«Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ».
Τάδε έφη ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης στη διάρκεια δείπνου προς τιμήν του προέδρου του αμερικανικού πανεπιστημίου Yale.
Στην Ελλάδα δε ξέρω τι υπερισχύει τελικά: ο κυνισμός ή η ανοησία των πολιτικών; Τους ξεφεύγουν και τα λένε ή μας περνάνε για χαϊβάνια;
Και ενώ ο δυτικός κόσμος μαθαίνει αυτό τον καιρό για τη βαρβαρότητα του "δόγματος του σοκ" ο Υπουργός Παιδείας δε διστάζει να κάνει χρήση ενός τόσο φορτισμένου όρου, που χρησιμοποιήθηκε στη χούντα του Πινοσέτ, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Ινδονησίας.
Πρόσφατα η Ναόμι Κλάιν (Naomi Klein), δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και συγγραφέας, κυκλοφόρησε το "Δόγμα του σοκ"*, το τελευταίο της βιβλίο που αποκαλύπτει και αναλύει πώς η εφαρμογή του συγκεκριμένου δόγματος εξυπηρέτησε την άνοδο δικτατοριών στην εξουσία αλλά και παράλληλα την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου και ακραίων μεταρρυθμίσεων (με τεράστιο κοινωνικό κόστος).
Εμπνευστής του "δόγματος του σοκ" είναι ο Milton Friedman, Καθηγητής στο Chicago School of Economics και γκουρού του νεοφιλελευθερισμού. Ο νεοφιλελευθερισμός, που η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πιστά, σημαίνει τρία πράγματα : αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, πλήρης απουσία κρατικού παρεμβατισμού στην "ελεύθερη" (aka ζούγκλα) αγορά και μείωση στο ελάχιστο των κοινωνικών παροχών.
Το "δόγμα του σοκ" αναφέρεται στην εκμετάλλευση των κάθε είδους καταστροφών (φυσικών ή τεχνητών) και το χάος που προκαλούν στην κοινή γνώμη και τον λαό ώστε να επιβληθούν ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, δηλαδή σκληρός καπιταλισμός. Είναι ο λεγόμενος "καπιταλισμός των καταστροφών", σύμφωνα με τη συγγραφέα.
Ένα χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα εφαρμογής του δόγματος του σοκ αποτελεί η δικτατορία του Πινοσέτ στη Χιλή (11 Σεπτέμβρη 1973). Πριν από την επιβολή της χούντας, μια ολόκληρη γενιά νέων οικονομολόγων επιλέχθηκαν από τις ΗΠΑ και με αμερικάνικες υποτροφίες εκπαιδεύτηκαν δωρεάν στο άνδρο του θεωρητικού νεοφιλευθερισμού στο Chicago School. Στη χώρα τους είναι γνωστοί ως Chicago Boys. Μια γενιά δηλαδή "γενίτσαρων" του νεοφιλευθερισμού και βέβαια ορκισμένοι πολέμιοι του σοσιαλισμού και του Αλιέντε περίμεναν την ευκαιρία τους ώστε να εφαρμόσουν τις οικονομικές θεωρίες του Friedman. Η ευκαιρία δόθηκε , ή μάλλον δημιουργήθηκε, με τη δικτατορία Πινοσέτ όπου ο χιλιανός λαός δέχτηκε αλλεπάλληλα σοκ προκειμένου να εφαρμοστεί ο ακραίος καπιταλισμός του Φρήντμαν και της Σχολής του. Τα υπόλοιπα για τη χούντα Πινοσέτ είναι περίπου γνωστά. Ανάλογες τακτικές ακολουθήθηκαν και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή).
Προκαλεί εντύπωση πως ακόμα και ο ίδιος ο Friedman απέφευγε να μιλήσει δημόσια για το δόγμα του σοκ, ενώ ο ίδιος το επινόησε, καθώς γνώριζε την αγριότητα και το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή του. Ακόμα και ο Πινοσέτ είχε τη σύνεση να μην κάνει χρήση του όρου για να μην εγείρει το λαϊκό αίσθημα.
Σήμερα που ο κόσμος καλείται να μάθει ή ήδη πια γνωρίζει τι σημαίνει θεωρητικά, ιστορικά και πολιτικά το δόγμα του σοκ, ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας ευρισκόμενος στο πλέον κατάλληλο περιβάλλον (αμερικάνικο πανεπιστήμιο Yale), δε δίστασε να κάνει λόγο για την ανάγκη σοκ στο ελληνικό πανεπιστήμιο προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η πολυπόθητη για τη ΝΔ νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση.
Δίκαια επομένως ο Αλέκος Αλαβάνος, με την ευρυμάθεια και την πολιτική σοφία του, χαρακτήρισε το Στυλιανίδη ακροδεξιό. Επειδή η αναφορά Στυλιανίδη σε "σοκ" παραείναι σοβαρή και επικίνδυνη σε μια περίοδο επεισοδίων βίας στα ΑΕΙ θα περίμενα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να αντιδράσει.
Ένα φιλμάκι της Ναόμι Κλάιν σχετικά με το δόγμα του σοκ και τoν καπιταλισμό των καταστροφών.
*Το βιβλίο της θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη, σύμφωνα με το επίσημο website της.
21 σχόλια:
Σοκ
(για την απύθμενη ανοχή μας στον καθημερινό εκ-βιασμό)
και δέος !
(για όλ’ αυτά που μας επιφυλάσσουν, όπως στην άσπρη αγελάδα…)
Το βιβλίο μπαίνει πάραυτα στη λίστα με τα must read. Και στο ορίτζιναλ να το διάβαζε δεν θα με χάλαγε καθόλου, να σου πω την αλήθεια.
Όσο για το "σοκ", μιλάμε για την απόλυτη χειραγώγηση και μάλιστα χωρίς περιθώριο διαμαρτυρίας. Υπάρχουν βλέπεις ωραιότατες δικαιολογίες για να σε πείσουν για το μη παράλογο του πράγματος. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Friedman λοιπόν, και ο Θεός μαζί μας...
Φιλιά και καλημέρα :)
Προφανώς από τις απύθμενες μαλακίες της κυβέρνησης, πάθαμε συλλογικό σοκ.
καλή η πρόταση για το βιβλίο!
κάποτε ο Φρήντμαν έβρισκε υποστηρικτές (εκτός εφαρμοστών) αρκετούς, σήμερα δε ξέρω...
εγώ πάντως κλίνω στο Κέυνς
Μεγάλη προσφορά του η επιβολή της Δημοκρατίας στα πανεπιστήμια! Ένας αυτός ο υπέρμαχος της Δημοκρατίας στην Παιδεία και ένας ο Μπους ο υπέρμαχος της Δημοκρατίας στην Μέση Ανατολή.....
Που φτάσαμε να αναπολούμε την Μαριέττα η οποία μπορεί να διαφωνούσε αλλά είναι άνθρωπος πολύ πιο συγκροτημένος και δημοκρατικός..
Το βρίσκω φοβερά σωστό που επιλέγεις αυτήν την προσέγγιση στο θέμα σε μία περίοδο που εκατέρωθεν ακούγονται υπερβολές, επιλέγονται ακραίες συμπεριφορές και κυριαρχεί η τάση για εντυπωσιασμό παρά για ουσιαστική επίλυση.
Το γεγονός είναι ότι αν περισσότεροι γνώριζαν αυτά που γράφεις εδώ θα ήταν πιο ευαισθητοποιημένοι, αλλά και χρήσιμοι, σε καιρούς χαλεπούς σε πολλούς τομείς.
Αυτό που εγώ θα ήθελα να προσθέσω, άνευ επιστημονικής τεκμηρίωσης προς το παρόν (διότι ο χρόνος είναι ανελέητος και σοκαριστικά λίγος) είναι πως όλες αυτές οι δηλώσεις περί "σοκ", όλες αυτές οι επιχειρήσεις "σοκαρίσματος" κοινής γνώμης, ολόκληρων λαών, οικονομιών κλπ, έρχονται πάντα μετά από ένα μεγάλο πλήγμα στην δημοκρατία. Μετά από μία περίοδο που με κάθε τρόπο, παραπληροφόρηση, σκοτεινές διαπραγματεύσεις, προβοκάτσιες κλπ, κατάφερναν να στρέψουν την κατάσταση υπέρ τους και να επιβάλουν αυτό που επιδιώκουν.
Αποκαλύπτοντας ότι το πρώτο σοκ έρχεται εκ των έσω. Όταν ολόκληρες ομάδες ή λαοί αδιαφορούν, "μασάνε", κωλώνουν ή πιστεύουν σε ό,τι τους λανσάρεται... Τα υπόλοιπα, ευκόλως εννοούμενα, τα αφήνω άρρητα...
Φιλίά πολλά! :)
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο (έχω διαβάσει 3 βιβλία του ακτιβιστή Μαικλ Μουρ αν αυτό λέει κάτι), μου φαίνεται όμως ότι ακολουθείς αντίθετη πορεία στην ερμηνεία του ζητήματος. Θεωρείς δεδομένη την ερμηνεία της έκφρασης (λες και δεν χρησιμοποιείται σχεδόν σε καθημερινή βάση αυτή η λέξη ειδικά στην αγγλική γλώσσα) και με βάση αυτό κάνεις ανάλυση περί δικτατοριών και νεοφιλελευθερισμού.
Μου θύμησες το ανέκδοτο με τον Τοτό που κατέληγε να γράφει έκθεση πάντα για το ίδιο θέμα , άσχετα με το τι ζητούσε ο δάσκαλος.
Το θέμα για σένα, αν κατάλαβα καλά, είναι το ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ , ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΙΚΑ. Τα περί σοκ και δέος και η συσχέτιση τους με δικτατορίες και άκρατους καπιταλισμούς μου φαίνονται λίγο τραβηγμένα στην περίπτωση Στυλιανίδη.
Μπορεί να είμαι αφελής εγώ πάντως, και να μην "πιάνω" τα μηνύματα των καιρών , τι να σου πω...
Δεν θα συμμετάσχω επι της ουσίας, αλλα θα σου πω ένα μπράβο φιλενάδα.Εξοχο κείμενο και συσχετισμος.
:)
Επιπλέον θα σου πω αν δεν το εμαθες, οτι ο ίδιος μίλησε για "επιβολή της Δημοκρατίας" στα ΑΕΙ (!!!)και θα διαφωνήσω μόνο στην πολιτική σοφία του αλέκου, ο οποίος ως ευρωβουλευτής εκανε συνεχώς ερωτήσεις για τη νομιμοποίηση των ΚΕΣ και ως αρχηγός έχει κάνει παντιέρα τα ιδιωτ.αει, μπερδεύοντας με τη στάση του τον κόσμο. οσο δίκιο και ναχεις μεγάλε, πρώτον δεν λες αλλα τώρα ενω πρώτα έλεγες αλλα και δεύτερον δεν κανεις επανάσταση σιγονταροντας στο καψιμο της κάλπης (ασχέτο αν πρώτος διδάξας στην κλοπή καλπών ηταν ο Καλ(π)ογιάννης στη Βουλή, και μεσα στα ΑΕΙ ο σημερινός γραμματεας της ΔΑΠ)
Δηλαδή για να καταλάβω, εσύ θεωρείς ότι ο Στυλιανίδης διάβασε τη θεωρεία του σοκ (γέλια), την κατάλαβε (πολλά γέλια), και προσπαθεί να την εφαρμόσει. Τον έχεις υπερεκτιμήσει. Μάλλον απλά το είπε αγνοώντας την υπαρξη των υπολοίπων που αναφέρεις.
Επίσης θα διαφωνήσω οτι η ΝΔ εφαρμόζει τον νεοφιλελεθερισμό. Νεοφιλελεθερισμός με διορισμό χιλιάδων "δικών μας παιδιών", παντελής έλλειψη μηχανισμού ελέγχου της αγοράς και πολιτική μεσαζόντων δεν είναι νεοφιλελεθερισμός. Η Θάτσερ το έκανε πράξη, αλλά αδυνατώ να βρω έστω και ελάχιστες ομοιότητες με την ΝΔ.
Καλό βράδυ!
@ndn, αν δεν τα κάναν και αυτά θα την είχαν χάσει το καρέκλα τους.
@παράλληλος, από τη μια σοκ γι' αυτό που λες, από την άλλη έχω εμπιστοσύνη στο αισθητήριο της ελληνικής κοινωνίας. Οι τσαμπουκάδες δεν περνάνε στο τέλος.
@Μαρία, στο συνιστώ ανεπιφύλακτα και στα αγγλικά. To θέμα με το νεοφιλελευθερισμό είναι πως εφαρμόζεται the Greek way δλδ ακόμα πιο ανώμαλα και απρόβλεπτα. Έχουμε να δούμε ακόμα πολλά οικονομικά "θαύματα" από τους ταχυδακτυλουργούς της μαλακίας.
@Swell , να την πεις αυτή την εκδοχή στην Κλάιν να την περιλάβει στην επανέκδοση του βιβλίου της. :)
@geokalp , δλδ αν πούμε πως η σημερινή δεξιά κυβέρνηση ακολουθεί κάποιον θεωρητικό, ποιος μπορεί να είναι αυτός;
@_ST_ , "επιβολή δημοκρατίας" για να ακριβολογούμε όπως λέει και ο nomad.
@industrialdaisies, συμφωνώ. Μόνο που, υποθέτω, το πλήγμα στη δημοκρατία δεν έχει δοθεί ακόμα έτσι που να προκαλέσει σοκ. Διαισθάνομαι δλδ πως έρχονται και τα χειρότερα...
@Alexandros, ο Μάικλ Μουρ είναι ένας χοντροκομμένος λαϊκιστής φίλος της Μαντόνα που άδικα τσουβαλιάζεις με τη Ναόμι Κλάιν. Εσύ, όπως φαίνεται, δεν έχεις ιδέα για το shock doctrine. Εγώ, όπως φαίνεται, μόλις έχω αρχίσει να σχηματίζω μια ιδέα. Ο Υπουργός, όπως φαίνεται, και δε δικαιούται να κάνει χρήση του όρου όπως στην καθομιλουμένη και δη σε αμερικανικό παν/μιο που καλά γνωρίζουν το περιεχόμενο του όρου χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει. Γιατί σ' αυτή την περίπτωση έκανε τεράστια γκάφα. Αν πάλι γνωρίζει, που είναι η δική μου εκδοχή, τότε περίμενε απλώς να βρεθεί στο κατάλληλο περιβάλλον για να δώσει το πράσινο φως για το επερχόμενο σοκ της ακαδημαϊκής κοινότητας προκειμένου να εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Αφέλεια μοιάζει το να κρίνεις τα γεγονότα με τρόπο ανιστόρητο, απολιτικό και α-θεωρητικό.
@Nomad, σωστή η παράμετρος που προσθέτεις! Με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλαβάνο διαφωνώ σε πολλά, αλλά του αναγνωρίζω πως είναι ευφυής, εύστοχος και δε μασάει τα λόγια του καθόλου.
@NdN, θεωρώ πως ο Στυλιανίδης είναι περισσότερο ενημερωμένος από όσο εμείς θέλουμε να βλέπουμε και ήξερε για τι πράγμα μιλούσε. Γενικά με εκνευρίζει όταν ο λαός φαντάζεται τους πολιτικούς σαν χαζοβιόλικες μαριονέτες, ανεγκέφαλες και ανίκανες για το χειρότερο. Οι πολιτικοί σίγουρα δεν είναι σοφοί στη πλειοψηφία τους αλλά ξέρουν καλά τι λένε και πότε το λένε. Επικοινωνιακό είναι το παιχνίδι. Συμφωνώ πως δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδα θατσερισμού ακόμα αλλά ο νεοφιλευθερισμος είναι η ονείρωξη του κάθε δεξιού που σέβεται τον εαυτό του. Και ο οποίος εφαρμόζεται , στο μετρο που εφαρμόζεται, the Greek way.
@ανώνυμος, συμφωνώ.
προς το Σικάγο κλίνει, είναι βέβαιο, αλλά οι εποχές του Σικάγο νομίζω ότι δεν είναι της μοδός - αυτό έγραφα
Εύγε νέα μου.. Πάλι μας μορφώσατε..
Επι της ουσίας νομίζω τα σχόλια περισσεύουν..
Εχεις απόλυτο δίκιο. Το πρώτο μέρος του σχολίου μου ήταν πιο πολύ χιουμορισικό και ήθελα να δείξω ότι ο Στυλιανίδης δεν έχει σαφές πρόγραμμα για τη συνολικη αναδιοργάνωση του συστήματος εκπαίδευσης. Φυσικά και θα έχει διαβάσει Φριντμαν και προφανώς κάπου θα έχει ακούσει και για τη θεωρεία του χάους. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να φανεί ότι θεωρώ τους πολιτικούς μαριονέτες ή χαμηλής νοημοσύνης ανθρώπους, άλλωστε το γεγονός το ότι πείθουν τόσους πολλούς και αερκετά μορφωμένους Ελληνες να τους ακολουθήσουν, σημαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Από την άλλη πάλι δεν θεωρώ ότι ο νεοφιλευθερισμος είναι η ονείρωξη του κάθε δεξιού ή ότι ο Τρίτος δρόμος προς τη Σοσσιαλδημοκρατία είναι η ονείρωξη του κάθε "σοσσιαλιστή". Αν θεωρήσουμε ότι περίπου 5εκ ψηφίζουν τα 2 αυτά κόμματα, αυτοί που διάβασαν (δεν λέω ούτε καν μελέτησαν) Giddens ή Friedman αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό. Η άποψη που έχουμε για τον νεοφιλευθερισμό στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μου είναι λάθος. Ισως θα πρέπει τις πολιτικές έννοιες να αρχίσουμε να τις ξηγούμε όπως προσπάθησε να κάνει ο νυν δήμαρχος Παρισιου, προκειμένου να τις απενοχοποιήσουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς για κάποιους άλλους, η σημερινή πολιτική έχει μόνο τυπικές ομοιότητες με τον νεοφιλελευθερισμό της Θάτσερ και επειδή ακριβώς οικοδομήθηκε με λάθος τρόπο, αδυνατώ να βρω τον τρόπο που θα εφαρμοστεί σωστά. Από την άλλη η πολιτική που προσπάθησε να ακολουθήσει ο Σημίτης ήταν λίγο πιο κοντά στον Τρίτο Δρόμο που περιέγραψε ο Giddens, πάντα όμως και αυτό υιοθετώντας όλα εκείνα τα αρνητικά στοιχεία που την έκαναν «the Greek way».
Πολλά έγραψα, :)
Καλή σου μέρα Niemandrose!
Αυτό ακριβώς! The Greek way is the shit way, σ' αυτά τα θέματα. Είναι αυτό που μας έλεγαν και οι καθηγητές μας "μάθετε μια μέθοδο και εφαρμόστε την με τον δικό σας προσωπικό τρόπο". Δεν νομίζω βέβαια να το εννοούσαν ακριβώς έτσι... Και μετά σου λέει ότι οι Έλληνες έχουμε την πρωτιά στην παπαγαλία :P Φιλιά και καλημέρα :)
Εδώ τα είπες όλα:
"...ο λαός φαντάζεται τους πολιτικούς σαν χαζοβιόλικες μαριονέτες, ανεγκέφαλες και ανίκανες για το χειρότερο".
Γι' αυτό τρομάζω!
@geokalp, αντίθετα, εγώ νομίζω πως παραείναι της μόδας -που γυρίζει κι αυτή σαν τον τροχό και αντι να γαμήσει, γαμάει τον φτωχό- και έχουμε για τα καλά επιστρέψει στην εποχή που πολλαπλά σοκ έχουν επινοηθεί, από τον πόλεμο κατά της "τρομοκρατίας" μέχρι την περιβαλλοντική καταστροφή και την αναζωπύρωση της πείνας (για να έχουμε εμεις τα ηλίθια βιοκαύσιμα) στον τρίτο κόσμο. Συνθήκες απαραίτητες για το ΕΝΑ και μοναδικό οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζουν όλοι οι αναπτυγμένοι και οι wannabe της ανάπτυξης: το νεοφιλελευθερισμό και τα συμπαραμαρτούντα του.
@Μιμης Ζερβος, να έβγω αλλά πού να πάω; :) Πολύ στριμόκωλος πλανήτης τελικά... :(
@NdN, τώρα καταλαβαίνω περισσότερο τι ήθελες να πεις. Όμως νομίζω ότι αν και πράγματι ίσως οι μάζες που προσέρχονται στις κάλπες και αναδεικνύουν τη ΝΔ σε πρώτο κόμμα δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο Φρηντμαν, ασπάζονται τη κυρίαρχη ιδεολογία του συγκεκριμένου οικονομικού συστήματος: ο ικανός θα τα καταφέρει να επιτύχει, ο ανίκανος ας πάει να βρει μια γωνιά να πεθάνει. Όσο για το Θατσερισμό που πολύ σωστά επικαλείσαι ως το πλησιέστερο παράδειγμα εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού, έχει αναλογίες με την κατάσταση στην Ελλάδα σε κοινωνικό κυρίως επίπεδο παρά σε οικονομικό. Δλδ το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, η έξαρση των φαινομένων βίας, ρατσισμού και ξενφοβίας με την παράλληλη -σχεδόν ανεξέλεγκτη- εισροή φθηνών εργατικών χεριών αλλά και η στροφή σε ένα μοντέλο πανοπτικής κοινωνίας, όπως έγραφε και ο Φουκώ, όπου όλοι είναι υπό την επιτήρηση του κράτους είναι κοινά σημεία. Το κράτος στο νεοφιλελευθερισμό νοείται μόνο ως ένας ισχυρός κατασταλτικός μηχανισμός. Και έτσι όπως έχουν αρχίσει της ΝΔ να τα ξεπουλάνε όλα πες μου τι άλλος ρόλος τους απομένει από την αστυνομοκρατίας (πχ το Δημοσίας Τάξης αναβαθμίστηκε μια που εντάχθηκε στο ισχυρό Υπ. Εσωτερικών, που αμέσως άρχισε τους λεονταρισμούς με τα Ζωνιανά, μια υπόθεση χρόνια που έγινε για το θεαθήναι).
@Μαρία, οι έλληνες πολιτικοί σίγουρα πάντως έχουν πρωτιά στο copy-paste. ;)
@παράλληλος, μα εξοργιζόμουν με όλα αυτά τα FW που μου έρχονταν στο μέιλ μου που παρίσταναν τον Μπους ως μαϊμού και άλλα χαριτωμένα λες και δεν είναι αυτός που κατέσφαξε το Ιρακ και το Αφγανιστάν, χώρια όλα τα άλλα... Πώς ειναι δυνατόν κανείς να αστειεύεται με τόσο επικίνδυνα άτομα;
NIEMANDSROSE
Όταν ενας εργαζόμενος δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εργασίας του...αυτόματα θεωρείται από τον εργοδότη του "αχρηστο".
Έτσι και στην περίπτωση με του "πολιτικους" αυτης της χώρα...στο μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον! Εφόσων δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς τους....εγω τουλάχιστον τους θεωρώ άχρηστους!
Το να είσαι έξπυνος και να αντιλαμβάνεσαι καταστάσεις γύρω σου αλλά να μην έχεις την θέληση να πράξεις τα αυτονόητα...βάζοντας ως κύριο στόχο το χρήμα...αυτό δεν είναι πολιτική!!!!
Σχετικά με τον κ.Στυλιανίδη όπως και ο τελευταίος υπουργός επί ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ειναι/ήταν ενημερωμένοι με το θέμα παιδεία η αν θες είναι/ήταν εκτός πραγματικότητας....απλά επειδή δεν τους ενδιαφέρει. Εαν τύχει και μιλήσεις με άτομα που εμπιστεύεσαι και ήταν στις αντιπροσωπείες από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ που συνωμιλούν με τον υπουργό παιδείας, κάνε 2-3 ερωτήσεις σχετικά.
υ.γ. Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μας να μην είναι στα επίπεδα του ηλίθιου, αλλα σίγουρα είναι μαριονέτες...αφού κάθε τους κίνηση οδηγείται από το δικό τους και 3-4 "φίλων", κοινό οικονομικό συμφέρον!
@Neo1001101, άχρηστοι είναι με την έννοια ότι βάζουν το προσωπικό κέρδος πάνω από το πολιτικό. Δηλαδή ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα μιλούν για μεταρρύθμιση (ΝΔ) και εκσυχρονισμό (ΠΑΣΟΚ), κανένα από τα δύο δεν έβαλε το κεφάλι στο ντορβά εφαρμόζοντας ένα πακέτο σκληρών καπιταλιστικών μέτρων. Μια σύντομη περίοδο θατσερισμού έζησε η Ελλάδα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το πολιτικό (ή μάλλον εκλογικό) κόστος της συγκεκριμένης κυβέρνησης είναι γνωστό. Κατά τα άλλα, τώρα ξαναζούμε μια περίοδο θατσερισμού όπου πολλαπλά μέτωπα έχουν ανοιχτεί (πχ ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, ΑΕΙ).
Η Θάτσερ, για να απαντήσω και στον NdN, εφάρμοσε την πολιτική της αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Είχε φτάσει μετά απο 3 χρ. ως πρωθυπουργός να δει τεράστια πτώση της δημοτικότητάς της (25%) και της κυβέρνησής της (18%). Έκανε βέβαια τον ηλιθιοδέστερο πόλεμο της ιστορίας στα Φώκλαντς και εξασφάλισε με την υπεροχή των Βρετανών στον πόλεμο και την επόμενη εκλογική της νίκη.
Θα διαφωνήσω my dear.
Ένα σοκ χρειάζεται σε όλους και στον κ. Στυλιανίδη ιδιαιτέρως.
Ένα σοκ, όπως να βρίσκεις την γυναίκα σου στο κρεβάτι σου αγκαλιά με άλλον ας πούμε.
Ή ένα σοκ να είναι 15 του μηνός και η βουλευτική αποζημίωση να έχει τελειώσει.
Ή - οποία ειρωνία θα ήταν αν συνέβαινε αυτό! - η παγκοσμιοποίηση να ξεκινούσε στην Ελλάδα από την παγκοσμιοποίηση των δικαστικών συστημάτων, και μια ενέργεια ενός Γερμανού Εισαγγελέα ή μιας Αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας να έριχνε το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.
@Βάσκες, λέω να μεταφράσω το σχόλιό σου και να το στείλω στη Ναόμι Κλάιν. Κλάιν μάιν το σοκ ντοκτριν στην ελληνική! :)
Δημοσίευση σχολίου