5/8/08

Ο πολιτισμός ευνοεί τον βλάκα- Διονύσης Χαριτόπουλος

Ο πολιτισμός ευνοεί τον βλάκα. Στην πρωτόγονη κατάσταση τα πράγματα ήταν ξεκαθαρισμένα. Αυτόν που αργούσε να καταλάβει γιατί τρέχουν οι άλλοι τον είχε αρπάξει η αρκούδα. Στην εποχή μας ο κάθε καθυστερημένος μπορεί να είναι κυβερνητικό στέλεχος ή αυτός που σε έχει ναρκωμένο στο χειρουργικό κρεβάτι. Οι τεχνικές και διοικητικές υποδομές που δημιουργήθηκαν με τη γιγάντωση των κοινωνιών άφησαν μεγάλα περιθώρια να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στην κοινωνική κλίμακα και κάθε λογής σπουδαγμένοι φελλοί. Έτσι καλύπτεται μια πραγματική ανάγκη όχι μόνο γιατί οι έξυπνοι δεν επαρκούν ή δεν σπουδάζουν όλοι, αλλά και γιατί οι πιο ανεξάρτητοι από αυτούς προτιμούν να στρέφονται σε περισσότερες ελεύθερες και δημιουργικές ασχολίες από το να εγκλωβιστούν σε ένα στεγνό επαγγελματικό χώρο. Για ορισμένα ελεύθερα πνεύματα είναι προτιμότερο να ανοίξουν ένα μπαράκι σε κάποιο νησί παρά να κλειστούν με κουστούμια, τσάντα και γυαλί από το πρωί ως τη νύχτα στην πολυεθνική.

Διονύσης Χαριτόπουλος, Εγχειρίδιο Βλακείας, εκδόσεις Τόπος

7 σχόλια:

Alexandros είπε...

"Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι αισθαντικοί , έχουν μία αδιόρατη θλίψη πάνω τους. Το αντίθετο ισχύει με τον ηλίθιο , που είναι λίγο αδιάβροχος σε αυτά , αφού όσα λιγότερα εννοεί τόσα λιγότερα νοιώθει. Είναι όπως λέμε «χοντρόπετσος» δεν «συν- αισθάνεται». Συνήθως αντιλαμβάνεται και θαυμάζει ποσότητες , απτά μεγέθη , χειροπιαστά : ώρες δουλειάς και όχι αποτέλεσμα , μεγάλη ορχήστρα και όχι άκουσμα , πολλά λεφτά , μεγάλο σπίτι , πολύ φαϊ , μεγάλα βυζιά."

Διονύσης Χαριτόπουλος, Εγχειρίδιο Βλακείας, εκδόσεις Τόπος

Alexandros είπε...

"Οι απλοί άνθρωποι πρέπει να αμφιβάλουν για την γελοία κάστα των διανοούμενων που , ενώ θεωρούν ότι ζουν σε ένα πνευματικά ανώτερο σύμπαν , μας εκπλήσσουν κάθε τόσο με τις αρλούμπες που εκτοξεύουν. Ο λόγος είναι ότι , εκτός του ποσοστού ηλιθίων που αναλογεί στη συντεχνία τους , οι πριμαντόνες της διανόησης στην πλειονότητα τους έχουν αποκοπεί από την κοινωνία , περιφρονούν τον απλό λαό και αγνοούν ότι υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής και ρεύματα πολιτισμού που διαμορφώνονται ερήμην τους"

Διονύσης Χαριτόπουλος, Εγχειρίδιο Βλακείας, εκδόσεις Τόπος

VAD είπε...

Παραφράζοντας μια γνωστή παροιμία:-Στου βλάκα την πόρτα,παράτα την και φεύγα...!
Και,δανεικό κι αυτό,δε θυμάμαι πού το διαβασα παλιά:-Οταν η ανθρώπινη βλακεία παρελαύνει,οι ξύπνιοι κάνουν στην άκρη!

Niemandsrose είπε...

@alexandros, κουτσα- κουτσα θα το αντιγραψουμε ολο το βιβλιο. Δεν ειναι και μεγαλης εκτασης... :) Για πες εσυ που το' χεις διαβασει, σε ποσα χωρία αναγνωρισες τον εαυτο σου; Εγω σε τρια τουλαχιστον.

@VaD, η καλυτερη ατακα νομιζω ανηκει δικαιωματικα στον Αϊνστάιν: "Δυο πραγματα ειναι απειρα, το συμπαν και η ανθρωπινη βλακεια. Και για το συμπαν δεν ειμαι απολυτα σιγουρος" . ;)

Alexandros είπε...

Δεν τα έχω μετρήσει αλλά είναι 3-4 σίγουρα. Το δεδομένο είναι ότι την έχω πατήσει για το ίδιο πράγμα πάνω από μία φορές. Δεν διδάχθηκα από το λάθος μου. Σιγά σιγά βελτιώνομαι και σε αυτόν τον τομέα...

kostasK είπε...

Ωραίος ο Χαριτόπουλος, μου φαίνεται θα το τσακώσω κι εγώ με τη σειρά μου...

τί εκδόσεις είπαμε ότι είναι? :))

Niemandsrose είπε...

@Alexandros, αφου μπορεις να τα αναγνωριζεις και να τα καταμετρας τα λαθη σου, σε καλο δρομο βρισκεσαι τεκνον μου!

@kostasK, τσακω το: εκδοσεις Τοπος.