3/1/08

bloody voters


Προεκλογικώς, διάφορα τσουτσέκια του Συνασπισμού μας ζάλισαν τον έρωτα να κατέβουμε να ψηφίσουμε στις εθνικές εκλογές. Το ζητούμενο, όπως το έθεταν, ήταν όχι να κατέβουμε να ψηφίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μην κάνουμε αποχή.

Γιατί φυσικά δεν ήταν και τόσο ανόητοι να σου πουν κατέβα ψήφισε το κόμμα μας, αλλά ήταν τόσο κουτοπόνηροι ώστε να στηλιτεύουν δήθεν το δικομματισμό, να σνομπάρουν τα άλλα αριστερά κόμματα που δεν έχουν τον αέρα του Ευρωπαϊστή, και βέβαια να βυσσοδομούν ενάντια στην επιλογή της αποχής, έτσι ώστε να σου απομένει μία λύση στον ορίζοντα: ΣΥΡΙΖΑ.

Επιλογή. Το άκουσες αυτό, τσουτσέκι; Το ξαναλέω: επιλογή. Η προπαγάνδα σου επιχείρησε να μου πηδήξει την ελευθερία επιλογής.

Όλως τυχαίως, ο πρόεδρος του κόμματος έσπευσε να αγκαλιάσει την μαυροφορεμένη διαδήλωση στο Σύνταγμα και όλως τυχαίως έκανε λόγο για κίνημα των bloggers, ώστε να μη φύγει κανένα πρόβατο έξω από το μαντρί. Έχεις μπλογκ; Είσαι μπλογκεράς. Είσαι μπλογκεράς ψαγμένος και ανήσυχος; Ανήκεις στο κίνημα. Ανήκεις στο κίνημα; Είσαι ΣΥΡΙΖΑ. Τι με λες ρε θείο; Σοβαρά;

Τελικά το γελοίον του όλου εγχειρήματος, δηλαδή της προπαγάνδας και της οικειοποίησης ενός ολόκληρου χώρου, αποδείχθηκε από το ποσοστό αποχής. Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα: 25.86%. Το ¼ των εγγεγραμμένων ψηφορόρων γύρισε την πλάτη στη ρέπλικα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Λοιπόν, επειδή εδώ δεν είναι ούτε Κένυα, ούτε Πακιστάν, αν θέλεις να λέγεσαι προοδευτικός και δημοκράτης, η πρώτη και στοιχειώδης σου υποχρέωση είναι ο σεβασμός προς την ελευθερία επιλογής του άλλου. Τήρησε αυτό και βλέπουμε, ντεμέκ προοδευτικέ Ταλιμπάν.

48 σχόλια:

kaltsovrako είπε...

Eπειδή είχαμε μια διαφωνία στο θέμα αυτο τότε, θα ήθελα να τονίσω ότι τσουτσέκι και μάλιστα του ΣΥΝ δεν είναι η σωστή διαγνωση. Τουλάχιστον για μένα.

Αυτό ειδικά με το αγκάλιασμα των "μπλόκερς" το είχα στυλιτευσει από τότε όταν "κανένας μπλόγκερ" δεν διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό και μάλιστα κάποιοι πέσανε να με φάνε -πάλι- επειδή θεώρρησαν πως τους έθιξα τον Αλαβάνο ή ότι αυτοί θεώρρησαν πως τους έθιξα, χωρίς να διακρίνουν ίχνος από την ελάχιστη αυτοκριτική που έκανα στις πολιτικές ανοχές μου.

Μήπως λοιπόν αντιδράς λίγο αργά και συ;

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ! Αν δεις τον εκλογικό νόμο θα δεις ότι πολύ απλά η επιλογή της αποχής ευνοεί αποκλειστικά το πρώτο κόμμα! Ακόμα και το να ψηφίσεις κόμμα που δεν μπαίνει στην Βουλή ευνοεί το πρώτο κόμμα γιατί έτσι παίρνει τις έδρες που θα αντιστοιχούσαν σε αυτά τα κόμματα που μένουν εκτός βουλής. Αν έμπαιναν οι πρασινοι ή ο Παπαθεμελής στη Βουλή η ΝΔ δεν θα είχε αυτοδυναμία και ας είχε το ίδιο ποσοστό.

Νομίζεις ότι ιδρώνει το αυτί κάποιας κυβέρνησης αν είχαμε αποχή στις εκλογές? Ισα ίσα όση μεγαλύτερη αποχή έχει τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστα ειδικά των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αφού τα κουκιά μετρημένα είναι.

Niemandsrose είπε...

@vrakas kostas, επιλογή είναι ακόμα και να πας για ψάρεμα την μέρα των εκλογών. Ό,τι κάνεις επιλογή είναι. Ή όχι;

@kaltsovrako, καμία σχέση με σένα! Μα καμία όμως. Και επειδή είχαμε τη διαφωνία για να μη σε "φωτογραφίσω" δεν έβαλα λινκ σ' εκείνο το ποστ μου που μίλαγα για προπαγάνδα και είχαμε κάνει ένα σχετικό διάλογο.
Πάντως Τάσο, δε μπορούμε να λέμε ότι πάσχουμε από αμνησία ως λαός και έπειτα, όταν κάποιος συνδέει την επικαιρότητα (Κένυα, Πακιστάν) με κάποιες προπαγανδιστικές συμπεριφορές να τον ρωτάμε αν το θυμήθηκε λίγο αργά. Έπειτα, και τότε είχα ασχοληθεί. Όχι μόνο εκ των υστέρων.

@_st_, θα σε παρακαλούσα να μην το ξεχειλώσουμε το θέμα, αν και βέβαια είσαι ελεύθερος να επικεντρωθείς σε όποια διάσταση θέλεις εσύ. Εγώ πάντως αναφέρομαι στην αντίφαση του "προοδευτικού" προπαγανδιστή όχι τόσο στην αποχή.

kaltsovrako είπε...

Αυτό ξαναπέστο.

(μπούχτισα με τις όψιμες διαδικτυακές παντιέρες)

Καλή χρονιά δεν είπαμε.
;)

subir είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλο γέλιο τελικά.Οικειοποιείται ότι πιο hip κυκλοφορεί και αυτομάτως ζητάει πνευματικά δικαίωματα.Πάλι καλά που αποτελείται από "νεά" παιδιά.Και εδώ γελάμε.Τελειωμένα φοιτηταριά που το παίζουν ψαγμένοι με αλλονών εμπειρίες.Τελικά τι είναι πιο άσχημο?Ο γέρος που νεανίζει ή ο νέος που το παίζει έμπειρος και πανεπιστήμονας?Κάτσε -γιατί σκέφτομαι να παω για δεύτερο tatoo-να τους πάρω ένα τηλέφωνο, να μου πουν αν το εγκρίνουν!

Niemandsrose είπε...

@kaltsovrako, και δε τα λέμε; Καλή χρονιά να έχετε οικογενειακώς, μανάρ'!
Και btw ποτέ δε θα χαρακτήριζα τσουτσέκι και ταλιμπάν έναν άνθρωπο που έχει τόσο χιούμορ όπως εσύ. Οι ταλιμπάν δεν έχουν καθόλου πλάκα λέμε. ;)

@subir, :) Για πες για το τατού!

Niemandsrose είπε...

@vrakas kostas, για το Στάθη λες βρε αυτόκλητε δικηγόρε; :) Είπα, ας επικεντρωθεί ο καθένας όπου θέλει αλλά εγώ θα προτιμούσα την αντίφαση. Δεν φίμωσα και κανέναν. :(

Trifon Triantafillidis είπε...

Με το μαλακό...

α) Κατ' αρχήν δεν σε σύραν αλλυσοδεμένη στο εκλογικό τμήμα. Φαντάζομαι ότι σε προέτρεψαν να πας να ψηφίσεις. Αυτό από μόνο του δεν είναι ποινικό αδίκημα.

β) Το να ψηφίζουμε δεν είναι κακό πράγμα εν γένει. Δεν σε έβαλαν να πουλάς ηρωίνη στην Ομόνοια, έτσι δεν είναι;

γ) Όπως ο δικός σου λόγος έχει δύναμη και διαμορφώνει συνειδήσεις, έτσι με το ίδιο τρόπο, άσε και σε άλλους να προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Εσύ το πολύ-πολύ να τους πεις "όχι ευχαριστώ δεν θέλω".

δ) Οι bloggers δεν αποτελούν κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως δεν αποτελούν κοινωνική ομάδα οι επιστολογράφοι, οι χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος, οι χρήστες τηλεφώνου κ.λ.π. Αν προσωρινά φαίνεται να αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο, τότε αυτό συμβαίνει μόνο προσωρινά. Έτσι λοιπόν όσο αστείο από την πλευρά των πολιτικών είναι να μας θεωρήσουν "κίνημα", άλλο τόσο και περισσότερο είναι αστείο να τους πιστεύουμε και να νομίζουμε ότι είμαστε η εκλεκτή φάρα του θεού.

ε) Αν κάποιος αποκαλούσε εμένα "τσουτσέκι" για τέτοιο λόγο θα θύμωνα πολύ. Μπορεί και γω στο blog μου προεκλογικά να έλεγα "άντε παιδία να πάμε να ψηφίσουμε όλοι", θα ήμουνα ένα ακόμα "τσουτσέκι"; Ακόμα και να έλεγαν καθαρά "Ψηφίστε το κόμμα μας" που είναι το κακό; Έσύ πες τους "Όχι δεν σας ψηφίζω". Η πολιτική προπαγάνδα είναι νόμιμη στη χώρα μας και εγώ τουλάχιστον χαίρομαι για αυτό.

Με το μαλακό. Λίγο μέτρο δεν βλάπτει.

Και πως στο καλό σου ήρθε τόσο όψιμα αυτή η ιερή αγανάκτηση; Τόσους μήνες μετά;

Niemandsrose είπε...

@Τρύφων, σου απαντώ με το μαλακό στα σημεία που απαριθμείς.
α)Δεν κατηγορώ κανέναν για ποινικά αδικήματα αλλά για ασυνέπεια αυτού που πρεσβεύει και των πρακτικών που ακολουθεί.

β) Τι να απαντήσω τώρα εδώ; Αν είναι καλό πράγμα η ψήφος; Για την επιλογή μιλάω.

γ) Δεν έχω καμια αυταπάτη πως διαμορφωνω συνειδησεις, οπως φανηκε να κανουν αυτοι που χρησιμοποιησαν αυτο το ηλεκτρονικό βήμα προπαγανδιστικά. Έχω δικαίωμα να αντιδρώ σε συμπεριφορες και πρακτικές.

δ) Αυτό, ότι δεν αποτελούν κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θα ήθελα να το έλεγες στον πρόεδρο του συριζα που τους αντιμετωπίζει ως τετοιους. Κανείς δε μίλησε για εκλεκτή φάρα του θεού.

ε) Δε με απασχολεί αν θυμώσουν αυτοί στους οποίους εμμέσως απευθύνομαι. Όσο για το δικό σου μπλογκ, ομολογώ πως δεν έτυχε να το παρακολουθώ προεκλογικά. Αλλά από τη φρασεολογία σου θα καταλάβαινα αν εμπίπτεις στην κατηγορία τσουτσέκι, που θέλω να πιστεύω πως όχι. Η πολιτική προπαγάνδα είναι βία. Και αντιδρώ στη βία με βία.

Δεν είναι όψιμη η "ιερή αγανάκτηση" όπως εξήγησα και παραπάνω στον kaltsovrako.

Trifon Triantafillidis είπε...

Ωραία το βρήκαμε. Να απαγορευτεί η πολιτική προπαγάνδα.

Καταλαβαίνετε τι λέτε; Είστε καλά;

Φυσικά για την προπαγάνδα των των ριάλιτι, των πρωινάδικων, της Αννίτας, του δε ξέρω ποιού άλλου μαλάκα αυτή δεν μας ενοχλεί. Εκτός αν αυτά δεν είναι προπαγάνδα, είναι έκφραση, είναι τέχνη, είναι δεν ξέρω τι στα τσακίδια... φτάνει να μην είναι πολιτική.

Rizobreaker είπε...

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλο γέλιο τελικά.Οικειοποιείται ότι πιο hip κυκλοφορεί και αυτομάτως ζητάει πνευματικά δικαίωματα.Πάλι καλά που αποτελείται από "νεά" παιδιά.Και εδώ γελάμε.Τελειωμένα φοιτηταριά που το παίζουν ψαγμένοι με αλλονών εμπειρίες.Τελικά τι είναι πιο άσχημο?Ο γέρος που νεανίζει ή ο νέος που το παίζει έμπειρος και πανεπιστήμονας?Κάτσε -γιατί σκέφτομαι να παω για δεύτερο tatoo-να τους πάρω ένα τηλέφωνο, να μου πουν αν το εγκρίνουν!"

Αντιγράφω αυτούσιο το σχόλιο του Subir και επαυξάνω!! Μόνο που εγώ δεν έχω ούτε ένα tatoo... απορρίπτομαι?? ;-)

Trifon Triantafillidis είπε...

@vrakas

Αντιγράφω από το λεξικό:
προπαγάνδα = η (έντυπη ή προφορική) συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια διάδοσης πολιτικών, θρησκευτικών κτλ. ιδεών και απόψεων με σκοπό τον επηρεασμό της συνείδησης της κοινής γνώμης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένους στόχους.

Όλοι όσοι θέλουν κάτι καλύτερο και θέλουν να το πετύχουν ΠΕΙΘΟΝΤΑΣ τους άλλους και όχι με δικτατορία, χρησιμοποιούν την προπαγάνδα. Εγώ σε αυτό δεν βλέπω τίποτα κακό.

Κακή είναι η προπαγάνδα όταν χρησιμοποιεί το μίσος, τον ρατσισμό, τον φόβο, την ανασφάλεια, την άγνοια, το ψέμα. Δεν είναι όμως εξ ορισμού κακή.

@rizobreaker
Παράξενη σύμπλευση. Αν επιπλέον υποψιαστώ ότι είναι και το ΚΚΕ κατά της πολιτική προπαγάνδας τότε θα πεθάαααααανω...

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει παιχνίδια καπελώματος και τσουβαλιασμένης μετα-μοντέρνας προπαγάνδας, έπαιξε προεκλογικά, παίζει και τώρα.
Δεν καταλαβαίνω κάτι όμως. Και μάλιστα έχω την αίσθηση ότι κρίνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Όταν καταθέτεις αντι-νομοσχέδιο στο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και απαιτείς τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας παιδείας με ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, τότε καπελώνεις το φοιτητικό κίνημα;
Όταν υποστηρίζεις την κατάργηση των ασφαλιστικών διακρίσεων σε βάρος των νέων εργαζόμενων ή όταν προβάλεις τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει ο προϋπολογισμός, τότε καπελώνεις το συνδικαλιστικό κίνημα;
Όταν καταθέτεις πρόταση 10 σημείων για λήψη άμεσων μέτρων για το περιβάλλον και τον περιορισμό της εκπομπής αερίων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, τότε καπελώνεις τις οικολογικές ΜΚΟ;
Θέλω να πω τελικά, με ποιους όρους αντιλαμβανόμαστε την άσκηση πολιτικής; Και πέρα από την κινηματική δράση, πως μπορούν να προωθηθούν τέτοιου τύπου αιτήματα μέσα στους υπάρχοντες κοινοβουλευτικούς θεσμούς;
Άλλος ο ρόλος του κάθε πολίτη χωριστά, άλλος ο ρόλος των κινημάτων, άλλος και ο ρόλος των συγκροτημένων οργανώσεων και πολιτικών φορέων. Αν ένα κόμμα ταυτιστεί με ένα κινηματικό αίτημα, αυτό αυτόματα σημαίνει καπέλωμα; Συγγνώμη αλλά δεν κατανοώ το συλλογισμό.
Στο θέμα των bloggers, τέλος, έχω πάρει σαφή θέση, ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κίνημα. Αποτελούν, όμως, ένα κοινωνικό πρόπλασμα, ένα ιδιότυπο μόρφωμα, που διακρίνεται από ένα κοινό ενδιαφέρον, τη διάθεση για επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Το φαινόμενο αυτό ενδεχόμενα να οδηγεί κάποιες φορές συγκυριακά σε κινηματικές καταστάσεις, δεν παύει, όμως, να χαρακτηρίζεται από χαλαρή συνοχή και συνάφεια μικρού βαθμού.

Βάσσια είπε...

Καλημέρα :-)
Εγώ θα σταθώ στο πολύ σημαντικό σημείο, αυτό της επιλογής.
Που για μένα προϋποθέτει, παιδεία, έτσι ώστε, ο καθένας τους που επιχειρεί να χειραγωγήσει και να κατευθύνει την ψήφο, να αποτυγχάνει.
Αν αυτό γίνει κτήμα και νοοτροπία μας , κανείς τους ποτέ δεν θα επιχειρεί κουτοπόνηρες μεθοδεύσεις και χρήσεις ανύπαρκτων ιδεολογικών βάσεων και πολιτικής προϊστορίας του.
Είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ είτε ΚΚΕ, είτε ΠΑΣΟΚ.
Εμείς είμαστε οι κινούντες τα νήματα, ΚΑΙΡΟΣ να το αποδεχθούμε.

Niemandsrose είπε...

@rizobreaker, δεν απορρίπτω συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε βέβαια το μένος μου στρέφεται ενάντια σε όλους τους πολίτες που τον ψήφισαν! Σε καμία περίπτωση. Συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και τακτικές με βρίσκουν αντίθετη και γι'αυτές και μόνο μιλώ.
Αλλά αυτό με το τατού ακόμα δε το κατάλαβα! Θα εξηγήσει κανείς σας; :)

@under const-action, έχω την εντύπωση ότι ακριβώς επειδή μιλάμε για ένα χώρο σχεδόν χαοτικό και σε καμία περίπτωση οργανωμένο (βλ. οικολογικές οργανώσεις, φοιτητικές παρατάξεις, που αναφέρεις), το καπέλωμα μπορεί να συντελεστεί με πολύ απλές διαδικασίες:
Α.βγαίνει ο Αλαβάνος και αγκαλιάζει έναν χώρο
Β. βγαίνει ο Τσίπρας και κολακεύει έναν χώρο παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη.
Και θα υπάρξουν και άλλα τέτοια.
Επομένως, σε σύγκριση με άλλα πολιτικά κόμματα αλλά και σε σύγκριση της μπλογκόσφαιρας με ο,τιδήποτε συγκροτημένο, επιχειρείται σαφώς ένα καπέλωμα, μια εναλλακτική ψηφοθηρία.
Αυτό μάλιστα καταδεικνύεται όχι μόνο κεντρικά από το κόμμα, αλλά και από τα φερέφωνά του που χρησιμοποίησαν το blogging, εν προκειμενω.
Οι συγκεκριμένες πρακτικές με βρίσκουν αντίθετη, υποτιμούν τη νοημοσύνη μου και προσβάλλουν την αισθητική μου, γι'αυτό και τις καταδικάζω.

@vassia, αυτό που λες ανήκει όμως στη σφαίρα της ουτοπίας. Με την έννοια πως ξέρουμε ότι η κριτική ικανότητα δεν προάγεται μαζικά -μάλλον το αντίθετο προωθείται- επομένως η προπαγάνδα (είτε τον μμε, είτε του λαζόπουλου, είτε του συριζα) έχει στόχο και τον πετυχαίνει.

geokalp είπε...

έχεις απόλυτο δίκιο!
η τοποθέτησή σου σε συνδυασμό με την απάντηση στο σχόλιο του _st_ - το οποίο σωστά αναλύει τεχνικά την σημασία της αποχής - δείχνει το πνεύμα σου, το οποίο εγώ επικροτώ, γιατί είχα ακριβώς αυτές τις σκέψεις τότε!

η νέα χρονιά ξεκινάει σωστά!

Niemandsrose είπε...

@geokalp, δεν έχω απόλυτο δίκιο γιατί επιχείρησα κάπως ακραίες συγκρίσεις. Σκέφθηκα δλδ πως αν η πολιτική ζωή στο Πακιστάν και την Κένυα κινδυνεύει από suicide bombers (από την άποψη των πολιτών), στην Ελλάδα κινδύνευε από τα τρίκυκλα παλιά και τώρα πια κινδυνεύει, μεταξύ άλλων, από τη χειραγώγηση, την καπήλευση, την έλλειψη σεβασμού στις αρχές της δημοκρατίας. Ίσως να είναι παρακινδυνευμένη μια τέτοια σύγκριση, αλλά δεν αποτελεί παρά το έναυσμα για να προβληματιστώ στο τι με ενοχλεί.

Με την ευκαιρία, ενοχλήθηκα όταν ένας φίλος χθες (εκτός των σχολιαστών) μου είπε πως το ποστ του φάνηκε μαλακία (αυτό δε με ενόχλησε, αλλά γέλασα) γιατί "δε σε έσυρε κανείς με το ζόρι να πας να ψηφίσεις"!
Μα ακριβώς για τα όρια της μίας πολιτικής ζωής (σύχγρονη Ελλάδα) με την άλλη (Κένυα, Πακιστάν) μιλώ. Αν περίμενα να μου βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο, θα ήμουν ήδη νεκρή.

tzonakos είπε...

Ουάου, καταγγελτικό, δυνατό και με αποδέκτες πολλούς και ουχί μόνον το ΣΥΡΙΖΑ.
Βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους πολιτικούς χώρους που προσπαθούν να ψαρέψουν ψήφους δεξιά κι αριστερά.
Οσο για το αν καταφέρει κανεις να μου βάλει ταμπέλα "μπλόγκερ" και να μου προσάψει και άλλες ταμπέλες ( υπερ του ) εδω ειμαι κάθετα αντίθετος.
Ειμαι αυτο που επιλέγω εγω να ειμαι.

Niemandsrose είπε...

@tzonako, έχεις δίκιο πως δεν αφορά μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική προπαγάνδα αλλά αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια τα πρωτεία στο να καπελώνει ένα φύσει μη συγκροτημένο χώρο με τα επικοινωνιακά κολπάκια του (βλ. σχόλιο προς under const-action). Φθηνά όμως και ελπίζω αναποτελεσματικά εν τέλει. χα!

Rizobreaker είπε...

@ τρύφων:
Γιατί σου φαίνεται παράξενη σύμπλευση? Το ΚΚΕ δεν είναι κατά της πολιτικής προπαγάνδας γενικά... Είναι κατά της αντιλαϊκής προπαγάνδας, από όπου και αν προέρχεται!
ΥΓ: Αλλά δεν είναι ανάγκη να πεθάνεις!! :P

@ niemandsrose:
Ούτε εγώ που είμαι ΚΚΕ έχω μένος εναντίον των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ... Συμφωνώ μαζί σου στην αντίθεση με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις και τακτικές, τις οποίες μάλιστα έχω ζήσει εκ των έσω στο φοιτητικό κίνημα, όντας φοιτητής!
ΥΓ: Χιουμοράκι κάνω με το τατού...

Niemandsrose είπε...

@rizobreaker, δώστε χιούμορ στο λαό. Αλλά το τατού πάλι δε το κατάλαβα! Γκρρρ....

xasodikis είπε...

Να ξεκινήσω από εκεί που συμφωνούμε: πράγματι, η προσπάθεια του ΣΥΝ να παρουσιαστεί ως ο φυσικός πολιτικός εκπρόσωπος "των bloggers" (ποιών;), αλλά και "των νέων των 400 ευρώ και του άρθρου 16" είναι ελαφρώς σαχλή, εντελώς άστοχη και μυρίζει καπέλωμα, όπως και τσουβάλιασμα μιας ομάδας ανθρώπων που παρουσιάζει ελάχιστη εώς καθόλου εσωτερική συνοχή...

Αλλά:
- Το να σου λέει ένας πολιτικός χώρος που συμμετέχει σε εκλογές "πήγαινε να ψηφίσεις, γιατί η αποχή έχει αυτά κι αυτά τα αποτελέσματα βάσει του εκλογικού νόμου", ή "έλα ψήφισε εμάς κι όχι τους άλλους", δεν το θεωρώ καταδικαστέο. Ανεπαρκές, ίσως (πολίτες δεν είμαστε μόνο στις εκλογές), αλλά πάντως θεμιτό: δεν σου στερεί το δικαίωμα επιλογής, ούτε προσπαθεί να το κάνει -προσπαθεί να σε πείσει να το ασκήσεις προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Αυτό δεν κάνουν όλα τα κόμματα (ακόμα και αυτά που προπαγανδίζουν υπέρ της αποχής);

- Το τρίο αποχή/άκυρα/λευκά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στο 25 και στο 28 %, σταθερά από το 1996 τουλάχιστον (βλ. και εδώ). Κατά συνέπεια, το φετινό ποσοστό δεν νομίζω ότι δείχνει ιδιαίτερη αποδοκιμασία του ΣΥΝ συγκεκριμένα και της πιο πάνω πρακτικής του. Ο χώρος αυτός θεωρείται βέβαια προνομιακό πεδίο της αριστεράς, αλλά όπερ έδει δείξαι...

- Παρόμοια προσπάθεια με τον Αλαβάνο έκανε και ο Βενιζέλος εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, με την περίφημη "συνάντηση των bloggers". Την οποία πολλοί bloggers έσπευσαν να χαιρετίσουν ως πρωτοποριακή!!! Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά, για το δικό μου φτωχό μυαλό όλες αυτές οι προσπάθειες δείχνουν παντελή έλλειψη κατανόησης του χώρου και μαρκετίστικη λογική, οπωσδήποτε αποδοκιμαστέα... Αλλά δυστυχώς, η πολιτική στη χώρα μας εκεί έχει ξεπέσει...

Κοντολογίς θα έλεγα ότι, ξεκινώντας από μια δικαιολογημένη αντίδραση (όπως εκτίθεται στην απάντησή σου προς τον/την under const-action), κάπου ανακατεύεις θέματα λίγο άσχετα μεταξύ τους...

Niemandsrose είπε...

@xasodikis, δεν αποκλείεται να έχω κάνει ακροβατικά στον ειρμό μου. Και διάλεξα -ή με διάλεξε- ένα κάπως οργισμένο ύφος ακριβώς γιατί δεν επιχειρηματολογώ αλλά εξεγείρομαι. Σε τι; Στην υποτίμηση της νοημοσύνης μου και την προσβολή της αισθητικής μου. Από ποιους; Από κάποιους ένθερμους υποστηρικτές του ΣΥΝ που χυδαιολογούσαν προεκλογικά για την επιλογή της αποχής, ενώ δεν υπήρχε κάτι οργανωμένο να αντικρούσει την εν πολλοίς συντονισμένη επίθεση (όπως πχ αν έκαναν επίθεση σε κόμμα, οργάνωση κλπ). Γιατί θίχτηκα; Γιατί ενσυνείδητα απείχα από τις εκλογές και γιατί δεν χρειάζομαι κανέναν να με πείσει για τίποτε. Live and let live. Τόσο απλό. Γιατί να με πείσει κάποιος να κάνω κάτι; Μήπως γιατί με το blogging προέκυψαν διάφοροι όψιμοι επίδοξοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, κάνοντας δημοσιογραφία του πεζοδρομίου και πολιτική καφενείου, μιξάροντας την παλαιοκομματική προπαγάνδα με τα σύγχρονα μέσα;

Agobooks είπε...

Με φόρα σε βλέπω για το 2008! :)

Niemandsrose είπε...

@n.ago, κι ως γνωστόν "όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα κι ο θεός ο ίδιος δε με σταματά". :)

Ανώνυμος είπε...

@ Niemandsrose: Ακριβώς επειδή η ελευθερία της επιλογής υφίσταται, έτσι όπως είναι αυτονόητα σεβαστή η δική σου επιλογή να απέχεις, άλλο τόσο σεβαστή είναι η επιλογή ενός συγκροτημένου, όπως λες, χώρου, να απευθυνθεί και σε εσένα και σε άλλους. Δεν έχω πεισθεί ακόμη, για ποιο λόγο αυτό αποτελεί ύπουλη τακτική και καπέλωμα, από τη στιγμή που γίνεται ανοικτά και δημόσια.
Θα επιμείνω, ότι παρόλο που οι bloggers δεν είναι κίνημα, δεν παύουν να είναι (είμαστε;) κοινό. Και μάλιστα, όχι με την έννοια την παθητική, του τηλεοπτικού κοινού ας πούμε, αλλά με μια πιο ενεργητική διάσταση, που εμπεριέχει την αλληλεπίδραση και τη ζύμωση, πολλές φορές και ακραία.
Γιατί, λοιπόν, είναι νόμιμο κάποιος φορέας (κι εδώ να θυμίσω ότι στην προσυνεδριακή φάση του ΠΑΣΟΚ η blogόσφαιρα είχε τριπλασιαστεί σε μέγεθος, που πήγαν όλοι αυτοί;) να απευθύνεται σε συγκεκριμένα κοινά, ενώ είναι ύποπτο ή κακόβουλο να απευθύνεται σε κοινά άλλου τύπου; Εκτός αν πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο ευάλωτοι, που ο καλός Αλέκος ή Γιώργος ή Ντόρα ξέρω γω, θα μας κάνει μια τρυφερή αγκαλίτσα, κι εμείς θα πέσουμε έτσι άκριτα.
Για να κλείσω το δεύτερο σεντόνι (και σόρρυ γι αυτό, συνήθως τα αποφεύγω), ούτε να φοβηθούμε τίποτα έχουμε, ούτε η ελευθερία της επιλογής κινδυνεύει, ούτε η νοημοσύνη μας εμπαίζεται, ούτε καπελωνώμαστε εύκολα. Ειδικά όταν η απεύθυνση έχει ονοματεπώνυμο και γίνεται φανερά. Με τη λογική που βάζεις, θα έπρεπε να απαγορευτεί και ο πολιτικός διάλογος στις ειδήσεις, π.χ.

Niemandsrose είπε...

@under const-action

"Ακριβώς επειδή η ελευθερία της επιλογής υφίσταται, έτσι όπως είναι αυτονόητα σεβαστή η δική σου επιλογή να απέχεις, άλλο τόσο σεβαστή είναι η επιλογή ενός συγκροτημένου, όπως λες, χώρου, να απευθυνθεί και σε εσένα και σε άλλους."
Δικαίωμα στην προπαγάνδα. Μάλιστα. Δικαίωμα μου να εναντιώνομαι.

"Δεν έχω πεισθεί ακόμη, για ποιο λόγο αυτό αποτελεί ύπουλη τακτική και καπέλωμα, από τη στιγμή που γίνεται ανοικτά και δημόσια."
Συγνώμη, αλλά όταν έλεγες πρωτύτερα "Η ιστορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει παιχνίδια καπελώματος και τσουβαλιασμένης μετα-μοντέρνας προπαγάνδας, έπαιξε προεκλογικά, παίζει και τώρα", τι εννοούσες;

"Θα επιμείνω, ότι παρόλο που οι bloggers δεν είναι κίνημα, δεν παύουν να είναι (είμαστε;) κοινό."
Κοινό, και μία καλή ευκαιρία για εναλλακτική ψηφοθηρία.

"Και μάλιστα, όχι με την έννοια την παθητική, του τηλεοπτικού κοινού ας πούμε, αλλά με μια πιο ενεργητική διάσταση, που εμπεριέχει την αλληλεπίδραση και τη ζύμωση, πολλές φορές και ακραία."
Τι εννοείς ακραία; Έχουμε ανάμεσά μας suicide bombers?

"Γιατί, λοιπόν, είναι νόμιμο κάποιος φορέας (κι εδώ να θυμίσω ότι στην προσυνεδριακή φάση του ΠΑΣΟΚ η blogόσφαιρα είχε τριπλασιαστεί σε μέγεθος, που πήγαν όλοι αυτοί;) να απευθύνεται σε συγκεκριμένα κοινά, ενώ είναι ύποπτο ή κακόβουλο να απευθύνεται σε κοινά άλλου τύπου;"
O τρόπος διαφέρει. Τα έχω πει και ξαναπεί.
"Εκτός αν πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο ευάλωτοι, που ο καλός Αλέκος ή Γιώργος ή Ντόρα ξέρω γω, θα μας κάνει μια τρυφερή αγκαλίτσα, κι εμείς θα πέσουμε έτσι άκριτα."
Υπάρχει και αυτός ο κίνδυνος (δες απάντηση προς vassia) αλλά δεν τον αντιμετωπίζω προσωπικά. Αυτό που αντιμετωπίζω είναι το καπέλωμα.

"Για να κλείσω το δεύτερο σεντόνι (και σόρρυ γι αυτό, συνήθως τα αποφεύγω), ούτε να φοβηθούμε τίποτα έχουμε, ούτε η ελευθερία της επιλογής κινδυνεύει, ούτε η νοημοσύνη μας εμπαίζεται, ούτε καπελωνώμαστε εύκολα. Ειδικά όταν η απεύθυνση έχει ονοματεπώνυμο και γίνεται φανερά."
Στο ποστ γράφω πως ΔΕΝ έγινε με φανερό τρόπο, όπως από άλλα κόμματα. Επίσης μιλώ για συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπέπεσαν στην αντίληψή μου και δεν έχω καμια διάθεση να γενικεύσω.

"Με τη λογική που βάζεις, θα έπρεπε να απαγορευτεί και ο πολιτικός διάλογος στις ειδήσεις, π.χ."
Τώρα, τι να απαντήσω σε αυτό; Με τη λογική που εσύ το θέτεις ο ντελάλης στη λαϊκή αγορά αποτελεί προπαγάνδα.

subir είπε...

Για το tattoo:το πρώτο αφού το ζωγράφισα ο ίδιος,το κτύπησα στο δεξί (αρσενική μεριά) χέρι .Είναι το γιαπωνέζικο ιδεόγραμμα του θάρρους που σπάει μια αλυσίδα.To δεύτερο θα πάει στο αριστερο (θηλυκή μεριά) και θα είναι το γραμμικό σύμβολό της γυναίκας shaman. Για να υπάρχει έτσι ισορροπία μεταξύ αρσενικού και θηλυκού μέρους.Μετά από τόσους διαλογισμούς , ήταν το λιγότερο που μπορούσα να σκεφτώ!Πάρα πολλά φιλιά.
Κάτσε να πάρω και έγκριση από το κόμμα πρώτα!

subir είπε...

@ Τρύφων

Καλή χρονιά καταρχήν.Και κατά δεύτερον να κάνω μια ρητορική ερώτηση.Πιστεύεις με το χέρι στην καρδιά, ότι στην Ελλάδα πλέον υπάρχει κομμουνισμός? Μάλλον υπήρχε ποτέ?Και μην μου πεις για πορείες κλπ, γιατί απλά για να ξέρεις ,η συντρόφισσα Αλέκα το βλαστάρι της στο Αμερικάνικο κολλέγιο το έχει.Και δεν βλέπω κανείς να κάνει πορεία για αυτό.Και ο σιορ Αλαβάνος, είναι ο μεγαλύτερος σε ακίνητη περιουσία βουλεύτης μετά τον Δρακουμέλ.Καλή χρονιά και πάλι.

gerasimos είπε...

Όταν άκουσα τον κο Αλαβάνο να μιλά για κίνημα των μπλόγκερς αισθάνθηκα ακριβώς ότι επιχειρούσε να προσεταιριστεί κάποιους ανθρώπους που τυχαίνει να έχουν ένα μπλογκ, εντάσσοντάς τους αυθαίρετα σε ένα "κίνημα". Γνωρίζω αρκετούς κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες που δε θα μιλούσαν τόσο εύκολα για "κίνημα των μπλόγκερς". Ο κος Αλαβάνος δε γνωρίζω τι έχει σπουδάσει αλλά εξ όσων γνωρίζω ούτε πολιτικός αναλυτής είναι ούτε κοινωνιολόγος. Απλά διατυπώνει μια άποψη, και το να λέμε ότι έχει δικαίωμα να τη διατυπώσει δε λέει και πολλά: φυσικά και διατηρεί αυτό το δικαίωμα, όπως και η κανενός το ρόδο να του τα χώνει. Από κει και πέρα έχει μεγαλύτερη σημασία ΠΩΣ (με ποια επιχειρήματα δηλαδή) διατυπώνει αυτή την άποψη. (Ακόμα τα περιμένω αυτά τα επιχειρήματα, εκτός αν το de facto επιχείρημά του είναι ότι είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει μούσι, σοφιστικέ-αριστερό μουτράκι, συμπαθητικά γυαλάκια και συνεπώς έχει εξειδικευτεί στα κινήματα, το ίντερνετ και τη μεταξύ τους σχέση.) Προσωπικά αισθάνθηκα προσβεβλημένος ως μπλόγκερ όταν έμαθα ότι σύμφωνα με τον ίδιο αποτελώ μέρος ενός "κινήματος". Διατηρώ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αντί για μέλος του "κινήματος των μπλόγκερς" επιθυμώ να αυτοαποκαλούμαι Γεράσιμος. Κύριε Αλαβάνο πειράζει;

Rizobreaker είπε...

@ subir:
Καλά το ξεκίνησες, αλλά πάλι κατέληξες άστοχα...
Η Αλέκα:
1) Δεν το έχει! Το είχε το παιδί της στο κολλέγιο...
2) Έχει απαντήσει 1000 φορές στο γιατί το είχε εκεί (τελευταία φορά στο προεκλογικό ντιμπέιτ)!
3) Είναι λόγος για πορεία αυτός??
4) Η Αλέκα έχει ένα διαμέρισμα, στο οποίο και κατοικεί και απ' το μισθό της ως βουλευτής τα πιο πολλά τα δίνει στο κόμμα, όπως όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ! Σε ποιο άλλο κόμμα το κάνουν αυτό?
5) Απάντησα χωρίς πολιτικό λόγο, γιατί αυτή η απάντηση ταιριάζει όταν λέγονται πράγματα άκυρα...

Nomad είπε...

Εξηγείστε μου τι είναι "οι μπλόγκερς" παρακαλώ.
Πως μυρίζουν; Απο τι είναι φτιαγμένοι; Ζάχαρη να βάλω;

Κατα τα αλλα έχω την αίσθηση ότι είσαι επιθετική, για την ακρίβεια "εκανες ακροβασία συλλογισμού" όπως λες, δεδομένου οτι δεν ετεθη θεμα σεβασμου στην ελευθερία επιλογής κανενός, αυτό είναι αυτονόητο.

Θέμα καπελωματος ετέθη, δια της παλαιοκομματικής οδού της βλακείας. Καπελώματος τινος πράγματος, διερωτώμαι;

Το συμπίλημα ιδεών, τάσεων, επιδιώξεων, ιδεολογιών κλπ που ονομάζεται ΣΥΝ δε χρειάζεται να μου αποδείξει την -προφανή- διαφορετικότητά του αλλά την οπτική του. Εαν η διαφορετικότητα κυνηγά τον ίδιο στόχο με την ομοιομορφία, δεν με αφορά.

gerasimos είπε...

Συγνώμη βρε παιδιά, αλλά leap of logic (το 'ακροβασία συλλογισμού' μου φαίνεται υπερβολικά ακροβατικό με το μπαρδόν ε) και μάλιστα τι leap, σάλτο μορτάλε (μορτάλε για την κοινή λογική) πολλαπλό έκανε ο κος Αλαβάνος μιλώντας για μπλόγκερς, κινήματα και εν τέλει για 'κίνημα των μπλόγκερς'. Από κει και πέρα λίγο σαν ψείρισμα της μαϊμούς μου μοιάζει να ψάχνουμε να βρούμε αν η κανενός το ρόδο έκανε σάλτα και τι είδους ή αν ήταν επιθετική. Leap of logic δεν διαπράττει κάποιος συμπεραίνοντας ότι υποτιμάται η νοημοσύνη του και κατ' επέκταση υποβαθμίζεται η ελευθερία επιλογής του μεταξύ ιδεών και προτάσεων από τα ψηφοθηρικά ανοίγματα του κου Αλαβάνου. Leap of logic διαπράττει κάποιος όταν επειδή είναι πρόεδρος ενός 'αριστερού' κόμματος θεωρεί ότι μπορεί να μιλά και για το 'κίνημα των μπλόγκερς'.

Trifon Triantafillidis είπε...

@subir

Δεν νοιώθω υποχρεωμένος να απολογηθώ ούτε για την κυρία Παπαρήγα ούτε για τομ κύριο Αλαβάνο.

Αυτό που νοιώθω υποχρεωμένος να κάνω είναι να υπερασπιστώ το δικαίωμά τους να εκφέρουν τον πολιτικό τους λόγο.

Αυτό το δικαίωμα το έχουν ανεξάρτητα σε ποιό σχολείο στέλνουν τα παιδιά τους, ανεξάρτητα αν είναι πραγματικοί κομμουνιστές ή όχι, ανεξάρτητα πόση ακίνητη περιουσία έχουν, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με αυτά που λένε.

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φίλο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό όλο με τα "τσουτσέκια του Συνασπισμού" το βρίσκω παράλογα άδικο.

Ο πολιτικός λόγος του κυρίου Καρατζαφέρη προσβάλλει βάναυσα την δική μου αισθητική. Δεν μπορώ όμως να τον βρίσω για αυτόν τον λόγο.


@NIEMANDSROSE

Μ' αρέσει το γράψιμό σου και το απολαμβάνω. Η γραφίδα σου έχει φοβερή δύναμη και αυτό πρέπει να σε κάνει διπλά υπεύθυνη για το πως την χειρίζεσαι.

Μπορεί να γίνει νυστέρι που χειρουργεί και θεραπεύει, μπορεί να γίνει και γιαταγάνι που παίρνει κεφάλια αδιάκριτα.

Μαύρο πρόβατο είπε...

Εύχομαι ο,τι καλύτερο το 2008 σε σένα στους δικούς σου ανθρώπους και όλους τους φίλους εδώ!

Πολλοί συμφωνούν - κι εγώ μαζί τους - για το καθόλα αξιοσέβαστο και την πολιτική légitimité της αποχής στις εκλογές, υπό την αριστερή/ριζοσπαστική οπτική γωνία.

Σχεδόν όλοι συγκλίνουν - πάλι κι εγώ μαζί - στη θέση οτι οι μπλόγκερς δε συγκροτούν συλλογικό υποκείμενο και οτι να απευθύνεσαι πολιτικά σε αυτό κρύβει πλάνη και συνιστά δημαγωγία.

Από την άλλη, δεν καταλαβαίνω την "απαίτηση για αναγνώριση" της "επιλογής" της αποχής, που τοποθετείται, χαρακτηριζόμενη έτσι, στο επίπεδο μιας άλλης, "σωστότερης" και καλά ψήφου. Δε συνιστά αυτή η αντίδραση μια παραδοχή μιας ιδιότυπης συμμετοχής στο αστικό εκλογικό παιχνίδι, όταν αρχικά το ζητούμενο ήταν να εκφραστεί - με την αποχή - ακριβώς η απόρριψή του;

Πολύ περισσότερο, δεν είναι πλάνη οφθαλμοφανής να θεωρείται ως "εκλογική δύναμη" αυτής της στάσης, όλο το 25% της αποχής;

Όλοι όσοι βλέπουμε ως αιτία της σημερινής κρίσιμης κατάστασης στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, την παρακμή του εκμεταλευτικού κοινωνικού συστήματος θα συναντηθούμε υποχρεωτικά στην πάλη για την ανατροπή του - και η συνάντηση αυτή δεν προκαθορίζεται από το κουκί (ή μη) που έχουμε ρίξει στην τελευταία κάλπη, ούτε και γίνεται κοντά στα μαγειρεία του νέου ΠΑΣΟΚ αλα φασόν σύριζα.

Niemandsrose είπε...

@subir, ελύθη το μυστήριο του τατού, επιτέλους! :)

@gerasimos, ο κος Αλαβάνος σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή αλλά οι πολιτικοί μπορούν να λένε ό,τι θέλουν ανεξαρτήτως background. Έχουν κάτι σαν το ακαταλόγιστο.
"Προσωπικά αισθάνθηκα προσβεβλημένος ως μπλόγκερ όταν έμαθα ότι σύμφωνα με τον ίδιο αποτελώ μέρος ενός "κινήματος". Διατηρώ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και αντί για μέλος του "κινήματος των μπλόγκερς" επιθυμώ να αυτοαποκαλούμαι Γεράσιμος. Κύριε Αλαβάνο πειράζει;"
Θα το προσυπέγραφα, αν έλειπε το Γεράσιμος και βάζαμε ένα niemandsrose. :)

@rizobreaker, νομίζω θα συμφωνήσω μαζί σου δυσαρεστώντας τον αγαπητό μου subir. Αν και κανένας πολιτικός δεν μπορεί να μπει στο απυρόβλητο του πόθεν έσχες, η Παπαρήγα είναι η εφαρμογή της ταπεινότητας- συγκριτικά με τους υπολοίπους. Όμως και πάλι, η οικονομική κατάσταση του κάθε πολιτικού δεν έχει ευθεία αντιστοιχία με την πολιτική του συνέπεια. Ότι ο Αλαβάνος έχει πολλά φράγκα δε με πειράζει και τόσο, δλδ.

@nomad, λες "Εξηγείστε μου τι είναι "οι μπλόγκερς" παρακαλώ.
Πως μυρίζουν; Απο τι είναι φτιαγμένοι; Ζάχαρη να βάλω;"
Τις συγκεκριμένες ειρωνικές ερωτήσεις θα σου πρότεινα να τις απευθύνεις σε όσους μιλούν για τους μπλογκερ σαν έναν ενιαίο πληθυσμό τον οποίο μπορούν να στοχεύσουν προς αλίευση ψήφων. Αν πρόσεξες, εγώ δε δέχομαι κανενός είδους ταμπέλα.

"Κατα τα αλλα έχω την αίσθηση ότι είσαι επιθετική,"
Σαφώς και είμαι. Δεν το αρνήθηκα ούτε και μου..ξέφυγε.

"για την ακρίβεια "εκανες ακροβασία συλλογισμού" όπως λες, δεδομένου οτι δεν ετεθη θεμα σεβασμου στην ελευθερία επιλογής κανενός, αυτό είναι αυτονόητο."

Από ποιον δεν ετέθη; Υπάρχει κάποιο λαϊκό δικαστήριο που απεφάνθη αυτό που ισχυρίζεσαι και δεν το γνωρίζω;

"Θέμα καπελωματος ετέθη, δια της παλαιοκομματικής οδού της βλακείας."
Το καπέλωμα εσύ το βλέπεις;

"Καπελώματος τινος πράγματος, διερωτώμαι;"
Όσων διατηρούν ένα γαμω-blog και ένα δικαίωμα ψήφου.

Niemandsrose είπε...

@gerasimos, πάλι καλά που έχουμε έναν σοβαρό κοινωνικό επιστήμονα ανάμεσά μας. Μιλ μερσί! :)

@Τρύφων, δεκτό αυτό που λες αλλά don't let me misunderstood. Ήθελα να ήμουν επιθετική και ήμουν. Ανεύθυνη ελπίζω πως δεν είμαι. Μπορώ να υπερασπιστώ μέχρι τελικής πτώσης την ιερή αγανάκτησή μου, καθώς λες κι εσύ.

@Μαύρο Πρόβατο, ευχαριστώ για τις ευχές και εύχομαι ό,τι καλύτερο αληθινά για τον καινούργιο χρόνο.
Στο ψητό τώρα. :)

Λες" Από την άλλη, δεν καταλαβαίνω την "απαίτηση για αναγνώριση" της "επιλογής" της αποχής, που τοποθετείται, χαρακτηριζόμενη έτσι, στο επίπεδο μιας άλλης, "σωστότερης" και καλά ψήφου".
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ψήφος νομίζω. Για τις επιλογές υπόλογος είναι ο καθένας απέναντι στη συνείδησή του και ενίοτε απέναντι στο νόμο (που δεν είναι βέβαια η περίπτωσή μας). Υπάρχουν όμως λάθη στις διαδικασίες και αυτά είναι που έχουμε -νομίζω- χρέος να επισημαίνουμε και να καταγγέλουμε.

"Δε συνιστά αυτή η αντίδραση μια παραδοχή μιας ιδιότυπης συμμετοχής στο αστικό εκλογικό παιχνίδι, όταν αρχικά το ζητούμενο ήταν να εκφραστεί - με την αποχή - ακριβώς η απόρριψή του;"

Κοίτα, η αποχή από μόνη της δεν αποτελεί πολιτική τοποθέτηση. Θα μπορούσα να είμαι στο εξωτερικό ή να έχω σπάσει το ποδάρι μου και να μην πάω να ψηφίσω.Η συνολική αποτίμηση της πολιτικής τοποθέτησης του καθενός γίνεται μέσα από την καθημερινότητά του. Και σηκώνει τόση κουβέντα αυτό...

"Πολύ περισσότερο, δεν είναι πλάνη οφθαλμοφανής να θεωρείται ως "εκλογική δύναμη" αυτής της στάσης, όλο το 25% της αποχής;"

Μα δεν είναι ένα ομοιογενές σύνολο σε καμία περίπτωση. Θα ήταν ανοησία να το ισχυριστεί κανείς. Σημαίνει όμως πράγματα και οφείλουμε να τα ερευνήσουμε, νομίζω. Σε μία χώρα που μέχρι πρότινος κυκλοφορούσαν παραφιλολογίες ότι η αποχή από τις εκλογές μπορεί να επιφέρει ως και νομικές κυρώσεις, το συγκεκριμένο ποσοστό ρεκόρ έχει μία σημασία. Ή μήπως όχι;

"Όλοι όσοι βλέπουμε ως αιτία της σημερινής κρίσιμης κατάστασης στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, την παρακμή του εκμεταλλευτικού κοινωνικού συστήματος θα συναντηθούμε υποχρεωτικά στην πάλη για την ανατροπή του - και η συνάντηση αυτή δεν προκαθορίζεται από το κουκί (ή μη) που έχουμε ρίξει στην τελευταία κάλπη, ούτε και γίνεται κοντά στα μαγειρεία του νέου ΠΑΣΟΚ αλα φασόν σύριζα."

Συμφωνώ.

Nomad είπε...

Τις ερωτήσεις εκεί τις απευθύνω. Το ίδιο λέμε.
Για την επιθετικότητα οκ, για την αποπειρα καπελώματος το ίδιο.
Μονο στο λαικό δικαστήριο έχω ενσταση. Το να σου προπαγανδίζει κάποιος τη αποψή του, εστω τη χαζή, δε συνιστά επιβολή ή χειραγώγηση. Είσαι παντα ελεύθερος να γελάσεις.
Και μπουμπουνοδικεία δεν έχουμε.
:)
Καλημερα.

tzonakos είπε...

Μπουμπουνοδικεία ; :) χαχαχα ...

haridimos είπε...

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ (περισσότερο ο 1ος) έπαιξαν πολύ στις πρόσφατες εκλογές με το μπαμπούλα της χαμένης ψήφου, κυρίως προς όσους θέλανε να ψηφίσουν 'μικρότερο' και δη αριστερό κόμμα .

Πάντως η αποχή δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε κάτι ενιαίο.
Άλλο αυτός που δεν πήγε να ψηφίσει από επιλογή, άλλο ο άλλος που δεν προλάβαινε να πάει στο χωριό του γιατί δούλευε, άλλο ο τρίτος που είναι υπερήλικας και δεν μπορεί να ξεκουβαληθεί άλλο όσοι είναι πεθαμένοι κι ακόμα στις λίστες για να μετράνε σαν αποχή κλπ.

Και φυσικά -προσωπική- άποψη, η αποχή δεν είναι θέση είναι άρνηση. Και να ξαναπώ πως και με μια ψήφο έγκυρη σε 9 εκατομμύρια ψηφοφόρους μια χαρά εκλέγεται κυβέρνηση.

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα είπε...

καλησπερα,
συμφωνω μαζι σου
απολυτα.

οντως εκμεταλλευονται καταστασεις και οι "προοδευτικοι" του κοινοβουλιου.

και οι φοιτητοπατερες στις προηγουμενες καταληψεις,

και οι φοιτητες....
ολοι οι ψευτοαριστεροι..
κουτοπονηροι...
αυτοαναιρουνται σε ολα τα επιπεδα.

το φοιτητικο κινημα,αυτοκτονησε.
γιατι αποτελουταν απο "ηγεμονες".

ηταν μια μικρη μοδα.
αυτοσκοπος για την "μαγκια"
των "σοφων", πολιτικαντηδων φοιτητων.
αυτοι οι σκεπτομενοι και αγωνιζομενοι νεοι για το
"ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ"...
σου ζητανε ψηφους

εξυμνουν το δημοκρατικο ιδεωδες
γιατι διψανε για δοξα, δυναμη
και ΨΗΦΟΥΣ...

ωραιοι μας αριστεροι
καληνυχτα σας ευχομαστε
απο τον Αδη.

Niemandsrose είπε...

@Nomad, μη τους υποτιμάς σε λέω! Εγώ μπορεί να τους λέω τσουτσέκια και εσύ μπούμπουνες, αλλά πίστεψέ με οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως οραματισταί! Εδώ γελάμε ελεύθερα!

@haridimos, πολύ σωστά ανέφερες και τα μικρά αριστερά κόμματα, γιατί και αυτά αποτελούσαν κομμάτι της εκλογικής πίτας που εποφθαλμιούσαν προεκλογικά διάφοροι. Όμως, η αποχή, όσο κι αν δεν είναι αποτέλεσμα μίας γραμμής, εκφράζει μία δυσαρέσκεια κλπ κλπ (έχω απαντήσει ήδη σε xasodikis και μαύρο πρόβατο-για να μη τα ξαναλέω). Συμφωνώ πως με τον εκλογικό νόμο ευνοείται το πρώτο κόμμα.Όμως δεν είναι η αποχή το κύριο θέμα μου -που σηκώνει πολλή κουβέντα- αλλά τα άλλα που έχουμε συζητήσει ήδη.

@δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα, καπέλωμα απο χίλιες μπάντες...

subir είπε...

@ rizobreaker

Η θέση μου για κάποια πράγματα είναι προσωπική πάντοτε.Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν όλοι.Σε ευχαριστώ για την κριτική.Πάντα καλοδεχούμενη.Και για του λόγου του αληθές σε κάνω add.

@ τρύφων

έχω βαρεθεί τους ψευτοπρόφητες και τους αντιπροσώπους γενικώς.Η χειραγώγηση της πολιτικής άποψης και έκφρασης ξεκίνησε σε απολυταρχικά καθεστώτα (κομμουνισμός,φασισμός, ναζισμός, μαρξισμός).Για μένα προσωπικά είναι όλοι τους το ίδιο.Η Αλέκα σαν Αλέκα, το μόνο που μπορεί να μου προσφέρει είναι 10 λεπτά κράξιμο στον Λαζόπουλο.Μέχρι εκεί.Ούτε πολιτική βούληση με κάνει νιώθω ότι έχει ούτε τίποτα.Νταβατζής του ανθρώπινου μόχθου είναι και αυτή όπως όλοι τους.Γιατί πες μου σε παρακαλώ που ποτέ το ΚΚΕ και κάθε παρακλάδι του, πρόσφερε τίποτα σε ανθρώπους με ανάγκη.Μια φορά μόνο θέλω να μου πεις και το βουλώνω.Γιατί είναι ωραίο να βαυκαλιζόμαστε ότι ζούμε σε μια εποχή που "κάτι κινείται".Το μόνο που κινείται όμως ,είναι η ατομική πρωτοβουλία.Και αυτή με πολύ αγώνα.Που κανένας από όλους αυτούς που μας δουλεύουν μέσα από αυτό το κωλοχανίο που λέγεται βουλή, δεν έχει ποτέ του βιώσει.

@ nimendsrose

i love you anyway! :)

Niemandsrose είπε...

@subir, αν για ψιλοδιαφωνίες σταματούσαμε να...αγαπιόμαστε, μαύρο φίδι που μας έφαγε! :)

Rizobreaker είπε...

@ subir:
Εννοείται ότι λες τη γνώμη σου, όπως κι εγώ άλλωστε! Απλά όταν θεωρώ ότι λες κάτι που δεν είναι απολύτως σωστό ή καίριο, νοιώθω την ανάγκη να σου πω αυτό που πιστεύω...
Παρά τις ψιλοδιαφωνίες που τυχόν έχουμε, νομίζω ότι δε θα σταματήσουμε να ανταλλάσουμε απόψεις...
Ευχαριστώ και ανταποδίδω!

@ niemandsrose:
Εννοείται ότι αγαπιόμαστε!!! Αγάπη δίχως πείσματα δεν έχει νοστιμάδα που λένε κιόλας!! ;-)

Newborn Doomstalker είπε...

Καλά τα λέτε. Αλλά αυτό το "Ρέπλικα δημοκρατίας" εμένα με χάλασε στην ανάρτηση. ¨οχι και ρέπλικα. Πιστό αντίγραφο; Πότε; Που;
Όλα κι όλα. Προσέχετε τις εκφράσεις σας. Ούτε ρέπλικα κοινόβιου δεν είμαστε σαν πολιτεία, πόσο μάλλον ολόκληρης Δημοκρατίας.
Στη χώρα του "ό,τι δηλώσεις είσαι", οι κανόνες και οι κανονισμοί είναι για "τους άλλους". Εγώ, δηλώνω μη-blogger. Ergo, είμαι "χρυσαυγίτης".
Δράττωμαι της ευκαιρίας και αποστέλλω αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους.

Swell είπε...

Καλημέρα,

Τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα. Αυτός που πρώτος εισήγαγε την έννοια του καπελώματος και κατοχύρωσε το trademark. Δεν καπέλωσε την αριστερά;
Ο εκλογικός νόμος είναι δεδομένος, όπως είναι δεδομένο το ποιοί οφελούνται από αυτό το έκτρωμα.
Η αποχή είναι επιλογή. Στο τέλος της ημέρας όμως τι αποτέλεσμα επιφέρει;
Στη Δημοκρατία είναι όλοι ίσοι απέναντι στο Νόμο. Είστε σίγουροι ότι αυτό ισχύει στην Ελλάδα;
Εμένα θα με καπελώσει μόνο κάποιος που θα του δώσω εγώ το δικαίωμα. Αν το κάνει χωρίς την άδειά μου, πολύ απλά θα αποτύχει.
Τέλος, έχω μάθει να εκτιμώ στη ζωή μου τα ανοιχτά μυαλά και το χιούμορ.

Χαίρετε κι ευχαριστώ.

Niemandsrose είπε...

@Newborn Doomstalker, αυτό το χρυσαυγίτης τι το ήθελες; Δεν είμαι σε ηλικία για υπογλώσσια αλλά λίγο έλειψε να τα χρειαστώ.

@swell, σωστή παρατήρηση για την προϊστορία του πράγματος.