16/9/12

ο παιδικός μας φίλος, ο φασίστας

Παιδικός φίλος του άντρα μου. Καλό παιδί. Τον γνώρισα πρόσφατα που πήρε μετάθεση εδώ. Είχε έρθει σπίτι να κουβεντιάσουν γιατί χώρισε με την κοπέλα του και ήθελε κάπου να τα πει. Με φώναξαν να τους πω τη γνώμη μου. Τον άκουσα προσεκτικά -και ξέρεις πώς οι ερωτευμένοι περιγράφουν γλαφυρά όλη την ιστορία τους, όπως ο άρρωστος άνθρωπος το ιστορικό του στο γιατρό - και κατάλαβα πως τα ζητήματά του είναι η ερωτική ζήλεια που ένιωθε ο ίδιος και η εμπιστοσύνη του που είχε κλονιστεί, μάλλον δίκαια, όπως νόμιζε. Του εξήγησα πώς η ζήλεια είναι κάτι που περνάει, πως την είχα βιώσει κι εγώ για δυο χρόνια περίπου με τον φίλο του και τώρα δεν υπάρχει ίχνος και όσο για την εμπιστοσύνη χτίζεται με τον χρόνο.

Το σημαντικό στις σχέσεις, εμπειρικά μιλώντας, είναι να τοποθετείσαι με όμοιο τρόπο με τον άνθρωπό σου απέναντι σε σημαντικά θέματα της ζωής -να έχεις όμοιο αξιακό σύστημα ήθελα να πω αλλά δεν ήθελα να αρχίσω τα πρυτανικά. Του εξήγησα πως εγώ και ο φίλος του είμαστε μαζί, παρ' όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν λόγω συμβίωσης επειδή στεκόμαστε με όμοιο τρόπο απέναντι στα βασικά: οικογένεια, θρησκεία, φίλοι, πατρίδα, ψυχαγωγία, κουλτούρα, καριέρα, λεφτά κλπ. Τον ρώτησα αν είχε σκεφτεί πώς τα πήγαιναν με την κοπέλα του σ΄αυτά τα θέματα. Κι εκεί άρχισε να ξεδιπλώνεται η παράνοια.

Το έχει ρίξει στο Χριστιανισμό, μας είπε αρχικά. Πως αποφάσισε να νηστεύει Δευτέρα και Τετάρτη και να πηγαίνει πιο τακτικά στην Εκκλησία. "Πάς καλά ρε;" ήταν η αναμενόμενη αντίδρασή μας, γελώντας. Και εκεί πια βρήκα την ευκαιρία να τον ρωτήσω τι ψήφισε στις εκλογές. Και όταν απάντησε "Χρυσή Αυγή", κι ενώ το περίμενα, χτύπησε δυνατά και γρήγορα η καρδιά μου όπως αν μου ανακοίνωνε ο εραστής μου πως με πρόδωσε κάνοντας έρωτα με άλλη γυναίκα. Και τότε έμελλε να γίνουμε μάρτυρες της πλήρους διαστρέβλωσης της Ιστορίας και της πραγματικότητας μέσα από τις θέσεις του χρυσαυγίτη φίλου μας. Πέρασε μιάμιση μέρα για να συνέλθω, να μπορώ να μιλήσω δηλαδή χωρίς να έχω ένα βαρύ ψυχοπλάκωμα και να γελάσω και λίγο να ξεχαστώ.

Ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να μας κηρύξουν πόλεμο πολύ σύντομα.
Μα δεν καταλαβαίνεις πως επειδή είσαι στρατιωτικός τα βλέπεις όλα αυτά κοντόφθαλμα, πως είναι κάτι σαν επαγγελματική διαστροφή να αναπαράγετε το μύθο ενός επικείμενου πολέμου; Είναι σαν ένας σχολαστικός φιλόλογος να ακούει να μιλάμε και να επισημαίνει τα λάθη μας, ένας ψυχίατρος να μας ακούει να μιλάμε και να αναγνωρίζει ψυχοπαθολογίες. Για να δικαιολογείτε το μισθό σας διαιωνίζετε την απειλή του οθωμανού εχθρού.

'Οτι το Αιγαίο είναι γεμάτο πετρέλαιο και πως αυτός δε θέλει να κατεβάσει τα βρακιά να μας τα πάρουν όλα οι Τούρκοι και προτιμά να σκοτωθεί στον πόλεμο προκειμένου να υπερασπιστεί την πατρίδα του.
Τα πετρέλαια είναι η πατρίδα σου; Τα πετρέλαια, όπως και τα χρυσωρυχεία, όπως και ό,τι αποφέρει πλούτο θα είναι του Νιάρχου, του Αλαφούζου, του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Κόκκαλη κλπ και των πολυεθνικών. Στην τσέπη σου θα μπούνε ρε τα λεφτά που θα προκύψουν από την εξόρυξη πετρελαίου, αν υπάρχουν πράγματι κοιτάσματα, και δε σας τα λένε έτσι, εσάς των μισθοφόρων και δεν κουβαλάτε ένα άδειο κιβώτιο όπως το μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου; Κάπως έτσι του απαντήσαμε, με δικά του λόγια, με λόγια απλά και που να μην τον εξοργίζουν. Δεν θέλαμε να τσακωθούμε μαζί του αλλά να τον μεταπείσουμε.

Ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν υπήρξαν ουδεπώποτε ομοφυλόφιλοι.
Του θυμίζω στο Συμπόσιο του Πλάτωνος τη σκηνή που εισβάλλει τρεκλίζοντας στον χώρο ο Αλκιβιάδης, ο γκόμενος και μαθητής του Σωκράτη, και μεθυσμένος καθώς είναι κάνει σκηνή ζηλοτυπίας στο Σωκράτη, που τον είχε καλέσει σπίτι του, κοιμήθηκε δίπλα του και δεν κάνανε έρωτα και πόσο ταπεινωτικό ήταν αυτό για τον πανέμορφο νέο που ήταν ερωτευμένος μαζί του. Με αμφισβήτησε. Λες να θυμάμαι λάθος; Το διάβασα το '93. Κατεβάζω το βιβλίο, βρίσκω ένα τυχαίο απόσπασμα που είχα σημειωμένο. Του το διαβάζω μεταφρασμένο. Αμφισβητεί την μετάφραση, πως τάχα την έχει κάνει κάποιος "συριζαίος" που προσπαθεί να βγάλει πούστηδες τους προγόνους μας. Του διαβάζω το πρωτότυπο. Μέχρι και ο άντρας μου, που είναι των θετικών επιστημών, καταλαβαίνει τι λέει το αρχαίο κείμενο. Σημείωσε ο φίλος μας ο ψηφοφόρος της ΧΑ τον στίχο ώστε να τον πάει σε μια πανεπιστημιακό που παραδίδει αφιλοκερδώς - το κέρδος είναι να εκθρέψει εθνικιστές και να εκκολάψει χρυσαύγουλα, η παλιοκαριόλα, αλλά ούτε αυτό το είπα- φροντιστήρια αρχαιολοελληνικής γραμματείας, να του τον ερμηνεύσει.

Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να νομιμοποιήσει γάμους ομοφυλοφίλων και πώς θα μας φαινόταν το δικό μας το παιδί να πηγαίνει να παίξει στην παιδική χαρά και να βλέπει δυο άντρες να φιλιούνται;

Η απάντηση θα ήταν πως επιτέλους θα έβλεπε δυο ανθρώπους να φιλιούνται γιατί εμείς οι straight μικροαστοί γονείς φιλιόμαστε μόνο στα κρυφά για να αναπαράξουμε το είδος. Αλλά του είπε ο φίλος του πως έχουν δικαίωμα κι αυτοί να ζήσουν μαζί νορμάλ, να τύχουν των ευνοϊκών νομικών διατάξεων που έχουμε τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κλπ.

Να κλείσουμε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ό,τι το διαφορετικό και να το εκτελέσουμε για να μη βρωμίζει η κοινωνία μας; Μου έρχονται σκηνές από την Εκλογή της Σόφι. Με αυτή την έννοια, αν στην παιδική χαρά έρθει ένα παιδάκι με ψυχική ασθένεια, και τρώει τα σκατά του, τι θα κάνει το δικό μου το παιδί, που είχε την τύχη να μην είναι διαταραγμένο το μυαλουδάκι του, θα μιμηθεί το άλλο και θα τρώει κι αυτό τα κακά του; Άρα να εκτελέσουμε και τους ψυχικά πάσχοντες μη μας κολλήσουν την τρέλα τους, μη τους βλέπουν τα παιδιά μας και πάθουν καμιά ζημιά.

Ότι οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται ο Κασιδιάρης είναι λάσπη αφού οι μάρτυρες κατηγορίας προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως οι Χρυσαυγίτες δεν έχουν μαχαιρώσει μετανάστες. Όλα αυτά είναι προβοκάτσια.
Και εδώ μέσα να σου φέρω έναν αναρχικό ή έναν μετανάστη με τα έντερα έξω και δίπλα τον μαχαιροβγάλτη, πάλι ο μαχαιροβγάλτης θα αρνηθεί πως είναι χρυσαυγίτης. Αυτό δεν κάνουν όλοι οι εγκληματίες; Πώς μπορείς να πειστείς; Δε σου αρκεί πως οι ίδιοι οι βουλευτές καταλύουν κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου τραμπουκίζοντας και ρίχνοντας γροθιές σε γυναίκες on camera και κάθε έννοια κράτους δικαίου όταν κατεβαίνουν σε ρατσιστικά πογκρόμ στα παζάρια και τις λαϊκές πάλι παρουσία κάμερας; Τι παράδειγμα δίνουν έτσι σε εσάς τους ψηφοφόρους τους; Τι μήνυμα σας μεταδίδουν αν όχι της ωμής βίας, της αυτοδικίας κλπ;

Ότι το κακό με τους λαθρομετανάστες (sic) έχει παραγίνει και πως είδε κάποτε δυο Πακιστανούς να θέλουν να καθαρίσουν το παρμπρίζ μιας κοπέλας και επειδή αρνήθηκε έπιασαν να κουνάνε το αμάξι της.
Πόσους μετανάστες έχεις δει συνολικά στη ζωή σου στα φανάρια που περνάς; Για κάνε έναν υπολογισμό. Και πόσους έχεις δει να εκδικούνται επειδή ο οδηγός αρνήθηκε τις υπηρεσίες τους;

Ότι οι λαθρομετανάστες βιάζουν καθημερινά κοπέλες και μικρά παιδιά.
Και τι; Τυχαίνουν ασυλίας από τα ΜΜΕ και δεν τα μαθαίνουμε; Ή μήπως οι διάφοροι "δράκοι" των Σέιχ Σου και τα κυκλώματα παιδεραστίας δεν αποτελούνται από Έλληνες;

Ότι οι μικροπωλητές χωρίς άδεια καλώς εκδιώχθηκαν στη Ραφήνα και στο Μεσολόγγι.
Η οικονομία από αυτούς που πουλάνε αναπτήρες και αντικουνουπικές ρακέτες και μπρελόκ κατέρρρευσε. Είναι θρασύδειλοι, άνανδροι. Τους τσαμπουκάδες να πάνε να τους κάνουν αλλού, εκεί που' ναι το χρήμα, όχι σε κάτι ταλαίπωρους 50 κιλά ανθρωπάκια που κοιτάνε να επιβιώσουν πουλώντας μικροπράγματα.

Ότι το "εγέρθητι" καλώς ειπώθηκε γιατί είναι αρχή τους να σηκώνονται όρθιοι όταν εισέρχεται ο αρχηγός τους.
Ο αρχηγός σας. Δικός σας είναι. Δεν είναι των ρεπορτατζήδων που πήγαν να καλύψουν το ρεπορτάζ.

Ότι ας αποχωρούσαν όσοι δε σέβονταν τον κανόνα αυτόν.
Και κάπου εδώ η λογική σταματάει. Δε μπορείς να κάνεις διάλογο με τη μη-σκέψη.

Είπαμε κι άλλα. Τι σημασία έχει... Η φασιστική παράνοια, όταν κατακλύσει το κεφάλι σου, δεν έχει τέλος. Ο άνθρωπος αυτός δηλώνει ότι είναι κατά της βίας.

Στην αρχή της κουβέντας του έλεγα: "Σκέψου πού γεννήθηκε αυτός ο άνθρωπος, πώς ζούσε, πώς έφτασε ως εδώ και πώς ζει; Άνθρωπος είναι, όπως εμάς. Δεν τον λυπάσαι;" Έσκυβε το κεφάλι και παραδεχόταν πως τον λυπάται. Στο τέλος, καθώς έφευγε, έσκυψε να με φιλήσει στο μάγουλο, όπως πάντα. Άθελά μου, τραβήχτηκα προς τα πίσω. "Τι; Επειδή είμαι χρυσαυγίτης δε θα με αποχαιρετάτε τώρα;" ρώτησε με παράπονο. Ένιωσα τεράστια θλίψη. Θα προτιμούσα να ένιωθα οργή. Μ' αυτήν ξεμπερδεύεις πιο εύκολα.

Και τώρα θα γίνω αναγκαστικά δυσάρεστη με τους δικούς μας. Οι αριστεριτζήδες δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να εντείνουμε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Οι περισσότεροι ούτε που έχουν μιλήσει με χρυσαυγίτη, ούτε που ήξεραν τι είναι η ΧΑ μέχρι που μπήκε στη Βουλή. Κι όμως, σε αδρές γραμμές, η στάση μας είναι να κόβουμε την καλημέρα σε όσους ψήφισαν ΧΑ αδιακρίτως. Και αυτό είναι λάθος. Δεν εννοώ ότι θα πρέπει να βγούμε με το φανάρι του Διογένη να αναζητούμε έναν...υπάνθρωπο ώστε να του κάνουμε κατήχηση για το πόσο λάθος ήταν η εκλογή του, αλλά όταν, όπως στην περίπτωση που συζητάμε, ο άλλος δεν είναι οργανωμένος και δηλώνει πως διαφωνεί με τα μαχαιρώματα και έχει φάει μεν πλύση εγκεφάλου αλλά βλέπεις ότι υπάρχει ένα περιθώριο να αλλάξει μυαλά, τότε είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας να συνομιλήσουμε μαζί του. Διαφορετικά, απλώς νανουρίζουμε τη συνείδησή μας ότι είμαστε και γαμώ τους αντιφασίστες και επιδεικνύουμε ο ένας στον άλλο, με like και με share, πόσο αντιφά είμαστε, ενώ στην ουσία δεν εμποδίζουμε ούτε στο ελάχιστο την επέλαση του φασισμού σε καθημερινό επίπεδο. Η ελάχιστη υποχρέωσή μου είναι να βρω με ποιον τρόπο ο δικός μου άνθρωπος θα καταλάβει τι σημαίνει ψήφος ή έστω συμπάθεια ή έστω ανοχή προς τους ναζήδες και να τον εφαρμόσω. Το να γυρνάμε την πλάτη στο πρόβλημα δε το λύνει.


28 σχόλια:

costinho είπε...

κάτσε να καταλάβω. εσύ είσαι παντρεμένη, αλλά έχεις και εραστή;

και σε πειράζει άμα σε προδώσει σε φάση;

Niemandsrose είπε...

είσαι ποιητής ρε. βρίσκεις νόημα εκεί που δεν υπάρχει. :)
ο άντρας μου είναι και εραστής μου, έχω να σου επισημάνω. τα παιδιά μας δεν μας τα έφερε ο πελαργός. δυστυχώς έπρεπε να τα γεννήσω. ;)

Crucilla είπε...

Well said, nicely put ή σε απλά ελληνικά, μια χαρά τα λες.

Raggedy Man είπε...

Επειδή δεν ψήνομαι με την καμία να διαφωνήσω, ξέρεις, αναλύοντας τα όσα γράφεις στην τελευταία παράγραφο, θα στο πω γλυκά με ένα τραγούδι: http://youtu.be/gqH_0LPVoho

Παύλος Σ. είπε...

Μπράβο! Τον τελευταίο καιρό στα δάχτυλα του ενός χεριού μετράω παροτρύνσεις σαν τη δικιά σας στην τελευταία παράγραφο. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση διογκώνει το πρόβλημα, γυρνάει μπούμερανγκ.

Argos είπε...

κάτσε να κάνω ένα like και και ένα share ώστε να εμποδίσωτην επέλαση του φασισμού. Εξ' άλλου πόσο αντιφά είμαστε.

kostas.nik είπε...

εντάξει καλά τα επιχειρήματα προς τα δεξιά και οι προτροπές προς τα αριστερά αλλά το πρόβλημα του επισκέπτη φίλους σας, που είναι και η βάση της συζήτησης, είναι άλλο. ο τύπος δε γαμάει. χρειάζονται άλλου είδους παρεμβάσεις για να βρει το σωστό δρόμο. συγνώμη για το φροϋδισμό, αλλά η αφήγηση εκεί με οδήγησε. άσε που το φαινόμενο τείνει να γίνει τάση. εδώ σε θέλω να παραθέσεις επιχειρήματα.

Αντώνης είπε...

Τόσο γνώριμο που δεν γελάς.

Καμιά φορά κάνω πλάκα. Διαβάζω κείμενα και μου κάνει εντύπωση το πόσο μοιάζουν να περιγράφουν κάποιες πτυχές της ζωής μου. Κάνω πλάκα λέγοντας ότι με παρακολουθούν στα κρυφά και γράφουν εκ των υστέρων τα κείμενα για να ταιριάζουν γάντι στην περίπτωσή μου.

Το κείμενό σου είναι ένα από αυτά. Βρίσκομαι ακριβώς στην ίδια περίπτωση. Μπορεί να μην ανήκω στο χώρο της Αριστεράς (όσο νόημα έχουν πλέον αυτοί οι ορισμοί), αλλά έχω τον ακριβώς ίδιο προβληματισμό.

Αφ’ ενός σε κάθε σοβαρή συζήτηση με τον φίλο αυτό, μου γυρνάνε τα άντερα ανάποδα. Είναι τόσο το μίσος και η αρλούμπα που δεν ξέρω τι να πρωτοαπαντήσω. Αφ’ εταίρου σκέφτομαι ότι έχω την "ευκαιρία" να έχω άμεση πρόσβαση & επαφή με έναν συνειδητοποιημένο εκπρόσωπο του χώρου της Χρυσής Αυγής. Μήπως πρέπει καλύτερα να κάνω την καρδιά και το στομάχι μου πέτρα και να προσπαθήσω να καταλάβω όσο περισσότερα πράγματα γίνεται από πρώτο χέρι; Ή μήπως να ρίξω σύντομη μαύρη πέτρα και να βρω νέους ανθρώπους να με περιβάλλουν;

Ανώνυμος είπε...

ωραία απογεύματα περνάτε..

ΚΚΜ

J95 είπε...

Τι; Επειδή είμαι χρυσαυγίτης δε θα με αποχαιρετάτε τώρα;" ρώτησε με παράπονο

Η απάντηση είναι "σιχαινόμαστε" και δεν πρέπει να λυπάσαι καθόλου να τη δώσεις.

Ανώνυμος είπε...

"Κι όμως, σε αδρές γραμμές, η στάση μας είναι να κόβουμε την καλημέρα σε όσους ψήφισαν ΧΑ αδιακρίτως."

Δλδ στη Γερμανία το 1933 οι ναζί πήραν την εξουσία επειδή τους κόψαν την καλημέρα οι άλλοι;

Εγώ δε θα τους κόψω την καλημέρα, απλώς θα τους εύχομαι "κακή, ψυχρή κι ανάποδη".

VAD είπε...

Αλβανός μαφιόζος συνοδευων το μακρυμάλλη νεο-Καραϊσκάκη και διώκων λαθρομεταναστες!Κι όμως δεν ειναι ανεκδοτο!
https://parallhlografos.wordpress.com/2012/09/17/%CE%B1%CE%AF%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

cognord είπε...

Μας μπέρδεψες. Σε προηγούμενο ποστ έγραφες πως "έκοψες" με τον αδερφό σου λόγω στήριξης των αυγών, και τώρα, επειδή δεχθήκατε επίσκεψη από έναν συγχυσμένο στρατιωτικό σε διανοητική τρικυμία, ξαφνικά πρέπει να σκύψουμε κοντά και να αφουγκραστούμε τι ακριβώς λένε οι φασίστες, μπας και καταλάβουμε καλύτερα το φαινόμενο. Αυτό είναι το πρόβλημα της αριστεράς σήμερα: αδυνατεί να κατανοήσει πως ο φασισμός είναι ένα κοινωνικό κίνημα και όχι μια ψυχοπαθολογία που χρίζει ψυχανάλυσης. Το κοινό που έχουν τα αυγά και οι υποστηρικτές τους είναι ένα: ο ρατσισμός. Δεν θέλουν τους ξένους. Τελεία και παύλα. Τούρκους, αλβανούς, ακόμα καλύτερα πακιστανούς και αφγανούς. Τι είδους περταιτέρω ανάλυση χρειάζεται; Κάθε μικρή ή μεγάλη υποστήριξη της χρυσής αυγής στάζει αίμα, φόβο και βία. Δεν υπάρχει μέσος δρόμος ούτε ήπιοι υποστηρικτές. Το έχουμε καταλάβει ότι μεγάλος μέρος των μεταναστων ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ; Έχουμε κατανοήσει τι σημαίνει αυτό; Οπότε όχι απλά τις καλημέρες κόβουμε, αλλά το πάμε και παραπέρα. Να κατανοήσουν όλοι αυτοί, ότι η στήριξη του ρατσιστικού μίσους έχει και κάποιο κόστος. Και μακάρι κάποια στιγμή αυτό το κόστος να πλησιάσει σε αντιστοιχία την βία και το φόβο που έχουν επιβάλλει αυτοί. Σε κάθε επίπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Σε αυτούς που ρωτάνε για τον φίλο χρυσαυγίτη,τον παιδικό τους φίλο.Καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε τι έιναι ''φίλος'' για εμάς τους ίδιους.Αν περιορίζεται ο ορισμός του φίλου σε απογευματινούς καφέδες και εξιστόρηση των καθημερινων προβλημάτων οκ,να τους κόψουμε την καλημέρα,τέτοιους έχουμε πολλούς.Αν ομως ο ''παιδικός'' μας φίλος , ο ανθρωπος που ξέρουμε οτι δεν θα μας προδώσει σε προσωπικό επίπεδο ποτε,αυτός που έχουμε μοιραστει πραγματα εδω και χρόνια ψηφίζει κατι άλλο απο έμένα λυπάμαι αλλά η πολιτική φαντάζει τοση λίγη για μένα.Γνωστούς έχω,θα βρω και άλλους.Φίλους πραγματικούς που ξέρω οτι θα με βοηθήσουν παντα εχω λίγους και δεν σκοπέυω να τους βάλω ταμπέλα για κανέναν.

J95 είπε...

Όσοι νομίζετε ότι οι νεοναζί είναι συζητήσιμοι, δεν έχετε καταλάβει πόσο σκληρός είναι ο κόσμος.

Αν ο φίλος σου είχε μ' αυτά και με τ' άλλα οδηγηθεί στη διπολική διαταραχή, θεωρείς ότι θα ήταν θέμα συζήτησης να γίνει καλά; @@. Ακόμα και αν -πέρα από τα φάρμακα- πρέπει να γίνει συζήτηση, αυτήν θα την κάνει ένας επαγγελματίας ακολουθώντας στάνταρ πρωτόκολλα σε ελεγχόμενο χώρο, και όχι εσύ.

Οι νεοναζί ανταποκρίνονται σε δύο και μόνο δύο ειδών ερεθίσματα:
1) φυσική βία
2) ψυχολογική βία

Το κόψιμο της καλημέρας εντάσσεται στο (2) και είναι (εν μέρει) αποτελεσματικό γιατί ένα από τα πράγματα που αποζητούν οι ναζίστρες είναι η αίσθηση ότι ανήκουν σε μια κοινότητα, ότι λαμβάνουν κατανόηση, ότι υπάρχουν, ότι τέλος πάντων παίρνουν το σεβασμό που τους αρνήθηκε η κακιά ζωή. Όταν αντί για σεβασμό και αποδοχή παίρνουν χλεύη, ε αυτό όσο να 'ναι κάπου κάνει register στα σκατά που έχουν στο κεφάλι τους.

Ανώνυμος είπε...

Το καλό θα ήταν να καθάριζαν οι πλατείες από χρυσαυγίτες. Αλλά πού να βρεθούν ντούκια που να μην είναι καμένα εθνίκια;

Ανώνυμος είπε...

J95, μόνο που τους ψήφισαν κοντά στο μισό εκατομμύριο άνθρωποι και δημοσκοπικά ανεβαίνουν κι άλλο. Οπότε να κλείσουμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε άσυλα είναι κάπως χλωμό. Και μέχρι να γίνει εμφύλιος καλό θα είναι στην από εκεί πλευρά να βρίσκονται όσο το δυνατόν λιγότεροι.

Niemandsrose είπε...

@Cucilla, @Raggedy Man, ευχαριστώ :)

@Παύλος Σ., ο εύκολος δρόμος είναι τους κόβουμε την καλημέρα χωρίς μια κουβέντα πριν.

@kostas_nik, φροϋδική εξήγηση του φασισμού;

@Αντώνης, ο λόγος σου έχει μια βαρύτητα περισσότερη για μένα επειδή έχεις δει το έργο. Σε αυτό που ρωτάς, νομίζω έχουμε το περιθώριο να κάνουμε και το ένα και το άλλο.

Niemandsrose είπε...

@cognord, μπερδεύτηκες επειδή δε τα λέω άσπρο-μαύρο. Είπα προς το τέλος του κειμένου ότι έχουμε μια υποχρέωση, ας πούμε, να βρούμε τον *τρόπο* να απευθυνθούμε στον άλλο. Επειδή ο αδερφός μου δεν ψήφισε ΧΑ αλλά έδειξε κατανόηση στα μπουκέτα του αρχιφασίστα, χρησιμοποίησα τον τρόπο που ξέρω ότι μετράει. Και να μου επιτρέψεις δλδ να ξέρω λίγο καλύτερα. Η λογική που υιοθετείς δεν με εκφράζει. Προφανώς μετά την κουβέντα που έκανα με τον συγκεκριμένο, έχω κάθε λόγο πια να μην θέλω παρτίδες, για δική μου αυτοπροστασία, για να μη χαλιέμαι εγώ ψυχολογικά. Όμως αυτό δε νομίζω πως ωφελεί. Εμφυλιοπολεμικό κλίμα καλλιεργεί όταν πρόκειται για άτομα που γνωρίζονται.

Niemandsrose είπε...

@Ανώνυμος (1:33), ούτε με αυτή τη λογική συμφωνώ. Δε μπορεί πχ ο συγκεκριμένος άνθρωπος να μπαινοβγαίνει πια σπίτι μου λες και δεν τρέχει κάστανο. Δεν το αντέχω αυτό. Και δε μου το επιτρέπω.

@J95, κατ' αρχάς χρησιμοποιείς ψυχιατρικούς όρους να ερμηνεύσεις ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο και μάντεψε πόσο σοφό είναι αυτό. Από την άλλη, τους χρησιμοποιείς λάθος. Η διπολική διαταραχή είναι ο νέος όρος για την μανιοκατάθλιψη. Τι σχέση έχει με αυτό που περιγράφω εδώ και πώς κάνεις "διάγνωση" από ένα ποστ; Παρακάτω, το να αποδέχεσαι τους όρους του παιχνιδιού τους, δλδ ότι μόνο από βία καταλαβαίνουν, σημαίνει πως παίζεις το παιχνίδι τους. Θες να κάνεις αυτό; Κάντο. Τους κόβουμε, εντέλει, την καλημέρα, για δική μας αυτοπροστασία, όπως έλεγα παραπάνω, και πολύ δευτερευόντως για "παιδαγωγικούς" λόγους. Όλο αυτό το παραμυθάκι, τέλος, με τον υπερβολικό αντιφασισμό μου βρωμάει...φασίζουσες νοοτροπίες.

cognord είπε...

Niemandrose δεν ήθελα να εκφραστώ σαν να κάνω υποδείξεις του πώς πρέπει να αντιλαμβάνεσαι και να διαχειρίζεσαι τις σχέσεις σου. Σόρρυ αν βγήκε έτσι, βρισκόμουνα και εγώ εν βρασμώ. Αλλά νομίζω ότι μπορείς να το καταλάβεις το γιατί: με όλα αυτά τα οποία μας βομβαρδίζουν σήμερα για τη χρυσή αυγή, και προσθέτωντας ιστορίες από δικούς σου ανθρώπους που φοβούνται να κυκλοφορούν το βράδυ, θεωρώ απειροελάχιστο "καθήκον" να μην έχω καμία ανοχή για όσους τους στηρίζουν, έστω και μόνο στα λόγια. Ακόμα και τα λόγια του καθενός έχουν πραγματικό αντίκτυπο, δεν είναι απλά λέξεις που μπορείς να κάνεις delete όταν δεν σου αρέσουν. Αυτό πρότεινα παραπάνω: να αποκτήσει πραγματικό αντίκτυπο και η αηδία του κόσμου που ακόμα σκέφτεται ορθολογικά.

cognord είπε...

Και σόρρυ αλλά και αυτή η αντίληψη πως το να αντιμετωπίζεις με βια τους φασίστες σημαίνει πως παίζεις με τους δικούς τους όρος πρέπει κάποια στιγμή να φανεί ότι είναι τελείως κενή περιεχομένου. Και είναι αντίστοιχη (πάλι σορρυ αλλά έτσι μοιάζει) με την προσπάθεια του Δένδια και άλλων να εξομοιώσει την βία "των άκρων". Οι μετανάστες που κυνήγησαν τους χρυσαυγίτες όταν πήγαν να τους την πέσουν σε ένα πανυγήρι, έπαιζαν και αυτοί το παιχνίδι των φασιστών? Και αν όχι, γιατί όταν το κάνουν αυτό άλλοι αλλάζει η αντιμετώπιση μας?

Ανάξαρχος Ευδαιμονικός είπε...

Καλησπέρα σας.
Αν μετράω καλά είναι έντεκα τα θέματα που συζητήσατε. Από αυτά πάνω από το ένα τρίτο ( τέσσερα ) είχαν σχέση με τους μετανάστες. Στη σημερινή ειδησεογραφία διαβάζουμε : ΄΄Κεδίκογλου κατά του προέδρου της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδος
«Πόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδος , «Ο μεγαλύτερος ρατσιστής στην Ελλάδα είναι ο πρωθυπουργός», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ.΄΄
Πιστεύω ότι αν μη τι άλλο οφείλεται από όλους μας τουλάχιστον σεβασμός σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία οποιοσδήποτε αποκαλούσε τον πρωθυπουργό δημόσια ρατσιστή , στη καλύτερη περίπτωση θα του ζητούσαν να τεκμηριώσει τον χαρακτηρισμό του. Αν επιπλέον αυτός τύγχανε της φιλοξενίας της χώρας , της οποίας τόσο αναιδώς προσβάλει τον πρωθυπουργό της , αυτόματα θα του γινότανε απέλαση.
Η κίνηση της Κυβέρνησής μας , διαμέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου , στην πρωτοφανή αυτή πρόκληση , μπορεί να ερμηνευτεί σαν αναγνώριση του θρασύ και αναιδή προέδρου των (λαθρο?)μεταναστών, ως ισότιμου συνομιλητή. Αναρωτιέμαι λοιπόν όταν η Πολιτεία αδυνατεί να προστατεύσει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό , πως θα προστατεύσει εμένα τον ανώνυμο πολίτη .
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανάξαρχος Ευδαιμονικός είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

εμμα τυμι χρεισυ αβγοι ρε μπυναιδαισ!

Αλεξιάννα είπε...

Το πρόβλημα για μένα είναι αυτό που ειπώθηκε κάπου μέσα στο κείμενο, πως ο εν λόγω κύριος λυπόταν τους μετανάστες όταν συνειδητοποιούσε πως είναι άνθρωποι και αυτοί και επίσης αρνιόταν πως οι χρυσαυγίτες χρησιμοποιούν βία απέναντι σε αθώους και ανυπεράσπιστους. Τι σημαίνει αυτό; Πως ένα μεγάλο ποσοστό όσων ψηφίζουν χρυσή αυγή δεν συνειδητοποιεί τι σημαίνει αυτή η ψήφος και βαυκαλίζεται πως τίποτα από όσα κατηγορείται αυτό το "κόμμα" ότι κάνει δεν ισχύει. Θεωρούν απλώς πως τα μέλη του είναι λίγο πιο τσαμπουκάδες, λίγο πιο πατριώτες και αυτό είναι όλο. Η άγνοια είναι εξόχως επικίνδυνη...

Ανώνυμος είπε...

Πάει και στην εκκλησία, τρομάρα του...

Khlysty είπε...

Αν μπορώ να παρέμβω, σε μια "αρρώστια", όπως αυτή της Χ.Α., οφείλει κάποιος να απαντά με "δραστική θεραπεία". Ναι, ρε φίλε, ψηφίζεις Χ.Α. -μια συμμορία ναζί οιωνεί δολοφόνων-, άρα δεν θέλω και πολλά-πολλά μαζί σου. Πρέπει να επιλέξεις: ή Χ.Α. ή άθρωπας, και τα δύο δεν γίνεται.