7/10/07

ηθοποιός κοινή γνώμη

Διάβαζα χθες στον Guardian μια συνέντευξη της Marianne Faithful όπου μιλούσε ανοιχτά για την junkie εποχή της. Δεν είναι η μόνη celebrity στο δυτικό κόσμο που παραδέχεται δημόσια χρήση σκληρών ναρκωτικών. Aπό τoν Peter Doherty μέχρι τον Al Gore, έχουν μιλήσει για χρήση ουσιών δημόσια.
Κατά μία διαβολική σύμπτωση κανένα επιφανές μέλος της ελληνικής κοινωνίας δε σνιφάρει κόκες και δε στρίβει μπάφους. Όταν ατυχώς συλλαμβάνεται κανένας καλλιτέχνης με κοκαΐνη, το όνομά του αποσιωπάται επιμελώς. Στην περίπτωση που ο Ψαριανός προσφάτως, και η κόρη της Λάσκαρη παλιά είχαν παραδεχτεί δημόσια τη χρήση ουσιών -σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας- έκαναν γκελ στα αντανακλαστικά μας.


(O Bill Gates στα περίφημα police mugshots)

Πριν μερικές βδομάδες διάβαζα στον Independent μια συνέντευξη του Stephen Hawking όπου, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στην κακοποίηση που δεχόταν από την πρώην σύζυγό του.Φαντάσου, ένα ζωντανό θρύλο της επιστήμης καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο να κακοποιείται με κάποιο τρόπο και αυτό να γίνεται γνωστό.
Κατά σύμπτωση, όταν κινδύνεψε να αποκαλυφθεί ότι γυναίκες επιφανών πολιτικών κακοποιήθηκαν από τους συζύγους τους, το θέμα κουκουλώθηκε πριν πάρει διαστάσεις μείζονος θέματος.


(Ο Hugh Grant )

Πριν από λίγο καιρό η Paris Hilton, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, όχι μόνο συνελήφθη για οδικές παραβάσεις αλλά εξέτισε ποινή φυλάκισης όταν το παραχόντρυνε.
Στην Ελλάδα οι διασημότητες μάλλον κυκλοφορούν πεζη, ή με πατίνια γιατί καμία παράβαση του ΚΟΚ δεν έχει γίνει γνωστή. Όταν μάλιστα γνωστός βλαχο-pop βάρδος κατηγορήθηκε από κάποιον ότι τον χτύπησε με το κάμπριο αφήνοντάς τον ανάπηρο, το θέμα έσκασε δειλά στα μμε αλλά λίγο μετά αποκρύφθηκε επιμελώς. Άλλος κανείς δεν έχει συλληφθεί ούτε καν μεθυσμένος. Τι υπεύθυνοι οδηγοί, αλήθεια.
Τον George Michael, τον Μichael Jackson και λοιπούς διεθνείς αστέρες τους έχουν σύρει μέχρι τα δικαστήρια και φυσικά τους έχουν ξεμπροστιάσει για τις παιδεραστικές τους προτιμήσεις και τον πληρωμένο ομοφυλοφιλικό έρωτα.
Παραδόξως, όταν στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν τα σουσέλ διάσημου μόδιστρου, και οι παιδοφιλικές τάσεις γνωστού συνθέτη ξέσπασε μέγα σκάνδαλο.
Έτσι και τώρα η Μάριον Τζόουνς βγήκε και κλάφτηκε για το -χρυσό- λάθος της ενώ ο Κεντέρης και η Θάνου ακόμα τρέχουν (sic) να αποφύγουν μια δημόσια ομολογία.

("Κεντέρη κατούρα, να πίνουμε μαστούρα" σύνθημα του δρόμου)

Τι θέλω να πω; Είναι γνωστό ότι οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά, τα ΜΜΕ εξαντλούν τη διακριτικότητά τους επιλεκτικά, και η κοινή γνώμη κάνει το κορόιδο επιλεκτικά στην Ελλάδα. Έτσι, όσο αντιμετωπίζουμε ως ταμπού θέματα που άπτονται της δικαιοσύνης, όσο τα πρότυπα και τα δημόσια πρόσωπα τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης αν όχι ασυλίας από το νόμο/μμε/κοινωνία, τόσο δεν περιμένω κανέναν να βγει και να παραστήσει τον οσιομάρτυρα ή τον ήρωα ομολογώντας δημόσια το επιλήψιμο λάθος του. Αντίθετα, η κοινή γνώμη θα συνεχίσει να δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας ώσπου τελικά να αναδειχθεί αυτή ως η πιο μεγάλη ηθο-ποιός.

19 σχόλια:

Alexandros είπε...

Η ντόπα είναι η μάστιγα του Παγκόσμιου αθλητισμού. Μέγα ηθικό και καινωνικό θέμα. Οι μπάφοι του Ψαριανού και οι παιδοφιλίες του κάθε καραγκιόζη δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά. Πρόκειται για μεμωνομένες περιπτώσεις που καταδεικνύουν την ανεπάρκεια της δικαιοσύνης αφενός και αφετέρου το πόσο μικρή χώρα είναι η Ελλάδα. Όπως τα χωριά , που όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν μιλάει...

Niemandsrose είπε...

"Οι μπάφοι του Ψαριανού και οι παιδοφιλίες του κάθε καραγκιόζη δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά."
Εγώ δεν είμαι η Θεία Δίκη για να κρατάω ζυγαριές, δυο το λάδι, τρεις το ξύδι. Κάποιες αντιθέσεις παρατηρώ στο πώς χειρίζονται νόμοι/μμε/κοινωνία την παραβατικότητα των διάσημων εδώ και στο εξωτερικό, και γι'αυτές μιλώ.

tzonakos είπε...

Κατα σύμπτωση, άνοιξα ενα αθλητικό μπλογκάκι σήμερα και αναφέρω μεταξύ άλλων και τους Κεντέρη - Θάνου.
Με ενοχλεί τρομερά το κουκούλωμα.
Και φαίνεται οτι είναι εθνικό σπορ και αυτό.
Κανείς βουλευτής δεν κάνει κακά πράγματα, κανείς γιός βουλευτή επίσης, κανείς δεν κακοποιεί,
κανείς παπάς δεν πάει με αγοράκι και κανείς δεν φοράει ρόζ στρίνγκ,
κανείς δεν εχει αδυναμίες.
Ολοι πρέπει να φαίνονται σιδερωμένοι και ατσαλάκωτοι.
Επιτέλους λίγη φυσικότητα δεν βλάπτει.

Rodia είπε...

"Επιτέλους λίγη φυσικότητα δεν βλάπτει." !!!
Απίστευτο σχόλιο!!:-)))

Επί του θέματος -αν και νομίζω ότι πάλι εκτός θα είμαι:-Ρ- έχω να πω ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί εδώ και πολύύύ καιρό: Ας μη περιμένουμε να παίρνουμε "το παράδειγμα" από τους διάφορους "ηγέτες" και ας αποφασίσουμε πια να τους επιβάλλουμε το δικό μας παράδειγμα. Με ποιο τρόπο; Εχω μερικές ιδέες...

Α-ψο-γον πόστιον λέμε :-)

s_pablo είπε...

Σκέψου ότι ο μεγαλύτερος "διώκτης" των ηθικά και νομικά παρεκκλινόντων ηγετών και διασημοτήτων έκανε πρόσφατη κουμπαριά με έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ελλάδα. Αυτό φτάνει..

Κατά τ' άλλα, βρίσκω λίγο άστοχη την αναφορά σου στις σεξουαλικές παρεκκλίσεις. Δεν τίθεται νομικό ζήτημα, ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση.

Επίσης οι συλλήψεις διασημοτήτων στο αμέρικα είναι μέρος του σόου. Οι αμερικανοί φτιάχνονται να ξεμπροστιάζουν τα είδωλα τους. Ο Χιου Γκράντ έγινε σούπερ σταρ μετά τη σύλληψη του και η Πάρις (η οποία δεν είναι και τόσο πλούσια) μετά την τσόντα. Άσε που υποψιάζομαι ότι επιζητούσε τη σύλληψη γιατί ο κόσμος είχε αρχίσει να αδιαφορεί...

Niemandsrose είπε...

@tzonakos, αν φορέσει ο παπάς στρίνγκ, δεν είναι ποινικά κολάσιμο. Με τους διάσημους που παρανομούν τα έχω σ'αυτό το post και την κενωνία που κάνει τα στραβά μάτια.

@rodia, βρε καλώς τη! Για πες καμιά ιδέα πως να αυτο-ξεμπροστιαστούμε. :)

@s_pablo, don't let me be misunderstood. Ανέφερα τα σουσέλ και τον "πες τι είσαι; είσαι η που...ίτσα μου;" για να πω ακριβώς αυτό. Πως σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν έπαιξε νομικό θέμα αλλά οι άνθρωποι γίναν ρόμπα. Και έβαλα τους George Michael και Michael Jackson, ακριβώς για να δείξω την αντίθεση.Συμφωνώ ότι είναι μέρος του show business στις ΗΠΑ το όλο νταβαντούρι. Αλλά από τη δική μας κατάσταση μέχρι τη δική τους υπάρχει ένας ολόκληρος δρόμος να βαδίσεις.

Stragali (Το) Απολίτιστο είπε...

δεν ειναι τοοοοσο τραγικα τα πραματα. Ευλογα δε μπορει να μπει στο ιδιο σακι καποιος με υψηλη ανγνωρισημοτητα με καποιον ασημο, αλλα και οταν γινει ειναι γιατι ο αναγνωρισμενος απλα εχει ενοχλησει ή θελει να τραβηξει τα φωτα πανω του. Αυτη ειναι η φυση μας, μην την αρνειστε, θα πεσει φωτια να μας καψει... να μην σας πως τι βλεπω εδω που ειμαι γιατι θα φριξετε. Καλημερα

bbchris είπε...

Είμαι υπέρ της ουσίας και όχι του show.
Ας μαζέψουν τον κάθε «μεγαλόσχημο» που παρανομεί κι ας μην το μάθουμε ποτέ.
Στην Αμερική μια και αναφέρθηκες, πρώτα σε τσουβαλιάζουν και μετά το συζητάνε. Δεν θέλει και πολύ για να βρεθείς ξαπλωμένος μπρούμητα στο καπώ του περιπολικού με τα χέρια ανοιχτά κι ένα magnum κολλημένο στο σβέρκο.
Όλα αυτά είναι ένα μέρος του συστήματος. Εδώ αν πιάσουν έναν «σύντροφο» με την μολότωφ στα χέρια, θα τρέξουν όλοι να μιλήσουν για αγωνιστή. Εκεί είναι απλά τρομοκράτης και τον στέλνουν στο Γκουντανάμο με συνοπτικές διαδικασίες.
Δεν είναι και τόσο αγνά τα πράγματα.

Niemandsrose είπε...

@stragali, δεν είπα πως είναι τραγικά τα πράγματα. Ηθοποιός μεν αλλά όχι και τραγική.

@chris, το ένα φέρνει το άλλο. Γι'αυτό δε διαχώρισα νόμο/μμε/κοινωνία αν και εστίασα στο τελευταίο. Μην παρεξηγηθώ. Εννοείται πως δεν υπερασπίζομαι την αστυνομοκρατία των ΗΠΑ. Λέω για τη δική μας υποκρισία ως κοινωνία να αποκαθηλώσουμε τα πρότυπα/δημόσια πρόσωπα.

lazinio είπε...

ο κεντέρης είχε απλά υψηλή τεστοστερόνη (sic)

manosantonaros είπε...

Ψάχνω να βρω μια λέξη που να μην συμφωνώ. Είναι τρομερά γελοίο που αθλητές μας με νίκες σε μεγάλους αγώνες (Ολυμπιάδες-Ευρωπαϊκά) έκαναν νίκες και δεν ξανατρεξαν ποτέ. Προσωπικά δεν έχω τίποτα εναντίον του ντοπινγκ... θες να καταπιείς κηροζίνη για να τρέχεις σαν πύραυλος...πρόβλημά σου... Ομως όταν σε πιάνουν μην μας κάνεις την παλαβή. Οσο για την κόκα... τί να σου πω! Υππθέτω ότι δεν έχουμε ούτε εναν κόκο στην Ελλάδα. (Εχουμε Κοκό, αλλά όχι κόκα)
ΥΓ. Βούτηξε όποια φωτό θες...θα είναι χαρά μου.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

η δηθενιά παίζει τρελά. Παντού. Είναι το νέο trend.

Vrakas Kostas είπε...

Ηθοποιος σημαινει φως!Και φωτα πολλα,και χανδρες που γυαλιζουν,και παρδαλα ρουχα!
Για αυτο και της αρεσει,της γνωμης....της κοινης,το θεατρο..του παραλογου!
Κοινως,ποιει η γνωμη..η κοινη την νησσαν!Γιατι ετσι την βολευει!
Κι ο μυθος καλα κρατει!
υγ
Και ποιος ειπε στους νομους,να μην εχουν...κυρος;και να ερμηνευονται κατα το δοκουν;Ας προσεχαν!Οι ιδιοι φταινε!
Καλησπερα Ερνεστα!Sorry NIEMANDSROSE ηθελα να γραψω! ;-))

IdentityCafe είπε...

Δυσκολο θεμα.

Απο την αλλη η υποκρισια εχει πολλα προσωπα.

Ας πουμε, στην Αμερικη πολλες φορες ο λογος που τιμωρουνται οι διαφορες σταρλετ-μηδενικα και τα φωτα της δημοσιοτητας πεφτουν στα παραστρατηματα του οποιοδηποτε σελεμπριτυ γινεται παλι μεσω μιας κλειδαροτρυπας, σαν μια μορφη εκδικησης για τις αδειες (αλλιως) ζωες της lower middle class που παιρνει τα χακια της...το γνωστο "στα λεγα εγω..." κλπ...

Το καλο ειναι ο νομος να ισχυει για ολους και να μην ασχολουμαστε με κανεναν καραγκιοζη. Φυσικα ονειρευομαι.

Niemandsrose είπε...

@lazinio, πολλοί έχουν ορμονικά προβλήματα τελικά!

@manosantonaros, βρε καλώς το αγόρι μας! ;)

@Σπύρος Σεραφείμ, δηθενιά τη λες εσύ, δηθεντερίτιδα εγώ. Η μεγάλη επιδημία του καιρού μας.

@vrakas kostas, έτσι, έτσι...

@identifycafe, δύσκολο θέμα δε θα πει τίποτα. Εγώ για ένα ρόλο της άτιμης της κενωνίας είπα να πω αλλά αυτή έχει πλούσιο ρεπερτόριο.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Σε ζηλέυω όχι για τίποτε άλλο αλλά που μπορείς, ειδικά το Σάββατο το πρωί, να απολαμβάνεις τα τοστς σου και το Ερλ Γκρει με λίγο γάλα παρέα με τον Guardian! Η αγαπημένη μου βρετανική συνήθεια.

Niemandsrose είπε...

@_st_, ακόμα δε με γνώρισες και άρχισες να με ζηλεύεις; Προβλέπεται έγκλημα.

Ανώνυμος είπε...

"Κοινή είναι η γνώμη που την έχουν κάνει πουτάνα"
(δεν θυμάμαι ποιός μπλόγκερ το είχε γράψει)

Ανώνυμος είπε...

"Κεντέρη κατούρα, να γίνουμε μαστούρα" γράφει και όχι να "πίνουμε".