24/1/13

Όλα 090 >> Luben

niem1
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος περιοδεύει. Το σχολείο κλειστό για να φανούμε πολλοί στο “παλλαϊκό συλλαλλητήριο” ενάντια στα Σκόπια. Έτσι θολά. Εμείς κοίταξε, όχι ούτε και αυτοί δεν ήθελαν να ακούσουν, αλλά είπαμε για να τoπάρουν αλλά ύστερα, με ό,τι τους είπαμε, και θέλανε αυτοί αλλά, είπανε όχι θέλαμε να το πάρουμε, ε, και εμείς είπαμε όχι να μην το πάρει κανείς. Μαθαίναμε την Ιστορία στα βαλκάνια σε στυλ Θωμάς Μάτσιος του Εδεσσαϊκού. Η πόλη βούλιαζε από κόσμο για την υποδοχή του προκαθήμενου. Βούλιαζε από σημαίες γαλανόλευκες, κίτρινες με το δικέφαλο, εθνικιστικές κορώνες, ρασοφόρους. Γενικά βούλιαζε.
Στην κυβέρνηση ο φιλελεύθερος. Φιλελεύθερος μεν, και φουλ της Εκκλησίας δε. Φιλελεύθερος μεν, και φουλ οικογενειοκρατία/συντεκνιές/διαπλοκές δε. To παράδοξο του Χάιζενμπεργκ είναι πιο απλό να το εννοήσεις. Δεν του έμελλε του «γκαντέμη» να κυβερνήσει για πολύ. Πρόφτασε όμως και ταχτοποίησε 66 προβληματικές επιχειρήσεις του ΟΑΕ. Που θα πει, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές και λουκέτα. Δες τι ωραία που τα λέει σήμερα το Wikipedia: “και διευκολύνθηκε με την απομάκρυνση του μη αναγκαίου προσωπικού η αποκρατικοποίηση των υπολοίπων που είχαν απομείνει (συνολικά μειώθηκε, από το 1989 μέχρι το 1993, το προσωπικό των επιχειρήσεων αυτών κατά 9000 εργαζομένους)”. Τι γλυκό. Εννιά χιλιάδες σπίτια βιώσαμε την ανεργία ήδη από τα 90s. Δεν περιμέναμε την Τρόικα.
niem2
Υπουργός Παιδείας ο Κοντογιαννόπουλος. Είχε δώσει εντολή να τυπωθούν στο πόδι κάτι βιβλιαράκια μπλε βαθύ, όπως η Ελλάς όπως η ΝΔ, με εξώφυλλο το άστρο της Βεργίνας. Τότε ο ΟΕΔΒ εξέδιδε και εκτάκτως βιβλία για να τονώσει το εθνικό φρόνημα αλλά πια ούτε τα βασικά εγχειρίδια δε δύναται. Τώρα φωτοτυπίες. Αύριο θα τα πληρώνεις. Αργότερα μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ ο τότε σκληροπυρηνικός Υπουργός. Ο Σαλπιγγίδης με πιο βαριά καρδιά έφυγε από τον ΠΑΟΚ. Οι παίχτες πιο πολύ την πονάνε τη φανέλα που βγάζουν στη μεταγραφή.
Φανάρι και Μαξίμου χέρι-χέρι στο δρόμο για Καρατζαφέρη κι αυτός στο δρόμο για χρυσαυγίτικα πογκρόμ. Άνοιγαν τα σύνορα. Έμπαιναν οι αλβανοί. Αν δεν έχεις μετανάστες, ποιο να δείρεις; Τον αδελφό; Το αίμα σου; Και αυτόν. Αλλά ξεκινάς από τον ξένο. Φτηνά εργατικά χέρια. Γκασταρμπάιτερ αλά ελληνικά. Άλλο εμείς τότε στη Γερμανία. Δεν είμαστε αλβανοί. Αργότερα, θα ακουστεί: αλβανέ, αλβανέ δε θα γίνεις έλληνας ποτέ. Ξέπεσαν κι αυτοί. Φτιάξανε σπίτια, ρίζωσαν. Φέρε πιο εξαθλιωμένους να μαχαιρώσω. «Σαν απόκληρος γυρίζω στην κακούργα ξενιτιά. Περιπλανώμενος δυστυχισμένος. Μακριά απ’ της μάνας μου την αγκαλιά». Δεν ακούγανε και κανέναν Τσιτσάνη, καμιά Μπέλλου να εξανθρωπιστούν τα δίποδα.
Ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο ήταν το καλύτερο εργάκι που θα μπορούσαμε να έχουμε δει. Ιδιωτική τηλεόραση πλέον. Μegaλεία. Έβγαινε ένας τύπος βραδύγλωσσος, με φράντζα και γυαλί, μορφονιός, σα να το έσκασε απο σίτκομ με αμερικάνικο κολλέγιο των 80s. Πιο φλώρο δεν είχα δει. Τότε έκανε σπικάζ στους πάτριοτ και σκούντ. Το κάναμε καλοκαιρινό του Κουβέιτ. Τώρα κάνει τον εκδότη και ανησυχεί για τη διακίνηση (sic) ναρκωτικών στις καταλήψεις. Μάλλον γιατί οι φίλοι του στο σταρ σύστεμ και στις βίλες στον άπω βορά της Αττικής τα θέλουν όλα για (τα) πάρτυ τους.
niem3
Μαζικές καταλήψεις σχολείων. Θέλω κάποτε να μπορώ να γράψω στο CV μου πως ήμουν στη συντονιστική επιτροπή των καταλήψεων. Μάλλον όταν εκλεγεί ο Τσίπρας κυβέρνηση. Τότε που θα έχω με τον πρωθυπουργό όμοια προϋπηρεσία στα δεκαπενταμελή. Οι καταλήψεις εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Πανεκπαιδευτικά συλλαλλητήρια. Σ’ αυτά κατεβαίναμε με τη θέλησή μας, όχι σαν τα εθνοχριστιανικά που μας σέρνανε με το δόλωμα της έκτακτης αργίας.
Είχανε και πολλά χρόνια να κυβερνήσουν. Ήθελαν και θατσερισμό, ήθελαν και σωβινισμό, ήθελαν και οικουμενικούς πατριάρχες, ήθελαν και μετανάστες, θέλανε και ευρωπαϊκό πρόσωπο, έλεγε και ο λαός πως δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά, είχαν σφίξει και οι Ρέηντζερς και οι Κένταυροι της ΟΝΝΕΔ κι ήθελαν να ξεδώσουν, τους αποκαλούσε κι ο κόσμος τραμπούκους, δε θέλει πολύ να γίνει το κακό. Ο Καλαμπόκας δολοφονεί το Νίκο Τεμπονέρα. 08 Ιανουαρίου 1991.
niem4
Την επόμενη χρονιά ο Σάκης Ρουβάς θα έκανε την παρθενική του εμφάνιση χοροπηδώντας σα μαριονέτα με το άσμα «1992 μαζί κι αυτό το χρόνο, μαζί εμείς οι δύο». Και ο μετέπειτα υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο αυτοαποκαλούμενος και φιλιπινέζα του Ρουβά, θα μας μυήσει στο λαϊφστάιλ μαζί με όλο το κωστοπουλικό στερέωμα. Όλα καλά, θα πει ο Σάκης. Ola skata, θα πει αργότερα ο Τζιμάκος. Μάντεψε ποιος θα έχει δίκιο.



Για το Luben

Δεν υπάρχουν σχόλια: