1/4/11

οι νονοί της νύστας

Πήγαμε να βαφτίσουμε τη μπέμπα προχτές. Η εκκλησία ήτανε κοντά αλλά τη βρήκαμε κλειστή. Τι να κάνουμε; Για να περάσει η ώρα πήγαμε να ξανατσεκάρουμε τι έχει το περίπτερο. Για κακή μας τύχη μας είδε ένας μπόμπιρας που περνούσε από δίπλα. Τον είδαμε που ήταν έτοιμος να μπήξει το κλάμα. Τον κοιτάμε καλά- καλά μήπως του περάσει, αλλά τίποτα. Μάλλον ήθελε να του πάρουμε καμιά σοκοφρέτα. Τον ρωτάμε αν θέλει σοκοφρέτα, αλλά αυτός ήθελε ντε και καλά να μπήξει τα κλάματα. Κοιταζόμαστε με τον άλλο και αποφασίζουμε να τον αφήσουμε να τα μπήξει. Στο κάτω-κάτω είχαμε μαζί τα χαρτομάντηλα. Άμα ήθελε, του τα δίναμε και τελείωνε εκεί το θέμα. Τελικά το μετάνιωσε. Άρχισε να κοιτάει περίεργα το περίπτερο. Τότε αποφασίσαμε ο ένας να ξεφυλλίσει την εφημερίδα και ο άλλος να αγοράσει τσίχλες. Ο μπόμπιρας έφαγε το γλειφιτζούρι και προχωρήσαμε. Ξαναπάμε στην εκκλησία και τη βρίσκουμε ανοιχτή επιτέλους γιατί μόλις είχε έρθει ο παπάς. Του λέμε παπά, έχουμε έρθει να βαφτίσουμε τη μπέμπα αλλά μπέμπα δε βλέπουμε. Τι έγινε; Μας λέει η μπέμπα ετοιμάζεται θα έρθει σε λίγο. Τι να κάνουμε; Καθήσαμε και περιμέναμε στην εκκλησία. Ο παπάς έκοβε βόλτες αγχωμένος. Του λέμε, παπά, δε πιστεύω η μπέμπα να τη σκάσει και να μην έρθει για τη βάφτιση. Μπα, μας λέει ο παπάς. Θα έρθει. Σε μια δόση τον βλέπω εγώ σα να κάνει μια κίνηση να σερβίρει το λαπά. Ρε παπά του λέω, ακόμα δε βαφτίσαμε τη μπέμπα, εσύ θα σερβίρεις το λαπά; Δε κατάλαβες καλά μου λέει και μου δίνει το κομπολόι. Ωστόσο είχε αρχίσει να μου τη δίνει πως η μπέμπα το μετάνιωσε και αρχίζω τις προσευχές. Μ' ακούει ο παπάς, αρχίζει κι αυτός τις προσευχές. Μη τα πολυλογώ, σε λίγο μας είχε πιάσει τέτοια νύστα που κοντέψαμε να πέσουμε κάτω, μιλάμε. Την ώρα εκείνη αρχίσανε να βαράνε οι καμπάνες και όχι μας πέρασε η νύστα αλλά παραλίγο να μπήξουμε και τα κλάματα. Τελικά βάφτιση δεν έγινε γιατί κιότεψε η μπέμπα. Πήγαμε το λοιπόν στο περίπτερο, πήραμε σοκοφρέτες για όλους τους μπόμπιρες . Εμείς αγοράσαμε τσίχλες, πήραμε τα χαρτομάντηλα και άσε τον πολυέλαιο να μας ψάχνει.

Νησιά Φίτζι, Απρίλης 2011



βαφτίζω=λαδώνω
μπέμπα= διευθυντής, πρόεδρος κλπ, ύπατο αξίωμα
εκκλησία= ραντεβού
περίπτερο= μίζα, σάκος με λεφτά
μπόμπιρας= αστυνομικός
κλάμα= εξακρίβωση στοιχείων
σοκοφρέτα= μίζα αστυνομικών
χαρτομάντηλα= πλαστές ταυτότητες
ξεφυλλίζω την εφημερίδα= αποσπώ την προσοχή κάποιου
αγοράζω τσίχλες= διαφεύγω της προσοχής κάποιου
τρώω το γλειφιτζούρι= μου ξεφεύγει ο ύποπτος, μου δραπετεύει ο κρατούμενος
παπάς= μεσάζοντας
σερβίρω το λαπά= φεύγω, εξαφανίζομαι
κομπολόι= διαβεβαίωση (σημ.: ότι θα διεκπεραιωθεί η αποστολή)
προσευχές= βωμολοχία
νύστα= καυγάς
καμπάνες= περιπολικά
πολυέλαιος= το μεγάλο αφεντικό, ο αρχινονός

14 σχόλια:

Swell είπε...

Λαδιάρα!

mitsos ap' to Braxami είπε...

Tέτοια που γράφεις, φιρί φιρί το πας να σου 'ρθει κανας δικηγόρος να τη φας τη μακαρονάδα!

Ιφιμέδεια είπε...

Εξαιρετικό!!!!!!

Τί θρησκευάμενοι άνθρωποι υπάρχουν Θέε μου. Μπράβο!

Niemandsrose είπε...

@Mitsos ap' to Braxami, κι αυτοί θα φάνε το γλειφιτζούρι μετά και θα πατσίσουμε. :)))

@Ιφιμέδεια, σου δίνω κομπολόι ότι είναι πάμπολλοι οι θρησκευάμενοι.

Και για το αναγνωστικό μας κοινό .

xtina είπε...

επιτέλους, η απάντηση περί "αυθαιρεσίας του σημείου" θα δωθεί στα δικαστήρια!
(ποιός το περίμενε;!-Μπαμπινιώτηηης;;να προσέλθει παρακαλώ!)
καλησπέρα "λουλούδι"!

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα, τέλειοοο!!!
Σκουνξ

mamma είπε...

Στην αρχή πίστεψα πως βαφτίσατε τη μπέμπα.

(πολύ καλό!!!!!)

Rodia είπε...

εχμ... τώρα και με μπέμπες, ε;
Θα ήθελα πάντως να μάθω τι όνομα της δώσατε τελικά! ;)

apikentros είπε...

Αντε μωρέ και μούκοψες τη χολή, πάνω που έβραζα κι ετοιμαζόμουνα να στείλω χεστήριο σχόλιο πώς νέοι άνθρωποι πάνε και βαφτίζουν τα παιδιά τους σε εκκλησίες ενώ ισχύει η ονοματοδοσία εδώ και είκοσι χρόνια....τόπιασα το υπονοούμενο!!!!Μωρέ τι παιδιά της πιάτσας είσαστε εσείς!! Μήπως τα πίνατε σε κανένα ουζάδικο μαζί με τα ρεμάλια, τους ήρωες του Τσιφόρου?

Το Φαουδι είπε...

Πάντα (αν)άξιοι παιδια!!

Globetrotter είπε...

"Νησιά Φίτζι"...
Υποκλίνομαι!!!

Niemandsrose είπε...

@xtina, Μπαμπινιώτης είναι το ψέμμα, στη γλώσσα εμάς των νονών. Λέμε για παράδειγμα, τι θες τώρα, να ανοίξω το Μπαμπινιώτη; Εννοώντας τι θες τώρα, να αρχίσω να σου λέω ψέμματα; Ή το άλλο. Καλά, μου άρχισε κάτι Μπαμπινιώτηδες που παρα λίγο να μας πιάσει η νύστα. Που θα πει: καλά, μου άρχισε κάτι ψέμματα που παραλίγο να πλακωθούμε στον καυγά. :)

@Σκουνξ, ;)

@mamma, μπέμπα είναι μόνο ο πρόεδρας. Αφού ξέρεις πως εμάς το παιδί μας έχει όνομα από πριν γεννηθεί καλά-καλά. Μπέμπα δεν την είπαμε ποτέ. Για να μη γίνει πρόεδρος, δ/ντής κλπ. χαχα

@Rodia, θα σου πω ιδιαιτέρως πώς τη λέμε γιατί είναι προσωπικά της δεδομένα και δε θέλω να νυστάξουμε μια μέρα επειδή τα αποκαλύπτω χωρίς την έγκρισή της. ;)

@apikentros, εντάξει τη μια ντροπή της τέλεσης του μυστηρίου της βαπτίσεως, την έχουμε γλιτώσει (ως τωρα) αλλά δεν έχουμε γλιτώσει τη ντροπή να μην έχουμε διαβάσει Τσιφόρο (ως τώρα). ;)


@Το Φαούδι, ευχαριστούμε! Και στα δικά σας! :))


@Globetrotter, χαχα! Μόνο μη το πεις στον πολυέλαιο! :)

xtina είπε...

χαχαχα τώρα το είδα!καλημέρα!

Ανώνυμος είπε...

Τι μαλακία ήταν αυτό; Ωχ, το μάτι μου...