22/7/13

Τα όπλα και τα "άκρα"

Πριν από λίγες μέρες, σε συνεδρίαση μελών της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα, βγήκαν τα όπλα. Χρυσαυγίτες πιάστηκαν στα χέρια μεταξύ τους κι ένας από αυτούς τράβηξε πιστόλι. Εγινε κάποια σύλληψη; Σχηματίστηκε δικογραφία; Προφυλακίστηκε κανείς; Εγινε κάποια αστυνομική έρευνα για τυχόν εντοπισμό άλλων όπλων;
Ας ανατρέξουμε σε κάποιες ειδήσεις του τελευταίου χρόνου που σχετίζονται με οπλοκατοχή μελών της Χρυσής Αυγής. Επειτα ας παραστήσουμε για λίγο τους ανόητους, ώστε να εφαρμόσουμε τη θεωρία των «δύο άκρων» και να δούμε πώς αυτή μεταφράζεται στην πράξη από τον κατασταλτικό μηχανισμό και την ελληνική δικαιοσύνη.
Στις 5 Φεβρουαρίου δύο μέλη της Χ.Α. συνελήφθησαν για οπλοφορία ύστερα από τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στην Ιερά Οδό. Στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα πιστόλι με τέσσερα φυσίγγια, κλομπ και σουγιάς. Προφυλακίστηκαν άραγε;
Στις 11 Μαρτίου, ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, εντοπίστηκαν οπλοστάσια (δύο περίστροφα, δύο τουφέκια, γεμιστήρες, φυσίγγια κ.λπ.) στη Σπάρτη και τη Μάνη σε σπίτια που ανήκουν σε ακροδεξιό βουλευτή. Σχηματίστηκε δικογραφία;
Στις 21 Μαρτίου τρεις άνδρες τοποθέτησαν βόμβες μολότοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τράπεζα στον Βόλο, τους συνέλαβε η αστυνομία και, σε έρευνα που έγινε, βρέθηκαν στην κατοχή τους σιδερογροθιές, ρόπαλα, κουκούλες, ναζιστικά φυλλάδια, μπλούζες και κασκόλ της Χ.Α. Τα δύο εξάσφαιρα περίστροφα και το δίκαννο που κατείχε ο ένας απ' αυτούς επιχείρησαν να τα κρύψουν οι γονείς του, ανεπιτυχώς. Προφυλακίστηκε κανένας από τους τρεις;
Στις 2 Μαΐου ο βουλευτής της Χ.Α. Π. Γερμενής προσπάθησε να γρονθοκοπήσει το δήμαρχο της Αθήνας αλλά και να τραβήξει όπλο εναντίον του, σύμφωνα με καταγγελία του τελευταίου. Οπως είδαμε στις τηλεοπτικές κάμερες, οι υπάλληλοι της ασφάλειας του δημάρχου επιχείρησαν να αφαιρέσουν το όπλο από τον συγκεκριμένο βουλευτή, αλλά αυτός πρόβαλε σθεναρή αντίσταση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου, αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία.
Στο τέλος του ίδιου μήνα, στις 31 Μαΐου, εκπυρσοκρότησε το όπλο του βουλευτή της Χ.Α. Αντώνη Γρέγου, μέρα μεσημέρι, μες στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου από τύχη δεν χτυπήθηκε κάποιος από αδέσποτη σφαίρα. Υπήρξε διαβεβαίωση από τους αστυνομικούς του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» ότι θα σχηματιστεί δικογραφία.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, τον Ιούνιο του 2012, αποκαλύφθηκε η ύπαρξη πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης στην Καβάλα που συνδέεται με τη Χ.Α. Στα μέλη της περιλαμβάνονταν πρώην καταδρομείς, εκπαιδευμένοι στη χρήση βαρέος οπλισμού. Στην κατοχή τους βρέθηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα (που τους τα προμήθευε ειδικός φρουρός που υπηρετεί στην Αθήνα και ο οποίος έχει καταγραφεί σε συνομιλίες για μελλοντικό χτύπημα στην Αθήνα), 19 όπλα (4 καλάσνικοφ, 1 οπλοπολυβόλο, 6 καραμπίνες και 6 πιστόλια), χειροβομβίδα, πυροκροτητές και φανέλες με το σήμα της Χ.Α. Ακόμη εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 266.000 ευρώ και 3.000 δολάρια. Οι χρηματοδότες αναζητούνται; Εχει εξαρθρωθεί η συμμορία; Εχουν προφυλακιστεί μεν οι 13 από τους 24 συλληφθέντες, αλλά βαρύνονται με σωρεία αδικημάτων (ληστείες, παραχάραξη, εμπορία ναρκωτικών κ.λπ.). Είναι ακόμη προφυλακισμένα τα 13 μέλη της συμμορίας; Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Δυο μήνες μετά, στις 31 Αυγούστου, μέλος της Χ.Α. επιχείρησε να τοποθετήσει βόμβα στο κέντρο της Σπάρτης, η οποία όμως έσκασε στα χέρια του, τραυματίστηκε βαριά και πέθανε λίγες μέρες αργότερα. Ο συνεργός του και μέλος της Χ.Α., αν και φέρεται ότι βρέθηκε με κατοχή 60(!) αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Η λίστα των περιστατικών που παραθέτω είναι ενδεικτική και όχι εξαντλητική. Ας μην αναφερθούμε, δε, καθόλου στα ποσοστά που συγκέντρωσε η Χ.Α. στα αστυνομικά τμήματα και στις ένοπλες δυνάμεις. Ας παραστήσουμε τους βλάκες προχωρώντας αμέσως στη θεωρία των δύο άκρων και εξισώνοντας το ναζισμό με τον αναρχισμό.
Η θεωρία των δύο άκρων, όπως τόνισε πριν από λίγους μήνες σε σχετική διάλεξή του ο Μαρκ Μαζάουερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, προέρχεται από την ψυχροπολεμική θεωρία του ολοκληρωτισμού που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, με σκοπό να ταυτίσει το ναζισμό με τον υπαρκτό σοσιαλισμό.
Πάμε τώρα στο υποτιθέμενο άλλο άκρο, τον αναρχισμό, και τη σχέση του με τον ένοπλο αγώνα. Απ' όσο γνωρίζουμε όλοι, δεν υπάρχει κάποια είδηση που να αναφέρει ότι αντεξουσιαστές τράβηξαν πιστόλι, αντίθετα με όλα τα προηγούμενα που ήδη αναφέρθηκαν.
Υπάρχει μία περίπτωση:
Ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 με την κατηγορία της συμμετοχής σε άγνωστη οργάνωση και της οπλοκατοχής. Τα όπλα που εντοπίστηκαν είναι αχρησιμοποίητα, σύμφωνα με τα αστυνομικά ρεπορτάζ. Παράδεχτηκε αμέσως ότι ανήκει στον αναρχικό χώρο. Δεν τα μάσησε, όπως οι χρυσαυγίτες. Προφυλακίστηκε. Αφού συμπλήρωσε το ανώτατο όριο προφυλάκισης, που είναι 18 μήνες, του ασκήθηκε νέα δίωξη. Προφυλακίστηκε ξανά. Αφού συμπλήρωσε και το 12μηνο προφυλάκισης, δηλαδή και πάλι το ανώτατο όριο, συνέχισε να κρατείται παράνομα, δηλαδή συνολικά 30 μήνες.
Ετσι, ξεκίνησε απεργία πείνας και, μόλις στην 38η μέρα, λίγο πριν δηλαδή από τη φυσική του εξόντωση, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε επιτέλους την αποφυλάκισή του, επιβάλλοντάς του όμως την εξοντωτική εγγύηση των 30.000 ευρώ, που τώρα πασχίζουν να συγκεντρώσουν με συναυλίες και το κουτί οικονομικής ενίσχυσης στο ΒΟΞ, με μόνο όπλο την αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: