31/7/13

Είναι έγκλημα να είσαι ξένος


Τον Φλεβάρη του 2006 μία συμμορία δολοφόνησε τον μικρό Άλεξ στη Βέροια. Μετανάστευσε μαζί με την μητέρα του από την πρώην Σοβιετική Ένωση στη Βέροια. Η μητέρα του, Νατέλα, για χρόνια παρέδιδε μαθήματα αξιοπρέπειας και ήθους μέσα από την πιο βαθιά οδύνη που μπορεί να γνωρίσει άνθρωπος, να χάσει το παιδί του. Η υπόθεση δεν έχει ακόμα εξιχνιαστεί πλήρως.

Τον Μάη του 2008, δολοφονείται ο Νικόλας Σακελλίων, φοιτητής 24 χρόνων από την Τασκένδη. Ένας αυτόπτης μάρτυρας καταγράφει τη σκηνή. Τέσσερις ειδικοί φρουροί τον ακινητοποιούν με χειροπέδες πισθάγκωνα, τον ρίχνουν στα γόνατα κι ενώ ο ένας του έχει κάνει κεφαλοκλείδωμα οι άλλοι δύο τον χτυπούν στο κεφάλι. Πέφτει σε κώμα από τα χτυπήματα ενώ το βίντεο του μάρτυρα δείχνει πως να τον εγκαταλείπουν αφού βγάζουν τελικά τις χειροπέδες. Ο αυτόπτης μάρτυρας δηλώνει ότι τον έσυραν περίπου οχτώ μέτρα, τον γύρισαν ανάσκελα και τον άφησαν. Οι 4 κατηγορούμενοι σήμερα κρίθηκαν αθώοι. 

Τον Ιούλη του 2008 μπράβοι νυχτερινού μαγαζιού στην Μύκονο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον Ντουζόν Ζάμιτ, έναν άνθρωπο είκοσι χρονών. Ήταν τουρίστας από την Αυστραλία. Ο πατέρας του, δώρισε τα όργανα του γιου του σε ανθρώπους που ζουν στον τόπο όπου δολοφονήθηκε το παιδί του.

Τον Γενάρη του 2013 δυο έλληνες μαχαίρωσαν και σκότωσαν στα 33 του χρόνια τον Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Είχε μεταναστεύσει από το Πακιστάν και δούλευε σε λαϊκές αγορές εδώ κι έξι χρόνια. Ζούσε από τα μεροκάματά του τα οχτώ αδέρφια του. 

Η λίστα δεν έχει τέλος. 

Όλοι ήταν αθώοι.  Κι ο Άλεξ, κι ο Σαχτζάτ, κι ο Νικόλας, κι ο Ντουζόν. Κι όμως δολοφονήθηκαν άγρια. Κι ο Άλεξ, κι ο Σαχτζάτ, κι ο Νικόλας, κι ο Ντουζόν. Γιατί είναι έγκλημα να είσαι ξένος σ' αυτόν τον τόπο. Και κάθε μέρα, όταν δεν είσαι δικός τους, είσαι όλο και πιο ξένος. Ώσπου να βρεθείς στη θέση του Άλεξ, του Σαχτζάτ, του Νικόλα, του Ντουζόν.




5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι έγκλημα να μην είσαι φασίστας,δεξιός,παπάς,μπάτσος,πολιτικός,παπάς ή ρουφιάνος σ'αυτή τη χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι έγκλημα να μην είσαι φασίστας,δεξιός,παπάς,μπάτσος,πολιτικός,παπάς ή ρουφιάνος σ'αυτή τη χώρα.

marronblogger είπε...

Αγαπητή, θα διαφωνήσω, γιατί τα έβαλες όλα στο ίδιο τσουβάλι. Δεν έχει να κάνει με το να είναι κανείς ξένος, αλλά να είναι αδύναμος και μόνος τη δεδομένη στιγμή.

Έχω φιλίες με μετανάστες, κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός,αλλά με έχουν κλέψει μετανάστες με ένα παιδί στην κοιλιά και ένα άλλο στο καρότσι,βοηθώντας με να κατεβάσω το καρότσι από το λεωφορείο.

Δεν θα βάλω όλους τους μετανάστες στο ίδιο τσουβάλι λέγοντάς τους κλέφτες,
αλλά θα μπω ε γ ώ στο τσουβάλι των αδύναμων, που φοβήθηκα, χωρίς λεφτά και τηλέφωνο, μόνη, ούσα σε "δύσκολη θέση" στην άγρια πόλη της Αθήνας...

Ανώνυμος είπε...

ανατριχιαστικο...ο ρατσισμος ειναι επιθεση στον εαυτο μας,,ξυπνηστε
a passer by

Ανώνυμος είπε...

ανατριχιαστικο...ο ρατσισμος ειναι επιθεση στον εαυτο μας,,ξυπνηστε
a passer by