28/9/08

Μητρική ανταπόκριση (η συνέχεια)

Κατά τις 3 το μεσημέρι σηκώνομαι να πάω τουαλέτα. Οπότε σπάσαν τα νερά, κατά το κοινώς λεγόμενο ή έγινε αυτόματη ρήξη των υμένων του αμνιακού σάκου, για να μη μας πουν και ανίδεους. H φάση με τα νερά είναι μια τελευταία φάρσα της Μητέρας Φύσης πριν γίνεις μητέρα. Γιατί είναι πράγματι γελοίο να βλέπεις μια λίμνη κάτω από τα πόδια σου και να μη ξέρεις από πού σού' ρθε. Η μήτηρ μου φρόντισε να ειδοποιήσει τις μαίες σχετικά. Με έβαλαν στο εξεταστήριο, κάλεσαν το γιατρό που με παρακολουθεί και αρχίσαμε πάλι: κολπική εξέταση (επώδυνη), καρδιοτοκογράφημα (ανώδυνο). Ο γιατρός ζήτησε από τη μαμά μου να καθίσει να μου κάνει παρέα για ένα 20λεπτο ώσπου να δώσει αποτελέσματα ο καρδιοτοκογράφος. Και τότε άρχισαν οι πόνοι. Κάθε 5' ένιωθα κάτι βαρύ να συστρέφεται στο υπογάστριό μου για περίπου 30''. Με την ευκαιρία προκηρύσσω διαγωνισμό για την ακριβέστερη και γλαφυρότερη περιγραφή των ωδίνων του φυσιολογικού τοκετού: όποια καταφέρει να το περιγράψει σωστά θα κάτσω να με αφήσει έγκυο εκ νέου! Εγώ καταθέτω τα όπλα. Οι πόνοι της γέννας είναι απερίγραπτοι.

Έχω κάνει μια μικρή διαστολή και με μεταφέρουν στο μαιευτήριο. Μια ομορφούλα νοσηλεύτρια με βοηθάει να γδυθώ, ξυρίζει την θύρα του εμβρύου μου, μου κάνει κλύσμα και μου ζητάει να κάνω ένα ντουζάκι. Οι πόνοι συνεχίζονται με μειωμένη όμως την περίοδο χαλάρωσης. Τώρα έχω πόνο κάθε 3'. Μετά το ντους είμαι έτοιμη για την αίθουσα του τοκετού. Ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με λογής λογής μηχανήματα και καταπληκτική θέα στην πόλη, την πόλη που γεννήθηκα, που μιλάει, γελάει, ανάβει τα φώτα της, κινείται, κλαίει, ηρεμεί κι εγώ γεννάω. Αναπνέω σα τρενάκι, τσαφ-τσουφ, όσο κρατάει ο πόνος. Μαίες πάνε και έρχονται, με καλωδιώνουν, μου δίνουν συμβουλές, μου απαγορεύουν να πιω νερό. Και τι δε θα' δινα για μια γουλιά νερό. Ζητάω τον άνδρα μου. Αρνούνται. Μα έχει μαζί του το Evian, φέρτε τον μέσα. Τι είναι αυτό; Ιαματικό νερό, έλα φέρτε τον. Σε λίγο έρχεται η αγάπη μου φορώντας το πράσινο αραχνοΰφαντο πουκάμισο που φοράω κι εγώ. Μέσα στον πόνο μου μπόρεσα να διαπιστώσω πόσο ταιριάζει με τα πράσινα μάτια του. Με ψεκάζει με το Evian, μου κρατάει το χέρι και χρονομετράει. Ο πόνος έχει ενταθεί πολύ. Εκείνα τα ατελείωτα 30''... Κλείνω τα μάτια και όπως αναπνέω, τσαφ-τσουφ, φαντάζομαι πως πρέπει να φτάσω κολυμπώντας στο νησάκι απέναντι. Λίγο ακόμα, λίγο ακόμα. Έχεις 10'' ακόμα, τον ακούω να μου λέει.Έφτασα! Πάλι 3' ηπιότερου πόνου και ξανά. Ώσπου φτάσαμε στο 45'' πόνος, 45''χαλάρωση. Ή κάπως έτσι.
Κατά τις 7 το απόγευμα νιώθω πως θα τα κάνω πάνω μου. Μια καλή γυναίκα μου λέει "κάν'τα!" "μα..." "εμείς θα τα μαζέψουμε!" Ντρέπομαι πολύ. Διώχνουν το σύντροφό μου. Έχουμε μπει στο στάδιο εξώθησης. Έχω χάσει την ψυχραιμία μου. Φωνάζω, εκλιπαρώ για βοήθεια, λέω ασυναρτησίες, γελάνε όλοι με κάτι που είπα, έρχονται κι άλλες μαίες, τσιμπάω το χέρι μιας από αυτές επειδή πίεζε πολύ τον κόλπο μου και με πόναγε, τσακωνόμαστε ελαφρώς, ο γιατρός μου μπαινοβγαίνει, έρχονται τρεις ακόμα συνάδελφοί του, έχω στο πλευρό μου 4 γιατρούς, 2 μαίες και 1 νοσηλεύτρια. Το όλον επτά.

Σκίστηκα στα δυο. Χωρίς επισκληρίδιο, χωρίς να στερήσω τον εαυτό μου από τη μόνη γενναία πράξη της ζωής μου: να φέρω στον κόσμο το παιδί μου όσο γίνεται πιο φυσιολογικά. Αλίμονο, δεν ανήκω στη γενιά των γυναικών που πολύ θα τό 'θελαν να γεννούν με λέιζερ, μη στραπατσαριστεί το μέικ απ και ξεφύγει καμιά τρίχα ρέμπελη από τη λακ.
Στις 20.45 είχα γεννήσει την κόρη μου.

Τη στιγμή που γύρισα και την κοίταξα, γυμνή, τυλιγμένη σε μια βλέννα, μεγαλούτσικη, να κλαίει γοερά ξέχασα ό,τι είχα περάσει, και πέρασα μια για πάντα στην Μητρότητα.

Αφού την σκούπισε η καλή μαία, την τύλιξε σε κάτι πανιά και μου την έδωσε να τη δω. "Τι άσχημο που είναι!" είπα γελώντας, ευτυχισμένη μέχρι σκασμού. Γελάνε πάλι. Οι γιατροί με ράβουν. "Πώς πάει το κέντημα; Τελειώνουμε;" τους ρωτώ. Γελούν. "Τι ώρα γέννησα, κορίτσια;" "8.15" μου απαντούν. "Α, ΟΚ. Για να βρούμε τον ωροσκόπο της μικρής". "Τι ζώδιο είσαι εσύ;" "Δίδυμος", "Εγώ Υδροχόος. Ο άντρας σου;" μου απαντά η όμορφη νοσηλεύτρια. Κουβέντα κομμωτηρίου, ενώ οι δυο άντρες μαιευτήρες κεντούν σαν παρθένες σε ποίημα του Κώστα Κρυστάλλη. Η μικρή μου την ίδια ώρα επιδεικνύεται στο σόι της και η καλή μαία τσεπώνει επάξια το μπαξίσι της. Μου την ξαναφέρνουν. Το κεφάλι της είναι ταλαιπωρημένο, τα ματάκια της πρησμένα. Το παιδί μου μοιάζει με alien. Είναι υπέροχη! Στέλνω sms σε μερικούς φίλους: "Απόψε έγινα μαμά :) " Κάποιοι μου τηλεφωνούν. Όταν τους λέω πως ακόμα είμαι μες στο "χειρουργείο" πανικοβάλλονται, με επαινούν. Σοκάρονται.

Σύντομα με παραλαμβάνει μια τραυματιοφορέας και με πηγαίνει σε ένα κρεβάτι, το ράντζο μου, για να με οδηγήσει στην κλινική. Έξω είναι συγκεντρωμένα αγαπημένα μου πρόσωπα. Τους χαιρετώ σαν -κλινήρης μεν - ηγέτης -δε- από το βάθρο του. Νιώθω σαν ηρωίδα.
Το ίδιο βράδυ θηλάζω την κόρη μου. Ή μάλλον προσπαθούμε να συνεργαστούμε. Το ίδιο βράδυ έχω γίνει μαμά. Και δεν ξέρω αν έχω υπάρξει ποτέ κάτι άλλο, κι αν ποτέ κάτι άλλο θα μπορέσω να γίνω. Είμαι μαμά...


38 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

wow.. den exw logia. me sygkinises.. gerh na einai pantote h mikrh sou:))

νατασσΆκι είπε...

είσαι μαμά -κι αυτό δεν αλλάζει πια!
:))))

Δεν θα ξαναγράψω ό,τι σου έχω ευχηθεί, δεν αντέχω.. αλλά μόνο τούτο: να σας προσέχεις
και να μου τη φιλάς, πολύ :)

(κι εδώ είμαστε, πάντα)

**δεν μπορώ να σου γραψω για τους πονους -το δικό μου παιδί αποφάσισε να έρθει από την αρχή της ζωής του με τα πόδια κάτω, άρα δεν... αλλά από τη στιγμή που τον είδα και μετά, σε νιώθω απόλυτα ;))))


Φιλιά πολλά, και στις 2 σας
(και τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς στον μπαμπά -2 Γυναίκες, ποιος τη χάρη του!!! )
;)

mamma είπε...

Μπράβο γενναίο ρόδο.
Να χαίρεσαι την κόρη σου! Πολλά φιλιά στο μουτράκι της :))))

aa-duck είπε...

Να σας ζήσει το μικρούλι, γλυκό μου δυνατό κορίτσι. :'))))))))

Jimmy Rose είπε...

να την χαίρεσαι. Εύχομαι να είναι πάντα καλότυχη και υγιής και να την καμαρώσεις όπως επιθυμείς.
Φιλιά.

VAD είπε...

Nα χαίρεστε την όμορφή σας!
Μόνο 33 φορές; χίλιες 33 τόχω κάνει!Κι αν δε φτάσεις στο ρεκόρ μου(25 δευτερόλεπτα),δεν κάνεις τίποτα!
Αφιέρωμα στον ευτυχή πατέρα:-Στα σπίτια των ωραίων ανδρών ένας κατουράει όρθιος!Κάτι ξέρω!
Συμμετέχω από μακριά στη μεγάλη χαρά σας!

Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ είπε...

Να μας ζήσει η νέα τριανταφυλίτσα.
Ευχές και στους γονείς, βέβαια.

Aris Grandman είπε...

Ρόδο γλυκό να την χαίρεσαι!
Υ.Γ. Σου έστειλα μήνυμα στο κινητό.
Φιλί.

athanasia είπε...

Nα ζήσει! :)

ritsmas είπε...

νασαι καλα και ευτυχισμένη με τη μικρή σου αγκαλια. Καλη δυναμη σου ευχομαι.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ!!! Συγχαρητήρια ΜΑΜΑ!

NdN είπε...

Να σας ζήσει. Να είναι γερή και καλότυχη και να είστε και εσείς γεροί για να την δείτε να μεγαλώνει.

Καλό σου βράδυ αγαπητή Niemandrose!

Spy είπε...

Αν σας γράψω πως ήταν η πιο rock περιγραφή τοκετού που έχω διαβάσει θα παρεξηγηθείτε;
Ελπίζω όχι.

Spy (συγκινημένος διπλά*)




*Προχθές έμαθα πως θα γίνω για πρώτη φορά πατέρας...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι να ευχηθώ.
Πραγματικά.

Κοίτα να είσαι καλά.
Και να το ζήσεις με όλο σου το είναι.
Αυτό μόνο.

=D
noa.

Καπετάνισσα είπε...

Να την προικίσουν οι μοίρες μ' όλη την ευτυχία του κόσμου!
Όμορφη και δυνατή να΄ναι, η θυγατέρα σας, με ζωή γεμάτη χαρές!

Και σε σένα μανούλα όμορφη, που μ' έκανες να συγκινηθώ πολύ, ευχές για πολλές όμορφες στιγμές, μες στην τόση ευτυχία που σας μεθά!

wert01gf είπε...

Ανατρίχιασα ολόκληρος.
Είναι καταπληκτικό αυτό που διάβασα, αυτό που περιέγραψες, αυτό που μας επέτρεψες να αισθανθούμε.
Καλή τύχη και υγεία σας εύχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Πωωωω... μου θύμισες τα δικά μας με την περιγραφή σου! Να σας ζήσει και να είστε όλοι γεροί!

xasodikis είπε...

ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙΕΙΕΙΕΙ!

Maria Mikro Analogo είπε...

Δεν έχω λόγια... έχω συγκινηθεί αφάνταστα! Να σας ζήσει και να την καμαρώνετε να μεγάλώνει και να γίνεται ένας σωστός και ευτυχισμένος άνθρωπος! Σωστή και ευτυχισμένη για την πάρτη της, και για κανέναν άλλον!
Όσο για την όλη διαδικασία, να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα σε ταλαιπωρήσει τόσο πολύ. Όπως και να 'χει όμως, χαλάλι της!!!
Φιλάκια πολλά τώρα πια και στους 3 σας, και κυρίως στο φασόλι που επιτέλους έγινε ανθρωπάκι :D

Δήμητρα είπε...

Με καταφερες...έκλαψα...
Να σου ζήσει...Καλώς ήλθες στο κλαμπ....

gatti είπε...

Να σου ζήσει! Να τη χαίρεσαι και εύχομαι να πάρει το σπινθηροβόλο πνεύμα σου!

Vrakas Kostas είπε...

Καθε ευτυχια σας ευχομαι.
Να σας ζησει η Ερνεστα!
Φιλος σας.

sergios είπε...

Ναι, λες και δεν μας έφταναν άλλα 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη!

Τέλος πάντων σου εύχομαι να σου ζήσει, να έχει υγεία και να αποκτήσει το χιούμορ, το κουράγιο και το ταλέντο της μαμάς της!

Κάθε ευτυχία στον γαλαξία μητρότητα να τη ζήσετε μαζί.

Nomad είπε...

Οχι καλό μου ατίθασσο ροκ σκατόπαιδο, ποτέ δεν θα είσαι κι ούτε ήσουν τπτ άλλο. Τώρα πια καταλαβαίνεις. Την αγάπη μου και τις πουτάνες τις εύκολες ευχές, κλπ. Με συγκίνησες.

:)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Εδώ είμαστε....στο στοιχείο μου.....

Πρωτίστως, ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΑΣ!!!!

Οι πόνοι του τοκετού τώρα...
Τούτο θα σου πω μόνο αι η νοούσα νοείτω...
Στο πέμπτο μου παιδί, παρακαλούσα να μη γεννήσω ακόμη για να τους απολαύσω....
Βαράς ή γελάς τώρα όσο θέλεις... και στο επόμενο αν γινόταν...ευχαρίστως, θα πήγαινα εγώ να γεννήσω για σένα
:-)

Φιλί στο τρυφερό της λαιμουδάκι...έτσι γα τη μωρουδίλα που τρελαίνομαι...

Φιλί και σε σένα και Γλαρένιες αγκαλιές

kostas_patra είπε...

κάθε καλό, με υγειά.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΦ (Φελός από σαμπάνια) και ΠΟΥΦ (φύσημα από πούρο).Απλά διάβασα το πως σε γνώρισα εδώ μέσα, πως βρέθηκα εδώ μέσα και που είσαι και είμαι σήμερα.Και συγκινηθήκα εως "τρόμαξα"..!Ματάκια μου , να σας ζήσει η κορούλα.Να είστε και σεις κυρίως, καλά και να την καμαρώνετε κάθε μέρα.Άντε να δω εγώ πότε θα το πάρω απόφαση πια....!

Niemandsrose είπε...

@magica, τώρα μου θύμισες μια στιχομυθία που είχα με τον πατέρα της μικρής:
Niemands: Θα πάνε όλα καλά με το μωράκι μας;
Φαδερ: Όλα καλά θα πάνε.
Ν:Δε θα έχει κανένα πρόβλημα;
Φ: Όχι δε θα έχει.
Ν: ... Ναι, αλλά όλο και κάποιο προβληματάκι θα έχει,δε μπορεί.
Φ: Εμάς για γονείς της. Αυτό το πρόβλημα θα έχει σίγουρα.

@mparmpounaki, κατάφερα τέτοιο πράγμα; Κομπάζω τώρα! :)

@νατασσάκι, υπήρξα τόσο γελοία ώστε να με τρομάζει ακριβώς αυτό : "είσαι μαμά -κι αυτό δεν αλλάζει πια!" Κουτό παιδί, φοβίες γεμάτο. ;)

@mamma,τα εύσημα παρακαλώ! :)

@aa-duck , πώς τα κατάφερα και παρουσίασα τον τοκετό μου σαν εξτρήμ σπόρ, ε; :))

@Jimmy Rose, κυρίως όπως επιθυμεί αυτή, ε; ;)

@VaD, "Στα σπίτια των ωραίων ανδρών ένας κατουράει όρθιος!" χαχαχα!

@Χορεύοντας με τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ, τριανταφυλλίτσα με αγκάθια ελπίζω. ;)

@Grandman,μήνυμα ελήφθη.Όβερ! ;)

@Spy, φσσσσςςςς!!!!! Και γαμώ τα κομπλιμέντα μου έκανες! :))))


@wert01gf, εγώ τα κατάφερα όλα αυτά;! :)) Μη μου λέτε τέτοια, θα ξαναγεννήσω!!

@spdd, περασμένα ναι,ξεχασμένα ναι-βερ!;)

@Μαρία, για άλλη μια φορά απέτυχα παταγωδώς σαν πόστερ! Δε με ταλαιπώρησε καθόλου. Το αντίθετο κιόλας.Κι αύριο να μου πουν να πάω να γεννήσω, θα πάω!( Βρε λες να 'μαι μαζόχα?)

@Δήμητρα, να κάτι τέτοια μου λέτε και παίρνουν τα μυαλά μου αέρα. :))

@gatti, και να γίνει γαυράκι ξέχασες να μου ευχηθείς! μπουαχαχά! :))

@sergios, "Ναι, λες και δεν μας έφταναν άλλα 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη!" Χαχαχα! Τις ίδιες μλκς έλεγα κι εγώ πριν γεννήσω. Τώρα τουμπεκί ψιλοκομμέ και έχω βγάλει και φιρμάνι: μέχρι 1 παιδί δικαιούται το κάθε όρθιο δίποδο. (Οικολογική χούντα...)

@Nomad , τώρα καταλαβαίνω επιτέλους,γλυκέ μου...

@φύρδην-μίγδην, σε καταλαβαίνω από-λυ-τα!!! Πάμε για πρωταθλητισμό; :)))

@subir, να το πάρεις απόφαση! Να το πάρεις! Μη πάρεις όμως φόρα: μέχρι ένα παιδί σου επιτρέπει η διμελής επιτροπή των sergio&niemandsrose. ;)

Niemandsrose είπε...

@athanasia, ΕΥ

@ritsmas,ΧΑ

@LINGUA FRANCA ,ΡΙ

@NdN, ΣΤΟΥ

@noa, ΜΕ

@Καπετάνισσα , ΠΑ

@xasodikis , ΡΑ

@vrakas kostas, ΠΟ

@kostas_patra,ΛΥ

Ανώνυμος είπε...

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΝΑ ΣΟΥ ΖΉΣΕΙ!!!!! ΤΈΛΕΙΑ!!!! ΤΈΛΕΙΑ!!!! :-D
όποτε μπορείς κάποια στιγμή να τα ξαναπούμε :-p

και επειδή είμαι σίγουρος ότι κάποια μέρα θα το διαβάσει και αυτή αυτό το ποστ.... (και σχόλια) το μόνο που πιστεύω ότι έχει αξία να ευχηθώ.... είναι να αξιοποιήσεις όπως θέλεις εσύ κάθε στιγμή της ζωής σου!
σου εύχομαι ολόψυχα... καλό ταξίδι... και καλή συνέχεια... και ας μην σε ξέρω...
(ακόμα)

haridimos είπε...

ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ & ΝΑ ΤΗ ΧΑΙΡΕΣΤΕ !!

(welcome to the girls parents club :-)

Η εμπειρία του τοκετού είναι ανεπανάληπτη ακόμα και για μας τους πατεράδες :-)

Stefanos είπε...

Ε τι να ευχηθούμε τώρα... τα καλύτερα για τη μικρή!! ..

darkwhisper είπε...

τα διαβασα και τα δυο με τη μια και καταγουσταρα. νομιζα οτι μονο εγω κανω τετοιες καφριλες στο χειρουργειο. ευγε αξιο τεκνο με το καινουριο σου τεκνο! να σου ζησει και να σε παιδεψει πολυ για να ξεπληρωσεις τις χαρες που θα σου δωσει. και ενα χαδι (πατ πατ) στο κεφαλακι σου για ολο αυτο που περασες!

darkwhisper είπε...

και καλή τύχη στον spy φυσικά! ;ο)

stassa είπε...

Γειά σου βρε. Να ζήσετε, κι εσύ κι αυτή! Ε, κι εκείνος :)

geokalp είπε...

ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!

Niemandsrose είπε...

@xamogelo,πολύ συγκινητική η ευχή σου... Σε ευχαριστώ πολύ και εκ μέρους της. ;)

@haridimos, να είσαι καλά!Τόσες κόρες πώς θα τις κουλαντρίσουμε; Μου λες; :)

@Prophet Estarian , σε μερσώ πολύ!

@darkwhisper, χειρουργείο χωρίς καφρίλα δε λέει. ;) Ευχαριστώ για τις ευχές!!

@stassa , κι εκείνος, καλή μου, κι εκείνος... :)

@geokalp, εγώ σε ευχαριστώ! ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΝΕ!!! και περιμένουμε πατρική ανταπόκριση, ε; :))

Ανώνυμος είπε...

Η αδρεναλίνη μου ανεβαίνει στα ύψη..ο χρόνος σταματάει καθώς πιάνω στα χέρια μου το θαύμα της ζωής στο οποίο η κάθε γυναίκα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης. Τα φυσιολογικά παιδιά γεννιούνται κανονικά, από τρύπα και φυσικά. Με σεβασμό προς όλες της μητέρες που βιώσαν τον φυσιολογικό τοκετό και βγήκαν δυνατές. Ασκούμενη μαία Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης