15/2/08

μωράκι, πάμε για καφέ;

Την εξάρτηση την κρίνω το πρωί. Που βγαίνω από το όνειρο, όπως το βρέφος, αθώα, χωρίς κέλυφος και χωρίς λόγια, για να συναντήσω τις άγκυρές μου. Εκεί φαίνεται αν είμαι ερωτευμένη, αν χαίρομαι για τη μέρα που έρχεται, αν αποζητώ το τσιγάρο και την επικοινωνία. Αν είναι κάποια έξη που με δένει στο εδώ με αντάλλαγμα κάτι από την ελευθερία μου.

Λοιπόν, κάθε πρωί καταλαβαίνω πόσο εξαρτημένη είμαι από τον καφέ. Κι όχι τον κάθε τυχάρπαστο και τυχάλεστο καφέ, αλλά τον τούρκικο, όπως επέμενε να τον βαφτίζει ο Ηλίας Πετρόπουλος, και όπως μου αρέσει να τον παραγγέλνω έξω για να προγκάω τον εθνικισμό του σερβιτόρου που τον βλέπω να ξεροκαταπίνει μια βρισιά ενώ δέχεται την ανορθόδοξη παραγγελία.

Τα γκαρσόνια φτύνουν στις παραγγελίες κάπου-κάπου. Ό,τι πελατειακό τερτίπι καταπίνουν έξω, το φτύνουν κυριολεκτικά μέσα. Μια φίλη που δούλεψε -και- σε σουβλατζίδικο μου το εκμυστηρεύτηκε. Όποιος έκανε το λάθος να τηλεφωνήσει για ντελίβερυ γυρόπιτας λίγο πριν τις 12 που έκλεινε το κατάστημα, πολύ πιθανόν να μασαμπούκιαζε και τη σχετική χλέπα αργότερα, μου είπε με δικά της λόγια. Ελπίζω να μην έχω καταπιεί το σάλιο σου εθνίκι-γκαρσόνι για εσχάτη προδοσία. Εξάλλου τι Αθήνα τι Ανκάρα; Αφού ο Έλλην πρωθυπουργός της χώρας βγήκε από την 50χρονη λοχεία του μίσους και πέρασε τα σύνορα της Τουρκίας.Και δε νομίζω να πήγε ούτε για καφέ, ούτε για το Νόμπελ Ειρήνης.

Μια φορά, που συγκατοικούσα με έναν Τούρκο από την Ισταμπούλ, παρήγγειλα καφέ από ένα καφεκοπτείο της... Κωνσταντινούπολης μέσω ebay. To ebay αποτελεί επιχειρηματική ιδέα δύο συμφοιτητών του Έλληνος Πρωθυπουργού που βρέθηκε προσφάτως στην Τουρκία, και που κάποτε βρίσκονταν όλοι μαζί στο Πανεπιστήμιο Ταφτς. Ο τούρκικος καφές της Τουρκίας δε πινόταν. Σα χώμα ανακατεμένο με τσόφλια αραβικού χαρμανιού ήταν . Όπως τα καφεκοπτεία στην Πειραιώς, που πλημμυρίζουν το δρόμο τα ξημερώματα με μια απελπιστική φάρσα αρώματος καφέ. Και αφού έδεσε τις άγκυρές του το πλοίο από την Κρήτη, σε ενημερώνει ο ταξιτζής καθώς περνάς απέξω πως ο καφές που αλέθουν μέσα είναι ρεβύθια και κριθάρι. Ο τούρκικος καφές εν Ελλάδι.

Πάντως, όπου και αν βρέθηκα υπήρχαν τα σύνεργα kahve (καφές), fincan (φλιτζανάκι), ibrik (μπρίκι). Κι έμαθα να είμαι ο (η?) ταμπής (ο μερακλής ψήστης), και ο (η?) θεριακλής (ο ή η? μερακλής πότης) μαζί.

Και κάποτε, πριν 7 χρόνια περίπου, ήρθε στο inbox μου ένα chain email. Ψυχολογικό τεστ σε μορφή power point. Τότε δε με έκαναν ακόμα έξαλλη τα FW και τα άνοιγα. Έλεγε λοιπόν, μεταξύ άλλων, να γράψεις τον πρώτο συνειρμό που σου έρχεται στο μυαλό με τη λέξη καφές. Έγραψα, θυμάμαι, "για πάντα". Που ούτε για σένα, όσο ερωτευμένη κι αν είμαι, δε θα το έγραφα. Ο καφές στο συγκεκριμένο τεστ συμβόλιζε το σεξ. Addicted to sex, then. Όσο ζω μαθαίνω.

Μωρό μου, εσύ η κουκίδα που πήγες και σφηνώθηκες στα σωθικά μου, σε πειράζει να πίνω ένα τόσο δα φλιτζανάκι καφέ τη μέρα; Μόνο ένα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.


Κάποτε μωρό μου, κάποιος ερωτευμένος με τη μαμά, φιλοτέχνησε τους στίχους του Bob Dylan και τους κρέμασε στο δωμάτιό του. Ούτε που ήξερε για την εξάρτησή μου από τον καφέ.

Your loyalty is not to me
but to the stars above

Αυτό μόνο ήξερε. Κι εγώ ούτε που ήξερα πόσο ερωτευμένος ήταν. Κι εσύ δε ξέρεις τίποτα, μακάριο στην άγνοιά σου και έρμαιο της ανελευθερίας σου. Γι' αυτό, βάλε τα καλά σου και πάμε έξω στον ήλιο για καφέ. Πρωί είναι και καταλαβαίνω πως σ' αγαπώ.

25 σχόλια:

tovenito είπε...

ο καφές είτε τούρκικος είτε ελληνικός είτε κογκολέζικος πρέπει πάνω απ' όλα να είναι μερακλήδικος!!!το πως θα το ζητήσεις, λίγο μετράει

gerasimos είπε...

Ξέρω παρέες (< ισπαν. pareja) που ούτε για χαβαλέ (< τουρκ. havale) δε θα γούσταραν < ιταλ. gustare) έναν καφέ (< γαλλ. café < τουρκ. kahve < αραβ. kahva) "τούρκικο". Κι αν τους τον σέρβιρες (< γαλλ. servir) σε κάποιο μαγαζί (< αραβ. machazin), μπορεί να νόμιζαν πως πουλάς τσαμπουκά (< τουρκ. çabuka). Διότι Έλληνες είμαστε!

gerasimos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Maria Mikro Analogo είπε...

Είχα σκεφτεί να σου πω κάτι έξυπνο, αλλά ο Γεράσιμος από πάνω με αποστόμωσε...
Όσο για το μωρό σου, η εποχή της κουκίδας πάει, πέρασε! Μεγάλωσε βρε και τώρα πια είναι ένα ολόκληρο φασόλι και μάλιστα γίγαντας!
Να του λες πιο συχνά ότι το αγαπάς, να σε αφήνει κι εκείνο να πίνεις 2 γουλιές παραπάνω καφέ :) Φιλιά!

Niemandsrose είπε...

@tovene592, ζήτα τούρκικο και θα δεις! ;) Μερακλεντέν.

@gerasimos, θα ήθελα να το πω πιο κομψά αλλά δε θα μπορέσω: ευχαριστώ που με ξελάσπωσες. Μετά που πόσταρα το άνωθεν κείμενο είπον "τι μαλακίες γράφω πάλι σήμερα;" Αλλά γι' αυτό είναι οι φίλοι. Μίλ μερσί μον σερί. :)

@Μαρία, κουκκίδα θα παραμείνει αν πίνω καφέδες γιατί λέει γεννιούνται ελλιποβαρή. :( Πες κάτι έξυπνο πάντως -υπάρχει όπως βλέπεις άφθονο περιθώριο. :)

greekgaylolita είπε...

Παντα ηδυμελως ροδοαυστηρη αλλα συγχρονως και παιγνιωδως χαρίεσσα.
Αφιερωμενα:-)

νατασσΆκι είπε...

Είμαι γενικά κατά των εξαρτήσεων (γενικά, λέμε τώρα..)
Αλλά με τον καφέ...
(ουφ! αντί για νερό, όλη την ημέρα! Με μια φίλη μου μετράμε τα φλυτζάνια !!!)
Και να καταθέσω την εμπειρία μου -σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έπινα 1 φλυτζανάκι ελληνικό το πρωί, κι ένα μικρό εσπρέσο το απόγευμα : ο Άκης μου γεννήθηκε 3.850! (αν δηλαδή δεν έπινα κιόλας, που θα 'φτανε;)

:)))

Και μόνο για την αναφορά στον καφέ... αξίζει να βγαίνεις απ' το όνειρο!
:)

(θα αναλάβω τη μουσική επιμέλεια!)

Φιλιά πολλά

Βάσκες είπε...

Σιγά μην μείνει κουκίδα. Δυστυχώς θα μεγαλώσει και δεν θα χωράει και θα σε πατάει και το στομάχι σου θα είναι μικρό και πατημένο και θα παρακαλάς να γυρίσουν οι μέρες που ήταν κουκίδα και δεν θα γυρίζουν και θα γεννηθεί και όσα γράφω τώρα δεν θα τα θυμάσαι πια και θα τα ξαναδιαβάσεις μετά από χρόνια και θα γελάσεις.

Nomad είπε...

Δατς δε μάτζικ στην κοινή εμεπιρία που λεγαμε, νίμαν. Ο τρόπος εξωτερίκευσής της.

αρωμα καφέ==>αισθητήριο==>μεταλλαξη==>συνειδητοποίηση νέας ζωής==>για παντα==> αγαπη==>μετεγγραφή σε λογια==>σύνθεση.


ρισπεκτ.

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα είναι μία γεύση άνοστη.Θα μου με ρωτήσεις λοιπόν εύλωγα...είχες καφέ και στο χωριό σου για να ξεχωρίζεις;Όχι αλλά θα μιλήσω...

Το φραπέ είναι κάτι σαν ρεβυθόζουμο(της κατοχής).Ξερά κομμάτια με κάτι σαν ρεβύθι απορροφούν τους ατμούς χιλιοβρασμένου καφέ από κάτω κατηγορίας Ωμέγα.Αυτό πίνουμε...σχεδόν το ίδιο που πίναν και στην κατοχή.Πλέον εγώ εθισμένος στον γαλλικό ή στον εσπρέσσο(και είναι γεγονός...δεν είχα τέτοιον στο χωριό μου)δεν μπορώ πλέον να πιω αυτό το πράγμα.

Όσο για τον ελληνικό ή τούρκικο....είναι δύο διαφορετικά χαρμάνια όπου έχουν διαφορές και κατά την παρασκευή τους.Και τα δύο αυτά είδη που εισάγωνται δεν τα έχουν οι βραζιλιάνοι και οι βολιβιανοί ούτε για να πλένουν τα πόδια τους.

Και εσύ αν μπορείς και αγαπάς με τέτοια ποιότητα τότε έχεις καταφέρει να κάνεις το νερό μεράκι...


Την καλημέρα μου

Sissi Soko είπε...

Μάλλον συγγενείς θα είμαστε!

Niemandsrose είπε...

@greek-GAYLOLITA, όποτε μου αφήνεις σχόλιο σε ποστ κάτω του μετρίου, just like the above, νιώθω σαν την κυράτσα που της έρχεται απροειδοποίητη επίσκεψη ένα εντελώς σεβάσμιο πρόσωπο (αλλ' ουχί Σεβασμιώτατο) ενώ το σπίτι της είναι άνω-κάτω. Ω, τι μεγάλη ντροπή η μικροαστή. Ουφ!

@νατασσάκι, ασύδοτη! :)) Εγώ μπορεί να έχω εξάρτηση από τον καφέ αλλά δεν κάνω κατάχρηση. Και παλιά 1-2 φλιτζάνια τη μέρα έπινα. Μεγσί πουγ λα σανσόν! Kisses from Bean Landen. :)

@Βάσκες, τα πραγματολογικά με κάρφωσαν ότι το ποστ είναι μπαγιάτικο. :( Κουκκίδα εικάζεται πως ήταν όταν το έγραψα.

@Nomad, ρισπέκτ είσαι και φαίνεσαι! (ειπώνεται με τρελό κούνημα ουράς!)

@island, σου έχω νέα. Δεν υπάρχει αγάπη. Και πόση ποιότητα να χωρέσει κάτι ανύπαρκτο; Τι καφέ προτείνεις;

@Πανόπτης, είσαι και καφεμανής; :)

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

εξαιρετικό το τραγούδι καταρχήν! Υπομονή και το επόμενο τριμηνο θα ξαναπιείς καφε!

Η κουβέντα σου περι τουρκικού καφέ με βαλκάνιους στην Γηραιά Αλβιώνα μου θύμισε την συμφοιτήτρια στο Σαουθαμπτον μου τη Νίνα -εκ Σόφιας ορμώμενη- που της έδινα το μισό φρεσκοκομμένο καφέ που μου έστελνε ταχυδρομικώς η μάνα μου μαζί με δύο κούτες κάμελ από την Ελλάδα! Και όταν έπαιρνα το δέμα έψηνα το καφε και μου έλεγε το φλιτσάνι. Και να ξέρεις ότι και οι βουλγαροι τον πίνουν τον καφέ όπως και έμεις εν αντιθέσει με τους Σερβοκροάτες που βράζουν το νερό και ρίχνουν μετά τον καφέ - Ιεροσυλία που όσοι σέρβοι δούν πως πίνετε ο καφές δεν ξανακάνουν!

Πάντως όλοι οι Βαλκάνιοι ίδιοι και απαράλαχτοι ήμαστε αρκεί να μην αρχίσουμε κουβέντα για ιστορίες και πολιτική! Με την Νίνα μια φορά μιλήσαμε για τον Κύριλο και τον Μεθόδιο και καυγαδίσαμε!!! Δεν βγάζεις άκρη...

greekgaylolita είπε...

Χεχε,τα παραλες(τσακω το;-)

Niemandsrose είπε...

@_st_, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Έχεις γράψει σε κανένα ποστάκι καμιά τέτοια ιστορία; Αν όχι, κάνω πάσα. ;)

@greek-GAYLOLITA, αχ, μου φέρατε και παστούλες που έχω ασφουγγάριστα (τι άκυρη μεταφορά χειμωνιάτικα που έχουν στρώσει οι γυναίκες τα χαλιά)? :)

παράλληλος είπε...

Συνέχισε να βγαίνεις για καφέ με το αγαπημένο σου μικρό. Pas de probleme! Στο εγγυώμαι εγώ σαν παλιά μητέρα...

Ανώνυμος είπε...

Καφέ μάλλον παγωμένο για να παγώνει το μυαλό να μην σκέφτεται όταν δεν χρειάζεται...Ένας τέτοιος νομίζω είναι ιδανικός για μένα.Τώρα για σέν δεν ξέρω...πρέπει να τον δοκιμάσεις πρώτα.

ΥΓ Αν είναι εσπρέσσο συμβουλή:Να έχει φιλτραριστεί σε μηχανή που έχει πίεση 15 μπαρ...είναι λίγο δύσκολες...δεν υπάρχουν πολλές γιατί είναι λίγο ακριβές...ούτε εγώ έχω...κάποιες καφετέριες όμως που τιμούν τον πελάτη τους έχουν...ψάξε

Niemandsrose είπε...

@παράλληλος, είσαι εκ παραλλήλου και μήτηρ εκτός από πατήρ; Τι μαθαίνω για σένα... ;)

@island, εγώ πινω μόνο τούρκικο, άντε καμιά μόκα, κανένα μυρωδάτο φίλτου και στο τσακίρ κέφι φραπόγαλο άνευ ζάχαρης. Κατά τα άλλα δηλώνω και addicted.

παράλληλος είπε...

Άμα θέλει ο άνθρωπος, όλα τα καταφέρνει!..

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Πήρα την πάσα Φιλιά

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα είπε...

καλησπερα

Niemandsrose είπε...

@Παράλληλος, αυτό σκέφθηκε και ο Αλμοδόβαρ όταν έγραφε το σενάριο για το Όλα για την μητέρα μου. :)

@Στάθη, I got it!

@δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα, καλησπέρα και με γεια το new template! Super!

Ενεσούλα είπε...

Coffee addict δηλώνω κι εγώ. Ίσως βρεις ενδιαφέρον αυτό το παλιό μου ποστάκι για το θέμα--> ΕΔΩ
Φιλάκια

Niemandsrose είπε...

@Ενεσούλα, καφές σε ενέσιμο κυκλοφορεί ή μόνο per os? :)

Ενεσούλα είπε...

υπάρχει ενέσιμη καφείνη βρε φιλενάδα, αλλά τι να τι κάνεις;
Η τελετουργία και η γεύση έχουν την αξία!;)