5/9/11

η μυρωδιά της απουσίας

Κυρίες και κύριοι,

είμαι η κυρία Λαμπροπούλου που είχα βγει στο Alter. Έχω το παιδάκι μου άρρωστο [...] Τρεις αναπτήρες, ένα ευρώ [...].

Η σχολική σεζόν ξεκινάει. Χωρίς βιβλία. Φωτοαντίγραφα σε φωτοτυπάδικα πλήρη ακτινοβολίας. Υπάλληλοι ημιαπασχολούμενοι συμβασιούχοι χωρίς επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Ανοίγουν καπάκια, ανοίγουν βιβλία, όπως οι πουτάνες ανοίγουν τα πόδια τους, μπρος- πίσω σκαννάρει το τζάμι της μηχανής, βγαίνουν οι Α4, όπως βγαίνει και πετιέται η χρησιμοποιημένη καπότα του πληρωμένου έρωτα. Οι φωτοτυπίες είναι μια ξεφτίλα που θα έπρεπε η ευτέλειά της να περιορίζεται σε ευτελή έγγραφα: δικόγραφα, τοπογραφικά, αστυνομικές ταυτότητες και φορολογικές δηλώσεις.

Τα βιβλία, κωθώνια των επιτροπών, έμμισθοι αυλοκόλακες, αγράμματοι συμβουλάτορες, επικίνδυνοι σφουγγοκωλάριοι, δε μπορούν να αντικατασταθούν με πατσαβουρόχαρτα.

Δεν υπάρχει διάβασμα από τις φωτοτυπίες. Όλα τα μαθήματα που μίσησα ήταν συρραμένες λευκές κόλλες φωτοτυπάδικου. Ό,τι θυμάμαι από το σχολείο ήταν η μυρωδιά του βιβλίου. Η λαχτάρα αλλά περισσότερο η αγωνία να τα βγάλεις πέρα μ' αυτό το τυπωμένο, εικονογραφημένο, τερατάκι με την κουκουβάγια.

Που άμα ήσουν από καμιά γειτονιά της επαρχίας και ο πατέρας σου ήταν λίγο αγρότης, λίγο εργάτης, και δεν ήταν ο πρώτος του χορού σε "μορφωτικό κεφάλαιο", που έλεγε ο γιος του ταχυδρόμου στην Αρμενία, ο Μπουρντιέ, μπορεί τα ίδια βιβλία να τα πετούσες στις φωτιές του Άη Γιάννη του Κλήδονα τέλος Ιούνη. Και να τα πήδαγες φλεγόμενα με ιαχές ζουλού, ξορκίζοντας μέσα από τη καύση τους το δαίμονα του θεσμού που κατάλαβες νωρίς, πως αργά ή γρήγορα θα σε λιώσει σα σκουληκάκι μεταφέροντας στο πέρασμά του το παιδί του ρετιρέ των δημοσίων υπαλλήλων, του άχρηστου κι ανάλγητου μέλους κάποιας επιτροπής, που στην αναμπουμπούλα χαίρεται σα λύκος, και τώρα προφασιζόμενος την κρίση αποφασίζει να σου στερήσει ακόμα και το σχολικό εγχειρίδιο.

Ώστε θα' ναι όλα ασπρόμαυρα. Στο μελάνι του φωτοτυπάδικου τα χρώματα κοστίζουν. Ώστε θα' ναι όλα ευτελή. Στη ξεφτιλισμένη χώρα όλα κοστίζουν για σένα που βύζαινες τη δωρεάν εκπαίδευση, τη δωρέαν περίθαλψη λες και το μητρικό γάλα δε θα'χε τέλος. Κι ούτε που ήταν δωρεάν. Την έχει πληρωμένη ο πατέρας σου ο ψηφοφόρος τους, ο φορολογούμενος, ο κάποτε φαντάρος, ο προσωρινά αγανακτισμένος, ο παντοτινά μαλάκας.

Κι εγώ που είμαι στο 6%, των παιδιών που μια μικρή κλωτσιά τους έριξε το apparatus, γιατί δε γινόταν αλλιώς, δε γινόταν να προχωράς χωρίς προέλευση, χωρίς ταξική συνείδηση, αλλά μετά συνέχισαν και συνεχίζουν, και μ' έλεγε η μάνα μου βιβλιοφάγο, και στις πανελλήνιες που έπεσε θέμα το βιβλίο έγραψα 18.25, και τ' αγάπησα για κάποιο λόγο τα βιβλία, και είναι η μόνη μου περιουσία, θα σου αγοράσω 3 αναπτήρες, 1 εύρω για να κάψεις μαζί με τις φωτοτυπίες κάθε αυταπάτη, πως αυτό το σχολείο, αυτού του κράτους, έχει μια θέση για σένα στο όχημα της κοινωνικής κινητικότητας, έχει μια στάλα παιδεία να σου προσφέρει. Άκου καλά. Τα εκπαιδευτήρια και τα κολλέγια ξεκίνησαν εγγραφές.

Στο απουσιολόγιο, αυτή την έντυπη ντροπή ενός σχολείου που επιβραβεύει τους άριστους χρήζοντάς τους παιδονόμους ομηλίκων, να σημειώσετε το κράτος. Δε το βρήκε η κυρία Λαμπροπούλου στη μυρωδιά του αντισηπτικού των νοσοκομείων και βγαίνει στα κανάλια και στη ζητιανιά. Δε το βρήκες κι εσύ στη μυρωδιά του βιβλίου και θα βγεις στα φωτοτυπάδικα. Θα το βρούμε στην μόνη μυρωδιά που θα το συμβολίζει: στα ασφυξιογόνα όσων μετράμε την απουσία του. Οι τρεις μυρωδιές του κράτους. Ξόφλησαν οι δυο σχεδόν χωρίς να πάρουμε μυρωδιά.



19 σχόλια:

Theorema είπε...

Τραγικό και ενδεικτικό της new age ξεφτίλας μας.

HappyHour είπε...

Εξαιρετικό κείμενο!

Δεν είναι απλά ξεφτίλα αλλά είναι και γελοίο! Χτες επίτηδες παρακολουθησα ειδήσεις στο Μεγκα να δω τι θα πουν. Δεκατη ειδηση περιπου ανακατεμενο με τις καταληψεις στα πανεπιστημια. Καμια κατακραυγη. "Με προβλήματα και ελλειψεις θα ξεκινησουν τα σχολειά", ο τόνος ήταν στο "α" έτσι για να είναι πιο λαικό το άκουσμα. Αισχος! Μια συνέδελφος μου είπε ότι θα πρέπει λεει να τα τυπώσουν οι γονείς απο το ίντερνετ. Πρεπει όσοι έχετε παιδιά που πανε σχολειο να αρνηθειτε και να μην δεχτειτε να γινει μαθημα με φωτοτυπιες. Δεν παθαινουν τιποτα τα παιδια αν χασουν λιγα μαθηματα, ισα ισα που παρουν το μεγαλυτερο μαθημα της αντιδρασης και της διεκδικησης.

Εξαιρετικό πάντως το κείμενο...

ladybug είπε...

Φω, Το, Τυ, Πια.
Ντιβιντί, Μίμη.
Πίπα, Άννα.
Νά ένα παπάρι.
... - Ευρώ Ευρώ, Μίμη.
... Λεφτά, Λεφτά, Έλλη.
- Πούλα, Άννα, την Παιδεία.
Άννα, πάρε, τον πούλο.

island είπε...

Αν η οικογένεια δεν έχει να πληρώσει τις φωτοτυπίες, που είναι πολύ πιθανόν σήμερα να συμβαίνει, θα τα βάλει από την πλούσια τσέπη της η Αννούλα;

Δωρεάν δημόσια παιδεία στα καλύτερά της. Από τα σχολεία χωρίς θέρμανση, περάσαμε στα σχολεία χωρίς μυαλό

Ανώνυμος είπε...

Τα σέβη μου...

Ανώνυμος είπε...

Ψάχνω το emoticon για το χειροκρότημα.

Αλεπού είπε...

Συμφωνώ μέχρι τελείας.
Respect!

ath.teri είπε...

υπέροχο κείμενο.ακριβώς αυτο που συμβαίνει. χωρίς υπερβολές

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Το αγάπησα το κείμενο. Αν και θα προτιμούσα να είναι όλα αυτα ένα ψέμα :-)

aggelos-x-aggelos είπε...

Με την ευκαιρία που ήρθε το θέμα στην επιφάνεια, ελπίζω το καινούριο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια να έχει προβλέψει και για τις φωτοτυπίες των φοιτητών. Εκεί πια έχει γίνει θεσμός. Αλλά θα μου πεις τι τα χρειάζονται τα βιβλία στα πανεπιστήμια...

Strawberry είπε...

Συγχαρητήρια για το κείμενο ...

tanevramou είπε...

Πάντως κάποτε αντί να ξοδεύουμε κάθε χρόνο για τυπώνουμε τα ίδια και τα ιδια βιβλία, παραδίδαμε τα βιβλία μας στο τέλος της χρονιάς ώστε να τα πάρουν τα παιδιά της προηγούμενης τάξης τον επόμενο χρόνο.

Βέβαια τώρα που γίναμε πλούσιοι - τρομάρα μας - δεν θέλουμε τα παιδιά μας να παίρνουν βιβλία δεύτερο χέρι, έτσι δεν είναι;

Niemandsrose είπε...

@Τheorema, γιατί new age? :) Θα κάνουν μαθήματα γιόγκα από φέτος στα σχολεία;

@Happy Hour, συμφωνώ μαζί σου. Αν και οι καταλήψεις από έσχατο μέσο διαμαρτυρίας έχει γίνει ψωμοτύρι που δε το παίρνει πια κανείς στα σοβαρά, νομίζω. Το φαινόμενο της υπερδιαμαρτυρίας στα ημεδαπά...

@ladybug, έτσι. :)

@island, και σύντομα στα καθόλου σχολεία...Κάπως πρέπει να δουλέψουν και τα εκπαιδευτήρια στην ελεύθερη αγορά.

Niemandsrose είπε...

@silentcrossing

@mpampakis

@Αλεπού

@ath.theri

@dizzydream

@elastrich

@strawberry

Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Και μπορώ να εξομολογηθώ κάτι; Αυτό το ποστάκι μου είναι από τα πιο αγαπημένα μου. Και έτσι που με νιώσατε, γινόμαστε συγγενείς... Ευχαριστώ πολύ.

Niemandsrose είπε...

@aggelos-x-aggelos, αλλιώς πάντως είναι να διαβάζεις από φωτοτυπίες μετά τα 18 σου. Πάλι ευτελές αλλά αλλιώς.

@tanevramou, αλήθεια, αν κατάλαβες από οσα έγραψα ότι είμαι κατά του δανεισμού των βιβλίων, λυπάμαι ειλικρινά. Δεν αναφέρθηκα καν σε αυτό, και αν πρέπει να απαντησω είμαι αναφανδόν υπέρ, για πάρα πολλούς λόγους (οικονομικούς, οικολογικούς, αναπτύσσεται ο σεβασμός στο βιβλίο, η συνεργασία για να κρατηθεί σε αξιοπρεπή κατάσταση το δανεισμένο αντίτυπο κλπ). Αλλά πες μου πως απλώς ήθελες να πεις αυτό που είχες στο νου σου και δε διάβασες καθόλου το κειμενάκι μου. Αλλιώς θα στεναχωρηθώ. :(

tanevramou είπε...

Όχι ρε κορίτσι, σε διαβάζω κανονικά, αλήθεια!
Ούτε πήγαινε για σένα το σχόλιο.
Απλώς είναι μια πραγματικότητα την οποία τείνουμε να την ξεχνάμε.

Φωνάζουμε και βρίζουμε για το καταραμένο υπουργείο αλλά δεν κάνουμε πρώτα ούτε το αυτονόητο.

Αυτά και καλημέρα.

Δεθελοντής Φωταδιστής είπε...

Καταθέτω την καλημέρα μου.

Suburian είπε...

Δυστυχώς η παιδεία δεν ήταν ποτέ δωρεάν. Και ολα αυτά που αγρυπνούν τους ανθρώπους, δεν περιμένει βέβαια κανείς σοβαρος του τα παρέχει το κράτος. Είτε με βιβλία, είτε με φωτοτυπίες η εκπαιδευση παραμένει ρηχή και ανούσια φορτωμένη πληροφορίες άχρηστες τόσο για την σταδιοδρομία οσο και για την καλλιέργεια του ατόμου