22/5/11

θέλουμε να ξεχυθούμε στις πλατείες

Όλοι θέλουμε να βγούμε στις πλατείες, σαν τους Ισπανούς. Προπάντων εμείς οι άνθρωποι των social media.
Ας πούμε, ο τέτοιος, που έχει ένα μπλογκ και βγάζει γκόμενες, θέλει να βγει να γνωρίσει καμιά ακόμα στο live, τώρα που έχει γίνει πια διάσημος.
Ο άλλος, ο τέτοιος, που έχει μια μπάντα και παίζει ντραμς θέλει να βγει να παίξει κανένα τραγουδάκι στο κοινό.
Η τέτοια, που μετά από 12 μπλογκζ έφτιαξε και ένα ηλεκτρονικό μαγαζάκι και πουλάει μπιχλιμπίδια, θέλει να βγει να κάνει κονσομασιόν.
Η τέτοια, η άλλη, που έχει αγοράσει φουλάρια και funky ρούχα από το Mall, κι έχει χτυπήσει και ένα ωραίο τατού στο σβέρκο, θέλει να βγει να τα επιδείξει.
Η άλλη, η απαυτή που χώρισε και τώρα ψάχνει γκόμενο αλλά τους έχει πάρει όλους τους διαδικτυακούς θέλει να βγει live να γνωρίσει και όσους δεν γνώρισε ήδη.
Ο άλλος ο αποτέτοιος που δεν έχει φίλους στην πραγματική ζωή θέλει να βγει να γνωρίσει καμιά παρέα που μιλάει καιρό τώρα μαζί τους στο ίντερνετ.
Η άλλη η αποτέτοια που βρίσκει τρε πασσέ τις διαδηλώσεις τύπου ΚΚΕ, θέλει να βγει να νιώσει ευρωπαία διαμαρτυρόμενη.
O άλλος ο απαυτός που είναι πια επιφανής ιστοαριστερογράφος θέλει να βγει και να δημιουργούνται γύρω του πηγαδάκια να δρέπει κολακείες.
Ο τέτοιος, ο άλλος που χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια το μπλογκ να βγάζει ψήφους για το κόμμα, θέλει τώρα να βγει να βγάλει ψήφους και live.
Το κίνητρό μας είναι καθαρά πολιτικό γιατί είμαστε αμιγώς πολιτικά ζώα. Όποιος βγει και πει ότι έχουμε άλλα κίνητρα να του βγει το μάτι. Να μη βλέπει.

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σκεφτόμουν να γράψω κάτι παρόμοιο αλλά αν και το πήγες κάπου αλλού με καλύπτει. Γενικά είναι ο δικός μου τρόπος να πω πόσο συμφωνώ και πόσο δίκιο έχεις.

Niemandsrose είπε...

Είναι από αυτά τα ποστ που τα γράφω και ξέρω πως θα πάνε άπατα, αλλά που άμα δε τα γράψω θα λείψουν από τα άπαντα. χοχο. Τώρα θα πρέπει να γράψω και το σήκουελ, για όσους *δε* θα ξεχυθούν στις πλατείες. ;)

ΑΝΤΩΝΗΣ Σ. είπε...

Τι σημασία έχουν τα κίνητρά μας; Της αλληνής είναι που μετράνε. Της Ιστορίας.

Την καλησπέρα μου.

Кроткая είπε...

λες δλδ πως δνε υπάρχει κανένας μα κανένας που να θέλει να βγει στους δρόμους επειδή απλά πνίγεται;
εγώ μπορώ να σου πω πως υπάρχει τουλάχιστον μία, αλλά δεν ειναι στην Αθηνα.

Niemandsrose είπε...

@trelos, έχεις δίκιο. Everything counts in large amounts.


@Кроткая, άμα το έλεγα αυτό θα ήμουν ανόητη. Ξέρω' γω; Με έχεις κόψει για παντελώς ηλίθια; :) Φυσικά και πάντα θα υπάρχουν αγνοί ιδεολόγοι. Και φυσικά θα' ναι οι λίγοι. Αυτοί οι πεντέξι καρικατούρες που σκαρφίστηκα απλώς επιχειρούν να αναπαραστήσουν κάποιες συμπεριφορές που όλοι λίγο-πολύ έχουμε συναντήσει στα σόσιαλ μήντια. Ευτυχώς είναι κι αυτοί λίγοι.

Jimmy Rose είπε...

άντε και βγήκαν όλοι αυτοί στους δρόμους και τις πλατείες... Θα γίνει κάτι;
Ή μήπως θα δούμε τον ένα τέτοιο να κυνηγάει τις γκόμενες, τον άλλο να παίζει τη μουσική του, την άλλη να πουλάει τα μπιχλιμπίδια της κλπκλπκλπ (μην επαναλάβω όλο το ποστ) και από αποτέλεσμα "μηδέν από μηδέν = μηδέν";
Σκοπός δεν είναι απλά να βγούμε, οι καφετέρειες και τα μπαρ γεμάτα είναι κάθε μέρα (όλη μέρα). Σκοπός είναι να κάνουμε κάτι, για το κοινό καλό, όχι το ατομικό μας συμφέρον...

Кроткая είπε...

για ονομα της αθηνας, ηλιθια εσενα, όχι δα!

δυστυχώς αυτές οι καρικατουρες ειναι περισσοτεροι απο τους αλλους, πολύ φοβαμαι, όμως.

Niemandsrose είπε...

@Jimmy Rose, βάζεις μια πολύ σωστή διάσταση στην κουβέντα. Χμμ. Όμως δε ξέρω να σου απαντήσω (όχι πως με ρώτησες δλδ). :) Να απαντήσουν οι υποστηρικταί της συγκεκριμένης μορφής διαμαρτυρίας γιατί εγώ ακόμα δεν έχω πάρει θέση. Ψάχνω ομως να πάρω. Πάρε κι εσύ ένα τραγουδάκι.

@Krotkaya, μα το Δία θα πάρω έναν καμβά και ένα μολύβι και θα έρθω στην καθιστική σας διαμαρτυρία να φτιάχνω καρικατούρες, άμα είναι τόσοι πολλοί. :)

Jimmy Rose είπε...

Δεν ρώτησα γιατί και εγώ ο ίδιος δεν έχω την δική μου απάντηση έτοιμη.
Τραγουδάκι για μένα! Καιρό είχαν να μου αφιερώσουν τραγούδι. Και τόσο ωραίο μάλιστα, πολύ περισσότερο. Ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ.

gerasimos είπε...

Πριν τρία λεπτά άκουγα ένα ελληνικό (!) τραγουδάκι που έπαιζε στην πλατεία (είμαι σε ζωντανή σύνδεση με την Πουέρτα ντελ Σολ). Ήταν ένα συναίσθημα απερίγραπτο, νομίζω... πρωτόγνωρο.:)

ΥΓ: Αν δε γίνει κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα και μάλιστα σύντομα, σκέφτομαι να πάω Ισπανία (τον δρόμο τον ξέρω;)!

Ανώνυμος είπε...

δεν ξερπ τη γραΦΩ

ΚΚΜ

Rodia είπε...

«Αυτό που κάνουμε μπορεί να αλλάξει κάτι; Οχι, δε μπορεί να αλλάξει τίποτε, αλλά μπορεί να βοηθήσει στο να αρχίσει να αλλάζει κάτι!»

Λέει ο José Luis Sampedro και συμφωνώ. :)

Niemandsrose είπε...

@gerasimos, κόψε και για μένα εισιτήριο. Τον ξέρω κι εγώ το δρόμο. Στην Ισπανία, επειδή δε ξέρω αυτούς που θα το υποστήριζαν πριν συμβεί, θα συμμετείχα με λιγότερες αναστολές.

@ΚΚΜ, τη να θέλη να πη ο ενοιγματικός ΚΚΜ;

@Rodia, το μοιράζομαι με Jimmy Rose.
Μπορείς όμως να γίνεις πιο αναλυτική σιλ βου πλαί; :)

Rodia είπε...

Για το ξέχυμα στις πλατείες λοιπόν...
Να σου διηγηθώ κάτι. Τη νύχτα του Πολυτεχνείου, όταν άκουγα τα τανκς να κατεβαίνουν τα μεσάνυχτα και να τρίζουν τα τζάμια σε απόσταση δυο χιλιομέτρων, ήθελα να ξεχυθώ και να χτυπάω κουδούνια, να ξυπνήσει ο κόσμος και να κατέβει στο δρόμο, να είμαστε όλοι εκεί, αλλά δεν το έκανα, έμεινα κολλημένη στο ραδιόφωνο. Οχι επειδή φοβήθηκα, έτσι κι αλλιώς τότε ο φόβος ήταν σε ημερήσια διάταξη.. λίγο περισσότερο ή λιγότερο δεν είχε τόση σημασία όσο σημερα.. χαμένοι για χαμένοι είμασταν.. Δεν κατέβηκα επειδή περίμενα, επειδή σκέφτηκα πως θα κατέβουν άλλοι που βρίσκονται πιο κοντά. Ηταν αδύνατο να φανταστώ ότι κανείς δεν θα κατέβαινε και πως θα επακολουθούσε ό,τι επακολούθησε τεσπα...

Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει απάντηση και το ερώτημα παραμένει ρητορικό: Τί θα είχε συμβεί ΑΝ εκείνη τη νύχτα βρισκόταν όλη η πόλη στο Πολυτεχνείο; Οπως βρισκόταν τα πρωινά, δλδ. Γιατί ο κόσμος πήγε σπίτι του; Γιατί εγώ πήγα σπίτι μου; Ισως να αναρωτιούνται και άλλοι εκτός απο μενα.

Να γιατί λέω πως συμφωνώ με τον ισπανό μπαρμπούλη. Εστω κι αν το κατέβασμα στο δρόμο, στις πλατείες, δεν αλλάξει κάτι.. ίσως αποτελέσει το σπόρο ή ανοίξει το δρόμο για τις ποθητές αλλαγές. Δεν υπολογίζουν οι εξουσίες το λόγο που βρίσκονται τόσοι άνθρωποι στο δρόμο. Ο όγκος τρομάζει και σιγά σιγά θα συγκροτηθεί ο Λόγος.

Rodia είπε...

Και μόνο η βεβαιότητα ότι δεν τρώει αυτός ο ξεχυμένος κόσμος το κουτόχορτο που σερβίρουν τα κανάλια των εξουσιαστών, είναι κέρδος για τους ανθρώπους και χασούρα για τα ζόμπι που κυβερνούν -απρόσωπα ή με προσωπεία.
(χαχα το πετυχα, ε)

Rodia είπε...

Σχολιαζοντας εδώ, γλιτώνω και το ποστ! ;)

Παρακολούθησα λοιπόν για πολλές ώρες τη διαρκή ροή από τις ισπανικές πλατείες κι έβλεπα και το τσατ στο πλάι -όσο προλάβαινα, γιατί τα σχόλια έτρεχαν μανιωδώς! Αυτό που εννόησα με τα πτωχά πλην τίμια ισπανικούλια μου είναι ότι τα προβλήματα είναι παρεμφερή σε όλες τις χώρες του κόσμου: η διαφθορά και η αλαζονία των πολιτικών, η αναλγησία των τραπεζιτών, δεν είναι στενά ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο. Εδώ η παγκοσμιοποίηση... πέτυχε 100%!!!

Εχω ανεβάσει ποστ με αρκετά -όσα προλάβαινα να τσιμπήσω!- μηνύματα και συνθήματα. Καθένας έγραφε το μακρύ και το κοντό του, η ουσία όμως ειναι μία: ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος και παλεύει να βγει απο τη δυστυχία του χωρίς να περιμένει καποιο βαθυστόχαστο ηγέτη να τον βγάλει. Πιστεύει στον εαυτό του αυτός ο "καθένας", πως ειναι ικανός να βοηθήσει προς την υγιή κατεύθυνση.

τεσπα, σταματάω γιατί πολλή φόρα πήρα! :)))

VAD είπε...

Σ'ένα μικρο συνοπτικο κειμενακι χαρτογράφησες ευστοχα όλο το ιντερνετοχωριό!
-Η επανασταση ειναι ευκολη για όλους εμας πίσω από εναν κομπιούτορα,
η μαγκιά ειναι στο δρόμο...

Ανώνυμος είπε...

Tα σεβάσματά μου...
Πέρα ως πέρα όμως...

Ανώνυμος είπε...

να, εκείνο το "να του βγει το μάτι" έπιασε, ούτε πλήκτρα έβλεπα, ούτε οθόνη, ο,τι βγήκε βγήκε, δεν ήταν χρησμός, σχόλιο ήθελε να είναι

ΚΚΜ

xtina είπε...

τι κρίμα που δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια,να δίναμε μία στο κεφάλι το κακόμορφο και να εμαφανιζόταν ξαφνικά
το ποθητό αντικείμενο.
τις προάλλες συζητούσα με φίλο που συμμετείχε στην αντιφασιστική πορεία
και ήταν οργισμένος που δεν την έπεσαν στους φασίστες να τους σπάσουν τα κεφάλια."και μετά του λέω;και μ'όλους εκείνους που συναινούν σιωπηλά και θα γίνουν ακόμα πιο φοβικοί και συντηρητικοί;αυτοί πώς θα καταλάβουν;".είπε οτι δεν τον ένοιαζε ούτε το μετά, ούτε οι άλλοι.
αναμενόμενο.

ας σκεφτούμε καλά τα αίτια που μας έφεραν ως εδώ, για να αναγνωρίσουμε τι ευθύνες πρέπει να αναλάβουμε.κι ας είναι οι δράσεις μας πιο σιωπηλές αλλά διαρκείς και θαρραλέες

καλημέρα

Niemandsrose είπε...

@Rodia, είσαι συγκλονιστική.-
Αλλά όμως, για να στο πω με συντομία, δε μπορώ εγώ να βγω στο δρόμο με αυτές τις χήρες που πήγανε με τις μαύρες μπλούζες έξω απ΄τη κλειστή Βουλή καλοκαιριάτικα. Τα θεωρώ φαιδρά όλα αυτά (βλ.το ποστ του 07) και εκ του πονηρού (βλ.χτεσινό ποστ).
Κι από την άλλη δε μπορώ να βγω στο δρόμο με όσους στη διαδικασία της δαρβίνειας εξέλιξης έχουν κάνει skip το <a href="http://www.youtube.com/watch?v=6kKb6m-sm2U&feature=related"η πλατεία είναι γεμάτη" (ή η συγκέντρωση της ΕΦΕΕ), ενώ τους τρέχουν τα σάλια με τα όσα συμβαίνουν στη Μαδρίτη. Ευρωλιγούρια, που έλεγε και ο διανοούμενος μ-ΠΑΟΚτσής. Θα με αναγκάσεις να γράψω ποστ να έχει να λέει μετά ο φίλος μας ο Γιώργος ο Κατσαμάκης πως έχω τα νεύρα μου. :)

@VAD, βέβαια οι ίδιοι οι όψιμοι πάναγνοι επαναστάται θα σου αντέτασσαν "σήκω από τον καναπέ τότε". Αλλά άμα δεν έχεις πρόθεση να κάνεις σεξ, να αγοράσεις, να ψηφίσεις, να κολακεύσεις, να χαζολογήσεις προσποιούμενος τον σούπερ νούπερ πολιτικοποιημένο, καλύτερα μη πας πουθενά. :)

@χαζό παιδί, ω! καλώς ορίσατε. :)

@xtina, κρίμα που δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια να τα βλέπουμε όλα ροζ, να μεγεθύνουμε τις αυταπάτες μας πως είμαστε σε μια αγγελικά πλασμένη κοινωνία άδολων, ανήσυχων, σκεπτόμενων και καλλιεργημένων μπλογκοτουιττάδων ώστε να μη λέμε κακά πράματα και να δυσαρεστούμε τους φίλους μας. Τι κρίμα που δε μας βγαίνει αυτό το μάτι. Παρά μόνο το όνομα.
Καλησπέρα. :)
(έψαχνα το email σου να σε ευχαριστήσω για ένα κείμενο που έγραψες εξ αφορμής...μάταια :( ).

katabran είπε...

θυμάσαι τον τέτοιο που λεγε"πάμε πλατείααα;"
άντε λοιπόν, πάμε πλατείες!

xtina είπε...

κατά τη γνώμη μου, την φιλία (προσωπική ή διαδικτυακή) την τιμάς όταν δίνεις ειλικρινά τη γνώμη σου στον άλλο.φυσικά είναι δύσκολο να ακούμε πραγματικά κάτι επώδυνο για το εγώ μας, αν δεν είμαστε έτοιμοι ψυχονοητικά- θα ακούμε επιλεκτικά αυτά που αντέχουμε.όμως ας υπάρχουν παρακαταθήκη κάποιες αλήθειες, ίσως αναδυθούν μετά απο καιρό.
katsari@gmail.com
χχχ

Rodia είπε...

Τι να γραψω τωρα..
Αν εμποδίζουν οι χηρες με τα μαύρα, ε, ρίξε κάτι φούξια πάνω σου που.. σπάει το μαύρο!
Οσο για τα νευρα, ναι, ειναι σιγουρο.. αλλιως δεν εξηγειται πώς ξεχνάς να κλείνεις τα λίνκια.. εκτος αν πρόκειται για.. χρόνια αντίδραση στα λουκέτα!;)

Niemandsrose είπε...

@katabran, κάτσε να πάνε πρώτα οι άλλοι, οι μπροστάρηδες, που δε κρατιώνται και θα ακολουθήσουμε και εμείς οι ουραγοί της Ιστορίας.

@xtina, αυτό ξαναπές το...Αλλά απ' την άλλη είναι σαν ο άλλος να έχει ένα καρούμπαλο ξέρω 'γω κι εκείνος να μη θέλει να μιλάει γι' αυτό, να κάνει πως δε το βλέπει, να μη θέλει να το αφαιρέσει κι ο άλλος, επειδή αυτοπροσδιορίζεται ως φίλος - και πράγματι μπορεί να είναι- να αποφασίζει ντε και καλά να τον κάνει να δει και να αναγνωρίσει το πρόβλημά του και να βρει και κάποια λύση. Εννοώ με δυο κουβέντες πως το live and let others live (or die, if they wish) είναι λίγο σταρχιδίστικο αλλά σέβεται και τον άλλο την ίδια στιγμή. Hope it makes sense. :) (κι ευχαριστώ για το μέιλ σου)


@Rodia, μη μου το παίζεις ζαμανφού γιατί με πιάνουν πράγματι τα νεύρα μου. :) Πέρα από την πλάκα, δε κατάλαβες το point με τις χήρες;
(και το λινκ παρέλειψα να το κλείσω γιατί αγαπημένη μου έχω άλλα 3.000 πράγματα να κάνω πέρα από το βλογ. είμαι και εργαζόμενη μάνα, u know...)

Rodia είπε...

Φυσικα και καταλαβαινω.. εχω προβλημα κιολας επειδη καταλαβαινω περισσοτερα!
Στο θεμα εκεινο ειχα τοποθετηθει αναλογως, αλλα πού να το ψάχνω τώρα.. λυπήσου με! :)))

..και.. φυσικα εκανα πλακα.. δεν αντεχεται η σοβαρότης, ιδίως τη στιγμή της βύθισης -ντιπ καταντιπ!- μεσα στην παράνοια που με/μας περιζώνει ασφυκτικά..

Ανώνυμος είπε...

Εμπρός στον έτσι που χάραξε ο τέτοιος!
(με στράβωσες χριστιανή μου!)

xtina είπε...

συμφωνώ nmndrs, κατά βάθος όμως νομίζω τα πράγματα είναι απλά.άμα σ'ενδιαφέρει ο άλλος, θα τον ακούσεις και θα τον βοηθήσεις όσο μπορείς να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που λέει ο ίδιος.(αμφίδρομα εννοείται)
είναι θέμα επιθυμίας δλδ
(σου έχω πει οτι είμαι σαν μικρό παιδί;χε περιμένω!)

Takis X είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.