12/6/12

καταδικάζουμε και την αλληλεγγύη από όπου και αν προέρχεται

Πήγε λοιπόν η κοπέλα να παρακολουθήσει μία συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, αλλά αντί να ακούσει ανενόχλητη το "όσες και αν στήνουν φυλακές και αν ο κλοιός στενεύει" και να λικνιστεί παραδομένη στην μέθη του τραγουδιού, σιγοτραγουδώντας το, με το απαλό καλοκαιρινό αεράκι του Ιούνη να απλώνεται ολόγυρα και να της χαϊδεύει απαλά τις παρειές, κάποιοι πετούσαν εξτρεμιστικά φέιγ-βολάν και ο αναίσχυντος ποιητής-συνθέτης-ερμηνευτής-μουσικός παραγωγός-και δυστυχώς για τον ίδιο-αναρχικός έδωσε βήμα σε ανάγνωση μηνύματος αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές! Έτσι η κοπέλα αποχώρησε από τον συναυλιακό χώρο με ποικίλλα αρνητικά συναισθήματα και ευτυχώς τουλάχιστον της επεστράφη το αντίτιμο του εισιτηρίου, όπως απαίτησε γιατί εξαπατήθηκε από το προϊόν, γεγονός όμως που πάλι δε στάθηκε ικανό να την εξευμενίσει. Την επόμενη μέρα θα κατήγγειλε στο παγκόσμιο βήμα της πλέμπας το περιστατικό.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον από το καταγγελτικό κείμενο είναι το πανηγύρι των σχολιαστών που στήθηκε κάτω από το κείμενο. Ακόμη και στις συναυλίες του Θανάση τέτοιον εκστασιασμό δεν θα βρεις. Αν έχεις διάθεση για γνωριμία με ψηφοφόρους Τζήμερου-Μάνου-ΝΔ να πας να αφήσεις σχόλιο και να κάνεις like σε όποιο άβαταρ σε φαίνεται πιο ελκυστικό. Οι επικριτές της κουλτούρας της μεταπολίτευσης, (αυτοί που ανατριχιάζουν -από αποστροφή, όχι συγκίνηση- ακούγοντας τα Μαλαματένια Λόγια, πφφ...), βρήκαν επιτέλους στο συγκεκριμένο αφήγημα την αφορμή να ξεσπαθώσουν κατά της Αριστερής υποκρισίας που τολμάει και να ζητάει αντίτιμο για τη συναυλία και παράλληλα να δίνει βήμα σε...εξτρεμιστές να δηλώσουν αλληλεγγύη σε φυλακισμένους. Προχτές μιλούσαν οι ίδιοι για την υποκρισία της Κανέλλη που είναι ΚΚΕ και ζει στην Εκάλη. Προσπαθώ να φανταστώ μια ζωή μέσα στην απόλυτη συνέπεια και βγαίνω έξω να πάρω αέρα.

Και επιτέλους, ποιος σας είπε πως οι κρατούμενοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα; Ποιος σας είπε πως έχουν μερτικό στην αλληλεγγύη μας; Αυτά τα τσογλάνια δεν έφτιαχναν γιάφκες στα βόρεια πρόαστια και επεδίωκαν την φυσική εξόντωση στοχοποιημένων αξιωματούχων; Δεν καταδικάστηκαν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία; Τώρα τι θέλετε; Να σαπίσουν στη φυλακή οι αλήτες!

Και επιτέλους, κύριε Παπακωνσταντίνου να κάνετε συναυλίες αλληλεγγύης να μην πατάμε εμείς οι φιλήσυχοι και σώφρονες πολίτες ή αλλιώς να μη κάνετε πλάτες σε αντεξουσιαστικά υποκείμενα. Να διαχωρίσουμε την πολιτική από την τέχνη. Βλέπετε τα αμερικάνικα pop idols να ανακατεύονται στα πολιτικά; Ή και όταν ακόμα το κάνουν, είναι όμορφα οργανωμένες σαν τα Live Aid που θα τα υποστήριζε και η κα Βαρδινογιάννη ως φιλάνθρωπος.

(σημ.: για όσους δεν διαθέτουν FB, το κείμενο στο οποίο αναφέρομαι είναι αναρτημένο και εδώ)

11 σχόλια:

Τάσσιος Θήτα είπε...

χαρά στο κουράγιο σου που ασχολείσαι σοβαρά. εμένα με έπιασε ένα σταλινικό παραλήρημα διαβάζοντας το κειμενάκι της τζιμεροχιπστερού. πραγματικά δεν πιστεύω πως η μάστιγα του φαινομένου "Σώτη" αντιμετωπίζεται με επιχειρήματα.

Sraosha είπε...

Πάντως κι εμένα μού έκανε εντύπωση η αντίδραση για την παρουσία και προβολή 'ακροαριστερών' θέσεων σε συναυλία του ΘΠ: είναι λ.χ. σαν να πας σε συναυλία των παλιών Sabbath και έκπληκτος να παραπονεθείς ότι δίνουνε βήμα στον σατανισμό και προάγουν τη λατρεία του Οξαποδώ...

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι έχω χρόνια να πάω σε συναυλία του Θ.Π., όχι τόσο για τις πολιτικές θέσεις που προβάλλονται -μιας και είμαι φιλικός σε αυτές-, αλλά κυρίως λόγω της εφηβικής προκάτ επαναστατικότητας η οποία δεν επιτρέπει στους υπόλοιπους θεατές να απολαύσουν τη συναυλία με έναν άλλο τρόπο πέρα από το γκάρισμα συνθημάτων. Κουραστικό. Πολύ κουραστικό. :-)

Sraosha είπε...

Η απάντηση του Θανάση Π.

Raggedy Man είπε...

Ντάξει, απάλευτη η τύπισσα. Πραγματικά η βλακεία ορισμένων ανθρώπων με αφήνει άναυδο... "Μια μαρτυρία" λέει. Ν' ανάψουμε ένα κεράκι δια την οσιομάρτυρα. Το βασανιστήριό της ήταν κατά τι χειρότερο από την κολπική εξέταση την οποία θέλει να αποφύγει (πραγματικά δεν ξέρω γιατί από τη στιγμή που είναι ΤΡΟΜΜΜΜΟΚΡΑΤΑ) η έτερη μάρτυρας. Τι να πω πραγματικά. Με συγχωρείτε πάω να ξεράσω. Θα ονομάσω τις εκκρίσεις μου "Άννα Νότη".

Ανώνυμος είπε...

"Και επιτέλους, ποιος σας είπε πως οι κρατούμενοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα; Ποιος σας είπε πως έχουν μερτικό στην αλληλεγγύη μας;"

Φυσικά και έχουν και μαζί σου στην αλληλεγγύη για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, είτε είναι μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, είτε Χρυσαυγίτες, είτε οτιδήποτε άλλο, ε?

Кроткая είπε...

Κάθε δημόσια τοποθέτηση είναι πολιτική. Και χρωματισμένη. Αντικειμενικότητα και κρυστάλλινη καθαρότητα δεν υπάρχει, ας το πάρουν είδηση όλοι επιτέλους.

Ανώνυμε το θέμα είναι πως δεν υπαρχουν χρυσαυγίτες στις φυλακές παρότι είναι χρόνια υπόδικοι και κατηγορούνται ακόμα και για δολοφονίες. Βλέπεις οι δίκες τους αναβάλλονται συστηματικά. Ας τιμωρούνταν για τα εγκληματα τους και μετά να κουβεντιάζαμε για τα δικαιώματά τους ως φυλακισμένων.
Αντίθετα οι αναρχικοί που είναι στις φυλακές συχνά βρίσκονται εκεί μέσα με σαφέστατα ελλιπείς αποδείξεις. Και μη βιαστείς να με χαρακτηρισεις, διαφωνώ κάθετα με τις πολιτικές λογικές της αναρχίας. Αλλά άλλο αυτό και άλλο να φυλακίζονται άδικα για καθαρά πολιτικούς λόγους.

costinho είπε...

Ανώνυμε και γενικά ανώνυμοι και άχρωμοι, στην ωραία εξίσωση με τη χρυσαυγή σας διαφεύγει κάτι. Ότι η ΧΑ ΕΙΝΑΙ εγκληματική οργάνωση, δεν είναι λεξούλες και συνθήματα, δεν τα βάζει με αυθαίρετη κρατική βία, δεν τα βάζει με τίποτα άδικα. Είναι κοινοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου -για αρχή. Πολλοί από τους έγκλειστους πολιτικούς κρατούμενους δεν είναι ΚΑΝ καταδικασμένοι, είναι χρόνια υπόδικοι, πολλές φορές με ανύπαρκτα στοιχεία και οι συνθήκες κράτησής τους είναι ντροπή όχι μόνο για ένα δημοκρατικό πολίτευμα που πιστεύει στο σωφρονισμό.

Συνεχίζοντας και την Κροτ, ας αναφέρω έναν χρυσαυγίτη που ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ στις φυλακές και κάνει τσαμπουκάδες, δεν βρίσκεται στην απ'έξω, δεν του κάνουν κολπικό έλεγχο, αλλά αντίθετα την έπεσε στον Γ.Δημητράκη στα ντους, σαπίζοντάς τον -με τη συνδρομή γορίλλων συγκρατουμένων του (ανάμεσά τους και πρώην μπάτσος). Το λοιπόν: έναν όλο κι όλο χρυσαυγίτη έχουμε μέσα, με πολύ συγκεκριμένα και αδιάσειστα τεκμήρια, με μικρή ποινή αναφορικά με το έγκλημά του, με ΤΕΤΟΙΑ συμπεριφορά ως φυλακισμένος σε σωφρονιστικό ίδρυμα. Θες να μιλήσουμε για τα δικαιώματά του; Εγώ πιστεύω πως μια χαρά τα απολαμβάνει και δεν χρειάζεται να νοιαστούμε κι εμείς. Και με το παραπάνω θαρρώ. Όταν θ'αλλάξει ο κόσμος, θα απαντηθούν και οι υποθέσεις εργασίας. Προς το παρόν, το να απαντάς με υποθέσεις εργασίες στα πραγματικά δεδομένα, δεν φανερώνει τίποτα άλλο πέρα από πιθηκισμό.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και έχουν και μαζί σου στην αλληλεγγύη για τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, είτε είναι μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, είτε Χρυσαυγίτες, είτε οτιδήποτε άλλο, ε?
---
Καλή οι αχυράνθρωποι, αλλά επειδή με αφορμή το γεγονός αυτό έχω ακούσει το ίδιο επιχείρημα δεκάδες φορές είτε για την Χ.Α. ή την γυναίκα του Άκη ή τον Κορκονέα μια γενικότερη απάντηση για να τελειώνουμε με το μπουρδεολόγιο.

Το αστυνομικό/δικαστικό/σωφρονιστικό σύμπλεγμα έχει πολιτική ιδεολογία και τοποθέτηση και ταξικό χαρακτήρα. Άρα:

α. Τα εγκλήματα που κάνει ο φίλα προσκείμενος χώρος της ακροδεξιάς (βλ. Χ.Α.) ή η πολιτική-οικονομική ελίτ της χώρας (βλ. Άκης, Κουρής ή Γιοσάκης) ή το ίδιο το σύμπλεγμα (Κορκονέας, Παραδικαστικό, Αρχιφύλακας Κορυδαλού κτλ.) παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ατιμώρητα γιατί το πρώτο τμήμα του συμπλέγματος (αστυνομία) δεν επιθυμεί να ερευνήσει. Έαν υπάρξει η πολιτική πίεση ή το θέμα βγεί σε δημόσια θέα τότε το ζήτημα μπορεί να καταλήξει στα δικαστήρια αλλά εκεί το δεύτερο τμήμα του συμπλέγματος (δικαστές) κάνουν τα αδύνατα δυνατά στο να υπάρξει αθώοση ή να εμφανιστεί κανά βούλευμα. Στην περίπτωση που υπάρξει καταδίκη, το σωφρονιστικό σύστημα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε οι συνθήκες κράτησης των παραπάνω να είναι το δυνατόν καλύτερες (βλ. Βλαστός, Κορκονέας, Παραδικαστικό, Χουντικοί).

Αυτά βέβαια πάνε περίπατο όταν μιλάμε για αυτούς που το συγκεκριμένο σύμπλεγμα θεωρεί είτε εχθρούς είτε αντικείμενο της αποστολής του βλ. αναρχικούς, μετανάστες, ομοφυλόφυλους, γυναίκες κτλ..

Khlysty είπε...

Προς ορισμένους ανώνυμους σχολιαστές: ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα το τεκμήριο της αθωώτητας παραμένει ο βασικός πυλώνας του κράτους δικαίου. Επίσης, ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα υφίστανται κανονισμοί για τη μεταχείρηση των κρατουμένων, όπως αυτοί ορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Αν κάτι από τα δύο παραβιάζεται, τότε δεν μιλάμε για δημοκρατία. Κατανοητόν;

Ανώνυμος είπε...

as ipothesoume oti auti i paremvasi den sinevei kai i kopelia parakolouthei kanonika tin sinaulia. as ipothesoume oti i playlist periexei to ramon.
i en logw kopelia to sigotragoudei dilwnontas etsi simparastasi se enan allon enoplo epanastati i sikwnete kai feugei zitwntas ta lefta tis pisw giati den einai pragmata auta?