26/5/08

Μεγάλη διαφορά

Στα ορεινά της ελληνικής επαρχίας. Ένα απομακρυσμένο χωριό με λιγοστούς κατοίκους. Σχολείο δεν είχε, ιατρείο δεν είχε, βιβλιοθήκη -μη γελάς- δεν είχε, εκκλησίες είχε. Ένα ξωκλήσι μες στα χωράφια που χτίστηκε από ένα παλιό γαιοκτήμονα για να σωθεί ο μεγάλος του γιος από τα δαιμόνια. Δε σώθηκε. Πηγάδια είχε. Φούνταρε μια βραδιά σε ένα που το νόμιζαν άπατο. Πυθμένα είχε. Και ανασύρθηκε ο γιος. Το ξωκλήσι παρέμεινε εις μνήμην. Είχε και μια εκκλησία στην πλατεία του χωριού που τη λειτουργούσε δανεικός παπάς από το κεφαλοχώρι κάθε δεύτερη Κυριακή.
Η γυναίκα του Αργύρη έπαθε "μητρικά" στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης. Μητρικά δεν είχε. Καρκίνο είχε. Στον τράχηλο της μήτρας. Μετά τον τοκετό θα γινόταν μια απλή κωνοειδής εκτομή της μήτρας και η γυναίκα, 28 χρονών κοπέλα, θα είχε μια αρκετά καλή πρόγνωση. Γέννησε με καισαρική ένα αγοράκι. Ο πρώτος γιος στο σόι του αντρός της.
Το παιδί το πήραν οι συγγενείς και γύρισαν στο χωριό, η γυναίκα του Αργύρη έμεινε στο νοσοκομείο με μια Ρουμάνα αποκλειστική για την εγχείρηση. Όλα πήγαν καλά. Πήρε το αγοραίο να γυρίσει στο χωριό. Αμάξι ο άντρας είχε. Όρεξη να την πάρει από το νοσοκομείο δεν είχε.
Γιατί η γυναίκα θα του μαγάριζε το γιο. Μην την αφήσουν να βυζάξει το μωρό γιατί θα του περάσει το "κακό". Πέρασαν πάνω από σαράντα μέρες και η μάνα δεν είχε πιάσει στα χέρια της ακόμα το παιδί. Υπομονή είχε. Αντοχές άλλες δεν είχε.
Κατέβασε όλα τα χάπια της γιαγιάς για το σάκχαρο μια νύχτα. Αλλά επιτυχία δεν είχε. Με μια πλύση στομάχου απέφυγε τα χειρότερα. Να πεθάνει δηλαδή.
Αλλά της μήνυσαν τα πεθερικά, καλού κακού, αν ξανακάνει καμιά τέτοια κουταμάρα να γράψει σημείωμα μη βρει μπελά η οικογένεια πως τη φαρμάκωσαν.
Την επόμενη φορά έγραψε σημείωμα. Παιδί είχε και παιδί δεν είχε. Ζωή είχε και ζωή δεν είχε. Άλλη αντοχή δεν είχε. Το παιδί και τα μάτια τους. Όνομα είχε. Ελένη την έλεγαν. Ή μήπως Geeta; Καταγωγή από την Ελλάδα είχε. Ή μήπως από το Πακιστάν ή την Ινδία; Σπίτι σε ελληνικό χωριό είχε. 'Η μήπως στη Μεγάλη Βρετανία; Παιδί είχε. Άνδρα είχε. Σόι είχε. Μεγάλη διαφορά δεν είχε.



9 σχόλια:

scarface είπε...

Συγκλονιστική ιστορία αλλά είχε μεγάλη διαφορά το πως μας την "έδωσες" εσύ από να τη διαβάζαμε από το bbc news.

NdN είπε...

Πιστεύω έχει μεγάλη σημασία από που προέρχεται ο καθένας μας. Η κοπελιά έκανε 3 χρόνια να τον αφήσει και από αυτά που ξέρω είναι και τολμηρή κίνηση για κάποια με την δική της "παράδοση". Μία ελληνίδα/Ιταλίδα/Γερμανίδα θα ήταν σε καλύετρη μοίρα.

Τέτοιες ιστορίες υπάρχουν καθημερινά. Οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται στην Αγγλία, αλλά "παραμένουν" στο Πακιστάν.

Συγκλονιστική η ιστορία, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να προφυλαχθούν αυτές οι γυναίκες.

Καλό βράδυ!

kioy είπε...

Πολύ ωραίο το γραπτό σου... Γιατί αυτά που έχεις και αυτά που δεν έχεις δεν αποτυπώνονται στις απλές υλικές παρουσίες και απουσίες...
Αποτυπώνονται στο μέσα μας και κανένας "ξένος" δε μπορεί να το συλλάβει...

ΠΚαλό βράδυ εύχομαι...

Maria Mikro Analogo είπε...

Τραγικό και απάνθρωπο!!! Νευρίασα πολύ και στενοχωρήθηκα άλλο τόσο τώρα...
Φιλάκια

darkwhisper είπε...

Λέω να το καθιερώσω να σου κοτσάρω ένα feed για να μαθαινω μόνιμα από εσένα τις ειδησεις. Αν και μενα με φοβιζουν λιγο αυτά τα μόνιμα αλλα μπορει να το κανω για χαρη σου.

xasodikis είπε...

Όπως τα λέει ο scarface...

Niemandsrose είπε...

@scarface,ευχαριστώ! :)

@ndn, μια Ιταλίδα απ΄ την Κυψέλη μπορεί να ήταν σε καλύτερη μοίρα. "Κι εσύ Ελένη, και κάθε Ελένη, της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη..."

@kioy, οι πιο δικοί μας ξένοι, καμιά φορά... Σε ευχαριστώ.

@Μαρία, το αυτό και δια την ημετέραν ψυχικήν κατάστασιν. Συν τους ασπασμούς! :)

@alittlewhisper, μη μου βάλεις φηντ γιατί θα παχύνω! :)

@xasodikis, σας μερσώ κι εσάς πολύ!

παράλληλος είπε...

Κι από μένα τα συγχαρητήρια για τον τρόπο που το ανάρτησες!
Πολλά μπράβο!
Και μεγάλη αγανάκτηση...

Niemandsrose είπε...

@παράλληλος, ευχαριστώ σε! :) Όσο για την αγανάκτηση, φαίνεται τελικά πως δεν έχει πεπερασμένο...