαφωνώ και στο ότι για κάθε-μα για κάθε έγκλημα αν αρχίσεις να αναλύεις αίτια καταλήγεις ότι είναι μια αποτυχία της κοινωνίας. Σε κάθε έγκλημα δηλαδή, υπάρχει ένα μερίδιο ευθύνης σε όλους μας.

Δεν είπε κανείς , ότι η περιοχή γεννάει δαίμονες ας μην λέει όμως και κανείς ότι η περιοχή γεννάει αετούς.

Το νόημα όσων έγραψα είναι ότι ΤΩΡΑ που το φαινόμενο έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του και πριν εκλείψει η αμυδρή ελπίδα να γίνει κάτι, καλό θα είναι να μένουμε στην σκληρή αυτοκριτική και να μην δικαιώνουμε ηθικά όλους αυτούς του ανθρώπους.

Όλοι έχουνε δικαίωμα στην υπεράσπιση αλλά μετά το έγκλημα. Μετά την σύλληψη τους δηλαδή.

Να υπερασπίζεσαι τον εγκληματία την ώρα που το έγκλημα διεξάγεται, είναι σαν του δίνεις άλλοθι.

raslowbap είπε...

Πολύ καλά και κατευθείαν στο στόχο όλα σου σχετικά με το θέμα που προέκυψε.

haridimos είπε...

Από indymedia copypaste post Ζωνιανού.
"Λυσαξανε/ατε πια με τα Ζωνιανα .
Δλδ σε αλλα μερη της Ελλαδας σας ειστε καλυτεροι .
Τουλαχιστον στο χωριο μας δεν εχει ουτε παιδεραστιες , μητε κτηνοβασιες , μητε τρελους που τους αποκουζουλευουνε και γερμανου ποδαρι δε πατησε ποτες .
Νταξει παιζει μαφια, ψευτομαγκια και αλητεια αλλα και εσεις το εχετε παραξυλωσει λεμε .
Σας φανταζομαι ολους μαζι αναρχικους ταχατες και αριστερους δηθεν μου να μπαινουσι στο χωριο μας τα ΕΚΑΜ και κολλημμενοι στη τηλεοραση , τηλεοπληκτοι καταναλωτες να μετρατε πτωματα η συλληψεις υπο τις επεφυμιες του Σομπολου , που ομως κατα τα αλλα κραζετε .
Ρε αει απ οδω , σας βαρεθηκαμε πια και σας καταλαβαμε .
Συλλογικη ευθυνη εεεεεεεε ;
Εμ γιαυτο λεμε ."

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

τεστ νομιμοφροσύνης...
όπως το είπες...

μαριάννα είπε...

Lex_Luthor06

Γράφεις: «Να υπερασπίζεσαι τον εγκληματία την ώρα που το έγκλημα διεξάγεται, είναι σαν του δίνεις άλλοθι.»


Καταλαβαίνω πως σκέφτεσαι. Και δεν νομίζω ότι απέχουμε. Θα σου πω όμως το μότο μου, που μου βγήκε σε μεγάλο καλό σε όλη τη ζωή μου, αλλά και σε όσους με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, είχαν εξάρτηση από την άποψή μου.

Καλύτερα να γλιτώσουν χίλιοι ένοχοι, από το να καταδικαστεί ένας αθώος.

Εν προκειμένω, ουδείς είναι ένοχος, αν δεν δικαστεί. Οι δικαστικές αποφάσεις των Σόμπολων και των καναλιών, οι οποίες προκαταλαμβάνουν την κοινή γνώμη, για μένα είναι αδιανόητες.
Μπορεί σε μια δίκη να βγουν στη φόρα αποδεικτικά στοιχεία που να μας αφήσουν άναυδους. Το έχουμε δει το έργο άπειρες φορές.

Πρόσεξε, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν ένοχοι. Όμως μιλάς για εγκληματία και ήδη έχεις βγάλει απόφαση. Πριν δικαστεί. Εμείς του δίνουμε άλλοθι ή εσύ τον έχεις ήδη δικάσει; Πού ξέρεις εσύ ή εγώ, τί παίχτηκε ανάμεσά τους; Μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός ότι ο ένας είναι θύτης και ο άλλος θύμα. Θα μπορούσε να είναι αντίστροφα.

Διαφωνώ με την οποιαδήποτε καταδίκη, οποιουδήποτε, πριν δικαστεί. Δικάζοντας μέσα από τα ΜΜΕ, κινδυνεύεις να οδηγήσεις σε δικαστική πλάνη. Καλύτερα τα ελαφρυντικά, παρά η καταδίκη αθώων ή έστω ενόχων κατασκευασμένων.

Εδώ όμως δεν μιλάμε για τον έναν ένοχο αυτόν καθ' αυτόν. Μιλάμε για το ότι η κοινή γνώμη είχε στραφεί κατά ενός ολόκληρου χωριού, των Ζωνιανών ή ακόμα και κατά των Κρητικών.

Κουμπουράδες, ομοφυλόφιλοι, μαφία, μαύρα πουκάμισα κτλ.

Αυτοί οι ίδιοι που μπορεί να ήταν πριν λίγες μέρες τα καμάρια της λεβεντογέννας, για μια οποιαδήποτε ηρωική πράξη.

Μην αμφιβάλεις καθόλου ότι αυτός ο κουμπουράς, αν έβλεπε το παιδί σου να πνίγεται, δε θα βούταγε στο λεπτό να το σώσει. Έχω δει περιστατικά τέτοια που μου έχει σηκωθεί η τρίχα κάγκελο.

Να υπάρχει βεντέτα, να σφάζονται δυο οικογένειες και ο «εχθρός» ήταν ο μόνος δότης που ήταν συμβατός σε μια περίπτωση λευχαιμίας.

Μπορεί να σκότωνε αυτόν που έσωσε, μπήκε χειρουργείο όμως και έδωσε νωτιαίο μυελό, στον παραδοσιακό «εχθρό» του.

Αυτό προσπάθησα να καταγράψω. Ότι υπάρχει σε κάποιες τέτοιες κοινωνίες ένα άλλο δίκαιο. Δικό τους. Που το τηρούν με ευλάβεια. Ακόμα και όταν σε όλους εμάς τους λογικούς, φαντάζει ως εγκληματικότητα.

Δεν λέω ότι ο συγκεκριμένος θύτης είναι έτσι, ούτε ξέρω τί είχε με το θύμα. Συμπάσχω και με τις δυο οικογένειες και σαφώς με το θύμα, αλλά θα ευχόμουν να έχει μια δίκαιη αντιμετώπιση και ο θύτης και κυρίως όλη η κοινωνία της οποίας είναι μέλος.

The Torch είπε...

Ξεκινώντας να πω ότι την Κρήτη την θεωρώ ένα από ιδιαίτερα μέρη της χώρας μας. Όχι μόνο λόγω ομορφιάς, αλλά και λόγω λαού. Δύσκολου. Δεν τον καταλαβαίνεις εύκολα. Ιδιαίτερου.
Το έγραψα και αλλού, το λέω κι εδώ. Αν είχα καταγωγή και δεν ήμουν απλά από την Αθήνα, θα ήθελα να ήμουν από την Κρήτη. Και θα ζούσα κι εκεί. Όμως... Εδώ έρχεται ένα όμως. Είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα όπλο στο σπίτι σου και παραδοσιακά να το κανακεύεις. Σαφώς παρανομείς, αλλά λειτουργείς μέσα στα κοινωνικά αποδεκτά πλαίσια. Και πενήντα να έχεις και να σημαδεύεις τις ταμπέλες πάλι το ίδιο. Αυτό όμως που έγιναν και γίνονταν στα Ζωνιανά είναι απλά εκφάνσεις παρανόμων μαφιόζων. Νομίζω ότι δεν πρέπει να μπλέκουμε την Κρητική λεβεντιά με το εκτεταμένο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Ούτε φυσικά με τις επιθέσεις σε συνανθρώπους και τις πιθανές δολοφονίες που έχουν γίνει για τους ίδιους λόγους. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Όλο η Κρητική Βεντέτα, άλλο οι μαφιόζικες δολοφονίες.

Niemandsrose είπε...

@mpoumpoula, ωραίο το σεντόνι. Κι άλλο νά'τανε.

@_st_, δε πιστεύω να ειρωνεύεσαι σύντροφε! μπαμ! (προειδοποιητική!)

@vrakas kostas, ευχαριστούμε! (συνιστώ αυτοσυγκράτηση και σταθερότητα. ξέρεις εσύ πουλί μου...)

@haridimos, το μπήκαν στην πόλη οι οχτροί το δανείστηκα από τον φίλο μου τον Κ. που υπογράφει το χθεσινό ποστ. :)

@γητεύτρια, δικαιώνεις πλήρως το ψευδώνυμό σου λέξη τη λέξη...

@παράλληλος, Αρβανίτης είσαι; Έτσι εξηγείται η σύμπτωση απόψεων στη νιοστή δύναμη... ;)

Niemandsrose είπε...

@Lex_Luthor06, μεγάλες κουβέντες ανοίγεις άνθρωπε. Θα δω αν μπορώ να κάνω ένα ποστ γι'αυτό που ρωτάς γιατί δεν απαντιέται στο πόδι. :)

@raslowbap, σ'ευχαριστούμε!

@haridimos, το ασπάζεσαι το συγκεκριμένο απόσπασμα; Εμένα δε μου φαίνεται γνήσιο. Από την εκφορά του λόγου, εννοώ. Τι λες κι εσύ;

@Σπύρο, και βλέπω πολλούς αριστούχους! Και ποιο θα είναι το βραβείο άραγε; Κουκούλες μήπως;

@The Torch, πολύ χαίρομαι για τις κριτικές παρατηρήσεις σου, που όλο και λιγότεροι είναι σε θέση να διατυπώσουν ίδια κρίση. Φερέφωνα των αθηναϊκών μμε έχουμε γίνει. :(

J95 είπε...

Καλά, δοκίμασε να αγοράσεις 1 κιλό χασίσι και να τους πληρώσεις για 0.998, και θα σου πω αν είναι κουζουλοί ή όχι.

J95 είπε...

"Αλλά όπως είπαμε αυτοί θα σκαρφαλώσουν στις απάτητες κορφές, αυτοί θα κάνουν τη Μάχη της Κρήτης, αυτοί θα επαναστατήσουν στο Θέρισσο, αυτοί θα αυτοανατιναχτούν στο Αρκάδι. "

Ναι όλοι οι άλλοι δεν σκαρφαλώσανε σε απάτητες κορφές, ούτε απελευθερώθηκαν 100 χρόνια πριν από την Κρήτη...

Το μόνο πράγμα που υπήρχε σε αφθονία στην Κρήτη ήταν εκούσιοι εξισλαμισμοί.

Ο μύθος των απάτητων χωριών είναι μια χοντρομαλακία του 20ου αιώνα, επινοημένη από κατσαπλιάδες για τους ίδιους λόγους που η Εκκλησία έχει επινοήσει το μύθο του Κρυφού Σχολειού. Live with it.

μαριάννα είπε...

@ J95

Είσαι πολύ καλός συνομιλητής, καθαρό και ανοιχτό μυαλό και σε χαίρομαι, ακόμα και διαφωνώντας, αλλά μη γενικεύεις. Υπάρχουν οι κατσαπλιάδες που λες, αλλά είναι λίγοι.
Είναι κρίμα να το χρεώνονται όλοι οι Κρητικοί. Είδα πολλά κι αγαπημένα μπλογκς, να έχουν πέσει στην παγίδα της γενίκευσης και του σακιάσματος. Μην το κάνεις τώρα κι εσύ. ;)
Πες μου τώρα ότι είσαι Κρητικός να χαρώ! :))))

s_pablo είπε...

Έλειπα καιρό και την ψιλοέχασα τη συζήτηση.

Υπάρχει μια παρεξήγηση που δεν θα λυθεί ποτέ. Οι Ζωνιανοί (Λειβαδίτες, Αξιώτες, Ανωγειανοί, Γωνιώτες κλπ) εγκληματίες δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που λέμε κρητική λεβεντιά.

Από την άλλη οι Ζωνιανοί (Λειβαδίτες, Αξιώτες κλπ) δεν έχουν καμιά σχέση με αυτούς τους εγκληματίες. Τουλάχιστον όχι όλοι.

Αυτοί οι τύποι που κατεβάζουν ένα μπουκάλι ουίσκι μονορούφι και κατεβαίνουν στο Ρέθυμνο και ξυλοκοπούν όποιον δεν τους καλαρέσει, αυτοί οι τύποι που για πλάκα πυροβολούν έξω από δημοτικά και νηπιαγωγεία, αυτοί οι τύποι που στα 19 τους έχουν 10 εκατομμύρια στην τράπεζα, δεν υπάρχει περίπτωση να σκύψουν να σε σηκώσουν αν σε δουν πεσμένο.

Είναι άνθρωποι χωρίς παιδεία, χωρίς καμία υποστήριξη, αλλά πάνω απ' όλα εκφυλισμένοι από το εύκολο χρήμα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί ένα παιδάκι να πάει σχολείο όταν βλέπει τον πατέρα του να γίνεται πλούσιος από τις παρανομίες?

Μπορώ να πω ιστορίες δεκάδες για το πως μεγαλώνουν τα παιδάκια σε αυτές τις περιοχές και το πως εξοικειώνονται με το έγκλημα, αλλά θα μακρυγορήσω και δεν θέλω.

Πάνω απ' όλα μου τη δίνει ότι όλοι εδώ πλέον σου μιλούν κι έχουν τη ντροπή μέσα στα μάτια τους. Γιατί βρέθηκαν κάτι τύποι και έδωσαν το δικαίωμα στον Λαζόπουλο να βάζει μαϊμούδες να χορεύουν μαλεβιζιωτη και η μισή Ελλάδα τους θεωρεί μαστροπούς και βαποράκια.

(Παράδειγμα κρητικής "λεβεντιάς". Παραμονή των Ταξιαρχών, που είναι αργία στο Ρέθυμνο λόγω Αρκαδίου, γίνεται σχολικός χορός. Κατά τις 4 το πρωί περίπου τριάντα 17χρονα άρχισαν να πλακώνονται και η φασαρία έληξε όταν βγήκαν τα μαχαίρια και επενέβη η αστυνομία. Έτσι μαθαίνουν να λύνουν τις διαφορές τους οι άνθρωποι της "πόλης των τεχνών και των γραμμάτων"?

Ευτυχώς όχι, αλλά πόσοι το ξέρουν?)

Ανώνυμος είπε...

Σκατα ξερετε για τη Κρητη.Στα προσωπα των αρχιμαφιοζων που καταργουν τη νομιμοτητα και λειτουργουν με τη τρομοκρατια των οπλων ειναι για σας λεβεντες. Μα ειναι προφανες οτι δε ζειτε εδω και δεν ξερετε τιποτα για το θεμα . Βλεπετε εναν Κρητικο και θαυμαζετε τη παλικαρια του .Θαυμαζετε το γεγονος οτι δε θα διστασει να απειλησει , να σκοτωσει και οτι αλλο θες προκειμενου να βγει απο πανω. Ολα αυτα βεβαια με τις πλατες της αστυνομιας και των πολιτικων που πανε και μοιραζουνε λεφτα στα σχολεια και ενισχυουν τη πατρωνια , παρεχουν προστασια και γενικα ολο το περιβαλλον που καλλιεργει την εγκληματικοτητα . Χωρις τα κυκλωματα , τις μαφιες και τα μεγαλα κερδη που βγαζουν οι διαφορες συγκεκριμενες οικογενειες δε θα γινοταν τιποτα. Οι "Κρητικοι λεβεντες" ειναι πανω απ'ολα εγκληματιες και αυτα τα περι βεωιζελου και κρητων αγωνιστων ειναι παρελθον και ουδεμια σχεση εχουν με τους συγχρονους Κρητικους που σαν ζωα εχουνε μαθει να ζουν και να συμπεριφερονται. Και ειναι ζωα γιατι με τα οπλα και το ξυλο κατεβαινουν απο τα 4χ4 με τα φιμε τζαμια και "συμμορφωνουν" οσους δεν
τους υποφερουν , λες και ολοι εδω περα πρεπει να ζουμε σα τους σκυλους . Και αυτη η κατασταση διατηρειται γιατι εχουνε σπειρει το φοβο και κανεις δεν τολμα να τα βαλει μαζι τους. Ειναι προφανες οτι δε ζειτε εδω γι'αυτο μιλατε ετσι . Η παρουσια του κρατους δεν ειναι αισθητη και οι αρχες τα εχουν κανει πλακακια με αυτες τις μαφιες , η αστυνομια φοβαται και αυτα που βλεπετε στη τηλεοραση ειναι βιτρινα . Τι νομιζετε οτι θα αφηνε ο κ. Κεφαλογιαννης ή ο κ. Μπαντουβας (και αλλοι πολλοι) να κλειστει στη φυλακη ο μικρος στρατος τους ? που εκτος των αλλων τους διατηρουν στην εξουσια? Αλλα ακομη κι αν μενετε εδω(αναφερομαι σε εσας που κανατε τα σχολια αλλα και στον ιδιο το συγγραφεα του κειμενου ) χωρις να θελω να σας προσβαλλω (παρολα αυτα με αναγκαζετε να το κανω)ή ειστε κοντοφθαλμοι και δεν αντιλαμβανεστε τα γεγονοτα (ή τα υποθαλπτετε) ή (οπως θελω να πιστευω) δεν μενετε στην Κρητη . Παντως να ξερεται δεν ξερω ποσο μπορει να τα ανεχθει ο λαος της Κρητης αυτα . Δυο φοβερα σεναρια ειναι , πρωτων να γινουν ολοι "πετσα"(κρητηκαροι) και να βρισκεται η Κρητη σε ενα καθεστως ανταρσιας οπου θα κυβερνουν οι οικογενειες οι συμμοριες και οι κλικες ή θα δημιουργηθει αλλη μια συμμορια η οποια θα ανταγωνιζεται στο εγκλημα τα "Πετσα" και αρα θα σκοτωνονται μεταξυ τους και μαζι ολους τους αλλους .

Και κατι τελευταιο , μην τους θεοποιειτε, ειανι ολοι τους ενας προς ενας θλιβερες ιστοριες και πανω απ'ολα αμορφωτοι , απαιδευτοι .Αμφιβαλλω αν θα μπορεσουν εστω ενστικτωδως να αντιδρασουν σε μια εμπολεμη κατασταση και αυτο γιατι δεν εχουν ουτε στρατηγικη σκεψη ουτε ενα συγκεκριμενο τροπο συμπεριφορας απεναντι σε δυσκολες περιστασεις οπως εκαναν οι παλαιοτεροι που ειχαν ζησει και μια ζωη δυσκολοι (μιλαμε για εποχη 1893-1913) .Οι σημερινοι ειναι ζωα λυμενα και αλωνιζουνε .

Ανώνυμος είπε...

Κρήτη δεν είναι μόνο οι Αρχιμαφιοζοι Κεφαλογιαννηδες, Βαρδινογιαννηδες, Μπαντουβαδες, Μητσοτάκηδες. Απλώς πρόκειται για μερικές από τις οικογένειες , φαμίλιες καλύτερα (για να μοιάζει με το ιταλικό!) οι οποίες ότι κι αν κάνουν θα μείνουν ατιμώρητες.
Κρήτη δεν είναι ούτε τα τσιράκια τους οι κάθε λογής Κονταροί "δεξιόφρονες" φίλοι της Ντόρας που μου το παίζουν ψευτοεπαναστάτες - εξεγερμένοι και καλά επειδή πήγαιναν σε γάμο και οι μπάτσοι τους πήρανε τα όπλα!Ας ζητήσει από το φίλο του τον Μητσοτάκη να του το ξαναδώσει. Κρήτη δεν είναι οι κάθε λογής Λουδοβίκοι των ΑνωΚονδυλλίων, δήθεν αριστεροί με δεξιά τσέπη στις επιχορηγήσεις.
Κάντε μια βόλτα σε ένα ορεινό χωριό το χειμώνα και ίσως να δείτε ένα κομμάτι της Κρήτης. Εκείνης που έχει ξεχαστεί από όλους και τη θυμούνται μόνο οι...