17/2/10

έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Μεσημέρι Καθαρής Δευτέρας στου Φιλοπάππου. Αγκαλιά με ένα ελληνόπουλο ενάμιση έτους. Του δείχνουμε τον Παρθενώνα. "Τι είναι αυτό;"τη ρωτάμε. Ο Παρθενώνας της απαντάμε οι ίδιοι. Έπειτα τη ρωτάμε "πού είναι ο Παρθενώνας;" Μας τον δείχνει.

Περπατάμε στο λόφο. Οι μετανάστες πολλοί. Μάλλον περισσότεροι από τους ντόπιους. Περπατάω και ακούω τη διαβάτισσα της αντίθετης κατεύθυνσης "...και μετά λένε πως αν τους δώσουν δικαίωμα ψήφου θα γίνουν Έλληνες..." Παρακολουθώ αντίστροφα τη νοερή πορεία της υπαινικτικά διατυπωμένηες δυσοίωνης πρόβλεψης της ελληνίδας θείτσας: από το βλέμμα της στην πηγή του κακού. Οι μετανάστες τρώνε χοτ ντογκ και σουβλάκια την πρώτη μέρα της σαρακοστής. Σα δε ντρέπονται.

Απόγευμα Καθαρής Δευτέρας στην παραλία Γλυφάδας. Στην ποδιά μου το εδώ και ενάμιση χρόνο ελληνόπουλο. Την ταϊζω μοσχαράκι με λαχανικά και τη ρωτάω "πού είναι ο Παρθενώνας;" Κοιτάει τριγύρω και μου δείχνει την πολυκατοικία απέναντι, στη Ποσειδώνος.

Φέρνω στο νου μου τη γιγαντοαφίσσα της Μελίνας στη στάση Ακρόπολη του μετρό. Ο Ζυλ Ντασσέν ήταν πιο Έλληνας κι από την ίδια, είχε πει, μολονότι εκείνη πρέπει να είχε τερματίσει το ελληνόμετρο. Αφού γεννήθηκε Ελληνίδα και έζησε ως τέτοια.

Τελικά γεννιέσαι Έλληνας ή γίνεσαι; Γίνεται να γίνεσαι αν γεννιέσαι Πακιστανός μπασκλασαρία και δε γεννιέσαι Γάλλος αστός; Τελικά μαλάκας εθνικιστής γεννιέσαι ή γίνεσαι; Πάντως ότι γίνεσαι, γίνεσαι. Το κακό έχει παραγίνει. Κι ο Παρθενώνας δεν είναι παρά ένα κτίριο στο βάθος του ορίζοντα μας λέει το γεννημένο ελληνόπουλο.



16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτήθηκες μήπως με τη σημερινή Ελλάδα, είναι καλύτερο να μη γεννιέσαι, ούτε να γίνεσαι; Καλό βράδυ!

Swell είπε...

Για το προηγούμενο σχόλιο... Swell.

Πασκαλ είπε...

Δεν ξέρω αν γεννιέσαι ή αν γίνεσαι έλληνας, αλλά ανθέλληνας γίνεσαι πολύ εύκολα άμα ζήσεις μερικά χρόνια στο ελλαδιστάν..

-άντε τώρα να πιστέψεις εσύ ότι αυτά τα γράφω εγώ....-

Alexandros είπε...

Τι είναι Έλληνας; Ας ξεκινήσουμε από κει.

xamogelo είπε...

Το ερώτημα σου παρακάμπτει το δικό μου ερώτημα... γιατί πρέπει σώνει και καλά να τους κάνουμε έλληνες δεν κατάλαβα... :-s

mamma είπε...

Το ελληνόπουλο είναι σοφό!

Niemandsrose είπε...

@swell, όχι περίμενα εσένα να μου θέσεις το ερώτημα! :b

@Πασκάλ, κι ας πούμε πως εγώ ήλπιζα πως εσύ θα τά'γραφες αυτά μια μέρα. Εσύ το περίμενες;

@Αλέξανδρος, ξεκίνα.

@χαμόγελο, μα αν δε καταλαβαίνεις πως ακριβώς αυτό το ψευτο-δίλημμα σαρκάζω, τότε απλώς ή δε καταλαβαίνεις τί διαβάζεις ή εγώ απέτυχα να εκφράσω αυτό που σκεφτόμουν/ένιωθα κλπ.

@mamma, σοφότατο. Μαμ, κακά, νάνι και ο Παρθενώνας ίσα κι όμοια την πολυκατοικία στη Γλυφάδα. Τα' χει κάνει όλα σώπατο που λέμε εμείς στη Κρήτη. :)

wert01gf είπε...

Δεν κατάλαβα πως συνδέεται η Ακρόπολη με το ερώτημα του τίτλου. Εκτός και αν η αφίσα του Ντασέν είναι ο κρίκος.. Οπότε δεν γεννιέσαι - γίνεσαι. Διαφορετικά μπορεί να είχα και διαφορετική άποψη. Εθνικιστής πάντως σίγουρα γίνεσαι - δεν γεννιέσαι.

Ανώνυμος είπε...

πιστεύω πως ούτε γεννιέσαι ούτε γίνεσαι Έλληνας.

Όταν υπηρετείς-και μόνο τότε-αισθάνεσαι Έλληνας,η αίσθηση της θητείας στην Παραμεθόριο ή κάθε φορά που γίνεται έπαρση της Σημαίας στη μονάδα ενός τέτοιου ακριτικού νησιού,αυτό κάνει τον οποιονδήποτε να ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ Έλληνας και να δακρύζει βλέποντας την γαλανολεύκη να κυματίζει,γιατί μόνο τότε καταλαβαίνεις πως υπερασπίζεσαι την Ελλάδα,και πως η ελπίδα δεν πεθαίνει....

ή περνόντας από το Σύνταγμα βλέποντας την Προεδρική.....

θα κλεισω με κάτι που με συγκινεί....

Σημαίνει ο Θιός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
σημαίνει κι η Αγια Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.

Ψάλλει ζερβά ο βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,
κι απ΄την πολλήν την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.
Να μπούνε στο χερουβικό και να' βγει ο βασιλέας,
φωνή τους ήρθε εξ ουρανού κι απ' αρχαγγέλου στόμα:

"Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τα άγια,
παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστήτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Μόν' στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να 'ρτουνε τρία καράβια°
το' να να πάρει το σταυρό και τ' άλλο το βαγγέλιο,
το τρίτο το καλύτερο, την άγια τράπεζά μας,
μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν".

Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες.

"Σώπασε κυρά Δέσποινα, και μη πολυδακρύζεις,
πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας είναι".

(δεν είμαι Δεξιός-δεν εννοώ ψάλτης.)

apologia pro sua vita είπε...

Πρώτα-πρώτα καλημερούδια.

Το θεματάκι αυτό μπορεί να βρει τοίχο εκεί που δεν το περιμένεις. Έχουν γίνει ομηρικές μάχες στα μπλογκ και στα φόρουμ από πρωήν συμμάχους και νυν εχθρούς. Και ιδού η ρίζα του κακού.

Το ανήκειν. Η έμφυτη τάση του ανθρώπου να ανήκει και να του ανήκει κάτι για να επιβιώσει, αρχικά, να αυτοπροσδιοριστεί, όταν έχει χορτάσει, να φάει κι αλλο, να αρπάξει από τον Άλλον, να βάλει τον Άλλον να δουλεύει αντί γι' αυτόν ή αυτούς στους οποίους ανήκει.

Για να "ανήκει και να του ανήκει" σχηματίζει ομάδες.Όταν όμως σχηματίζεις μια ομάδα αναγκαστικά η Άλλη ομάδα είναι η αντίπαλη ομάδα. Είτε ανήκεις σε ΟΜΑΔΑ Χριστιανών, είτε ανήκεις σε ΟΜΑΔΑ άθεων. Είτε είσαι Παναθηναικός, είτε φίλος της κατάργησης των σπορ σε όλον τον πλανήτη. Είτε είσαι Τζι 8, είτε είσαι η Γκριν Πις. Ο άλλος θα είναι πάντα ο εχθρός για να μπορείς εσύ να ανήκεις και να σου ανήκει ένα κομματάκι της ύπαρξης, που να υποστηρίζει και να δικαιολογει την ύπαρξή σου.

Γι' αυτό λέω μήπως είναι καλύτερα να καταργήσουμε την ύπαρξη. Αφού δεν μας είναι αρκετό να ανήκουμε στην ομάδα των Ανθρώπων. Ποτέ δεν θα μας είναι.

Και να προσθέσω ότι όλοι γνωρίζουν τον Παγκόσμιο Νόμο της Καθαράς Δευτέρας. Είναι αντίστοιχος του Νόμου της βαρύτητας. Αποχή από το κρέας και ξεκοίλιασμα στον αστακό, τα στρείδια, τα χταπόδια, τη σουπιά την κρασάτη. Μετά μπορείς να πέσεις πάνω στο κεφάλι του Νέυτωνα με εντυπωσιακότερα αποτελέσματα από ένα απλό μήλο.

Εμείς στο σπίτι επειδή ξεμείναμε από αστακό, φάγαμε ό,τι και αλλόθρησκος.

Νικηφόρος Καιρός είπε...

Κομμουνιστής γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ανώνυμος είπε...

1. γενιεσαι(με ενα "ν" αλα καρατζαφεραιους): σαφως και γεννιεσαι Ελληνας βιολογικα ισως και με λιγες πινελιες Ρωμης, Τουρκιας, Ολλανδογερμανοαγγλιας στις τουριστικες περιοχες, Αλβανοβουλγαρορουμανιας στις αγροτικες, αλλα εν πασει περιπτωσει γεννιεσαι Ελληνας, οπως αντιστοιχως γεννιεσαι Αγγλος, Γαλλος, Πορτογαλος εφοσον εχεις το βασικο συστατικο.

2.γινεσαι: απο τη στιγμη που εχουμε παρει τοσο ψιλα τον αμανε, οτι και καλα το να εισαι Ελληνας ειναι ιδεα κλπ κλπ(οπως οτι η χωρα εχει και συμπρωτευουσα, αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια) σαφως και γινεσαι.

συνεπως μπορεις να εισαι το 1. αλλα να μην εισαι το 2. ή το αντιθετο. τον σπανιο συνδιασμο 1.+2. τον αναζητει η WWF

manu_nag

stassa είπε...

Έχω αξιόπιστες κυκλοφορίες οτι πριν κάτι χρόνια ένα Αυστραλάκι γύρισε στην πατρίδα του να ενημερώσει οτι οι νεαροί Έλληνες, στην Ακρόπολη, πίνουνε κάτι τρίφυλλα να, που έτσι και τα πιεί Αυστραλός τον πιάνει ξερόβηχας του κερατά.

Niemandsrose είπε...

@wert01gf, δε σε εννοώ. Τι τι σχέση έχει η Ακρόπολη με το ερώτημα;

@ανώνυμε α', τι να πω...Δε μας συγκινούν τα ίδια πράγματα. Κι ούτε κι εγώ είμαι αριστερή ψάλτρια. :) Τα ψέλνω γενικά αλλά χωρίς να παίρνω θέση.

@κυρα απολογία, πρώτα από όλα καλησπερούδια (αλήθεια στις 12 παρά μετά τα μεσάνυχτα πώς χαιρετάμε; ). Εδώ σε έχω:
http://niemandsrose-niemandsrose.blogspot.com/2007/09/blog-post_28.html
Το ανήκειν εις εαυτόν το έχει κάνει πρόσες το ρόδον. :)

@Νικηφόρε Καιρέ, δε γνωρίζω. Δεν είμαι κομμουνίστρια. Σεις τι λέτε;

@ανώνυμε β', δεν ήξερα πως η WWF κυνηγάει και είδη εξαφανιστέα. Νόμιζα μόνο είδη προς εξαφάνιση.

@stassa, ΧΑΧΑΧΑΧΑ! Τι είπε πάλι το άτομο αυτό.... :)))

Νικηφόρος Καιρός είπε...

Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί σωστά μόνο με τρόπο που δείχνει ότι το ερώτημα είναι διατυπωμένο λάθος:

Γεννιέσαι προλετάριος. Κομμουνιστής γίνεσαι!

Unknown είπε...

NIEMANDSROSE
Τρομερό κείμενο, Έλληνας είμαι αλλά και είμαι ταυτόχρονως Παλαιστίνιος, Ιρανός, Κούρδος, Ιρακινός και διάφορους άλλους λαούς που σήμερα αγωνίζονται για την Ελευθερία τους.
Υιοθετώ τους στίχους του συμπατριώτη μου Ανδρέα Κάλβου

Ας έλθη τότε, ας έλθη
'να σας περικυκλώση
με σκοτεινά, βρονταία,
πεπυκνωμένα σύννεφα
η δυστυχία.

Μία δύναμις ουράνιος
εις την ψυχήν σας δίδει
πτερά ελαφρά, και υψώνεται
λαμπρόν το μέτωπόν σας
υπέρ την νύκτα.