1/9/08

Ληστεία όχι αστεία

Ήταν μια φορά ένας ληστής που μπήκε σε μια μεγάλη τράπεζα και φώναξε ξε-κά-θα-ρα: "Ληστεία!" Οι πελάτες τρομοκρατήθηκαν αλλά αντίσταση δεν πρόβαλλαν. Μετά πήγαν στην αστυνομία και έδωσαν καταθέσεις. Οι υπάλληλοι της τράπεζας κάπου το περίμεναν και φέρθηκαν με ψυχραιμία. Μετά πήγαν στην αστυνομία και έδωσαν καταθέσεις. Τελικά ο ληστής έκανε μια μπάζα κάποιων χιλιάδων ευρώ σε μια μέρα. Σύντομα έπεσε στη τσιμπίδα του νόμου και έφαγε 15 χρόνια φυλάκισης. Κι από φτωχός έγινε φτωχότερος.

Ήταν μια φορά ένας διευθυντής μαιευτικής κλινικής δημόσιου νοσοκομείου που έλεγε ξε-κά-θα-ρα: "Για να σε αναλάβω θέλω 1000 ευρώ. 500 προκαταβολή και τα υπόλοιπα μετά". Οι πελάτες σοκαρίστηκαν αλλά αντίρρηση δεν πρόβαλλαν. Μετά πήγαν στην τράπεζα και έκαναν ανάληψη 500 ευρώ για την προκαταβολή. Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου κάπου τα ήξεραν όλα αυτά και φέρονταν σα να μη συμβαίνει τίποτα. Μετά πήγαιναν σπίτι τους και τρώγαν γιουβαρλάκια. Τελικά ο γιατρός έκανε μια μπάζα πολλών χιλιάδων ευρώ σε διάρκεια πολλών χρόνων. Δεν έπεσε ποτέ στη τσιμπίδα του νόμου και δεν φυλακίστηκε. Κι από πλούσιος έγινε πλουσιότερος.


Σχετικά: Λαμογιές και αποκτήνωση

22 σχόλια:

mamma είπε...

Έλα καημένη, πως κάνεις έτσι; Κι εμείς γεννήσαμε... δεν είσαι η πρώτη!

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα κάνεις, ε;
Σε δημόσιο νοσοκομείο σου ζήτησαν 1000 ευρά για μια γέννα. Ειλικρινά πρώτη φορά το ακούω. Δηλαδή αν πας εκεί ετοιμόγενη τί θα κάνουν θα σε πετάξουν έξω;
Εκτός και αν θες ο γιατρός που σε παρακολουθεί όλη τη διάρκεια της εγγυμοσύνης να είναι παρών και στη γέννα. Τότε δεν μου φαίνεται παράξενο που ζητάει έξτρα λεφτά. Και να πω και την αλήθεια μου φαίνεται και λογικό. Το ίδιο συμβαίνει και στα ξένα: Είτε η γέννα γίνεται με το γιατρό που έχει εφημερία και δεν πληρώνεις μία, είτε αν θέλεις το δικό σου γιατρό τον πληρώνεις αδρά και σίγουρα περισσότερα από 100 ευρά.

NdN είπε...

Για να λέμε την αλήθεια αυτό που λέει ο xBerliner ισχύει. Ετσι δεν συμβαίνει και έξω; Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι ο διευθυντης τα παίρνει "μαύρα". Κανονικά έπρεπε να μπορεί βάση νόμου να δίνει απόδειξη... και φυσικά να δίνει!

Εκτός αν γκρινιάζεις γιατί σου ζητησε ευρώ...έπρεπε να του πεις "κύριος εγώ σε λιρες πλερώνομαι...ευρόπουλα δεν έχω"!

Καλά ξεμπερδέματα και με το καλό! :)

Niemandsrose είπε...

Τοκ-τοκ-τοκ! Δε συνέβη σε μένα το περιστατικό, γοργόνα και μάγκες, αλλά σε ένα ζευγάρι του εγγύς μου περιβάλλοντος.
...εγώ δεν πάω ξυπόλητη στ' αγκάθια. Χα!

kioy είπε...

Γιατί είχες αμφιβολία;
Πως οι δικές μας στάσεις-συνενοχές είναι που εγκαθιδρύουν αυτό τον ανήθικο κόσμο...

Το παράξενο θα ήταν να είναι ηθικός, αφού πρώτα απ' όα εμείς είμαστε οι εκφραστές και το περιεχόμενο του...

Ανώνυμος είπε...

Δε μας λες όμως, αν αυτά τα 1000 ευρώ πηγαίνουν για επιλογή γιατρού (οινομικό έγκλημα μεν, ηθικότατο δε) ή γιατί κάποιος πιάστηκε κορόϊδο (και ανήθικο και οικονομικό έγκλημα).

Niemandsrose είπε...

@mamma, σιγά μαρή! Δε σου διεκδίκησα και την αποκλειστικότητα! :))

@xBerliner, η περίπτωση είναι αυτή που εικάζεις ακριβώς: "Εκτός και αν θες ο γιατρός που σε παρακολουθεί όλη τη διάρκεια της εγγυμοσύνης να είναι παρών και στη γέννα."
Αλλά εμένα μου φαίνεται παράξενο που δε σου φαίνεται παράξενο. Πράγματι και "στα ξένα" το ίδιο νομικό καθεστώς ισχύει (δλδ σε ξεγεννάει όποιος έχει εφημερία). Όμως αφενός μεν καιρός είναι να αποφασίσουμε αν "τα ξένα" δικαιολογούνται να αντιμετωπίζονται ως τον μαγικό, απίθανο, εξελιγμένο, σουπερ-ντουπερ κόσμο στην -καθόλου - μακρινή δυτική Ευρώπη, όντες 25 χρόνια στην Ε.Ε.
Δλδ πόσο γκάου είμαστε ως λαός που εκλέγει κυβερνήσεις εκσυγχρονιστικομεταρρυθμιστικές αλλά μετά από 25 παρουσίας στην ΕΕ δεν απαιτούμε μια σύγκλιση σε επίπεδο κοινωνικής δημοκρατίας, έστω.
Γιατί, ας πούμε, θα ήταν μέγα σκάνδαλο στο UK και στη Γερμανία μια τέτοια συστηματική πρακτική ενός διευθνυταρά ενώ εδώ δε τρέχει και τίποτα και του βγάζουμε και το καπέλο του τύπου που είναι ξε-κά-θα-ρος;
(άσχετο, αλλά μια που σε πέτυχα: το μπλογκ σου γιατί το έσβησες; κρίμα ήταν. :( )

@NdN, μα εκεί είναι η διαφορά. Αν ήθελε τέτοιες εξήγες και περισσότερο παραδάκι να πήγαινε να κάνει το διευθυντή σε ιδιωτική κλινική. Στο δημόσιο παίρνει ΗΔΗ έναν όχι και τόσο ευκαταφρόνητο μισθό. Τα υπόλοιπα που ζητάει είναι ληστεία με την απειλή...μη υπηρεσίας.

@kioy, δεν είναι όμως κι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Γιατί εγώ δεν λογαριάζω τον εαυτό μου όυτε για λαμόγιο, ούτε για λουμπίνα που τα αρπάζει, ούτε για αγιογδύτη. Γιατί δεν ψήφισα ποτέ κανένα από τα δύο ξεφτιλισμένα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και που διορίζουν σε θέσεις κλειδιά τους προσκυνημένους τους. Κι ενώ, όπως είπα πιο πάνω, δε πάω ξυπόλητη στα αγκάθια (δλδ δε θα χτυπούσα την πόρτα του ΑΡΠΑΓΑ- για να θυμηθούμε και την Αμαλία), μπορώ να εξοργίζομαι με τέτοιες συμπεριφορές αλλά περισσότερο να εξοργίζομαι με την ανοχή μας. Ο "αρχιερέας της διαφθοράς" (κατά Αλαβάνο) αρεσκόταν να επαναλαμβάνει το σλογκανάκι "μηδενική ανοχή στη διαφθορά", αλλά δεν είδα να πιάνει τόπο στην αποχαυνωμένη μας κοινωνία η ίδια η πρωθυπουργική εντολή.

@xBerliner, δεν εννοώ τι εννοείς, πες μου να εννοήσω! :)

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου φαίνεται παράξενο για τον εξής απλό λόγο: Η γέννα δεν είναι μια διαδικασία προγραμματισμένη. Δηλαδή μπορεί να έρθει σήμερα, αύριο, το πρωί, το μεσημέρι, τα μεσάνυχτα ή τα ξημερώματα. Για να έχεις stand by έναν συγκεκριμένο γιατρό πρέπει φυσικά να τον πληρώσεις εξτρά. Και η πληρωμή ενός επαγγελματία είναι συνήθως ανάλογη της εμπειρίας του, της φήμης του, της θέσης του κτλ. κτλ. Λογικό λοιπόν ένας διευθυντής κλινικής να ζητάει περισσότερα. Από την άλλη θα μου πεις γιατί το ασφαλιστικό ταμείο να μην πληρώσει τα έξτρα αυτά λεφτά. Και εγώ λέω γιατί πρέπει να τα πληρώσει. Το ασφαλιστικό ταμείο είναι υποχρεωμένο να σου προσφέρει την απαραίτητη κατά περίπτωση υγειονομική περίθαλψη. Και στην περίπτωση της γέννας σε δημόσια νοσοκομεία (όπως ισχύει σήμερα) η συνθήκη ικανοποιείται. Τα παραπάνω είναι πολυτέλεια. Το μεμπτό εδώ είναι το μαύρο του χρήματος και όχι το ηθικό του χρήματος. Παρόλαυτά εγώ θα είχα μια άλλη μομφή και αυτή έχει να κάνει με το ότι σε δημόσια νοσοκομεία δεν χορηγαίται αναισθησία ακόμα και σε περιπτώσεις τεχνιτών πόνων (πράγμα που θεωρώ απαράδεκτο και απάνθρωπο) γιατί ναι μεν η αναισθησία δεν προσφέρει τίποτα σε ασφάλεια, αλλά σε περίπτωση τεχνιτών πόνων είναι απαραίτητη.

Ανώνυμος είπε...

εγω δεν θα ειχα προβλημα να μου πουν οι καθηγητες μου ξε-κα-θα-ρα οτι θελουν 1500 ευρω για να περασω 4 μαθηματα που εχω για το πτυχιο, κι ας μην πεσουν στην τσιμπιδα του νομου. απλα μετα την αναλυτικη βαθμολογια και αφου θα τα ειχα περασει το βιντεακι που θα τους εγραφα θα επεφτε στην τσιμπιδα του μακη

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον τα κριτήρια για το ποιος είναι παράνομος δεν είναι και τόσο σταθερά!
Ιδιαίτερα, όταν αυτός που παρανομεί ήδη είναι πλούσιος και προσπαθεί να γίνει ακόμη πλουσιότερος...

Ανώνυμος είπε...

Mια Εκκλησία μια μέρα πυρπόλησε τον Υμηττό. Η πυροσβεστική άργησε, τα δέντρα κάηκαν. Η Εκκλησία είχε αναρτήσει πριν από την φωτιά ταμπέλες: "ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ". Οι πολίτες δεν αντιδράσανε. Κάπου την είχανε ξαναδει αυτήν την εικόνα. Η Εκκλησία έκανε μπάζα μερικές χιλιάδες στρέματα ακόμα για τον τάφο της.

kioy είπε...

Θα συμφωνήσαω μαζί σου αγαπη΄τη μου... Και θα σου δηλώσω την τιμή μου για όλα όσα λες πως είσαι, ή μάλλον για αυτά που δεν είσαι...

Νομίζω πως τέτοιους άνθρωπους έχει ανάγκη η κοινωνία... Αλλά πάντα μιλώντας για κοινωνία κρίνουμε το σύνολο... Μακάρι να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν και θυσιάζονται εξ' αιτίας αυτής της διαφθορας(θελώ να λογίζομαι και εγώ ως ένας τέτοιος). Και εννοώ υποφέρουν θυσιάζοντυαι όχι με το να ακούν την χιλιάρα ταρίφα αλλά και να μην ενδίδουν σε αυτή διογκόνοντας την ταλαιπωρία τους. Και τότε σιγά σιγά κάτι θα αρχίσει να αλλάζει.

Βάλε όμως δυστυχώς πως έχουμε φτάσει σε άλλο άκρο. Π.χ, ξέρω παράδειγμα που ηθικός ιατρός δε φακελονόταν. Και ο άλλος έλεγε δεν πάω σε αυτόν, γιατί για να μη ζητάει κάτι παέι να πει πως δε κάνει καλή δουλειά! Φαντάσου αίσχος...Ελπίζω η εσωτερική επιβράβευση να είναι τέτοια που να σου επιτρέπει να αντέχεις αυτή τη βαναυσότητα... Δυστυχώς μόνο λίγοι και ηθικοί είναι αυτοί που την υπομένουν(δεν εννοώ σκύψιμο, αλλά μια στάση πυ θα θεμελιώσει εξελικτήρια βάση), αυτοί που ενδίδουν απλά τη συντηρούν!

wert01gf είπε...

Μία ερώτηση έχω να θέσω και όποιος ξέρει ας απαντήσει: Ο ψαράς, του προηγούμενου post, τι έχει να πει για όλα αυτά;

Niemandsrose είπε...

@xBerliner, γιατί όμως αντί να ζητάει φακελάρα δεν εξηγεί στα ζευγάρια που προσφεύγουν σε αυτόν (έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης και αυτά στην αναπαραγωγή της όλης ιστορίας) ως δ/ντής και άρα υπεύθυνος της τήρησης των κανόνων λειτουργίας της κλινικής ότι αυτό που ζητούν δε γίνεται και ας συμβιβαστούν με ό,τι υπάρχει, δλδ σε παρακολουθεί και σε ξεγεννάει όποιος γιατρός έχει βάρδια; Γιατί είναι λογικό ο ίδιος ο δ/ντής να εκμεταλλεύεται την ανασφάλεια της εγκύου και να παρέχει παράνομες υπηρεσίες;
(Για την αναισθησία που λες καλά κάνουν και δεν χορηγούν επισκληρίδιο. Δίνουν όμως πεθιδίνη ενδοφλέβια που είναι πιο ήπιο αναλγητικό και δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες καλής συνεργασίας της εγκύου με την μαία κατά τον τοκετό. Ιδιαίτερα στο στάδιο της εξώθησης).

@nag, θα βάλω μπουλντόγκ να ορμάνε σε όσους λένε κακές λέξεις εδώ μέσα (ακούς εκεί...Μάκης!)

@Αύριο είναι μία καινούρια μέρα!, δυστυχώς είναι σταθερά τα κριτήρια.. :( Όλη μας την οργή ως ηθικίζουσα κοινωνία είμαστε έτοιμοι να την εκτονώσουμε στο κλεφτρόνι ενώ όλη μας την ανοχή είμαστε έτοιμοι να τη διαθέσουμε στο κάθε κοινωνικά ανελιγμένο λαμόγιο...

@island, speechless.

@kioy, να ξεκαθαρίσω πως δεν το παίζω ηθικό στοιχείο. Απλώς νιώθω πως για πράγματα που δεν έφταιξα -άμεσα τουλάχιστον- πληρώνω και εγώ όπως και αμέτρητοι άλλοι. Anyway, αυτό που λες με το άλλο άκρο είναι πολύ ενδιαφέρον και σηκώνει ποστάκι μη σου πω! :) Να κλέψω; Μπορώ;

@wert01gf, εγώ πάντως δεν μπορώ να απαντήσω μια που δεν αποτελεί πνευματική μου ιδιοκτησία. Κόπυ πέστο είναι. Εσύ τι λες πως θα'λεγε;

νατασσΆκι είπε...

ωωωωωωχχχχ!!!!

(το τι θα βλέπει και τι θα ακούει αυτό το έρμο το φασολάκι, ούτε να το φανταστώ δεν θέλω!!!)


Άντε βρε, καλό κουράγιο!!!
:)

Spy είπε...

Κι έλεγα πως είμαι εγώ γκρινιάρης...

wert01gf είπε...

Δεν νομίζω ότι θα τον ενδιέφερε το θέμα αλλά θα ήθελα να τον κάνω να ασχοληθεί. Έχεις καμία ιδέα πώς;

Maria Mikro Analogo είπε...

Αν τη βγάλεις καθαρή με 1000 ευρώπουλα, μη μιλάς καθόλου! Έχω ακούσει κι άλλα, περισσότερο εξωφρενικά. Όπως και να το κάνεις όμως, είναι ληστεία ρε γμτ. Πριν από χρόνια ένας γνωστός μου είχε πάει με τη γυναίκα του (που ήταν σε ενδιαφέρουσα) στο Λουξεμβούργο για δουλειά. Ε, κάποια στιγμή μοιραία ήρθε η ώρα να γεννήσει η κοπέλα. Και μόλις μου είπε τι ποσό του ζήτησαν για να την ξεγεννήσουνε, κόντεψα να πάθω εγώ το εγκεφαλικό: ούτε πολύ, ούτε λίγο, 200 ευρουλάκια, ΟΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ. Είπες τίπτοα;

Φιλάκια!

Υ.Γ. Έχω έναν κουμπαρά-γουρούνι. Να τον σπάσω να συνδράμω; Ε;

Vrakas Kostas είπε...

Εσυ να προσεχεις τους ..εκμαιευτες!
Καλο φθινοπωρο ροδουλα!

Niemandsrose είπε...

@νατασσάκι, όταν γεννηθεί και τα δει ιδίοις ομμασι κυριολεκτικά να δούμε τι θα λέει και κείνη. ;)

@Spy, ψηλά τα χέρια και η...διάθεση μ η μας πουν και γκρινιάρηδες.

@wert01gf, ασ' τον ψαρά στα ψάρια του! :)

@Μαρία, στη δε Αγγλια φευγοντας απο το μαιευτηριο οχι μονο δεν εχεις πληρωσει τιποτα αλλα μπορει να τα πληρωθεις εξτρα και τα μεταφορικα σου εξοδα (οταν αυτα δεν περιλαμβανουν ταξι- μη τρελαθουμε κιολας). Σε παραπεμπω στο Sicko του Χοντρο-Μιχαλη. ;)

@vrakas kostas, αυτούς δε τους φοβάμαι με τίποτα! Χα!

Ανώνυμος είπε...

Looks like it pays to have πτυχίο, after all.

lol

Ανώνυμος είπε...

@wert01gf
Τι να πει ρε Νίκο, ο υιός του ψαρά έκανε το μεταπτυχιακό του στα οικονομικά και επί Σημίτη διορίστηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης.