19/5/08

μου ξανάρχονται ένα-ένα χρόνια δοξασμένα

"Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού εστί', ως γνωστόν. Αλλά δεν ισχυρίστηκε και κανείς πως η συσσώρευση πλούτου συμπορεύεται με τη σοφία. Επομένως μπορεί άφοβα ο Βγενόπουλος να μηνύσει και τη σκιά του εάν η τελευταία τολμήσει να τον αμφισβητήσει και να εκφράσει άποψη κόντρα στα πολλά, η αλήθεια είναι, συμφέροντά του (Δέλτα, Μπαρμπα-Στάθης, Goody's, Υγεία, Λητώ, Μητέρα, Singular Logic, Superfast Ferries, Blue Fast Ferries, MIG Leisure Limited κ.α.) (1). Κανείς δε θα βρεθεί να τον κατηγορήσει ότι στερείται εκείνο που και με το χρήμα όλου το κόσμου δεν θα μπορούσε να αγοράσει.

"Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως", ως γνωστόν. Και επειδή φαίνεται πως ως λαός δεν καταλαβαίνουμε αλλιώς, όπως παρατηρούσε ανυπόκριτα ο Πατακός (2), χρειαζόμαστε να το επαναλάβουμε το μάθημα, πολίτες και πολιτικοί: "Δεν αρέσει στο κεφάλαιο η κριτική" (3) και μόνο από νόμο καταλαβαίνουμε (2)- στρατιωτικό κατά προτίμηση. Θα πρέπει να μηνυθεί το μισό κοινοβούλιο για να το εμπεδώσουμε;

Τέλος, για να βγει ο Βγενό από τον κόπο να κάνει αγωγές στους πολιτικούς, μπορούμε να κάνουμε κι από μόνοι μας αγωγή του...πολίτη.

Είναι γνωστό πως στις επιχειρηματικές του δράσεις προστίθεται και ο πολύπαθος Παναθηναϊκός. Πράγμα που θα προσθέσει ακόμα περισσότερες τυφλές μάζες στο πλευρό του σωτήρα-ιδιοκτήτη. Πράγμα που σημαίνει πως ήδη ένας όχλος παριστάνει πως βλέπει μόνο πολιτικά παιχνίδια στην ιστορία, γιατί ο ίδιος όχλος τυφλώνεται από την επιθυμία του να απαγκιστρωθεί από την ανίκανη διοίκηση ενός ραλίστα. Γιατί μπροστά στην προοπτική να βρεθεί η Πανάθα νταμπλούχος χάρη στον σωτήρα Βγενό, ποιος σκάει αν επιχειρείται να φιμωθεί ο αντίλογος, αν επιχειρείται η ποινικοποίηση της κριτικής ; Ποιος νοιάζεται αν η δημοκρατία δέχεται απανωτά φάουλ; Για ενα νταμπλ ζούμε.

Και σαν κάθε γραφικός, θα κλείσω με μια αναπόληση. Θα θυμηθώ τυχαία την ιστορική φωτογραφία οπου o Φύρερ απευθυνεί ναζιστικό χαιρετισμό στο κατάμεστο στάδιο (4). Τον όχλο που πάντα θεατής κάτι παρακολουθεί. Κι ας πούμε πως τότε παρακολουθούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο του '36.


---------------------------------------------------------------------------------------------

(1) Οι εταιρείες του Βγενόπουλου και το μποϊκοτάζ στα προϊόντα/υπηρεσίες τους.

(2) Συνέντευξη του Στυλιανού Παττακού. Ερώτηση δημοσιογράφου: "Ποιος ο λόγος για την επιβολή στρατιωτικού νόμου;" Απάντηση Σ.Π.: " Ψυχολογικός." Ερώτηση: "Δεν καταλαβαίνω. Τι εννοείτε;" Απάντηση Σ.Π.: "Πρέπει να είστε Έλληνας για να καταλαβαίνετε πώς το αντιλαμβάνονται οι Έλληνες. " Σημασία βέβαια έχουν τα συμφραζόμενα περισσότερο από τις λέξεις.

(3) Αντίθετα οι Βρετανοί κεφαλαιούχοι και οι νομικοί τους, εφαρμόζοντας ανάλογες στρατηγικές στην παγκοσμιοποιημένη χούντα του κεφαλαίου, έκριναν πως οι Ταϋλανδέζοι το πήραν το μάθημά τους με την πρώτη.

(4) Οι Ναζι Ολυμπιακοί του Βερολίνου το καλοκαίρι του 1936.

7 σχόλια:

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Με όλη την απέχθεια που τρέφω προς τον Αδόλφο, νομίζω πως η σύγκριση του με το νεόκοπο γιάπη τον αδικεί κατάφορα.
Κι αν σκέφτεται έτσι ένας κομμουνιστής (άρα "μη έλλην" κατά Παττακό) γύρευε τι θα σου σούρουν οι Πλεύρηδες κι ο Άδωνις :)

Ανώνυμος είπε...

δεν εχεις κι αδικο. εγω για ενα πρωταθλημα θα πουλουσα και τη μανα μου. ποσω μαλλον για ενα νταμπλ!!! την αγοραζει κανεις;

παντως νομιζω οτι και οι πολιτικοι με τις εκφρασεις, που δεν λεω οτι ειναι ακυρες, τους περισσοτερο λαικιζουν παρα κριτικαρουν.

xasodikis είπε...

Η ειρωνεία είναι όπλο υψηλής ακριβείας, όταν ο χειριστής του ξέρει να το χρησιμοποιεί σωστά.

Πολύ καλό κείμενο.

geokalp είπε...

εγώ πάντως είμαι με τον ραλίστα!!

Niemandsrose είπε...

@χορεύοντας με τους αμετανόητους, συμφωνώ πως τον αδικεί. Ο Αδόλφος τουλάχιστον είχε και ένα -ελεεινό- όραμα για το έθνος του. Ο άλλος τι έχει;

@nag, είτε λαϊκισμός είναι, είτε καταγγελία, είτε κριτική οι διαδοχικές μηνύσεις ένα πράγμα δείχνουν: ποιος και πώς κυβερνά αυτό τον τόπο.

@xasodikis, σας μερσώ πολύ αγαπητέ. Κι επειδή δεν πάτε πίσω σε οπλισμό, σας συγχαίρω btw.

@geokalp, έχετε κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα;

Ανώνυμος είπε...

@κυβερνα ο βγενοπουλος; πως νομιζα οτι κυβερναει ο λαμπρακης; χαχα

κανει να λεω ονοματα η θα φαμε κι εμεις καμμια μηνυση;

Niemandsrose είπε...

@nag, ναι αλλά όπως φαίνεται ο Βγενό ταιριάζει για μονάρχης. Ούτε την κυβέρνηση των κουμπάρων δε βάζει πάνω από το....στέμμα του.