30/8/07

Διαμαρτυρία τύπου χηρεία

Η μορφή της αντίδρασης (σιωπηλή μαυροφορεμένη διαμαρτυρία απογευματιάτικα) σημειολογικά αναλύεται ως χηρεία. Η χήρα ντύνεται στα μαύρα και πενθεί παθητικά άλαλη κάτω από το βλέμα του θεού. Και δικαίως για κείνη. Ποιος αντιστοιχεί όμως στο θεό στην περίπτωσή μας; Η κλειστή (λόγω απογευματινής ώρας) και υπολειτουργούσα (λόγω εποχής) Βουλή.

Τώρα όσον αφορά στο περιεχόμενο της αντίδρασης θεωρώ πως γίνεται για λόγους εθιμοτυπικούς με μια δόση υποκρισίας και χαϊδέματος της οικολογικής συνείδησής μας. Γιατί όταν εκτελείς το χρέος σου προς το περιβάλλον 365 μέρες το χρόνο, όταν προσφέρεις εθελοντική βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται, όταν είσαι ενεργός και όχι παθητικός πολίτης καθημερινά τότε δεν έχεις ανάγκη να διαδηλώσεις με αυτή τη μορφή το περιεχόμενο της μέσα σου διαμαρτυρίας.

σημ.: Για άλλους διαφωνούντες με τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία διαβάστε Νίκο Δήμου, Παραφωνιάδες, Καλτσόβρακο και προτείνετε κι άλλους, αν γνωρίζετε.

15 σχόλια:

gerasimos είπε...

Κατεβαίνοντας χθες - έστω και σε λάθος μέρος - στη συγκέντρωση διαπίστωσα προσωπικά ότι μου έλειψε η επαφή με την πραγματικότητα εκεί έξω. Καλά και άριστα όσα λέμε και διαβάζουμε στα blogs αλλά η εικονική πραγματικότητα και η υπερβολική έκθεση σε αυτήν είναι και επικίνδυνη. Κατεβαίνοντας στο κέντρο της πόλης χθες διαπίστωσα ότι καμιά φορά στα blogs η τρίχα γίνεται τριχιά και ίσως πολλή κουβέντα για το τίποτα, από ανθρώπους που θα ανακαλύπταμε περισσότερες και απρόσμενες διεξόδους στα ζητήματά μας αν βρισκόμασταν πχ από κοντά.

industrialdaisies είπε...

Όπως και να έχει, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν τόσοι άνθρωποι. Άνθρωποι οι οποίοι δεν άλλαξαν πλευρό ακούγοντας τα νέα της τραγωδίας συνεχίζοντας να ροχαλίζουν. Αλλά και άνθρωποι οι οποίοι δεν προτίθενται να απομακρυνθούν ιδιαιτέρως και για μεγαλύτερο κάποιων ωρών διάστημα από τον καναπέ τους.

Σφόδρα αντίθετη είμαι κι εγώ. Το αποδέχομαι όμως. Είναι βαθύτερη η ανάγκη πολλών να αισθάνονται ότι κάτι έκαναν για τον τόπο τους και τους συνανθρώπους τους. Και μην τους σιγοψιθυρίσει κανείς πως την ίδια ώρα θα μπορούσαν όντως να έχουν κάνει κάτι... Είναι ικανοί να δουν στο πρόσωπό του την ασύμμετρη απειλή της κοιμισμένης συνείδησής τους.

nologo είπε...

Εγώ δεν καταλαβαίνω σε ποιον απευθύνεται η διαμαρτυρία. Εφόσον αυτή η διαμαρτυρία δεν απευθύνεται σε κανέναν, λογικό είναι να μην ασχολούνται και οι πολιτικοί μαζί της. Διαμαρτυρία του αέρα.

Niemandsrose είπε...

@gerasimos, φορούσατε κι εσείς μαύρα; Γιατί κατέβηκες να διαμαρτυρηθείς;

@industrialdaisies, μα δε θέλω να αλλάξω κανέναν. Παρατηρήσεις κάνω. Όπως έγραφα και στο LiFO, δε χρειάζομαι 10.000 άτομα για να κλάψω οργανωμένα για τους 63 νεκρούς. Χρειάζομαι να κρατήσω την οργή και τη θλίψη μου για πιο οργανωμένες, αποτελεσματικές, καίριες και ουσιαστικές πράξεις σε οικολογικά θέματα.
Κάποιοι λένε πως το έκαναν αυτό για αφυπνίσουν συνειδήσεις. Μα υπάρχει κανείς που επικρότησε τις πυρκαγιές; Μην υποτιμούν τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Έπειτα, ποιοι είμαστε εμείς που θα διαμορφώσουμε τη συνείδηση της κοινωνίας;
Μήπως παίζουμε το ρόλο των εναλλακτικών ΜΜΕ αίφνης και γινόμαστε οι νέοι δημοσιοκάφροι μέσω της δύναμης του blogging?
Κι αν γίνεται για προσωπικούς συνειδησιακούς λόγους, τότε γιατί πρέπει να διατρανώνουμε τις -δήθεν- οικολογικές μας ανησυχίες και ευαισθησίες σε κάθε ευκαιρία όταν υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι να ενεργήσουμε αντί παθητικά να μυξοκλαίμε ομαδόν;

...παρά λίγο να γίνει το Σύνταγμα...Κλαυθμώνος.

Αυτά που λες κάθομαι και λέω κι εγώ για τη δική μου συνείδηση το κάνω... :(

@nologo, τα ακούει ο θεός απέναντι.

industrialdaisies είπε...

Έλα ντε, όσα με ρωτάς είναι και δικές μου απορίες. Και το θέμα του blogging εκτείνεται σε γενικότερο πεδίο. Τους λίγους μήνες που γράφω έχω αρχίσει να έχω πολύ αρνητικά συναισθήματα -όπως για το σύνολο του κοινωνικού μας περίγυρου.

Για τα υπόλοιπα... Μοιράζομαι τις απορίες σου και τους προβληματισμούς, επέλεξα όμως να μην το κάνω θέμα στο δικό μου blog -παρόλο που αυτοπιέστηκα (sic) αρκετά- όπως ακριβώς λειτουργώ και για οτιδήποτε μου φαίνεται γελοία υποκριτικό και σχετικά ακίνδυνο. Αν μπορεί να εκτιμηθεί με σιγουριά το τελευταίο.

The Torch είπε...

Για να στο κάνω λίγο χειρότερο Niem, αν δηλαδή ήταν μήνας Νοέμβριος και η Βουλή δούλευε στο φουλ θα ήταν καλύτερη στο ρόλο του Θεού;
Όσο για την προβληματική σου για τη νέα θέση του blogging θα σου πρότεινα λίγο από Μάνο Αντώναρο, ο οποίος ακριβώς για να μην γίνει το blogging νέα δημοσιοκαφρία, δεν δημοσιογραφεί μέσα από το blog του. Προτιμάει να επικοινωνεί.

Niemandsrose είπε...

@industrialdaisies, τα ερωτήματα πήγα και τα αντέγραψα από το LiFO που μιλούσα με κάποιους άλλους :) Μη τα παίρνεις προσωπικά. Η κριτική στο εσωτερικό είναι πιο γλυκιά κι από Μερέντα! ;)

@The Torch, μα το απογευματιάτικα-αυγουστιάτικα που έγραψα είναι για να τονίσει πως ο ναός (βλ. βουλή) είναι ΣΥΝ τοις άλλοις και ακατοίκητος! Δημοσιογραφία κάνουμε όταν προσπαθούμε να επηρεάσουμε το αναγνωστικό μας κοινό. Και πολύ κακού τύπου δημοσιογραφία γιατί δεν περιέχει στοιχεία ενημέρωσης.

The Torch είπε...

Ακατοίκητος όπως το έλεγε κάποτε η Μαλβίνα...
Για τη δημοσιογραφία σιωπώ.

gerasimos είπε...

niemandsrose όχι δε φορούσαμε μαύρα και κατέβηκα για τους λόγους που εξηγώ στο προ-προηγούμενο post μου. Καλά τα blogs αλλά να μη μας πολυκλείνουν στο σπίτι ήθελα να πω με το σχόλιό μου στο post σου. Βγαίνοντας χθες σκέφτηκα ότι ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ (το τονίζω αυτό) καθόμαστε και τσακωνόμαστε και φθειρόμαστε για ζητήματα που δεν απασχολούν και κανέναν στην τελική.

Niemandsrose είπε...

Πάντως δε σε ρώτησα ειρωνικά. Σ'αυτή τη φάση που είμαι δυστυχώς δε μπορώ να συμμετέχω ως φυσική παρουσία στα πράγματα. Κατά τα άλλα συμφωνώ εντελώς μαζί σου.

Vrakas Kostas είπε...

..Γιατί όταν εκτελείς το χρέος σου προς το περιβάλλον 365 μέρες το χρόνο, όταν προσφέρεις εθελοντική βοήθεια σε αυτούς που τη χρειάζονται, όταν είσαι ενεργός και όχι παθητικός πολίτης καθημερινά τότε δεν έχεις ανάγκη να διαδηλώσεις με αυτή τη μορφή το περιεχόμενο της μέσα σου διαμαρτυρίας!
Συμφωνω και..επαυξανω NIEMANDSROSE!!
...Ξεχασες τον..δισεκτο!!!
@-,-`-

gerasimos είπε...

Εμένα πάλι το ότι την Κυριακή που μας πέρασε μάζευα χαρτάκια και μπουκάλια μπύρας που άφησαν ασυνείδητοι στην παραλία του Πολυχρόνου στη Χαλκιδική δεν με εμπόδισε σε τίποτα να κατέβω χτες και στη διαμαρτυρία.

Niemandsrose είπε...

@Vrakas Kostas, το δίσεκτο μας μάρανε!

@gerasimos, ούτε μαζεύοντας μπουκάλια ξεχρεώνουμε, ούτε με διαμαρτυρίες εδώ που φθάσαμε.

gerasimos είπε...

Και σίγουρα ούτε γράφοντας posts και σχολιάζοντας άλλα (αν αληθεύει αυτό το σχόλιο οφείλει να αυτοκαταστραφεί).

Niemandsrose είπε...

Διαβάστε αυτό:
http://www.fireman.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1208