16/10/12

η παρήχηση του "τ"


Τσιγγανάκι, τυφλό εκ γενετής. Πράσινα μάτια και ξανθά μακριά μαλλιά. Με προβλήματα, στην κίνηση, στην ομιλία. Λεπτό, ασθενικό, αμίλητο, με ασταθές περπάτημα. Σαν μικρή γοργόνα.
Δούλευα στην ψυχοθεραπευτική ομάδα. Είχα παει επίσκεψη στο σχολείο τυφλών, όπου παρακολουθούσε, μίλησα με όσους μπορούσα. Με τη διευθύντρια, τους εργοθεραπευτές, τις παιδαγωγούς, την μουσικό.
Πρόσθεσα πινελιές από το σχολείο στο ιατρικό ιστορικό. Που έμοιαζε γρίφος. Δύσκολο να υπερβούμε τις εσχατιές του πώς μάθαμε ώστε να καταλάβουμε τι λέει αυτή η γιαγιά που ήταν η αρχηγός της οικογένειας, οι δυο γονείς, οι σμπαραλιασμένοι από το πρόβλημα, από υπηρεσία υγείας σε υπηρεσία πρόνοιας και πάλι πίσω, κι ένα παιδάκι σχολικής ηλικίας που βύζαινε το δάχτυλό του.
Βρήκα το σχολείο, το μοναδικό για τυφλά παιδιά, νομίζω, υπό διάλυση. Περικοπές προσωπικού, επίσχεση εργασίας. Κι έβλεπες μπροστά στα μάτια σου να καταρρέει ό,τι είχαν φτιάξει με μεράκι. Και μπροστά στα μάτια σου έβλεπες τα μάτια των τυφλών παιδιών.
Περισσότερο κι από την αναπηρία της τυφλότητας, μου έπεφτε βαριά η διάλυση. Μα θα αφήσουν αυτόν τον οργανισμό να διαλυθεί; Ποιος υπογράφει τις καταδίκες; Δεν θα κριθεί ποτέ κανένας. Δεν φυλακίστηκαν ούτε καν οι βασανιστές της Χούντας, θα τιμωρηθούν όσοι έδωσαν εντολή να κλείσει το σχολείο των τυφλών παιδιών; Είναι οι σωτήρες μας. Μας γλιτώνουν από έξοδα. Μυρίζει πολύ Καιάδας. Χρυσαυγίτης και γκρεμός για τους αμέα.
Ρωτούσα λίγα, μου έλεγαν πολλά. Ανάμεσα στα άλλα, μου είπαν ότι το κοριτσάκι χόρευε εκπληκτικά και πως της άρεσε πολύ η μουσική. Αποτραβηγμένο καθώς ήταν, αυτό το στοιχείο μας ήταν χρησιμο για να το προσεγγίσουμε.
Την επόμενη μέρα θα του βάζαμε μουσική και θα βλέπαμε με τα μάτια μας πώς ένα παιδί τυφλό από πάντα ήξερε αλήθεια να λυγίζει τη μέση του και να κουνιέται στο ρυθμό του χορού της κοιλιας όπως μόνο οι ρομά μπορούν.
Αν είσαι τυφλός από μίσος, μπορείς και να επιβληθείς βρώμικα στο παιχνίδι με μπουνιές, κλωτσιές, βρισιές και μαχαιρώματα. Αν είσαι τυφλός, βλέποντας μόνο το κέρδος, μπορείς να γίνεις κυρίαρχος στο παιχνίδι, διαλύοντας με υπογραφές υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση και περισσότερο ό,τι προσφέρεται στους ανήμπορους. Τυφλὸς τὰ τ' ὦτα τόν τε νοῦν...
τά τ' ὄμματα εἶ....Το τσιγγανάκι γεννήθηκε τυφλό, αλλά είχε ομορφιά μέσα του. Ο Χάμεντ τυφλώθηκε από το ξύλο που του 'ρίξανε, αλλά είχε το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.
Η επιδημία της τυφλότητας ξεπηδά μέσα από το βιβλίο του Σαραμάγκου και δες τι ωραία που απλώνεται. Εμείς εδώ γράφουμε πια με τυφλό σύστημα. Και μόνο γράφουμε και γράφουμε...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σαν μουσική, τη νύχτα, από μακριά ...ευχαριστώ!

Sraosha είπε...

Με αφορμή το κείμενό σου, ίσως ενδιέφερε όσους σε διαβάζουν να ρίξουνε μια ματιά σε αυτό το βιβλίο, που άλλαξε πολλά σχετικά με το πώς βλέπουμε τα τυφλά παιδιά.

ο κύριος αμ είπε...

Με αφορμή το προηγούμενο σχόλιο , αν μου επιτρέπετε .
Δ
Με την γρήγορη ανάγνωση που έκανα , δεν είμαι βέβαιος , αν αφορμή για αυτό το σημείωμα , είναι "οι τεχνικές προσέγγισης" των ατόμων αυτών , όσο η πραγματικότητα την οποία ζούμε και ως είθισται , η πραγματικότητα είναι σκληρή (έτσι μας μάθανε) .
Φοβάμαι , πως κάποια πράγματα ή περνάνε πολύ γρήγορα από το "οπτικό" μας πεδίο ή δεν προλαβαίνουμε να επιδείξουμε τις αντανακλαστικές μας δυνατότητες . Η ουσία είναι μία και παραμένει , ο κοινωνικός αποκλεισμός , "βασιλεύει" όπου η κοινωνική ευαισθησία βρίσκετε στο κατώτερο σημείο των αντιδράσεων / αντιστάσεων μας και τότε δυστυχώς , ο ρατσισμός αναλαμβάνει δράση .
Πολύ καλό το σημείωμά , αφυπνίζει !

Polyanna είπε...

Εξαιρετικό κείμενο αν και γροθιά στο στομάχι. Πόσο κρίμα.... Και πόσο τύχη να υπάρχουν έστω και λίγοι έστω και με λιγοστά μέσα για αυτα τα παιδιά και για τόσα αλλα :-(

ameristosa@gmail.com είπε...

σε διάβασα. διάβασα και προηγούμενα. με "τράβηξαν" η στάση στη ζωή, οι θέσεις στα γεγονότα, η τόλμη, η ανεξαρτησία. κατάλαβα τι σημαίνει τέχνη του λόγου και ζήλεψα που δεν τα είχα γράψει έτσι εγώ.
συγχαρητήρια!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Ακόμη πιο επίκαιρο σήμερα.
Η γραφή σου, αφύπνιση συνειδήσεων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Περισσότερο επίκαιρο σήμερα.
Η γραφή σου, αφύπνιση συνειδήσεων.