2/6/08

Ρομπέν των Αγορών

Ο μπαρμπΑρίστος το είχε πει πρώτος. "Σ' αυτή την πόλη έχει χαθεί προ πολλού η γαλήνη του πρωινού". Και το είπε με τέτοιο τρόπο σαν αυτή να ήταν ένα σπάνιο πουλί και το είδος του να εξαφανίστηκε. To είπε στον κύριο Μενέλαο που παίζανε μαζί πρέφα στο ΚΑΠΗ. Αλλά ο κύριος Μενέλαος, θέλεις επειδή έχασε στην παρτίδα, θέλεις γιατί έτσι ήταν πάντα ο χαρακτήρας του, θέλεις από τη βαρηκοΐα, θέλεις γιατί καθυστερούσε πάλι να μπει η σύνταξη στο βιβλιάριο, θέλεις γιατί κυκλοφορεί με 3 ευρώ δυο μέρες τώρα και με τα φασολάκια πάει η φέτα αλλά πού λεφτά, είχε πάλι τα νεύρα του και φώναζε.

Οι αλήτες στο πανεπιστήμιο του έφταιγαν σήμερα. Οι κουκουλοφόροι, οι αναρχικοί που δεν υπάρχει αστυνομία για να τους μαζέψει, αλλά δε φταίει κανείς, οι γονείς τους φταίνε που έχουν τέτοιους ρεμπεσκιέδες μέσα στο σπίτι και τους ταΐζουν αντί να τους βρουν καμιά δουλειά να γίνουν άνθρωποι οι απάτριδες, οι άθεοι που οι ίδιοι είναι που καίνε τη σημαία, σα δε ντρέπονται, και καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία μέσα στα πανεπιστήμια, αντί να τους ρίξουν οι καθηγητές μια αποβολή δια παντός, όπως έκαναν στις εποχές του που δε σήκωναν τέτοια νταηλίκια, ούτε μήνυση δεν τους έκανε ο πρύτανης, αλλά έτσι δε πρόκειται να αλλάξουν και ντροπή σε όλους που ανεχόμαστε αυτά τα χάλια.

Ο μπαρμπΑρίστος, θέλεις γιατί κι αυτός δεν είχε πιο πολλά από πέντε ευρώ στο πορτοφόλι, γιατί το γιασεμί στο πέτο του δεν είχε πια μυρωδιά, γιατί ακόμα και σήμερα του λείπει το άτιμο το τσιγαράκι όταν δει κανένα περαστικό να καπνίζει, σκούντηξε τον κύριο Μενέλαο. Άντε να πάνε μια βόλτα μέχρι τη λαϊκή και να αφήσουν τώρα ήσυχα τα παιδιά, γιατί παιδιά είναι και θα μεγαλώσουν, θα βάλουν μόνα τους μυαλό, και αυτοί μικροί όταν ήταν δεν κάνανε και λίγα εδώ που τα λέμε, άλλο που τότε ήταν αυστηρά τα πράγματα και ο δάσκαλος με τη βέργα και την ξυριστική μηχανή επέβαλε το δικό του, αλλά μήπως καλύτερα ήταν έτσι; Άντε να πάνε μια βόλτα μέχρι τη λαϊκή και όλο και κάποιος έμπορας θα τους κάνει σκόντο πάλι.

Σηκώθηκε απρόθυμα ο κυρ Μενέλαος και πλάι- πλάι με τον μπαρμπΑρίστο κατηφορίσανε προς την Καλλιδρομίου. Μουρμούριζε ο ένας για την ακρίβεια, κουνούσε κι o άλλος το κεφάλι αμίλητος. Αγόρασαν τελικά δυο- τρία λαχανικά και έκαναν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Ώσπου είδαν ένα μπουλούκι συνταξιούχους γύρω από κάτι νεαρούς ύποπτους. Πορτοφολάδες! Πιάστε τους! σκέφτηκε ο κυρ-Μενέλαος και επιτάχυνε όσο μπορούσε το βήμα κραδαίνοντας πιο δυνατά τη μαγκούρα του που θα χρησίμευε διπλά αν έκαναν πως το σκάνε οι αλήτες. Μα τι να συμβαίνει, αναρωτήθηκε και ο μπαρμπΑρίστος και πήρε αγκαζέ τον φίλο του προχωρώντας προς το μπουλούκι.

Κάτι νεαροί παράξενοι μοίραζαν δωρεάν τρόφιμα σε σακούλες του σούπερ μάρκετ. Του Ερυθρού Σταυρού δε φαίνονταν να είναι. Οι συνταξιούχοι τους επευφημούσαν μπράβο ρε παιδιά, καλά τους κάνατε, μόνο έτσι καταλαβαινουν! Άπλωσε και ο μπαρπΑρίστος το χέρι να πάρει τι του έδινε μια κοπελίτσα με μια μπλε τούφα στα μαλλιά, πουλί κι εκείνη εξωτικό όπως η γαλήνη του πρωινού, αλλά του τράβηξε το χέρι ο κυρ Μενέλαος και στο αυτί του ψιθύρισε να το αφήσει κάτω, σάμπως ξέρει τι είχαν βάλει μες στα τρόφιμα αυτοί, έχει εμπιστοσύνη; Το βλέμμα του παραδείσιου πουλιού αγρίεψε μια στιγμή και επέμεινε να πάρει ο μπαρμπΑρίστος τη σακούλα και δεν έχει μέσα ναρκωτικά φώναξε στον άλλο, να μη φοβάται. Γιατί αντίθετα με τον κυρ Μενέλαο δεν είχε βαρηκοΐα και αυτό που εκείνος νόμισε ψίθυρο για κείνη ήταν νορμάλ ομιλία. Γιατί αυτό που εκείνη ακούει νορμάλ, εκείνος δεν το ακούει, γιατί αυτό που για κείνον είναι νορμάλ, για κείνη δεν είναι.

Το απόγευμα η γυναίκα του μπαρμπΑρίστου μαγείρευε αρακά λαδερό με μοσχαράκι και κάλεσαν και τον κυρ Μενέλαο για φαγητό, που ήταν μονάχος του, αλλά δε του είπαν πως τα τρόφιμα ήταν από τους αντεξουσιαστές που τα είχαν κλεμμένα από τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Πιο αργά η κοπέλα με την μπλε τούφα έστριβε τσιγάρο και εξιστορούσε σε κάποιους συντρόφους τι παίχτηκε το πρωί στην Καλλιδρομίου αλλά δεν είπε για το γέρο που δε δέχθηκε τα απαλλοτριωμένα τρόφιμα. Την άλλη μέρα και οι δύο όμως ήταν κάπως μουδιασμένοι. Σα να είχε επιστρέψει για μια στιγμή η γαλήνη του πρωινού.

15 σχόλια:

Niemandsrose είπε...

Με αφορμή αυτή την είδηση:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=26331144

Maria Mikro Analogo είπε...

Τελικά ας αποφασίσουν και οι 2, ας καταλλήξουν σε μια άποψη! Ο ένας μαύρο και ο άλλος άσπρο στην αρχή και μετά ο ένας άσπρο και ο άλλος μαύρο, τούμπαλιν. Κάτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει αυτό αλλά δεν μπορώ να το στοιχειοθετήσω αυτή τη στιγμή :P
Υ.Γ. Ελπίζω να βγάζεις νόημα μ' αυτά που έγραψα, δεν έχουν και το καλύτερο συντακτικό αλλά μόλις με φούρκισε ένας πελάτης μου. Άσε που έχουν σφύξει και οι ζέστες! Ό,τι δεν καταλαβαίνεις, ρώτα. Όουκέι;

Ανώνυμος είπε...

Μου αρέσει η ματιά σου στις ειδήσεις. Keep walking.

Μιμης Ζερβος είπε...

!!!όπου δυσκολεύεται το κράτος βρίσκει λύσεις η κοινωνική δικαιοσύνη..σαν ταινία ακούγεται-σαν ψεμα..Που την εντόπισες τέτοια είδηση ρε παιδι μου..

neropistolero είπε...

Εγώ σκέφτομαι τπ καημένο το σούπερ μάρκετ, που εκείνη τη μέρα δεν έβγαλε όσα έβγαλε την προηγούμενη και όσα θα έβγαζε την επόμενη.
Αναγκαστικά και εννοείται χωρίς να θέλει, πρέπει να ανεβάσει τις τιμές του. Δράμα...

παράλληλος είπε...

Ληστέψανε την τράπεζα
και τι με νοιάζει εμένα
δεν είμαι με κανέναν.
Σου λέω καλά της κάνανε
γιατί μας προκαλούσε
γεμάτη εκατομμύρια
ενώ κι ο Θεός πεινούσε.

Περαστικοί, αδιάφορα,
εκάτσαν και κοιτούσαν,
του διευθυντή της οι κοιλιές
κι αυτούς τους ενοχλούσαν,
κάποιος πανικοβλήθηκε
μπας κι ήτανε ο γιός του
κι ο ιδρωμένος λογιστής
μπας κι ήταν ανεψιός του
κι όσο για τον ταμία που πήγε ν' αμυνθεί,
όταν αναρωτήθηκε για ποιόν και το γιατί,
"στα αρχίδια μου" ψιθύρισε
και γέμισε τις τσάντες.
"ʼΑντε... και καλή τύχη μάγκες!"

(Το είχε πει ο Παύλος Σιδηρόπουλος)

Niemandsrose είπε...

@Μαρία, ο φουρκιστής πελάτης βλάπτει σοβαρά την ανάγνωση και την επικοινωνία! Δε κατάλαβα γρι! :) Όταν έχεις χρόνο και διάθεση πες μου τι πάει στραβά στο ποστίδιο για να εννοήσω! ;)

@Ανώνυμος , ευχαριστώ. Αν και η δική σας ματιά κρύβεται πίσω από την πλήρη ανωνυμία και δε μπορώ να τη δω. :(

@Μιμης Ζερβος , είμαι ειδική εντοπίστρια ειδήσεων κατάλληλων για λογοτεχνίζοντα ποστίδια. Δε το γνωρίζατε; :)

@Neropistolero , αλληλεγγύη στους ληστεμένους σουπερμαρκετάδες! :)

@παράλληλος , κι εσύ τέκνον Βρούτε δεν βρήκες τίποτα να σχολιάσεις για το πόνημά μου itself? Λυπάμαι για το επίπεδό σας! :))

Maria Mikro Analogo είπε...

Τι λες καμάρι μου; Εδώ δεν μπορούσα να καταλάβω εγώ η ίδια αυτά που σου έγραψα πιο πάνω... Σήμερα όμως είναι μια καινούργια μέρα!
Λοιπόν, εξπλανέισον:
Ο Αρίστος που έχει και 2 ευρώ παραπάνω από τον Μενέλαο, δικαιολόγησε ολίγον τι τα παιδιά με τις φασαρίες στα ιδρύματα (τα "ιδρύματα" πάρτα όπως θέλεις) . Ο Μενέλαος που μάλλον περνάει άσχημα γηρατειά λόγω συνθηκών, ταπηροκρανιάστηκε (τα πήρε στο κρανίο κοινώς). Μετά όμως που είδαν την ομάδα ακτιβιστών για την καταπολέμηση της πείνας, σάμπως να αναθεώρησαν. Ο Μενέλαος αν δεν είχε και τη σχετική βαρυκοΐα ίσως και να μην αντιδρούσε έτσι.
Στο τέλος βέβαια, και οι 2 χώρτασαν όπως φαίνεται απ΄ αυτή τη γενιά που από τη μία κατακρίνουμε και από την άλλη της λέμε μπράβο.
Και, ω ναι, τώρα που το σκέφτομαι, το προηγούμενό μου σχόλιο είναι τόσο άσχετο που με κάνει να αμφιβάλω και τη χθεσινή νοητική μου κατάσταση...
Αυτά τα ολίγα. Φιλάκια και καλημέρα :D
Υ.Γ. Σου 'πα πόσο μου άρεσε ο τρόπος που είδες την είδηση;

παράλληλος είπε...

Αγαπητή Niemandrose, αφού ήθελες "σχόλιο για το πόνημα itself", το έχεις:
Η διαλεκτική της πρόζας σου και το υποβόσκον περίγραμμα των χαρακτήρων, έστω και δια της επιφανειακής -αναγκαστικά- προσέγγισης λόγω του πεπερασμένου χώρου της ανάρτησης και παρά τις αντιποιητικές λέξεις (ευρώ, φασολάκια, φέτα, κλπ), καταλήγει σε επιτυχές αποτέλεσμα και καταξιώνει το αρχικό κύτταρο της σύλληψης και απόδοσης της ενδεχομένως σημαντικότητας του ερεθίσματος, που προέτρεψε στην παρούσα αποτύπωση.

(Βρούτος)

Niemandsrose είπε...

@Μαρια, νεράκι το είπες το ποίημά σου! Αλφα με τόνο και σε κύκλο. αν προτιμάς! :)
φιλιά πολλά!

@παράλληλος,τώρα μάλιστα! όλα να τα δεχτώ, αλλά αντιποιητικά τα φασολάκια και η φέτα; που αυτά πλέον κοστίζουν περισσότερο από ένα δεντρό και ένα σύννεφο μαζί!;)
επιπλέον, χθες που τα μαγείρεψα επρόκειτο ασφαλώς περί ποιήματος plus. επομένως; δε σε βλέπω να παίρνεις άλφα με τόνο και σε κύκλο. :))

Vrakas Kostas είπε...

Δεν φτανει να γινεις Ρομπεν των Αγορων για μια μερα!
Το πολυ πολυ,να σε "δειξουν" στις ειδησεις!
Γιατι κανεις δεν θα χορτασει, τρωγοντας μιας.. μερας "δοξα"!
Μην ξευτελιζεις κι αλλο λοιπον τους μη εχοντες!
Καλησπερα ροδουλα!

Niemandsrose είπε...

@vrakas kostas, νομίζω συγχεεις την φιλανθρωπία με τον ακτιβισμό. Για την πρωτη είμαι σύμφωνη πως αποτελεί ημίμετρο εκ μέρους των κεφαλαιούχων με πολλαπλές σκοπιμότητες, και κύριο κίνητρο για μένα την αποδυνάμωση του πρωτογενούς μένους (συνείδησης και αγωνιστικότητας σε πιο εξελιγμένες μορφές) των εξαθλιωμένων απέναντι στους εκμεταλλευτές τους. Ο ακτιβισμός αντίθετα αφενός μεν δεν προέρχεται από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα (αν και ίσως συντηρείται χάρη σε διανοούμενους που ανήκουν στα μεσαία), αφετέρου οι ακτιβιστικες ενέργειες δεν χρυσώνουν το χάπι παρουσιάζοντας εαυτούς ως σωτήρες που "λύνουν" δομικά προβλήματα -όπως πχ η φιλανθρωπία- αλλά αντίθετα ότι τα καταδεικνύουν πιο έντονα με συμβολικής σημασίας δράσεις. Επειδή ξέρω πως δε σ' αρέσει να διαβάζεις κατεβατά (αλλά στη ζωή δεν εχει το μενού πάντα ο,τι μας αρέσει! :b) οι συγκεκριμένοι δε πήγαν να κοροϊδέψουν κανένα πως έλυσαν το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά κατέδειξαν έξυπνα πως τα σουπερμάρκετ πλουτίζουν και οι γέροι δεν έχουν να φάνε. Ροδουλα του Κανενουλη. :)

παράλληλος είπε...

Σόρυ, τα φασολάκια δεν είναι καθόλου αντιποιητικά, αφού τα μολογάει κι ο Ρίτσος (που μας αρέσει), όπως και άλλα κηπευτικά σαν τα κρεμμύδια του Καρυωτάκη, που τα καθαρίζουνε γυναίκες (που μου αρέσουν)!...

Βάσκες είπε...

Τώρα αν δεν σε ήξερα καλύτερη, 8μπιτι αγάπη, θα έλεγα πως προτρέπεις τον κόσμο σε πολιτική ανυπακοή.

Που θα πάμε μου λες; Τι άλλο θα ακούσουμε; Σε λίγο δεν θα υπάρχει σεβασμός για τον νόμο, για την τάξη.

Αμάν πια.

;)

Niemandsrose είπε...

@Βάσκες, ούτε τον Φρήντμαν δε θα σεβόμαστε σε λίγο. Ντρέπομαι για λογαριασμό μου, φάδερ!