7/12/08

οι πεθαμένοι να φτύσουν την καραμέλα

Τα μμε έχουν εκπαιδεύσει τους πεθαμένους τηλεθεατές τους να πιπιλίζουν την ίδια καραμέλα όταν η περίσταση το απαιτεί: για την περιουσία του κοσμάκη που καταστρέφουν οι κουκουλοφόροι. Λες και οι τράπεζες, οι αλυσίδες και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ανήκουν σε κανένα "μικρομεσαίο φουκαρά". Ένα περίπτερο πχ μπορεί να κάηκε μια φορά στην ΑΣΟΕΕ ή στη Στουρνάρη. Αλλά αν του το προβάλλεις του πεθαμένου 3.000 φορές θα μάθει να ταυτίζεται με τον "φουκαριάρη" τον περιπτερά. Άσχετα που παλιά ο περιπτεράς ήταν ο ρουφιάνος της γειτονιάς και σήμερα είναι ο νέος της κλαμμένης γενιάς των 700 ευρώ. Θα αντιδράσει και για τη δημόσια περιουσία που καταστρέφουν οι γνωστοί άγνωστοι. Λες και οι κάδοι με τα σκουπίδια που καίγονται είναι καμιά σοβαρή απώλεια δημόσιου χρήματος σε σχέση με το τι έχουν φάει τα λαμόγια του δικομματισμού που εκλέγει τόσα χρόνια, λες και δεν είναι αναγκαστική απάντηση στα δακρυγόνα. Λες και το τουμπαρισμένο αυτοκίνητο του κάθε Νομάρχη και ασφαλίτη, το περιπολικό, το βανάκι του τηλεοπτικού σταθμού και η BMWάρα δεν αποτελεί σύμβολο εξουσίας, δεν αποτελεί σύμβολο μιας δημοκρατίας στα χαρτιά. Και μόνο στα χαρτιά δημοκρατία αφού όποιος τολμήσει όχι να υποστηρίξει δημόσια τα μπάχαλα αλλά να μην γλείψει την γνωστή καραμέλα, απειλείται με την κατηγορία για "εγκωμιασμό αξιόποινης πράξης" που σηκώνει ποινική δίωξη. Μ' αυτή την κατηγορία κυνηγήθηκε όχι επί Δεξιάς αλλά επι ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα ψάχνεται να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση, ο Γιώργος Ρούσσης και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος επειδή είχαν χαρακτηρίσει την καμμένη ελληνική σημαία "το πανί του ράφτη" και τους πιτσιρικάδες αντεξουσιαστές "ανθό της νεολαίας", όταν το '95 είχαν γίνει 500 συλλήψεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Αλλά οι πεθαμένοι ούτε μνήμη έχουν, ούτε η ανθρώπινη ζωή είναι είναι γι' αυτούς αξία θεμελιώδης. Οι πεθαμένοι το μόνο που δε θέλουν είναι φασαρία, σπασμένα τζάμια, ταραχές. Ας ανοίξουν οι κλούβες να επιβιβαστούμε όλοι ήσυχα και ήσυχα να μας κλείσουν σε κελιά. Δεν έχει νόημα να ζεις με πεθαμένους. Με τέτοιους ζει ο μπάτσος, αυτούς προστατεύει, με τη δική τους συγκατάθεση πυροβολεί στο ψαχνό. Με πεθαμένους από καιρό.

Μόνο εσύ Αλέξη δεν είσαι νεκρός. Εσύ και όσοι κατέβηκαν στους δρόμους.

19 σχόλια:

kioy είπε...

Καλησπέρα καλή μου. Συμφωνώ με όσα λες, και σήμερα από πολύ κοντά, διαπίστωσα πως η οργή κατευθύνθηκε (για μια από τις σπάνιες φορές) στη σωστή κατεύθυνση. Τουλάχιστον, ως προς το σχέδιο που αφορά το πλήγωμα της εταιριοκρατίας και των κέντρων του καπιταλισμού που ξεπλένουν χρήμα.

Όμως επέτρεψε μου, να θεωρώ σε μεγάλο βαθμό τις όποιες καταστροφές άστοχες και σχηματικές. Με το να πληγώνεις φυσικά πρόσωπα(μεγαλοκαρχαρίες) δεν πληγώνεις ούτε το κεφάλαιο, ούτε το σύστημα. Πληγώνεις μόνο μεμονωμένους εκφραστές του, και μόνον στιγμιαία. Μια εικονική καταστροφή, που αρχίζει και τελειώνει μαζί με το πέρας της οργής. Το λέω και το ξαναλέω, πως θα πρέπει να πληγώσουμε όλους αυτούς
τους ****** με τρόπο ουσιαστικό και μόνιμο.Αφαιρώντας τους για αρχή την πραγματική πηγή της δυναμής τους, της κυριαρχίας τους και της επιβολλής τους πάνω μας. Και πως γίνεται αυτό; Μηδενική κατανάλωση στους κερδοσκόπους. Συνειδητοποίηση του ρόλου που επιτελεί ο καθένας τους στην καθημερινή μας ζωή. Αντίσταση στον εκβιασμό που υφίστανται οι πραγματικές μας ανάγκες. Μόνο μην χαρίζοντας τα χρήματα μας σε αυτούς όντως θα τους κάνουμε φτωχοτερους... Καλό είναι να αισθανθούν την οργή μας, αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο και ουσιαστικότερο, με διάρκεια. Όχι απλές εκρήξεις.

Πολλά είπα και ντρέπομαι για τη στιγμή. Καλό ταξίδι Αλέξη...

Niemandsrose είπε...

Καλά έκανες kioy και είπες πολλά. Αυτό έλειπε να γίνουμε σαν τα μόμολα τα φεϊσμπουκάκια που αρκούνται να ανταλλάσσουν 8 λέξεις και 5 emoticons το πολύ, έμπλεα ανοησίας και να λογίζονται φίλοι έτσι.
Όταν το κράτος δολοφονεί, οι καταστροφές είναι αναπόφευκτες. Δε γίνεται αλλιώς. Από κει και πέρα νομίζω πως κανένας δε σταματάει εκεί. Ζει με τον τρόπο που περιγράφεις περίπου.
Την καληνύχτα μου.

stassa είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stassa είπε...

Σόρρυ, ξεκάρφωτο σχόλιο. Δεν είμαι σε φόρμα. :(

Τί κάνεις;

darkwhisper είπε...

δε συνηθιζω να βαζω σε λινκ τον εαυτό μου, απέχω και καιρο λογω δουλειας κυριως, αλλά δε σχολιαζεται αυτό σε δυο γραμμες. Χαιρετισματα σε σενα και στο παιδί σου

http://alittlewhisper.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

νατασσΆκι είπε...

Ήταν επόμενο ότι θα γίνουν φασαρίες
Η βία φέρνει βία, δεν γίνεται αλλιώς. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που θα ήθελα κι εγώ να βγω στο δρόμο και να σπάσω ότι βρω μπροστά μου...

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερη αξία σε ένα περίπτερο, μια βιτρίνα ή ένα αυτοκίνητο από τη ζωή ενός ανθρώπου -ενός παιδιού 15 χρονών, που Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ!...

Φρίκη και οργή νιώθω
και αλήθεια, για πρώτη φορά δεν ξέρω πού να την εκτονώσω.

lakis είπε...

Οι περισσότεροι πεθαμένοι είμαστε, από καιρό. Απλά περιμένουμε στη σειρά να μας θάψουν...

Ανώνυμος είπε...

Κανονικά δε θα με πείραζε τόσο.
Άλλο ένα "μεμονομένο περιστατικό" θα ήτανε κι αυτό, όπως μας έχουν συνηθήσει τόσα χρόνια.

Αλλά έτυχε αυτό το μεμονομένο να πεσει πάνω σε ένα ΠΑΙΔΙ.
Αλλά έτυχε αυτό το μεμονομένο να είναι 4 τετράγωνα απο το σπίτι μου.
Αλλά έτυχε αυτό το μεμονομένο να γίνει 10 μέτρα απο καφετεριες που κάθομαι και πίνω καφέ.
Αλλά έτυχε να είμαι τυχερός που δεν είμαι εγώ για νεκροτομή.


Όταν συνειδητοποίησα το συμβάν πραγματικά ενιωσα χαλια.
Ψυχοσωματικά χάλια.
Και μετά που περπάτησα και στο κέντρο γυρνώντας σπίτι, μετά που είδα την Τρικούπη και τη Ζ.Πηγής πλακώστρωτες, έγινα ακόμα χειρότερα.

Η μαλακία ενός ανθρώπου που τραβάει όπλο Σαββατόβραδο στο κέντρο και πυροβολεί.Αυτή η μαλακία ξεπερνιέται;
Κάποιος κοιτάχτηκε στον καθρέφτη πριν βγει απο το σπίτι, είδε τα μπλε και ένιωσε dirty harry.
Και βγήκε να ξεβρωμίσει την κοινωνία.
Από τι όμως;
Από τα παιδιά του;


Όλη μέρα σήμερα η κατάσταση στα εξάρχεια είναι για κλάμματα. Όχι μεταφορικά.
Από τις 7 η πλατεία ζωσμένη με ματ και για 3-4 τετράγωνα γύρω δε μπορούσες να ανασάνεις.
Στο πολυτεχνείο ταμπουρωμένοι, στην ΑΣΟΕΕ επίσης.
Και τα ματ κοροιδεύουν.
Εμφανίζονται στη γωνιά, πετάνε 5-10 τενεκεδάκια θανατο και πάλι πίσω.

Ανησυχεί ο κοσμάκης γιατί οι καταστηματάρχες χάσανε το βιός τους και δεν έχουνε να θρέψουνε την οικογένειά τους.

Κανείς δεν ανησύχησε για εκείνη που έχει ακόμα το βιός της ασφαλές και ολάκερο, αλλά δεν έχει πιά οικογένεια.
Τι σκατά θα το κάνει τώρα το βιός της;

Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που θέλησα να πιάσω κι εγώ πέτρα να πετάξω. Όχι για να σκοτώσω κάποιον.
Απλά για να δώσω στην οργή μου μια διέξοδο.


Σταματω εδώ γιατί κάνω κατάχρηση.
Για μένα είναι too much όλα αυτά, δε νομίζεις;
Και να φανταστεις συγκρατήθηκα.

Συγγνώμη για την κούραση κι ευχαριστώ,
noa.

wert01gf είπε...

Καταστροφές, τζαμαρίες, πυρκαγιές, μολότωφ, "καίγεται ξένη περιουσία", γνωστοί-άγνωστοι, ταραξίες, μπλα, μπλα, μπλα..

Κοινώς, μας τα πρήξατε! Γιατί είστε τηλεθεατές, τίποτα παραπάνω. Κανείς σας δεν είδε αυτόν τον κόσμο στα μάτια. Τον κόσμο που ήθελε ένα τόσο δα, μικρό "τσαφ", για να βγει έξω και να γκρεμίσει το προσωπείο αυτής της ανυπόστατης Δημοκρατίας που τσαμπουνάτε, ολημερίς. Σάββατο βράδυ έπεσε η βιτρίνα της βρώμικης καπιταλιστικής σας δημοκρατίας και εσείς μας δείχνετε μόνο τις βιτρίνες της Ερμού. Να τη φτύσουν την καραμέλα, ναι. Μαζί σου.

Niemandsrose είπε...

Έλα ρε stassa, γιατί τό' σβησες; Πολύ σωστές ήταν οι ερωτήσεις σου και άξιζαν να συζητηθούν. Το' χω άμα θες να το ξανανεβάσουμε. Σε φιλώ.
(Και δεν είμαι καλά καθόλου, αφού ρωτάς. Μόνο επειδή κατέβηκα κι εγώ στους δρόμους έχω μούτρα να κοιτάζω το μωράκι μου και να μη ντρέπομαι. Για να σου απαντήσω μερικώς και για τα άλλα που έσβησες).

ευχαριστώ darkwhisper! Το έβαλα εδώ στο απάνθισμά μου μπας και το δουν τίποτα εντελώς πεθαμένοι που βρήκαν τρόπο να εκτονώσουν το μίσος που φωλιάζει μέσα τους ("καλά τους κάνουν αφού καταστρέφουν τις περιουσίες του κοσμάκη"). Γιατί έτσι έχουν μάθει να νομίζουν.

@νατασσάκι , στους δρόμους αδελφές μου στους δρόμους. Εκει μόνο μπορείς να την εκτονώσεις. Ας ελπίσουμε πως θα συνεχιστούν οι πορείες.

@Λάκης Φουρουκλάς, εγώ δεν είμαι. Και κανείς δεν είναι αν δε το θελήσει.


ωραία μεγαλώνεις μικρέ noa6064, κι ωραία τα νιώθεις ψυχοσωματικά. (ξέρω ακούγεται δασκαλίστικο έτσι όπως το λέω, αλλά επειδή έχουμε και μια προϊστορία εσύ καταλαβαίνεις πώς το εννοώ). Κι ευχαριστώ για όλο αυτό.

@wert01gf , έτσι. :(

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Γίναν και καταστροφες μεγάλες αλλά τι περίμενες μετά από τέτοια αγανάκτηση.

Στον Πάσσαρη θα κάναν τσαμπουκά οι μπάτσοι? Μόνο σε 15χρόνα άοπλα παιδάκια δείχνουν το ότι είναι θαυμαστές του Ντέρτι Χάρι...

Αυτό είναι το κράτος που φτιάξαμε όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι που βολευόμαστε να πατάμε τον διπλανό μας και να σκύβουμε το κεφάλι όταν μας πατάν..
Ελπίζω κάτι καλό να βγει μέσα από την αναταραχη.

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ φεϊσμπουκάκι είμαι τον τελευταίο καιρό αλλά το ριμάδι το στόμα μου ξέρω να το ανοίγω, ευτυχώς. Αυτό που θέλω να πω το είπαν και τα παιδιά πιο πάνω: η βία φέρνει βία, και η οργή αγανάκτηση. Το χειρότερο απ' όλα είναι να θεωρηθεί μια δολοφονία "λάθος" ή "μεμονωμένο περιστατικό".
καλημέρα. καλή εβδομάδα. φιλιά.

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα είπε...

υποκλεινομαι στο κειμενο σου..
πραγματικα αφοπλιστικο

καλη συνεχεια

χ.ζ. είπε...

niemandsrose και Noa τα λέτε πάρα πολύ καλά.
Πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί που δεν είναι πεθαμένοι και το απέδειξαν. Διαφωνώ με τον/την kioy όσον αφορά τις καταστροφές κλπ. Μακροπρόθεσμα η στρατηγική που προτείνεις είναι βέβαια η σωστή, όμως με τις καταστροφές μεγαλοκαταστημάτων, τραπεζών κλπ και το «πλήγωμα» μεγαλοκαρχαριών εκτός από τη διέξοδο στην οργή που ένας ζωντανός που την έχει συσσωρεύσει χρόνια τη χρειάζεται, διαπράττεται και μια συμβολική νίκη απέναντι στην εξουσία και τους εκάστοτε φορείς της. Καταστρέφεις το σύμβολο της εξουσίας, ΣΑΝ ΝΑ καταστρέφεις την εξουσία δηλαδή. Τα σύμβολα είναι πολύ δυνατά, δεν είναι τυχαίο που όλες οι εξουσίες και οι θρησκείες τα χρησιμοποιούν κατά κόρον για την επιβολή τους στη συνείδηση των πεθαμένων. Το λοιπόν η σπασμένη βιτρίνα με το όμορφο καλλιγραφικό ΄merry christmas΄ μεγαλοκαταστήματος και η γκόμενα που χαμογελάει διαφημίζοντας άρωμα πίσω από τη βουλωμένη τζαμαρία στέλνουν πάρα πολλά μηνύματα, δε νομίζεις;

stassa είπε...

Τό σβησα γιατί μου φάνηκε μετά οτι ήτανε λίγο άσχετο με το θέμα του ποστ, αν θες ξαναβάλτο.

Δε θέλω να στεναχωριέσαι. Το παιδί σου θα κάνει τον κόσμο λίγο πιο όμορφο και λίγο πιο δίκαιο. Δεν έχεις να ντραπείς για τίποτα.

haridimos είπε...

Συμφωνώ γενικά με όσα λες, με μια μικρή χωρίς σημαντική σημασία εξαίρεση... κάτι παπιά και 250ρια που κάηκαν δεν νομίζω πως είναι σύμβολα πλουτισμού.

Για τους ειδικούς φρουρούς και τη συμπεριφορά τους τα λέγανε στα μέρη μου εδώ και χρόνια (πχ Ζωνιανά) αλλά αντιμετωπίζονταν σαν γραφικοι...

Πάντως το όλο σκηνικό δείχνει την ανυπαρξία του κράτους από τη μια, αλλά και την απαράδεκτη λειτουργία του σε πολλούς τομείς από την άλλη..

Καλά για το χρόνο απόκρισης της κυβέρνησης Καραμανλή να μη μιλήσουμε καλύτερα... Κάθε ρεκόρ έσπασε..

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι "μόνο" ο θάνατος του παιδιού. Προφανώς υπάρχει ένα μίσος προς την αστυνομία βαθιά ριζωμένο στις καρδιές των ανθρώπων. Κι αν δούμε το έργο της αστυνομίας στο παρελθόν και δυστυχώς στο παρόν βλέπουμε ότι το μίσος αυτό είναι βάσιμο. Και το χειρότερο είναι που δεν έγινε ποτέ καμία κάθαρση. Δεν αποδόθηκε στη ουσία ούτε ένα γραμμάριο δικαιωνσύνης.
Τώρα αν ο αστυνομικός που πυροβόλησε μπει ισόβια στη φυλακή θα είναι αρκετό; Σημαίνει ότι το κράτος λειτουργεί; ΟΧΙ.

Από την άλλη είμαι άκρως αντίθετος στη βία που ακολούθησε. Και συμφωνώ απολύτως πως όλες οι ζημιές που έγιναν θα επιβαρύνουν τελικά πάλι τον φτωχό των 700€!! Ας μην αναφέρθω και στα κλεφτρόνια που λεηλατούν τα καταστήματα. Εδώ περνάει δυστυχώς το λάθος μήνυμα.

Συμφωνώ και με το σκεπτικό για την πλήξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό πρέπει να γίνει η νέα καθημερινότητα. Εγώ κάνω την αρχή εδώ κάθε μέρα. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι να αλλάξουμε κάτι και θα κάνω μια προσπάθεια να δώσω μερικές σχετικές ιδέες στο μπλογκ μου.

Ελπίζω λοιπόν η βία να πάψει, αλλά να παραμείνει όμως το πνέυμα της εξέγερσης. Να μην πέσουμε πάλι θύματα υπνωτισμού της τηλεόρασης και όλων των άλλων μέσων που θέλουν να μας χαλιναγωγήσουν...

Ανώνυμος είπε...

Tous provokatores giati de tous ypologizeis??? Aytoi kaine ta periptera pou les.

Niemandsrose είπε...

@_ST_ ,"Αυτό είναι το κράτος που φτιάξαμε όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι που βολευόμαστε να πατάμε τον διπλανό μας και να σκύβουμε το κεφάλι όταν μας πατάν.." Αυτό.

@mikroanalogo , το χειρότερο από όλα είναι να μην υπάρχει αξιοπρέπεια. Είναι δυνατόν να αρνούνται την πολιτική ευθύνη και να παραμένουν στη θέση τους οι ηθικοί αυτουργοί; (Το δεύτερο χειρότερο είναι να είσαι φεϊσμπουκάκι. Σβήσου καλό μου παιδί. Κρίμας είναι!)

@δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα, να' σαι καλά. Αν και πιο χύμα κείμενο δεν έχω ξαναγράψει. Είχε και καμιά εκατοστή λάθη/παραλείψεις από ό,τι είδα μετά.

@χ.ζ. , αν και ρητορικό το ερώτημά σου στο τέλος, δεν έχω παρά να αναφωνησω ένα μεγάλο "ναι!"

@stassa , πάλιωσε τώρα... άστο. :( Πάντως έχουν νόημα όλα αυτά που γίνονται. Τίποτα δε πάει χαμένο στη χαμένη μας ζωή που λέει και ο Ρασούλης. Έχει νόημα για να μη γίνουμε ελβετόψυχοι που λέει ο Τζιμάκος. Στην Ελλάδα, το κλίμα είναι καλό όχι μόνο για τα ελαιόδεντρα αλλά και για το αντεξουσιαστικό πνεύμα.

@haridimos, τα παπάκια και τα μικρομάγαζα τα καίνε οι ασφαλίτες προβοκάτορες, πράγμα που ο καθένας μπορεί να υποθέσει. Αλλά όταν το ακούς και από τα χείλη του Τζιμάκου που είναι στα πράγματα καμιά 30αριά χρόνια και δε λέει και μαλακίες στον αέρα, τότε δεν έχεις λόγο να αμφιβάλλεις. Θα ανεβάσω στο απάνθισμα τη σημερινή του εκπομπή για να ακούσεις τι λέει.

@Fmotis, που ασκήθηκε βία τελικά από τους αντεξουσιαστές; Πόνεσε καμιά τζαμαρία τράπεζας ή χύθηκε αίμα από κανένα καμμένο ντουβάρι δικαστικού μεγάρου;

@ανώυμος, έλεγα να μην πω τα προφανέσταστα και είπα απλώς τα προφανή. Δίκιο όμως έχεις. Έπρεπε να κάνω μια αναφορά. Στο σημερινό ποστ ικανοποιώ το δίκαιο αίτημά σου.