4/2/08

NHS: τα νεύρα μου, τα χάπια μου και μια πτήση να φύγω

Σήμερα θα πούμε για το fucked-up NHS. Το ΝΗS είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας που τον παίρνει και γέρνει. Αφήστε όλες τις προκαταλήψεις σας στον καλόγερο, δίπλα στην πόρτα, και καθίστε να ακούσετε μια ιστορία.


έγκυος ήδη 7 εβδομάδων

Τρίτη πρωί. Πάω να γραφτώ στον GP της γειτονιάς μου, δηλ. general practitioner, δηλ.γενικός ιατρός ( δηλ. λογιστής-γιατρός που του έχουν πει πως μέσα σε 10' πρέπει να έχει τελειώσει με κάθε επίσκεψη γιατί αλλιώς θα τον κάνει ντα ο μάνατζερ). Είναι τρεις κλώσες στη ρεσεψιόν που αφού έχουν σαβουρδίσει τα μπέικον και τα βούτυρα έχουν ναρκωθεί σαν βόες πρωί-πρωί. Περιμένω στο κατ' ευφημισμόν γκισέ. Ξυπνάτε! Εεεε! Έρχεται μία να με εξυπηρετήσει. Παίρνει τα στοιχεία μου: μια αίτηση συμπληρωμένη, απόδειξη κατοικίας, κάρτα NHS. Μου υπόσχεται πως αύριο κιόλας θα έχουν εγκρίνει την αίτησή μου και θα με εγγράψουν στο ιατρείο της γειτονιάς, μια και ο σύντροφός μου είναι ήδη στους καταλόγους του συγκεκριμένου ιατρείου.

Τετάρτη. Τηλεφωνώ το απόγευμα για να τσεκάρω αν έγινε αυτό που μου υποσχέθηκαν. Απαντάει μια Κινέζα. Της εξηγώ τι θέλω. Κοιτάζει στο σύστημα και δε με βρίσκει και με ενημερώνει, με αυτά τα κινέζικα αγγλικά που είναι σα να γαζώνουν 47 ραπτομηχανές συγχρόνως σε ένα δωμάτιο 40 τμ, ότι αυτές οι διαδικασίες κάνουν συνήθως 72 ώρες να ολοκληρωθούν, πως δε με βρίσκει στο σύστημα και γι' αυτό να ξαναπάρω την Παρασκευή.

Παρασκευή. Τηλεφωνώ για να δω αν προχώρησαν με την αίτησή μου. Άφαντο πάλι το όνομά μου. Γιατί έχουν καταχωρήσει λάθος ημ/νία γέννησης και δε μπορούν να με βρουν στο σύστημα. Επειδή οι αγγλαίουρες σνομπάρουν την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, έχουν φτιάξει τη δική τους. Σε καταχωρούν με βάση την ημ/νία γέννησής σου, αυτός είναι ο προσωπικός σου αριθμός στο NHS. Επειδή όμως είναι εντελώς ανίκανοι αντί να γράψουν 8/4/1977 γράφουν ένα 18/4/1977 και δεν υπάρχεις πουθενά μετά. Και στην Αγγλία όταν κολλήσει το σύστημα και το μυαλό τους κόλλησε. Χρειάζεσαι μετά τρεις ώρες να εξηγείς "παιδιά έγινε λάθος" και να επιμένουν πως όχι δεν έγινε. Όταν είδε η υπάλληλος ότι επέμενα, δέησε να μου ζητήσει το επώνυμο μου ώστε να με ψάξει. Με βρήκε. Είδες ηλίθια που στα έλεγα;Κλείσε μου τώρα ένα ραντεβού μην έρθω από κει να σας το κάνω Τέξας.
-Υπάρχει ένα ραντεβού για την μεθεπόμενη βδομάδα...
-Κοιτάξτε παρακαλώ γι' αυτή τη βδομάδα.
-Αυτή τη βδομάδα έχω ένα την Τρίτη. Είναι ΟΚ?
-ΟΚ
-Α, όχι. Έχω ένα τη Δευτέρα. Θα το θέλατε;
-Φυσικά. Το συντομότερο, το καλύτερο.
-Δευτέρα στις 9.20 με τον γιατρό Tade.



έγκυος ήδη 8 εβδομάδων


Δευτέρα, 9.20. Πάω στο ιατρείο.
-Γεια σας, έχω ραντεβού με τον Dr Tade.
-Ω, o Dr Tade δεν έρχεται στο ιατρείο μας τις Δευτέρες.
-Κι όμως μου έχουν κλείσει ραντεβού για σήμερα, δείτε τα αρχεία σας.
Μπαίνει η κλώσα στο σύστημα και βλέπει πως πράγματι μου έχει κλείσει η άλλη κλώσα ραντεβού αλλά για την άλλη Δευτέρα!!! Δευτέρα όμως. Όχι που δεν ερχόταν ο Tade τις Δευτέρες, πανηλίθια. Έχω κατεβάσει κάτι πρόχειρα γαμωσταυρίδια από μέσα μου και της λέω απέξω μου
-Κοίτα, είμαι 8 εβδομάδων έγκυος. Κλείστε μου ένα ραντεβού άμεσα!
Μου κλείνει για την επόμενη μέρα για τις 5 το απόγευμα. Καλώς.

Τρίτη 5.00μμ. Πάω (πάλι) στο ιατρείο.
Περιμένω στην αίθουσα αναμονής, ένα δωμάτιο που έχει να ανακαινιστεί από τη δεκαετία του '70, γιατί έχει την ίδια επίπλωση με κάτι παλιές ταινίες του Μάικ Λη. Και κάτι λάμπες σαν αυτές που έχουν στις κουκέτες των πλοίων που σε πιάνει ναυτία.
Ακούω το όνομά μου σε κάτι που έχει ανοιχτή ακρόαση. Η κλώσα στη ρεσεψιόν το επαναλαμβάνει. "Μπράβο ηλίθια, τα κατάφερες! Έλα τώρα να σου μάθω και το άσπρη πέτρα ξέξασπρη", σκέφτομαι από μέσα μου και της κάνω νόημα πως είμαι παρούσα.
Μου ζητάει να πάω στην... καμπίνα του γιατρού. "Πού είναι;" "Τέρμα διαδρόμου αριστερά, αριθμός 4." Με καλωσορίζει ένας γιατρός χωρίς την απαραίτητη άσπρη ιατρική μπλούζα. Τι να την κάνει; Αφού λογιστής είναι ο άνθρωπος.

-Γεια σου Νημαντζόγοζε.
-Γεια σου και σε σένα ντόκτωρ.
-Βλέπω ότι είναι η πρώτη σου φορά στο ιατρείο μας. Σε τι θα μπορούσα να βοηθήσω;
-Είμαι έγκυος και αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε γιατρό.. στο UK, απαντώ όλο ειλικρίνεια.
-Πολύ ωραία.
Κάνει κάτι κινήσεις σαν μαριονέτα και γραπώνει δύο παραπεμπτικά. Χτυπάει το εσωτερικό τηλέφωνο και μου ζητάει συγνώμη που θα το απαντήσει. Από ό,τι καταλαβαίνω από τη συνδιάλεξη κάπου πάλι τα σκάτωσαν και προσπαθούν να τα μπαλώσουν, ενώ παράλληλα συμπληρώνει τα στοιχεία μου στα παραπεμπτικά. Μετά, με ρωτάει πότε είχα τελευταία φορά περίοδο. Μου παίρνει την πίεση με το αυτόματο πιεσόμετρο. Με βάζει να ζυγιστώ, όπου διαπιστώνω πως ήδη έχω βάλει 1.100 γρ. και γίνομαι ακόμα πιο χάλια ψυχολογικά.
Αφού συμπληρώνει και το βάρος μου με στέλνει στην ρεσεψιονίστ που θα μου έκλεινε όλα τα ραντεβού για από 'δώ και πέρα.
-Ποιος θα με παρακολουθεί;
-Η μαία θα σου κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, θα χρειαστεί να πας και στο νοσοκομείο κάποιες φορές και εγώ θα σε παρακολουθώ.
Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, στο κοτέτσι το ΕΣΥ...
Βιάζεται να με ξαποστείλει. Η επίσκεψη δεν κράτησε πάνω από 6' -8' μαζί με το τηλεφώνημά του κατά τη διάρκεια.
Δίνω τα χαρτιά στη ρεσεψιονίστ και στο μισοσκόταδο -κυριολεκτικά με αυτές τις λάμπες κολλημένες σα ντεπόν στο ταβάνι- τη ρωτώ:
-Πότε θα κάνω τις πρώτες εξετάσεις ;
- Θα στείλω τα χαρτιά στο νοσοκομείο και θα σου κλείσουν αυτοί.

-Και εγώ πώς θα ξέρω τα ραντεβού;
-Θα σου στείλουν γράμμα.
Γιατί δε βάζετε ρε μαλάκες και τηλέγραφο ή ταχυδρομικό περιστέρι; .
-Και πόσο καιρό παίρνουν αυτές οι διαδικασίες;
-I have no clue.
-?!
Πόσο μαλακισμένη είσαι; Πόσο;


έγκυος ήδη 9 εβδομάδων

Δευτέρα. Τηλεφωνούμε στο νοσοκομείο και διαπιστώνουμε ότι ακόμα δεν έχει γίνει η εγγραφή μου! Περιμένουν ακόμα από το τοπικό ιατρείο να τους στείλουν τα χαρτιά αλλά κάπου έχει κολλήσει κάτι και σόρρυ και δικαιολογίες. Και φυσικά αφού δε με έχουν εγγράψει στο νοσοκομείο, ούτε λόγος για ραντεβού προγεννητικού ελέγχου. Έχω φτάσει στην 9η βδομάδα και δεν έχω κάνει ούτε μία εξέταση!! Τηλεφωνούμε, μετά από επιμονή των δικών μου (γονιών και συντρόφου) που είναι πιο συνετοί άνθρωποι, σε ιδιωτική κλινική. Την Τετάρτη θα έχω το πρώτο μου υπερηχογράφημα έναντι 100 λιρών.


Ρεζουμέ

Υπάρχει ένα στερεότυπο που λέει πως η Αγγλία είναι πρότυπο στους τομείς της υγείας και πρόνοιας. Καλύτερα να αφήσουμε την πρόνοια και να πιάσουμε την υπόνοια. Τα στερεότυπα είναι το λίπος της σκέψης. Τα περιορίζουμε στα στοιχειώδη. Ο θατσερισµός είχε οδηγήσει σε οικτρή κατάσταση το NHS: οικονοµική ασφυξία, τεράστια έλλειψη προσωπικού και κυρίως γιατρών, πεπαλαιωµένος εξοπλισµός, άθλια κτίρια, αναµονή έως και δύο χρόνια για την απλούστερη εγχείριση.
O Jonathan Coe, στο εκπληκτικό "Τι ωραίο πλιάτσικο", ξεκινάει περιγράφοντας την περιπέτεια της κοπέλας του ήρωα που πέθανε νέα εξαιτίας του απαράδεκτου σύγχρονου NHS που με τις ασύλληπτες καθυστερήσεις, τους διαμεσολαβητές-γιατρούς, τις περικοπές των δαπανών, την μοιρασμένη ευθύνη- άρα καθόλου υπευθυνότητα- σε στέλνει εύκολα στον άλλο κόσμο.
Πρόσφατα, ο Michael Moore στο τελευταίο του ντοκιμαντέρ με τον τίτλο Sicko, αν και προσπάθησε να περιορίσει τις λαϊκιστικές κορώνες πολύ απέχει από το να τον πάρει κανείς στα σοβαρά. Προκειμένου να παρουσιάσει ως αδηφάγο τέρας το αμερικανικό ΕΣΥ, που εντάξει μπορεί και να είναι, εξωράισε ως γνήσιος λαϊκιστής το βρετανικό, το γαλλικό και το κουβανέζικο ΕΣΥ.
Θα ήθελα να γεννούσα στον Ανάρες αλλά επειδή μου πέφτει λίγο μακριά χωροχρονικά θα πρέπει να κινηθώ σαν γάτα, ψάχνοντας με τις πέντε-έξι αισθήσεις μου τι είναι ασφαλές για μένα και το μικρό μου. Κι όλα αυτά τα κατασκευάσματα, τύπου κράτος πρόνοιας, δημόσια δωρεάν περίθαλψη κλπ μόνο επιπλέον ναυτία και τάση προς έμετο μου προκαλούν.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειδες ποια ειναι η διαφορα στην ψωροκωσταινα; αν συμβει αυτο σε καποιου το ροδο εδω στην ελλαδα, θα παει ο συντροφος, ο πατερας, τα 4 αδερφια και τα 12 ξαδερφια, θα πιασουν το γιατρο απο το λαιμο και θα σε εξετασει και θα σου πει κι ευχαριστω. κι αν δεν μασησει υπαρχει και ο ευαγγελατος με τις αποδειξεις.

mamma είπε...

Έχω πάθει πλάκα ρόδο μου!

Πάντως χωρίς να θέλω να εξωραίσω την κατάσταση, εγώ σε δημόσιο νοσοκομείο πήγα μόνο δύο φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η πρώτη ήταν για κάποιες εξετάσεις (πλήθος εξετάσεων, λόγω υψηλού σακχάρου, για να είμαι ακριβής) που λόγω κόστους δεν ήθελα να επιβαρυνθώ και η δεύτερη ήταν για να γεννήσω επειδή δεν επιθυμούσα να πάρω τοκετοδάνειο. Κάνε υπομονή όσο μπορείς και να προσέχεις τα νεύρα σου.

ΥΓ. με το "...μια πτήση να φύγω" δεν πιστεύω να εννοείς πως θα γυρίσεις στο Ελλάντα για να χαρείς τις χάρες των νοσοκομείων μας!

Ανώνυμος είπε...

Κουράγιο. Μια μέρα δε θα τα θυμάσαι.

Jimmy Rose είπε...

τί να πω? υπομονή.
Το χιούμορ βοηθάει.

Manoliscus είπε...

Ενώ καταγγέλεις τις τόσο γνωστές σε όλους μας πατσαβουριές του δημοσίου, δεν παραλείπεις να τα φορτώσεις στον θατσερισμό. Ο οποίος αυτό που έκανε ήταν να δημιουργήσει μία εσωτερική αγορά και να σου επιτρέψει να επισκεπτείς έναν αποτελεσματικότερο ιδιώτη, σε τιμή που και για τα δικά μας ελληνικά δεδομένα θεωρείται χαμηλή.

Σε κάθε περίπτωση καλό κουράγιο και καλή λευτεριά :)

s_pablo είπε...

Και μετά μας χαλάει το ΕΣΥ?

Δυστυχώς το δημόσιο είναι παντού το ίδιο. Θυμάμαι, φίλος μου μου περιέγραφε την αυστριακή γραφειοκρατία και με είχαν πιάσει ασταμάτητα γέλια. Μπροστά σε αυτούς οι δικοί μας είναι τσικό!

ΥΓ. Εχεμ, 1,100 στο πρώτο δίμηνο? Καλά πας. Βάστα γερά, αν και είσαι τυχερή. Αν ήσουν εδω κάτω θα σου μύριζαν κάθε μέρα τα ζυγούρια και θα είχες φτάσει ήδη τα 10.

Βάσκες είπε...

10 σχεδόν χρόνια στο Λονδίνο, γλύτωσα και GP και σημαντικές επισκέψεις σε νοσοκομεία.

Η περιγραφή σου όμως, δονεί την ψυχή μου όπως μια γλυκιά ανάμνηση ενός μακρινού έρωτα.

Καλή δύναμη για να αντέξεις και καλή λευτεριά.

Ανώνυμος είπε...

να προσθέσω και γω την προσωπική μου εμπειρία στο NHS: πήγα για μια δερματοπάθεια στον GP της γειτονιάς και ο τύπος έκανε search στο google για να δει τι έχω...

όσο για την γραφειοκρατία, δεν νομίζω ότι υπάρχει κράτος χωρίς αυτή.

gerasimos είπε...

'Και στην Αγγλία όταν κολλήσει το σύστημα και το μυαλό τους κόλλησε. Χρειάζεσαι μετά τρεις ώρες να εξηγείς "παιδιά έγινε λάθος" και να επιμένουν πως όχι δεν έγινε.'
Όντως! Μερικές φορές προτιμούν να παραδεχθούν πως είναι gay ή πως απάτησαν τη γυναίκα ή τον άντρα τους παρά ότι έγινε λάθος! Και αντί να το διορθώσουν θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι ακόμα και με αυτόν τον λάθος τρόπο, σωστοί είναι! Because this is England!

(Αν και τώρα που το σκέφτομαι και οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι δεν διαφέρουν.)

Niemandsrose είπε...

@nag, αυτοδικία είναι η λύση; :)

@mamma, για το υγ σου.Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια λαμόγια που λυμαίνονται ένα σχετικά δίκαιο ΕΣΥ. Στην Μ.Βρετανία το ίδιο το σύστημα είναι το λαμόγιο. Με την έννοια πως έχει ευνουχίσει τους γιατρούς προκειμένου να περιορίζονται οι δαπάνες. Στην Ελλάδα, έχεις μια ελπίδα να μην πέσεις σε λαμόγιο. Στην Αγγλία δεν έχεις καμία ελπίδα εφόσον χρησιμοποιείς το NHS.

@ανωνυμος, κρατάω το κουράγιο αλλά αρνούμαι τη λήθη. :)

@Jimmy Rose, αφού σκέφτομαι άμα μου τελειώσει το χούμορ να πω του λογιστή να μου γράψει καμιά δόση!;)

@manoliscus, τόσο ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη θέση θα έφερνε σε αμηχανία και τον Friedman τον ίδιο, αγαπητέ. Σας ευχαριστώ για τις ευχές, ωστόσο. :)

@s_pablo, προσωπικά με χαλάει και το ΕΣΥ αλλά κυρίως με χαλάνε τα στερεότυπα. Που νομίζουν οι αδαείς οι Έλληνες πως Αγγλία= Χέρφιλντ.

@Βάσκες, 10 χρόνια και δεν πήγες μια φορά; Έχασες εμπειρία! :)

@ανώνυμος, δεν έβαζες και κανένα ονοματάκι; Αφού κατάφερες και έφτασες ως τον δερματολόγο, είσαι τυχερός. Συνήθως ο GP παίζει το ρόλο του gate keeper.

@gerasimos, έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα ωστόσο με το troubleshooting που απορώ πως δεν έχουν επινοήσει ήδη την ανάλογη ειδικότητα! MSc in Troubleshooting. To φαντάζεσαι; :))

Argirisp είπε...

μου εδωσες ιδεα για να κανω ενα post με τις απειρες εμπειριες μου απο ΛΟΝΔΡΕΖΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. αντε με το καλο το μωρακι....

adaeus είπε...

Υπομονή, αξίζει τον κόπο η γέννηση...

Ανώνυμος είπε...

@niemandsrose, φυσικα με την παρομοιωση αστειευομουν. απλα θελω να πω πως εδω καμμια φορα η εκδιλωση της αγανακτησης σου φερνει καποιο αποτελεσμα.

geokalp είπε...

καταρχήν μου αρέσει που διάφορος κόσμος ασχολείται με το ίδιο θέμα σε διάφορες χώρες!
αυτό πως λέγεται: παγκοσμιοποίηση ή παγκόσμια ισοπέδωση;

Vrakas Kostas είπε...

Δεν πεταγεσαι μια βολτουλα για δυο μερες εδω,να τελειωσεις με ολα και ηρεμα,οπως αρμοζει σε μια εγκυο;

Niemandsrose είπε...

@argirisp, περιμένω και τη δική σου ανταπόκριση από το μέτωπο! ;)

@adaeus, αξίζει τον κόπο να πάρω καμιά φαλτσέτα και να σκίσω κανένα λαιμουδάκι. :)

@nag, σε πειράζω. :) Μπουγάτσα με μωρό! :)))

@geokalp, παγκοσμιοποίηση; Θα πούμε κι άλλα ανέκδοτα; Συμφωνώ με τον Τσόμσκυ που θεωρεί τη λέξη παγκοσμιοποίηση ως έναν ευφημισμό που εκφράζει μια νέα μορφή του ιμπεριαλισμού.

@vrakas kostas, το εδώ είναι η Γερμανία;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

έλα στην Ελλάδα!!

Εδώ τι να κλάσει το NHS μπροστά στο ΙΚΑ!! Έτσι όπως γίναν τα πράγματα το μόνο που έχει να κάνει το ΙΚΑ στην όλη διαδικασία του τοκετού είναι να πληρώσει την συμμετοχή στην κλινική που θα γεννήσεις.

εδώ πλάκα πλάκα δεν θα γινόντουσαν αυτά με καρτέλες, τηλέφωνα και ακυρωμένα ραντεβου! όλα κι όλα!
Το πολύ πολύ να πήγαινες σε ένα γιατρό ο οποίος θα σου έλεγε οτί είναι καλύτερα να πας στο ιατρείο του το απογευμα και να πληρώσεις...

raslowbap είπε...

Πριν διαβάσω το κείμενο σου είχα την εντύπωση πως αυτά μόνο στην ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν ( άντε και σε καμιά άλλη τριτοκοσμική χώρα). Τελικά πλέον πιστεύω πως το δημόσιο λειτουργεί - υπολειτουργεί παντού το ίδιο. Κ εγώ πρόσφατα είχα κάτι περίεργες εμπειρίες με γιατρούς και κάποιες ασθενείς τρίτης ηλικίας που παρολίγο να με λιντσάρουν διότι προς στιγμήν νόμιζαν πως θέλω να τους πάρω την σειρά... Τέσπα Λευτεριά στο neimandsrosaki και καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

προχωρόντας στην ανάγνωση κι εγώ το Πλιάτσικο σκέφτηκα.

"Υπάρχει ένα στερεότυπο που λέει πως η Αγγλία είναι πρότυπο στους τομείς της υγείας και πρόνοιας."

ήταν -πριν από καμιά 30αριά χρόνια..., μάλλον.

καλό κουράγιο!

Niemandsrose είπε...

@_st_, με τη διαφορά πως η Ελλάδα δε θεωρείται πρότυπο.

@raslowbap, λευτεριά και αλληλεγγύη στο φυλακισμένο έμβρυο! :)

@krotkaya, είναι απομυθοποιημένη αλλά για ψαγμένα ατομάκια σαν εσένα. ;) Κατά τα άλλα, νομίζω, το στερεότυπο καλά κρατεί. Μερσί για τα κουράγια. Θα τα χρειαστώ...

Ανώνυμος είπε...

niermadrose, στην Ελλάδα δεν υφίστανται τα ευτράπελα που σου συνέβησαν στην χώρα πρότυπο που λέγεται Αγγλία...

industrialdaisies είπε...

Πάντως, όταν εγώ ήμουν Αγγλία κι ο καλός μου έσπασε το πόδι του (αφού δεν το μπορεί το ρημάδι το ποδόσφαιρο...) μια χαρά μας κούραρε ο Ινδός gp. Και πατερίτσες μας έδωσε, και κάθε 6 μέρες μας παρακολουθούσε, και ουρά δεν τρώγαμε κλπ κλπ. Α! Και μέσα στο χαμόγελο ήταν όλη την ώρα...

Σαφώς, δεν μιλάμε για ένα τέλειο σύστημα. Ακριβώς γιατί οι Άγγλοι από το μεγάλο αγγούρι που έχουν μόνιμα χωμένο εκεί που δεν λέμε (έχω ξεκινήσει απεξάρτηση από τις κακές λέξεις τώρα που είναι της μοδός οι απεξαρτήσεις διασήμων) μπλοκάρουν με το παραμικρό. Στο ταχυδρομείο π.χ. είχα φάει ατελείωτες ώρες απλά γιατί το όνομά μου στην ταυτότητα ήταν αλλιώς γραμμένο στα αγγλικά από ότι πάνω στο πακέτο...

Ιστορίες για αγρίους για το σύστημα υγείας τους πάντως δεν έτυχε να συναντήσω όσο ήμουν εκεί. Από την άλλη, δεν έμεινα και έγκυος για να γευτώ την ανάγκη της διαρκούς παρακολούθησης... (Εμ, κι εσύ, δεν σκέφτηκες ότι το παιδί σου θα το κουράρει ένας ινδός gp και μία κινέζα γραμματέας... Πολυπολιτισμικότητα σου λένε μετά...)

Όλα αυτά χάριν αστεϊσμού, καθώς από τις 9 εβδομάδες στους 9 μήνες έχεις δρόμο ακόμα....

Σε φιλώ ρόδο, με τρελλαίνει που δεν μασάς σε τίποτα και κανέναν! :p

geokalp είπε...

επείδή είδα την απάντησή σου, ότι το NHS είναι πρότυπο...
ΔΕΝ είναι πρότυπο, πρότυπο είναι οι σκανδιναβικές χώρες, έπεται ίσως η Ολλανδία
Το ΝΗS είναι πρότυπο μόνο καπιταλιστικής χώρας: υπάρχει για να πληρώνεις στον ιδιωτικό τομέα - ο οποίος απλά κάνει τη δουλεια

Vrakas Kostas είπε...

Βρε μασαει..και παραμασαει λεμε!
Πρωτη φορα την βλεπω τοσο αγχωδη και τοσο αβεβαιη!Επιτελους!Εχει και το αισθημα ευθυνης,για μια φορα..πανω της!Ισως γιατι αυτη την κατασταση την τωρινη,ηθελε κατα τα λεγομενα της, να την περασει μετα απο καμια πενταετια,οταν θα εφτιαχνε και η κατασταση στην Αγγλια!
Τα λεω καλα Ροδον;Ωχ ωχ!
Sorry..xo xo ηθελα να γραψω!

Niemandsrose είπε...

@denim, στην Ελλάδα τα ευτράπελα αντιμετωπίζονται ως ευτράπελα πάντως όχι σαν κάτι που πρέπει να κρύψουμε κάτω από τα χαλάκι μη μας πουν άσχετους. ;)

@industrialdaisies, ε, άμα σε δουν με σπασμένο πόδι, με τον σπλήνα έξω από το παντελόνι, κανένα αυτί να παριστάνει το εκκρεμές, μωρό μου, θα σπεύσουν να σου παράσχουν τις γαμω-υπηρεσίες τους. Όσο για τις γαλιφιές,άλλο τίποτα! Αφού απορώ γιατί δε τις φορολογούν κιόλας να τελειώνουμε. :))

@geokalp, υπάρχει ρε παιδάκι μου ένα στερεότυπο. Είναι και μια Οξφόρδη και ένα Κέημπρητζ εδώ. Κάτσε καλά.

@vrakas kostas, πάει το πενταετές πλάνο μου! Το έφαγες κι αυτό με την μιρμιριά σου! :)))

darkwhisper είπε...

μια φορά και εναν καιρό πήγα να μου ανοιξουν την κοιλιά. μετά την εγχειρηση ζητησα μια πάπια γιατι λόγω του σημειου που έπεσε μαχαίρι ότι και να κανα πονουσα - ακόμα και που ανεπνεα. οπότε πάει η καλή μου μανούλα να βρει πάπια και γυριζει μετά από ένα 20λεπτο με μια κομμενη πλαστικη φιαλη ορού γιατι η νοσοκόμα της ειχε πει οτι τους είχαν τελειωσει!!! Στον ευαγγελισμό ήμουν αλλά όχι στην "καλή πτέρυγα" ;) κουραγιο...

Niemandsrose είπε...

@alittlewhisper, με τη διαφορά όμως πως δε τρέφει κανείς αυταπάτες για την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το UK. ;)

darkwhisper είπε...

να σου πω την αλήθεια, οτι θα πηγαινα για κήλη και μπορει να έχανα νεφρο το φοβόμουνα. οτι δε θα βρισκα πάπια όχι. Είμαι ρομαντικός γιατρέ;

Niemandsrose είπε...

@alittlewhisper, ναι, είστε. Οι πάπιες βολτάρουν στον Εθνικό Κήπο όχι στον Ευαγγελισμό. :) Σκοραμίδα είναι ο όρος. Τι μαθαίνετε για να με διαβάζετε, ε;