29/5/12

μία σημείωση για τη συνέπεια

Τυχαίνει να μιλήσω πριν λίγες μέρες με έναν παλιό φίλο, κοντά σαράντα, επιστήμονα -με πολύ καλές σπουδές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- ο οποίος από ό,τι θυμόμουν δραστηριοποιούταν, έντονα μάλιστα, στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Ο φίλος αυτός τώρα πια υποστηρίζει το νεοφιλελευθερισμό. Μάλιστα υποστήριζε ένθερμα τη διαφαινόμενη συνεργασία της Μπακογιάννη με τον Στέφανο Μάνο, πριν ακόμα η πρώτη συμπράξει με τον Σαμαρά και ο τελευταίος με το DiXan.

Πια δε μου κάνει εντύπωση η δεξιά στροφή ακόμα και παλιών αριστερών, ειδικά μάλιστα όταν έχουν τα χαρακτηριστικά του φίλου μας. Υπάρχουν δηλαδή ψηφοφόροι που προέρχονται από τα μεσαία στρώματα, έχουν αποκτήσει δύο και τρεις τίτλους σπουδών, έχουν ζήσει στο εξωτερικό και έχουν υποφέρει επαγγελματικά -αλλά και σε επίπεδο καθημερινής συναλλαγής- στο εσωτερικό καθώς γίνονται αυτόπτες μάρτυρες -και μάρτυρες με την έννοια τη θρησκευτική κάποιοι- των παθολογιών του πολιτικού συστήματος (π.χ. νεποτισμός, ευνοιοκρατία, πελατειακό σύστημα, αδιαφάνεια διαδικασιών κλπ). Τέλος, οι ίδιοι δέχονται κατά ριπάς πια την προπαγάνδα των νεοφιλελεύθερων από τα πιο ισχυρά συμβατικά ΜΜΕ, π.χ. Καθημερινή, ΣΚΑΪ, protagon κλπ. Αν προστεθεί μάλιστα σε όλα αυτά η ιστορική πορεία ενός "σοσιαλιστικού" κόμματος, η πολιτική του δηλαδή χρεωκοπία, και ο ρόλος του στην παραγωγή και αναπαραγωγή των πιο νοσηρών πολιτικών φαινομένων με τις παράλληλες αγκύλωσεις του ΚΚΕ και την μέχρι τώρα απουσία εφικτής εναλλακτικής πρότασης από την Αριστερά, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί οι δεξιόστροφες αντιλήψεις έχουν επεκταθεί τόσο σε αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων.

Παρατηρώντας και βιώνοντας δηλαδή ένα ΠΑΣΟΚ να χαράσει μια μνημειωδώς ασυνεπή πορεία και μια Αριστερά σε κατάσταση μόνιμου εμφύλιου σπαραγμού, οι φίλοι μας οι όψιμοι νεοφιλελεύθεροι αναγνωρίζουν στον Μητσοτάκη ιδεολογική συνέπεια...ανά τους αιώνας σχεδόν. Να το δούμε.

O Μητσοτάκης, το Τοτέμ της νεοφιλελεύθερης σκέψης, υποπίπτει συστηματικά σε δύο αντιφάσεις:

α) Συνήπτε κατ' εξακολούθηση συντεκνιές και κουμπαριές με την βαθιά πλέμπα, τύπου ορεσίβιοι αγράμματοι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, προκειμένου να διασφαλίζει εκλογική υποστήριξη, ενώ εξακολουθητικά διατυπώνει τις πλέον ελιτίστικες στα όρια του απολυταρχισμού απόψεις. Ένα ελάχιστο παράδειγμα στο τελευταίο άρθρο του στην Καθημερινή όπου στην τελευταία παράγραφο ζητεί Συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να εξαντλείται υποχρεωτικά η 4ετία!
β) Προκειμένου η κόρη του να μη χάσει την ευκαιρία του υπουργικού θώκου δέχτηκε να κάνει την πιο επονείδιστη κωλοτούμπα ever συμπράττοντας με το ακροδεξιό μόρφωμα της σημερινής ΝΔ υπο την ηγεσία μάλιστα του πρώην αποστάτη του. Όποιος θεωρήσει αυτή την κωλοτούμπα ως ένδειξη μεγαλοθυμίας και διάθεση συγχώρεσης και βέβαια σύμπραξης προκειμένου για την πιπίλα της εθνικής σωτηρίας, είναι τουλάχιστον αφελής.

Κατά τα άλλα, όσο και να είναι κατανοητό, με βάση τα παραπάνω, δε παύει να είναι τουλάχιστον θλιβερό νέοι άνθρωποι, ταξιδεμένοι και επιστήμονες, όπως η περίπτωση που ανέφερα ενδεικτικά, να εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτές τις προφανείς παραδοξότητες. Όσο και αν είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο νεοσυντηρητισμού που συνήθως συμβαδίζει με βαθιές οικονομικές υφέσεις θα εντείνονται οι δεξιές αντιλήψεις, ωστόσο δε παύει να σηματοδοτεί και το έλλειμμα στιβαρού πολιτικού αντίβαρου.

12 σχόλια:

spap είπε...

πραγματικά όμως, αυτό που κπ αριστεροί αναγνωρίζουν συνέπεια στον Μητσοτάκη κ εχουν εκτίμηση στον Μάνο (γιατί κι αυτό παίζει πάρα πολύ) με τρελαίνει.

ωραία η σημείωση. Κατανοώ του λόγους της στροφής, αλλά κ πάλι ως ένα σημείο. Κάτι μου λείπει (ίσως ότι μια μερίδα κόσμου φτάνει να ζητά τελικά μόνο μια σοβαρότητα - με την έννοια του κορέκτ - ή απλά ασφάλεια κ τον κυνισμό του εμείς να συνεχίσουμε να ζούμε στον καταναλωτικό παράδεισο κ οι από κάτω είναι για τις ΜΚΟ, ίσως να είναι μπούρδες αυτό που λεω). Θα το βρω κ θα επανέλθω.

βυτίο

Sraosha είπε...

Πράγματι οι μορφωμένοι κι ελπιδοφόροι ξενοθρεμμένοι που καταλήγουνε να απελπιστούν έχουν πληθύνει.

Όσα πικρά και νηφάλια επισημαίνονται στο ποστ ισχύουν: αποζητούν αυτοί οι άνθρωποι την αξιοκρατία στον ανταγωνιστικό θατσερισμό· προσδοκούν τον εξορθολογισμό μέσα από την κατάλυση του ετσιθελικού τσαμπουκά που παρενδύεται φενάκες, φουστίτσες και καλσόν πατριωτικής αριστεράς και ορθόδοξης λεβεντιάς. Αυτό το δεύτερο τους κάνει τελικά ελιτιστές και εχθρούς του "κουτού" λαού, εξωθώντας τους σε έναν βαθιά επαρχιώτικο κοσμοπολιτισμό-βλαχοευρωπαϊσμό. Και στον θαυμασμό πολιτικών που παραμένουν συνεπείς, σε ό,τι ιδεοληψία ή κυνισμό κι αν παραμένουν συνεπείς.

Και ουσιαστικά λες ότι η Αριστερά επενδύει στην απελπισία μας, αφού αδυνατεί να γίνει αυτό που επιτάσσεται να γίνει: "στιβαρό πολιτικό αντίβαρο". Για να μη χάσει την αξιοπρέπειά του στρέφεται εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ πολύς κόσμος.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πως αυτή η "δεξιόστροφη" πορεία των καλλιεργημένων συμπολιτών μας όπως ο φίλος σας ίσως οφείλεται στην καθόλα ασυνεπή και υποκριτική στάση της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας από το '74 ως σήμερα; Just asking...

An instast passenger

VAD είπε...

Ακόμα προσπαθείς να κατανοήσεις και να ερμηνευσεις την..."πολιτική σκέψη" του μητσοτακέικου;Χαρά στο κουράγιο σου!:))

ΥΓ άσχετο:-Το fb εκλεισε ή απλώς δε μου βγαίνει;

Ανώνυμος είπε...

Υποψιάζομαι ότι ο φίλος σου δεν αναφέρθηκε ευθέως στο νεοφιλελευθερισμό. Ζήτα του να σου εξηγήσει τις διάφορες εκφάνσεις του φιλελευθερισμού και που τοποθετείται ο ίδιος. Το Μητσοτακέικο είναι πολιτικό μαγαζί που εξυπηρετεί την πελατεία του,ανάξιο πλέον αναφοράς.

Niemandsrose είπε...

@spap, σωστή η προσθήκη που κάνεις για την πολιτικορρεκτίλα κλπ. Αλλά γι' αυτό έβαλα στον τίτλο τον ταπεινό όρο σημείωση, γιατί δε το εξάντλησα το θέμα. Παρακαλώ επανέλθετε. :)

@Sraosha, δεν έχω κάτι να προσθέσω κάτι. Τα λέτε πολύ ωραία,κύριε.

@An instast passenger, εσείς έχετε μάθει να διαβάζετε ή πάτε πάντα με κονσέρβα; Αναφέρθηκα και στο ΠΑΣΟΚ που καπέλωσε ό,τι είχε να κάνει με σοσιαλισμό, και στις αγκυλώσεις του ΚΚΕ και υπαινικτικά στην υπόλοιπη Αριστερά ότι δεν κατάφερε να ορθώσει ένα σοβαρό πολιτικό αντίλογο στον ultra ορθολογισμό των νεοφιλελεύθερων. Τι άλλο δλδ να έλεγα που να σας ικανοποιούσε; Εξάλλου μια σημείωση για τη συνέπεια ήταν, όχι το μακρύ κατηγορώ σύσσωμου του κοινοβουλευτισμού.

@VAD, θα την είχα απαξιώσει εάν δεν έβλεπα ανθρώπους με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να πείθονται και να ακολουθούν το μητσοτακέικο. (το FB το απενεργοποίησα).

@ανώνυμος, αναφέρθηκε, για την ακρίβεια, στον φιλελευθερισμό και σας βεβαιώνω πως αποτυπώνονται με ακρίβεια οι θέσεις του, στο μέτρο που αφορούν σε αυτή τη σημείωση.

δύτης των νιπτήρων είπε...

Νομίζω ουσιαστικά πρόκειται για την αποθέωση της "κοινής λογικής", του "αυτονόητου", των τεχνικού τύπου λύσεων που ξέρουν οι "ειδικοί" - η εικόνα της κοινωνίας και οικονομίας σαν κάτι που ρυθμίζεται με μάκρο και μίκρο μοντέλα. Το ΤΙΝΑ, πώς-το-λένε.

Αλλά δείτε πού καταλήγει:
Παράλληλα, [o κ. Τζήμερος] σημείωσε ότι η διαβίωση για τους μετανάστες στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε όταν τηλεφωνούν στα χωριά τους να μην λένε ότι η ζωή στη χώρα μας είναι αρκετά καλύτερη από ό,τι στις πατρίδες τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέπονται άλλοι μετανάστες από το να σκέφτονται την Ελλάδα ως πιθανό προορισμό τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος σας αναφέρθηκε στον φιλελευθερισμό,κατά τα λεγόμενά σας,εντούτοις εσείς επιμένετε να αναφέρεστε σε "νεοφιλελευθερισμό" στο κείμενό σας. Δεν είναι το ίδιο όπως δεν είναι το ίδιο ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός.Ψάξτε το λίγο.

ο ίδιος ανώνυμος

Ανώνυμος είπε...

@ "για να μην χάσουν την αξιοπρέπειά τους στρέφονται στο ΣΥΡΙΖΑ"??

Αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ μάζεψε όλη τη λίγδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ? Λόγοι αξιοπρέπειας?

Sraosha είπε...

Εξ όσων γνωρίζω, η λίγδα του ΠΑΣΟΚ παραμένει στο ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας να παίξει τον ρόλο τσόντας-ΚΟΔΗΣΟ σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Η δε ΝΔ μάζεψε όσο περισσότερη λίγδα μπορούσε. Λέγεται Ντόρα-Εξουσία-Μπακογιάννη και Αποπλύματα του ΛΑΟΣ.

Immortalité είπε...

Θα πρόσθετα μόνο μια προσωπική διαπίστωση, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να γενικευτεί. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την νεοφιλελεύθερη στροφή είναι οι αγγλοσπουδαγμένοι, και κυρίως όσοι έχουν κάνει βασικές σπουδές στο ΗΒ. Δηλαδή η απολύτως συντριπτική πλειοψηφία... Αυτό με τη συνέπεια του Μητσοτάκη και την απολύτως απαραίτητη δαιμονοποίηση του Α.Παπανδρέου, το άκουσα κι εγώ προσφάτως και έμεινα με το στόμα απελπισμένο...

spiral architect είπε...

Τις εκφράσεις:
"πρώην αριστερός",
"δραστηριοποιούταν, στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς",
"πρώην ΚΝίτης",
"τέως παιδί των λουλουδιών"
τις έχω ακούσει αρκετές φορές από άτομα που έτυχε να γνωρίσω, να συνεργαστώ και να πιω ένα ποτήρι κρασί.
Ειδικά με το τελευταίο λύνεται η γλώσσα αποκαλύπτοντας έναν αμοραλιστή του κερατά.

- Η αριστερά φταίει που οι παθολογίες του συστήματος τον έκαναν έτσι;
- Τι σόι "αριστερός" (πόσο το πίστευε δηλαδή) ήταν;
- Δηλαδή η κοινωνική και εργασιακή αναγνώριση θα τον καθορίζε σαν ύπαρξη και θα κράταγε τις "αριστερές" του ιδέες;
- Μήπως εις την Εσπερίαν δεν ισχύουν τα ίδια;

Μπορείς κάλλιστα να είσαι "πρώην" (κι εγώ μια από τα ίδια είμαι) αλλά να μην χάνεις την ανθρωπιά σου.
Αριστερά πάνω απ' όλα σημαίνει (και) ουμανισμός.

Μια αφιέρωση στους πρώην αριστερούς και νυν τζημερόπουλα:

What do you do for money, honey

... και με τις υγείες μας!