5/11/07

συμπτώσεις και συμπτώματα τρομοϋστερίας

Περίεργες αλλά όχι και ανεξήγητες συμπτώσεις συμβαίνουν τελευταία στην Ελλάδα σε σχέση με τις κάμερες και το δικαίωμα του πολίτη να διαμαρτύρεται και να διαδηλώνει.

Σύμπτωση νο1 : Προεκλογικά, όταν κάηκαν δέντρα, περιουσίες και άνθρωποι , ο Πολύδωρας είχε εκστομίσει το ανεκδιήγητο περί ασύμμετρης απειλής που ούτε στις πρόσφατες πυρκαγιές της Καλιφόρνια, τη μήτρα της τρομοϋστερίας, δεν τόλμησαν να πουν τέτοια ανοησία.

Σύμπτωση νο2: Όμως και άλλα πρωτοκλασάτα μέλη της κυβέρνησης, εκτός από τον VP, είχαν κάνει λόγο για εμπρηστές φωτογραφίζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ τους γνωστούς-άγνωστους. Για παράδειγμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη στο politiko blog , όταν ρωτήθηκε πού αποδίδει τα αίτια των φετινών πυρκαγιών απάντησε:

α) Στην αμέλεια των Ελλήνων (βλ.χωματερές, σκουπίδια κλπ).
β) Στην αμέλεια και στις ψυχιατρικές διαταραχές εμπρηστών.
γ) Σ’ αυτούς που το χειμώνα καίνε μαγαζιά και τον άγνωστο στρατιώτη και το καλοκαίρι καίνε δάση.

Ούτε λόγος για οργανωμένα συμφέροντα, πληρωμένους εμπρηστές, οικοπεδοφάγους κλπ. Οι χαζοί, οι τρελοί και οι αντιεξουσιαστές κάψανε τα δάση, σύμφωνα με τα λεγόμενα της N.M.
Προφανώς παρίστανε πως δε καταλάβαινε ότι οι αντιεξουσιαστές όταν εκφράζουν την οργή τους, αυτή στρέφεται προς το αστικό περιβάλλον και ποτέ προς το φυσικό περιβάλλον.

Σύμπτωση νο3: Ο Γιακουμάτος, ο Ρουσσόπουλος και πολλοί άλλοι -έστω και λιγότερο επιφανείς- στις τάξεις της ΝΔ με ανάλογες δηλώσεις έμοιαζαν να προβοκάρουν ένα θερμό χειμώνα, που θα οδηγήσει ενδεχομένως στην αναζωπύρωση των μετώπων στις συνήθεις αστικές οδούς και λεωφόρους.

Σύμπτωση νο4: Σύγχρονα με τέτοιου τύπου εμπρηστικές δηλώσεις, προωθείται μια σειρά από μέτρα κατά του δικαιώματος του πολίτη να διαμαρτύρεται (βλ.κατάργηση ασύλου, μέτρα κατά των καταλήψεων) αλλά και ενάντια στον αντιεξουσιαστικού χώρου ( βλ. αντιτρομοκρατικοί νόμοι).

Σύμπτωση νο5: Αργότερα, αφού κέρδισε η ΝΔ τις εκλογές, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης συγχωνεύθηκε με το Υπ.Εσωτερικών και παραδόξως δεν ανησύχησε κανέναν αυτή η ενέργεια. Όμως, οι πιο υποψιασμένοι αναφέρονται στο παράδειγμα των σκληρά αστυνομοκρατούμενων κρατών (βλ. Μ.Βρετανία, ΗΠΑ) τα Υπ.Δημόσιας Τάξης ανήκουν στο Εσωτερικών. Ακόμα υπάρχουν Συμβούλια Ασφαλείας (Homeland Security) κάτι που θα αναβαθμίσει τον κατασταλτικό ρόλο του Χηνοφώτη και του ΚΥΣΕΑ.

Σύμπτωση νο6: Επιχειρείται νομιμοποίηση της λειτουργίας των καμερών και ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διαδηλωτών ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση. Τέτοια πρεμούρα δηλαδή να επιβληθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των διαδηλωτών που γράφουν κανονικά το ΣτΕ και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμπτωση νο 9/11: Όποιος δεν είναι με το μέρος μας, είναι εναντίον μας. Είμαστε όλοι τρομοκράτες. Να κάνω και μια πρόβλεψη. Οι όροι "γνωστοί-άγνωστοι", "αναρχικοί" και "αντεξουσιαστές" θα αντικατασταθούν στο δημοσιογραφικό λόγο με το δόκιμο όρο "τρομοκράτες". Remember, remember the 5th of November.

Συμπτωματικά, οι χαμένες διδακτικές ώρες αναπληρώνονται, και οι σπασμένες τζαμαρίες αντικαθίστανται. Όταν χαθούν όμως ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες;

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

remember,remember the 5th of november...remember

Maria Mikro Analogo είπε...

Έτσι, για να μην ξεχνάμε και να μην παραμυθιαζόμαστε! Καλή εβδομάδα να έχουμε.

χαμογελο είπε...

Ωραίο ποστ...

Alexandros είπε...

Γεια σου NIEMANDSROSE

Δεν νομίζω ότι τα περί ασύμμετρης απειλής και τρομοκρατών προετοίμαζαν το έδαφος για το ζήτημα με τις κάμερες.
Η σκέψη για ηλεκτρονική παρακολούθηση προηγείται ακόμα και των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε ήταν που με πρόσχημα την ασφάλεια των αγώνων τοποθετήθηκαν οι κάμερες...
Για τους υποψιασμένους αυτό ήταν η αρχή.Οι κάμερες τοποθετήθηκαν 100% για ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Η άλλη είναι ότι τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες (όπως και το άσυλο) έχουν γίνει ασπίδα προστασίας κάφρων και περιθωριακών. Ατόμων χωρίς καμία διάθεση διαμαρτυρίας παρά μόνο καταστροφικής μανίας.
Και εδώ είναι το ερώτημα: Αξίζει να θυσιαστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων για να περιοριστεί η δράση μίας προβληματικής ομάδας της κοινωνίας; Μάλλον όχι! Το κράτος ήδη έχει μεγάλη δύναμη έναντι του πολίτη. Δεν είναι ανάγκη αυτή η δύναμη να γιγαντωθεί τόσο...

ΥΓ. Υπάρχει και μία τρίτη άποψη που λέει ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι ένα ιδιαίτερα ευφυές τέχνασμα των λαμόγιων να μένουν ατιμώρητα...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Συντρόφισσα συμφωνώ σε αυτά που λες αλλα ένα θα σου πω και να με θυμηθείς!!!

Το κομικ είναι πολύ πιο καλό και πιο αριστερό απο την ταινία
Φιλιά Guy Fawkes

Ανώνυμος είπε...

Ολοταχώς για Patriot Act made in Greece (ή μήπως made in USA for Greece?)

raslowbap είπε...

Εδώ και πολύ καιρό νομίζω πως ζούμε στο 1984 του Όργουελ. Αλέξανδρε θα διαφωνήσω μαζί σου στα περί προβληματικών ομάδων και περιθωριακών . Πιστεύω πως η βία που ασκεί η εξουσία απέναντι στους αδυνάτους δεν μπορεί καν να μπει στην ίδια κλίμακα με τα "επεισόδια" που δημιουργούν αυτές οι "προβληματικές ομάδες". Απλά η προπαγάνδα που γίνεται μέσω των μμε (τα φερέφωνα της εξουσίας) επηρεάζει την συνείδηση του πολίτη και δημιουργεί αυτή την αρνητική άποψη.

Oneiros είπε...

Οξυδερκής η ..συμπτωματολογία, έπρεπε κάποιος να την καταγράψει επιτέλους.
Και το λεγα εγώ ότι πάει μακρυά η λαγουδότρυπα...
Είναι εξαντλητικό να έχεις δίκιο για τέτοια πράγματα, γμτ. Όπως εξαντλητικό είναι να βλέπεις την πικρία και την παραίτηση κάποιων να μετατρέπεται σε όργανο επιβολής κομφορμισμού. We remember...

@indictos, τουλάχιστον οι αμερικάνοι έχουν την ACLU, το EFF και άλλες οργανώσεις που μάχονται και κερδίζουν νίκες. Εμείς τι έχουμε;

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να δεις τελικά...
Κάποιοι κατάφεραν αντί να καταστρώνουμε τους επόμενους αγώνες (ασφαλιστικό-επισφάλεια-παιδεία-περιβάλλον) να γυρίσουν την κουβέντα στις κάμερες.
Συμφωνώ σε ό,τι λες.
Μήπως τελικά η υπέρτατη μάχη είναι τα δικαιώματα; Θεωρούμαστε και κράτος δικαίου ρε γαμώτο.
Άψογο ποστ ;)

Xrysostomos είπε...

@alexandros
μπορεί να καταλήγεις σε κάτι με το οποίο συμφωνώ, ("Αξίζει να θυσιαστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων για να περιοριστεί η δράση μίας προβληματικής ομάδας της κοινωνίας; Μάλλον όχι!") περνάς όμως από δρόμους που δεν μου αρέσουν...

"τα ατομικά δικαιώματα [...] έχουν γίνει ασπίδα προστασίας κάφρων και περιθωριακών"? Μπορεί τώρα να τους ονομάζουμε "κάφρους και περιθωριακούς", αλλά σε άλλες φάσεις μας έχουν σώσει. Καφρος και περιθωριακός ήταν ας πούμε στην εποχή του ο γέρος του μωριά, κάφροι και περιθωριακοί ήταν και οι νεολαίοι του πολυτεχνείου.

Προτιμώ αυτοκίνητα και τράπεζες καμμένες (ναι, και μνημεία), παρά κοινωνίες χωρίς "κάφρους".

Όχι στη βία, αλλά καλύτερα βία παρά με το ζόρι ησυχία.

Alexandros είπε...

@Xrysostomos
Θα τρίζουν τα κόκκαλα των ηρώων με αυτά που γράφεις...

geokalp είπε...

έγραψα ένα σχετικό άρθρο όταν διάβασα ότι εγκαινιάστηκαν στην Βρετανία οι ομιλούσες κάμερες!
Ξέρεις, αυτές που όχι μόνο βλέπουν αλλά δίνουν και οδηγίες!
Δυστυχώς, η θεωρητική τεκμηρίωση περί "ησυχης ζωής που διαταράσσεται από μια μικρή μειοψηφία" ωθεί προς τον κόσμο του Orwell...

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό ποστ σε μια εποχή που η "σκέψη" κινδυνεύει με άμβλυνση κάτω από το βάρος επιθετικών παροτρύνσεων για "περίσκεψη".

Xrysostomos είπε...

@alexandros
Ισως και να χεις δίκιο. Πάντως νομίζω πιο πολύ θα τρίζουν από αυτά που έχουν κατά καιρούς ειπωθεί από άλλους...

Niemandsrose είπε...

@pame gia treles, I will. ;)

@Μαρία, παραμύθια με κακό τέλος θα είναι αυτά.

@χαμόγελο, σ'ευχαριστώ πολύ!

@alexandros, ήθελα να εστιάσω στα τελευταία γεγονότα (συμπτώσεις) ώστε να μην αναλωθώ σε γενικολογίες και πελαγοδρομήσω. Γι'αυτό έθεσα σαν αρχή τις πυρκαγιές. Θα διαφωνήσω με την φρασεολογία που χρησιμοποιείς (κάφροι, περιθωριακοί, προβληματικοί), μια που την παραβατικότητα πχ την βλέπω ως φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας παρά σαν χαρακτηριστικό ατόμων και ομάδων. Τέλος, τα μεγάλα λαμόγια δε κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς από το ηλεκτρονικό φακέλωμα, αν με εννοείς.

@_st_, σύντροφε να είσαι σίγουρος πως θα γίνω φαν (και) αυτού του κόμικ! :)

@indictos, εντελώς όμως!

@raslowbap,συμφωνώ! Αλλά όπως έλεγα και στον alexandros μ'αρέσει πιο πολύ να πιάνω ειδικά και συγκεκριμένα παραδείγματα και να γενικεύω. (επαγωγική σκέψη το λένε αυτό;)

Niemandsrose είπε...

@oneiros, νομίζω πως η παραίτηση είναι αποτέλεσμα λίγο-πολύ πως έχει γίνει κατάχρηση των μέσων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης (πορείες, απεργίες, καταλήψεις κλπ) έτσι ώστε κούρασαν κυριολεκτικά το κοινωνικό σύνολο. Με δυο λόγια, το πολύ το κύριε ελέησον...Να τα λέμε κι αυτά. ;)

@under const-action,σ'ευχαριστώ. Έχω την εντύπωση πως η αμερικανοποίηση είναι πλήρες πακέτο, οπότε το ηλεκτρονικό φακέλωμα δεν είναι μακριά από την ιδιωτικοποίηση της υγείας, παιδείας, ασφάλισης κλπ.

@xrysostomos, συμφωνώ με αυτό "Όχι στη βία, αλλά καλύτερα βία παρά με το ζόρι ησυχία."

@geokalp, στο UK δημιουργείται ο πολιτισμός του αυτισμού και έχεις δίκιο με τις ομιλούσες κάμερες.

@padrazo, να είσαι καλά! Όμως αυτό με την περίσκεψη ομολογώ πως δε το έπιασα. :(